Výpočet návratnosti FVE?

Odpovědět
PK23

Re: Výpočet návratnosti FVE?

Příspěvek od PK23 »

Nemám potřebu se dohadovat. Dnes FVE leckde neumožní dodávat s odvoláním na kapacitu DS. A s rozšiřováním to bude přibývat. I ta lokální část musí být +/- v rovnováze. Bod 2 - takhle jednoduše to nefunguje. 3. Nevím, zeptám se. Ale za 55 haléřů kWh bych taky nic neřešil. Z 10kWp přeteče tak max 7 MWh. Takže s bídou 4 tisíce doma za rok.
Ostrov - 11,1kWp - 2x Victron MP II 5000 1f paralelně, MPPT RS 450/100, 250/85, Pylontech 19kWh, TČ NIBE F2120-16 a Tesla Model 3 ;)
Frantom

Příspěvek od Frantom »

Mám hybridní FVE u PRE a HDO nám vůbec nemontovali. Ptal jsem se jejich technika když mi měnil elektroměr za 4Q kde má to HDO a on že to PRE zatím nepožaduje a nemontuje. Tož tak s tím odpojováním ;-)
PK23

Příspěvek od PK23 »

Tak jo, zjistím všechny detaily a budu sdílet jak to je. Nemám nejmenší důvod tomu člověku nevěřit.
Ostrov - 11,1kWp - 2x Victron MP II 5000 1f paralelně, MPPT RS 450/100, 250/85, Pylontech 19kWh, TČ NIBE F2120-16 a Tesla Model 3 ;)
PK23

Příspěvek od PK23 »

Tak - podrobnější informace. V první řadě moje chyba, že jsem napsal PRE, neboť jsem si myslel, že to má na domě tady v Praze. Takže distribuce ČEZ A teď detaily:

Instalace od S-Power, ongrid, 4,55kWp, střídač 3f, typ si nepamatuje, na přání mi doplní, bude zde ještě minimálně v pondělí. Lokalita Vlašim. HDO vypne přetoky běžně v sezóně v období mezi 11 a 15 hodinou. Zdůvodnění jsem se ptal - stabilita DS. V rámci schválení instalace (před +2 lety) mu to přijeli z ČEZu otestovat, zda HDO korektně odpojí střídač od možnosti dodávat. Jsou-li další dotazy, klidně pište, bude mi tu revidovat několik stovek věcí.
RadarS

Příspěvek od RadarS »

https://www.fbadvokati.cz/cs/clanky/888 ... cVSdrbMsjQ

Tak to šoupnu třeba sem, protože se to sem v kontextu výše uváděného hodí.
Otázka totiž nestojí pouze tak, zda bude nebo nebude legislativně umožněno malým výrobcům prodávat přebyty ...
Otázka totiž zní i tak, zda jim zároveň vedle toho nebude aktivně znemožňováno prodávat přebytky ...
PK23

Příspěvek od PK23 »

S rozšiřováním FVE téměř jistě bude. Vždycky potřebujeme DS, za její stabilitu nese odpovědnost provozovatel. Nejlevnější cesta pro něj je limitovat příkon v dobách, kdy není odpovídající odběr. Vše ostatní složité, drahé, kolikrát i nereálné. Nejsem odborník, ale zase jednoduchá fyzika - u nás za jedním transformátorem vysoké desítky domů a 4 malé provozovny. Pokud by tam vyrostlo 10 FVE, každá o 50kWp, ať mi někdo vysvětlí, jak se to dá jinak regulovat? Léto, všichni v práci, odběr malý, baterky dobité už v 10 dopoledne a 0,4MW se tlačí do sítě hlava nehlava. Copak, to bych si ještě dokázal představit, kdyby to bylo stabilní, ale bude občas oblačnost a v řádu minut to tam bude lítat nahoru dolů v řádu stovek kW. Takhle se prostě desítky let budovaná síť standardně nechová, takže na to není stavěná. Pokud bych byl na místě toho, kdo ručí za její stabilitu, taky bych to řešil nejjednodušší cestou. Uvidíme, jak se s tím popasují.
RadarS

Příspěvek od RadarS »

PK23 píše: pát pro 16, 2022 12:49 pm S rozšiřováním FVE téměř jistě bude. Vždycky potřebujeme DS, za její stabilitu nese odpovědnost provozovatel. Nejlevnější cesta pro něj je limitovat příkon v dobách, kdy není odpovídající odběr. Vše ostatní složité, drahé, kolikrát i nereálné. Nejsem odborník, ale zase jednoduchá fyzika - u nás za jedním transformátorem vysoké desítky domů a 4 malé provozovny. Pokud by tam vyrostlo 10 FVE, každá o 50kWp, ať mi někdo vysvětlí, jak se to dá jinak regulovat? Léto, všichni v práci, odběr malý, baterky dobité už v 10 dopoledne a 0,4MWh se tlačí do sítě hlava nehlava. Copak, to bych si ještě dokázal představit, kdyby to bylo stabilní, ale bude občas oblačnost a v řádu minut to tam bude lítat nahoru dolů v řádu stovek kW. Takhle se prostě desítky let budovaná síť standardně nechová, takže na to není stavěná. Pokud bych byl na místě toho, kdo ručí za její stabilitu, taky bych to řešil nejjednodušší cestou. Uvidíme, jak se s tím popasují.
Já nemám žádný problém s principy nutné technické ochrany sítě.
Mám problém s tím, že se jednak navyšují limity pro instalace, namísto toho, aby bylo preferováno větší množství menších, pro běžné RD výkonem přiměřených a dostačujících, instalací, samozřejmě s povinnou a přiměřenou akumulací...
Že tu vnikly produkty jako VB a tím návazně možná snaha je využít a instalovat "ekonomický systém" (čti on-grid s přetoky), který mi "logicky" ušetří spoustu peněz, ovšem naprosto technicky nelogickým způsobem - "ukládáním letních přebytků na zimu..."
PK23

Příspěvek od PK23 »

Ano, tyhle nesmysly typu VB vymizí rychlostí přímo úměrnou šíření FVE. Případně budou jejich podmínky minimálně výhodné změnou parametrů produktu. Neumíme elektřinu ukládat a tím pádem princip - šetřím si v dobrých časech na špatné - nedává smysl. Je udržitelný jen v podmínkách, kdy je podíl OZE velmi malý. Může to zachránit jen průlom v technologiích na uložení energie - baterie, transformace na paliva atd. Většina rodinných domů má prostor na střeše, který je schopen je celoročně energeticky bohatě pokrýt i v našich podmínkách. Dokud tady ale nejsou masivní kapacity kompenzující nestabilitu OZE, bude se to řešit tradičně. "Letní údržba elektráren", neboli odstávka. Když se obloukem vrátím k tématu fóra, je těžké kalkulovat návratnost, pokud se v ní počítá s přebytky nad lokální spotřebu. Zisk z nich je už ve střednědobém horizontu těžko odhadnutelný. Není jistá ani cena, ani objem, který bude možné prodat.
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

To zväčšenie výkonu a zjednodušenie legislatívy je robené hlavne pre bytovky nie?
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Beny

Příspěvek od Beny »

Diablo1st píše: pát pro 16, 2022 1:48 pm To zväčšenie výkonu a zjednodušenie legislatívy je robené hlavne pre bytovky nie?
Je to myšleno všeobecně, tedy pokud ti distribuce povolí 50 kWp můžeš si to dát i na RD.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Já bydlím na ulici, kde je cca 60 RD a 6 paneláků, napájeno trafy 2x400kVA k tomu sousední ulice, kde jsou další paneláky, ale už ne RD. Pokud bude na 20 RD FV (což už tak vypadá že bude), tak to pořád v rámci ulice nebo sídliště spotřebují paneláky. Pokud začnou dávat panely i na paneláky a školy, tak už asi budou mít smůlu.
RadarS

Příspěvek od RadarS »

No a já bydlím v obci, kde je 1000+ obyvatel, tč. celkem 2 instalované FVE, na moji větvi vedení od transformátoru není ani jedna.
Žádost mi zamítli...
pave69

Příspěvek od pave69 »

Většinou je problém na úrovni 110 kV (tedy v segmentu, obsluhovaném měnírnou ze 110kV dolů). Mimo města stačí, když je v tom segmentu 1-2 větší FV a už to zablokuje celou oblast, protože oni (distributoři) to počítají (i měří) pro nejhorší možnou situaci, což je v tomto případě letní slunný víkend, kdy v poledne nejede žádná výroba, ale všechny FV.
PK23

Příspěvek od PK23 »

RadaS: To je pech. Co vím, tak jih Moravy už je známý tím, že se zamítá v některých oblastech paušálně. Další je Prachaticko. Bude to přibývat, protože systémy inteligentního řízení sítě jsou velmi drahá sranda a to řízení prostě vypadá tak, že se v reálném čase vyhodnocuje stav sítě a spolu se systémem predikce spotřeba/výroba se připojují, nebo odpojují zdroje. Moc jinak to nejde.

Jak už tady psal osvíceně kolega, bylo by dobré do pravidel zavést nejen limity kWp na střeše, ale k nim i povinnou odpovídající kapacitu úložiště/baterií, coby bufferu. Prostě tak, že každá FVE v našich podmínkách musí mít odpovídající vlastní vyrovnávací kapacitu (hlavně ty mega projekty) . To by trochu pomohlo vyhladit peaky taky.

Dalsi věc je, že takový ongrid uživatele vůbec nevychovává k tomu, aby balancoval časově odpovídající spotřebou. Tedy ladil svoji spotřebu, ke své výrobě. Tohle všechno se teď bude narovnávat. Distributoři nestíhají příliv nových OZE, takže jak jinak mohou reagovat, než zamítáním připojení, nebo odpojováním podle stavu DS. To druhé je vstřícnější. Je blbý, že Tebe potkalo právě to první.

A z toho všeho je vidět, jak je ten dotační systém dělaný víc ideologicky, než logikou věci. Tu ale člověk chytne plně až když sám s FVE funguje. Když už jsou dotace, měly by být v nějakém režimu i pro ostrovní FVE, resp. takové, které nebudou do DS nic dodávat, jen sníží odběr. Což ovšem ve větším měřítku bude mít za následek zdražení elektřiny, protože náklady na DS jsou +/- konstantní bez ohledu na objemy. Jsou vázané na kapacitu.

No a toto všechno se bude muset s rozšiřováním FVE propisovat a narovnávat. My střechaři jsme jen část problémů. Rostou tu projekty v součtu na GWp. Ty budou mít samozřejmě v dodávkách přednost.

Tohle věděl majitel ESELu, který mi dodává komponenty už před pár lety z praxe instalační firmy a nejen proto sám jede dlouho ostrov a po nějakých krátkých diskuzích mi potvrdil mé vlastní úvahy. A jsem za to dnes rád, protože krátkodobě sice nevydělám co jiní s tarifem a VB, ale nikdo mi do toho nekecá, nezasahuje omezováním a návratnost můžu počítat jen proti tomu, co sám spotřebuju. Další "logický" krok, který určitě časem nějakou chytrou hlavu napadne bude vybrat si ty dotace zpět nějakou formou danění všech "výrobců".
RadarS

Příspěvek od RadarS »

Holt, smůla. Ještě jsem poslal zpátky dotaz, zda je nějaká možnost redukovaného řešení (žádal jsem plných 10kWp), ale jsem skeptik.
Zjednodušené připojení je kočkopes, ale v mém případě má pořád smysl jej zvažovat oproti běžnému 5kW ostrovu s kombi Axpertem mimo DS.

Apropo, kolik se za ty "minimální přetoky, nutné k reakci omezujícího zařízení" platí, pokud je připojen oficiálně povolený zjednodušený mikrozdroj?
Vím, že je to v nějakém cenovém rozhodnutí ERU, ale nemůžu to najít...
mihlit

Příspěvek od mihlit »

RadaS: Tak taky bydlím v (už skoro) tisícové vesnici na JM a FVE jsou tu jak houby po dešti, až jsem koukal... řekl bych, že tak dvacet domů minimálně.
RadarS

Příspěvek od RadarS »

kdyby někdo hledal, tak jsem snad našel info k těm pokutám za překročený výkon a přetoky (údaje z webu ČEZ distribuce):

bod 4.33: "Cena za překročení rezervovaného výkonu pro místo připojení odběrného místa, výrobny elektřiny nebo lokální distribuční soustavy sjednaného ve smlouvě o připojení je rovna za každý kW překročení na hladině velmi vysokého napětí 350 Kč/kW/měsíc, na hladině vysokého napětí 861 Kč/kW/měsíc a na hladině nízkého napětí s výjimkou mikrozdrojů při zjednodušeném připojení 1 683 Kč/kW/měsíc. Na hladině nízkého napětí při instalovaném výkonu mikrozdrojů v odběrném místě do 10 kW vč. při zjednodušeném připojení se překročení rezervovaného výkonu účtuje od hodnoty naměřeného výkonu vyšší než 115 W jednotkovou cenou vztaženou k celkové hodnotě překročení 42 Kč/kW/měsíc (do 2,5 % vč. z instalovaného výkonu), 84 Kč/kW/měsíc (od 2,5 do 5 % vč. z instalovaného výkonu), 168 Kč/kW/měsíc (od 5 do 10 % vč. z instalovaného výkonu) a 1 683 Kč/kW/měsíc (od 10 % z instalovaného výkonu)."
RadarS

Příspěvek od RadarS »

Ještě sdílím typová jednopólová schémata ČEZ pro připojení mikrozdroje v obou variantách: standardního/zjednodušeného režimu připojení.
Za mě logicky u zjednodušeného připojení (rezervovaný výkon 0) není požadavek na instalaci odpínání FVE přes HDO...
Jak to má eg.d nevím, podobné materiály jse mu nich nenašel.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
PK23

Příspěvek od PK23 »

Díky moc za schémata. Po jejich prohlédnutí ještě méně chápu to pozdvižení, že někoho odpojují. Vždyť to je hlavní vzkaz těchto schémat, že buď je přetok blokován, nebo při smluvené kapacitě podléhá řízení pod kontrolou distributora a bez možnosti ji obejít. Spolu s tím, že nevím o právní úpravě, která by komukoliv nařizovala, že musí odkoupit, nebo odebrat veškerý výkon OZE, je to jasná situace. Směrem k tématu - do návratnosti se dá těžko počítat s něčím ve vztahu k potenciálním přetokům a jejich zhodnocení. Je hezké mít teoretický roční výkon, od něj odečíst spotřebu a říct - a tohle prodám. Jen to tak nebude fungovat.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

PK23 píše: pát pro 16, 2022 11:52 am Tak - podrobnější informace. V první řadě moje chyba, že jsem napsal PRE, neboť jsem si myslel, že to má na domě tady v Praze. Takže distribuce ČEZ A teď detaily:

Instalace od S-Power, ongrid, 4,55kWp, střídač 3f, typ si nepamatuje, na přání mi doplní, bude zde ještě minimálně v pondělí. Lokalita Vlašim. HDO vypne přetoky běžně v sezóně v období mezi 11 a 15 hodinou. Zdůvodnění jsem se ptal - stabilita DS. V rámci schválení instalace (před +2 lety) mu to přijeli z ČEZu otestovat, zda HDO korektně odpojí střídač od možnosti dodávat. Jsou-li další dotazy, klidně pište, bude mi tu revidovat několik stovek věcí.
Již jednou tomas psal, že distributor musí mít důvod. To co píšeš na to nevypadá. Není revizák ochoten to přes ERÚ rozmáznout? Ale to by musel mít jistotu, že opravdu HDO vypínalo měnič. Má tam logování?
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
PK23

Příspěvek od PK23 »

Naposledy k odpojování FVE z PPDS a dalších podmínek:

Už jsem to psal několikrát. Důvod je stabilita sítě. Ptal jsem se tedy, zda to nechtěl řešit přes ERU a jen se tomu směje. Úředníci by prostě jen potvrdili argument distributora. Což bych jako laik usoudil taky a říká mi to rozumný člověk s 20+ let praxí revizního technika, který ty podmínky zná. Ano, HDO mu vypíná přetok do sítě přesně dle PPDS viz níže. Může si to prošlapat někdo z Vás, až budete ve stejné situaci a řešit to přes ERU. A protože mě nebaví spekulovat, tak jsem se ponořil do PPDS a našel jsem tam následující:

V části "Chování výroben v síti" jsou uvedeny následující podmínky řízení výkonu:

• potenciální ohrožení bezpečného provozu systému (např. při předcházení stavu nouze a při stavech nouze)
• stavu blackoutu nebo stavu obnovy
• nutné provozní práce, popř. nebezpečí přetížení v síti PDS
• nebezpečí vzniku ostrovního provozu
ohrožení statické nebo dynamické stability
• vzrůst frekvence ohrožující systém
• údržba nebo provádění stavebních prací na zařízení DS nebo v jeho blízkosti

Přičemž na ohrožení statické, nebo dynamické stability se dá uhrát cokoliv a je myslím pitomost věřit, že přes ERU přeargumentuješ distributora, který za stabilitu ručí.

Dále tamtéž:

Snížení dodávaného výkonu na hodnotu požadovanou PDS v přípojném bodě sítě (např. na 60, 30 a 0 %
instalovaného výkonu u FVE, akumulačních zařízení, výroben elektřiny s akumulačním zařízením a 100, 75 a 50%
u BPS) musí být neprodlené, maximálně v průběhu jedné minuty, ale do 5 s po obdržení pokynu na vstupním portu
výrobního modulu. Přitom musí být technicky možné snížení až na hodnotu 0 % bez automatického odpojení celé
výrobny od sítě.

Dále v dokumentu (EON) "Požadavky na umístění, provedení a zapojení měřících souprav u malých výroben připojených k distribuční soustavě nízkého napětí s připojovaným výkonem do 250 kW."
části "Princip regulace OZE prostřednictvím HDO" pro výrobny od 0 do 100kW:

Princip regulace je totožný s odst. 10.16.2. (platí pro výrobny nad 100kW, kde je regulace vícestupňová - pozn. PK23) s tím, že vtomto případě bude využito pouze odvysíláním telegramu HDOs volbou sepnutí regulačního relé RR3 pro nastavení regulačního stupně P1% výkonu, nebude-li tento regulační stupeň trvale navolen, znamená to pro zdroj OZE nastavení regulačního stupně P4% výkonu(základní provozní stav).

Stupně jsou pak ve stejném dokumentu následující:

U elektráren fotovoltaických (FVE) a větrných (VTE) se regulace provádí v následujících stupních (procentní hodnota evidovaného celkového jmenovitého výkonu zdroje)-

P1=> 0% jmenovitého výkonu
P2 => 30% jmenovitého výkonu
P3=> 60% jmenovitého výkonu
P4 => 100% jmenovitého výkonu (základní provozní stav) –bude nastaven tím, že stupně P1,P2,P3 nebudou aktivní

Takže vůbec nechápu, o čem se tu bavíme. Distributor si může odpojovat jak chce podle regulačních stupňů a kdo si myslí, že si to před ERU neobhájí přesně, jak zdůvodnili z ČEZu kolegovi stabilitou, ať to zkusí. FVE se prostě odpojují jak distributor potřebuje a v současnosti minimálně u EON a ČEZ musí být vybaveny všechny možností odpojení, resp. nastavením regulačního stupně P1=0 do sítě.
pave69

Příspěvek od pave69 »

Jen bych k tomu doplnil, že EG.D (former EON) má ve smlouvě (z července 2022) extra bod, že u mikrozdrojů bude příprava (na regulaci) provedena na základě výzvy Provozovatele DS do 3 měsíců.
Tj. reálně to zatím není zapojené/instalované.
RadarS

Příspěvek od RadarS »

PK23 píše: pon pro 19, 2022 11:18 am Naposledy k odpojování FVE z PPDS a dalších podmínek:

Už jsem to psal několikrát. Důvod je stabilita sítě. Ptal jsem se tedy, zda to nechtěl řešit přes ERU a jen se tomu směje. Úředníci by prostě jen potvrdili argument distributora. Což bych jako laik usoudil taky a říká mi to rozumný člověk s 20+ let praxí revizního technika, který ty podmínky zná. Ano, HDO mu vypíná přetok do sítě přesně dle PPDS viz níže. Může si to prošlapat někdo z Vás, až budete ve stejné situaci a řešit to přes ERU. A protože mě nebaví spekulovat, tak jsem se ponořil do PPDS a našel jsem tam následující:

V části "Chování výroben v síti" jsou uvedeny následující podmínky řízení výkonu:

• potenciální ohrožení bezpečného provozu systému (např. při předcházení stavu nouze a při stavech nouze)
• stavu blackoutu nebo stavu obnovy
• nutné provozní práce, popř. nebezpečí přetížení v síti PDS
• nebezpečí vzniku ostrovního provozu
ohrožení statické nebo dynamické stability
• vzrůst frekvence ohrožující systém
• údržba nebo provádění stavebních prací na zařízení DS nebo v jeho blízkosti

Přičemž na ohrožení statické, nebo dynamické stability se dá uhrát cokoliv a je myslím pitomost věřit, že přes ERU přeargumentuješ distributora, který za stabilitu ručí.

Dále tamtéž:

Snížení dodávaného výkonu na hodnotu požadovanou PDS v přípojném bodě sítě (např. na 60, 30 a 0 %
instalovaného výkonu u FVE, akumulačních zařízení, výroben elektřiny s akumulačním zařízením a 100, 75 a 50%
u BPS) musí být neprodlené, maximálně v průběhu jedné minuty, ale do 5 s po obdržení pokynu na vstupním portu
výrobního modulu. Přitom musí být technicky možné snížení až na hodnotu 0 % bez automatického odpojení celé
výrobny od sítě.

Dále v dokumentu (EON) "Požadavky na umístění, provedení a zapojení měřících souprav u malých výroben připojených k distribuční soustavě nízkého napětí s připojovaným výkonem do 250 kW."
části "Princip regulace OZE prostřednictvím HDO" pro výrobny od 0 do 100kW:

Princip regulace je totožný s odst. 10.16.2. (platí pro výrobny nad 100kW, kde je regulace vícestupňová - pozn. PK23) s tím, že vtomto případě bude využito pouze odvysíláním telegramu HDOs volbou sepnutí regulačního relé RR3 pro nastavení regulačního stupně P1% výkonu, nebude-li tento regulační stupeň trvale navolen, znamená to pro zdroj OZE nastavení regulačního stupně P4% výkonu(základní provozní stav).

Stupně jsou pak ve stejném dokumentu následující:

U elektráren fotovoltaických (FVE) a větrných (VTE) se regulace provádí v následujících stupních (procentní hodnota evidovaného celkového jmenovitého výkonu zdroje)-

P1=> 0% jmenovitého výkonu
P2 => 30% jmenovitého výkonu
P3=> 60% jmenovitého výkonu
P4 => 100% jmenovitého výkonu (základní provozní stav) –bude nastaven tím, že stupně P1,P2,P3 nebudou aktivní

Takže vůbec nechápu, o čem se tu bavíme. Distributor si může odpojovat jak chce podle regulačních stupňů a kdo si myslí, že si to před ERU neobhájí přesně, jak zdůvodnili z ČEZu kolegovi stabilitou, ať to zkusí. FVE se prostě odpojují jak distributor potřebuje a v současnosti minimálně u EON a ČEZ musí být vybaveny všechny možností odpojení, resp. nastavením regulačního stupně P1=0 do sítě.
Studoval jsem to taky před časem a někde to sem, tuším, dával. Mikrozdroj do 10kW HDO řídí "jednostupňově", takže tam je to 0%/100%.
Mě zajímá už snad jen jediné (výrobnu s přetoky mi už dopředu zamítli), jestli to HDO a stykač musí být i u "zjednodušeně připojeného mikrozdroje s rezervovaným výkonem NULA". Ze schémat čez distribuce vyplívá, že u nich ne (což má logiku). U EGD zjišťuji...
PK23

Příspěvek od PK23 »

To, co jsem postoval čerpá z dokumentace EONu a z věty: "...regulačního stupně P1% výkonu, nebude-li tento regulační stupeň trvale navolen..." usuzuju, že při zakázané výrobě by mělo stačit navolit na střídači a pokud se to udělá blbě a přeteče to, pak standardně pokuta dle sazebníku...
PK23

Příspěvek od PK23 »

RadaS: https://www.dumazahrada.cz/clanek/distr ... 21209.html - je to info taky od ČEZ, ale čekal bych to stejné.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“