Honza B. píše: ↑čtv pro 22, 2022 8:02 pm
Ahoj všem,
prosím o radu.Mám dřevostavbu cca 90m2 užitné plochy,2patra.Topím krbovkama a el.kotlem,bojler prostě vše na elektřinu.Roční spotřeba cca 5 500 kWh.Distribuční sazba D45d a celková cena NT je 2355,-za MWh.Fixováno to mám do ledna 2024 u ČEZu.Zvažuji fotovoltaiku ,ale vůbec netuším co zvolit.Mám nabídku od ČEZu na virtuální baterii za 180 000,- a nevím,zda jít touto cestou.Je to přeci jen dost peněz a barevnou tiskárnu nemám

Poradíte prosím někdo,kdo už s tím má nějakou zkušenost?
Děkuji.
Honzo pro tebe i tvé kopie, vidím, že jsi úplný začátečník, pokud tomu zatím vůbec nerozumíš, musíš být sdílnější po všech stránkách a nedoufej, že někdo zkušený tady bude marnit čas a systematicky z tebe páčit údaje a opakovat co ve fórech opakovaně zaznívá, prostě "virtuální baterie za 180,-" to je pojem
Určitě sis přečetl témata typu
viewtopic.php?t=1240 a další začátečnická?
Dobře, topíš přímotopem, kolik tak sežere máš představu, kolik dřeva spálíš, umíš to přepočítat na kWh a topíš vlastně do čeho, resp. jak vypadá otopný systém ????
Jaký máš ohřev TUV? (typ, kapacita zás. pro kolik lidí??)
NN máš kolik hodin denně (každý nemá přesně v hlavě, co je D45d, opravdu chceš po lidech, aby se šli podívat do ceníku ČEZu, aby si to zjistili)?
Máš nějaké třífázové spotřebiče? A jsou některé významné z pohledu spotřeby?
Ok, máš tady nějakou nabídku, nabídka má tři základní znaky - celk. výkon panelů, typ a výkon střídače, velikost baterie, když popíšeš, jaké jsou možnosti na umístění panelů (orientace střechy a max. kapacita panelů - nakresli si v měřítku střechu a zkus si na ní umístit panely, to bys mohl zvládnout).
Až bude alespoň toto všechno známo, tak bude mít smysl na tvůj dotaz odpovídat a může vzniknout diskuze.