Ahoj,
jakou živnost potřebuju, abych mohl oficiálně montovat FVE?
Tady jsem našel, jak se stát "osobou oprávněnou k instalaci" a tady podmínky pro "profesní kvalifikaci Elektromontér/elektromontérka fotovoltaických systémů".
Nějak jsem z toho nepochopil, zda obojí potřebuju pro získání živnosti, nebo je to potřeba jen při žádosti o dotaci z NZÚ.
Živnost mne napadá tato: "Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení"(Ohlašovací řemeslná)
(edit: a nebo "Montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení" ?)
Můžete se někdo podělit?
Živnost na montáž FVE
Re: Živnost na montáž FVE
První řemeslo úplně stačí.
Ta profesní kvalifikace je nutná jen pro dotace.
Stejně je pro Tebe klíčové sehnat si revizáka, který Ti to co zbastlíš
zreviduje.
Ta profesní kvalifikace je nutná jen pro dotace.
Stejně je pro Tebe klíčové sehnat si revizáka, který Ti to co zbastlíš

Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
- Kapacita baterie [kWh]: 17
Díky. U mě nehrozí ani jedna z nich, neb nemám ani vzdělání ani praxi. Zajímalo mě to spíš teoreticky 

Sám jsem to teď řešil. Takže nejdřív je nutné mít "elektro" vzdělání, pro lidi s jiným výučním listem nebo maturitou se dělají roční rekvalifikační kurzy. Po tomto kurzu je možné získat paragraf 6 dle NV194/2022. Potom je třeba někde dva roky dělat jako elektrikář, aby člověk měl praxi a mohl si udělat paragraf 7, který už opravňuje k podnikání. Kromě toho je třeba osvědčení od TIČR. Pro montáže na dodtace je třeba pak ještě profesní kvalifikace, což je dvoudenní kurz, ale je nutné doložit elektro vzdělání a paragraf 6.
Byla doba kdy na živnost byl potřeba paragraf 8 vyhl50 a to jsi za 2 roky fakt neměl šanci takže tu bude víc podnikatelů ale s menší praxíxmasin píše: ↑pon led 02, 2023 7:25 pm Sám jsem to teď řešil. Takže nejdřív je nutné mít "elektro" vzdělání, pro lidi s jiným výučním listem nebo maturitou se dělají roční rekvalifikační kurzy. Po tomto kurzu je možné získat paragraf 6 dle NV194/2022. Potom je třeba někde dva roky dělat jako elektrikář, aby člověk měl praxi a mohl si udělat paragraf 7, který už opravňuje k podnikání. Kromě toho je třeba osvědčení od TIČR. Pro montáže na dodtace je třeba pak ještě profesní kvalifikace, což je dvoudenní kurz, ale je nutné doložit elektro vzdělání a paragraf 6.
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Tam je dnes ještě obezlička, když si chceš založit firmu. V prosinci jsme to zrovna probírali, že vlastně když jednatel rozhodne udělat ze sebe zodpovědnou osobu, jde to bez těch 2 let praxe... Přečtěte si to pořádně jak na to (NV194) já to již nepotřebuju... Tak jsme to vzali jen okrajově.Diablo007 píše:Byla doba kdy na živnost byl potřeba paragraf 8 vyhl50 a to jsi za 2 roky fakt neměl šanci takže tu bude víc podnikatelů ale s menší praxíxmasin píše: ↑pon led 02, 2023 7:25 pm Sám jsem to teď řešil. Takže nejdřív je nutné mít "elektro" vzdělání, pro lidi s jiným výučním listem nebo maturitou se dělají roční rekvalifikační kurzy. Po tomto kurzu je možné získat paragraf 6 dle NV194/2022. Potom je třeba někde dva roky dělat jako elektrikář, aby člověk měl praxi a mohl si udělat paragraf 7, který už opravňuje k podnikání. Kromě toho je třeba osvědčení od TIČR. Pro montáže na dodtace je třeba pak ještě profesní kvalifikace, což je dvoudenní kurz, ale je nutné doložit elektro vzdělání a paragraf 6.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
To asi ano.Diablo007 píše: ↑pon led 02, 2023 7:28 pmByla doba kdy na živnost byl potřeba paragraf 8 vyhl50 a to jsi za 2 roky fakt neměl šanci takže tu bude víc podnikatelů ale s menší praxíxmasin píše: ↑pon led 02, 2023 7:25 pm Sám jsem to teď řešil. Takže nejdřív je nutné mít "elektro" vzdělání, pro lidi s jiným výučním listem nebo maturitou se dělají roční rekvalifikační kurzy. Po tomto kurzu je možné získat paragraf 6 dle NV194/2022. Potom je třeba někde dva roky dělat jako elektrikář, aby člověk měl praxi a mohl si udělat paragraf 7, který už opravňuje k podnikání. Kromě toho je třeba osvědčení od TIČR. Pro montáže na dodtace je třeba pak ještě profesní kvalifikace, což je dvoudenní kurz, ale je nutné doložit elektro vzdělání a paragraf 6.
Ale jak je to s osvědčením od TIČRu? Tam po nás chtěli osobu s platným pragrafem 8 dle staré vyhlášky nebo s paragrafem 7 dle nového nařízení vlády a bez osvědčení z TIČRu legálně podnikat nelze.josse píše: ↑pon led 02, 2023 9:21 pmTam je dnes ještě obezlička, když si chceš založit firmu. V prosinci jsme to zrovna probírali, že vlastně když jednatel rozhodne udělat ze sebe zodpovědnou osobu, jde to bez těch 2 let praxe... Přečtěte si to pořádně jak na to (NV194) já to již nepotřebuju... Tak jsme to vzali jen okrajově.Diablo007 píše:Byla doba kdy na živnost byl potřeba paragraf 8 vyhl50 a to jsi za 2 roky fakt neměl šanci takže tu bude víc podnikatelů ale s menší praxíxmasin píše: ↑pon led 02, 2023 7:25 pm Sám jsem to teď řešil. Takže nejdřív je nutné mít "elektro" vzdělání, pro lidi s jiným výučním listem nebo maturitou se dělají roční rekvalifikační kurzy. Po tomto kurzu je možné získat paragraf 6 dle NV194/2022. Potom je třeba někde dva roky dělat jako elektrikář, aby člověk měl praxi a mohl si udělat paragraf 7, který už opravňuje k podnikání. Kromě toho je třeba osvědčení od TIČR. Pro montáže na dodtace je třeba pak ještě profesní kvalifikace, což je dvoudenní kurz, ale je nutné doložit elektro vzdělání a paragraf 6.