Denní spotřeba a optimální počet panelů
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9450
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Denní spotřeba a optimální počet panelů
Omlouvám se, za možná stupidní dotaz ale zaseknul jsem se v představě jak by moje uvažovaná ostrovní fotovoltaika s dobíjením z DS měla být dimenzovaná.
Dostal jsem od ČEZu návrh, abych si opět zvýšil zálohu a to z toho důvodu, že i když už mi záloha byla jednou zvýšena, tak dle jejich odhadu budu mít nedoplatek 17.000,- Kč. To mne natolik osvěžilo, že jsem si začal vést spotřebu a z ní mi po 3 měsících sledování vychází, že moje průměrná denní spotřeba je 25 kW. Elektrikou netopím, pouze vařím, v zimě ohřívám TUV a jedou mi všechny spotřebiče jako pračka, susička, lednička, mrazák, televize, světla, oběhová čerpadla a všechno to je běžné.
Pokud je denní spotřeba 25 kW, tak jaký by měl být rozumný výkon panelů ? Tipuji, že v průměru je asi slunečního svitu 7 hodin.
Takže 25/7=3,6 kWp panely aby za den v průměru vyrobily 25kW. Něco bych ale měl nakřečkovat do zásoby do baterek když není sluneční svit (24-7=17 hodin dobít minimálně do baterií+něco navíc když déle nesvítí) . A jak se tedy pozná kolik mají mít výkon panely aby toto rozumně dokázaly ?
Ptám se z toho důvodu, že když si dělám teoreticky možný počet panelů umístitelných na valbovou střechu sklonu 38 stupňů, tak mi vychází 6ks východně, 12 ks jižně a 8 ks západně pokud půjde o panel rozměru 1930x1134 mm (dnes se uvádí 450Wp).
A staří praktikové by navrhli z tohoto možného maximálního počtu kolik ?
Dostal jsem od ČEZu návrh, abych si opět zvýšil zálohu a to z toho důvodu, že i když už mi záloha byla jednou zvýšena, tak dle jejich odhadu budu mít nedoplatek 17.000,- Kč. To mne natolik osvěžilo, že jsem si začal vést spotřebu a z ní mi po 3 měsících sledování vychází, že moje průměrná denní spotřeba je 25 kW. Elektrikou netopím, pouze vařím, v zimě ohřívám TUV a jedou mi všechny spotřebiče jako pračka, susička, lednička, mrazák, televize, světla, oběhová čerpadla a všechno to je běžné.
Pokud je denní spotřeba 25 kW, tak jaký by měl být rozumný výkon panelů ? Tipuji, že v průměru je asi slunečního svitu 7 hodin.
Takže 25/7=3,6 kWp panely aby za den v průměru vyrobily 25kW. Něco bych ale měl nakřečkovat do zásoby do baterek když není sluneční svit (24-7=17 hodin dobít minimálně do baterií+něco navíc když déle nesvítí) . A jak se tedy pozná kolik mají mít výkon panely aby toto rozumně dokázaly ?
Ptám se z toho důvodu, že když si dělám teoreticky možný počet panelů umístitelných na valbovou střechu sklonu 38 stupňů, tak mi vychází 6ks východně, 12 ks jižně a 8 ks západně pokud půjde o panel rozměru 1930x1134 mm (dnes se uvádí 450Wp).
A staří praktikové by navrhli z tohoto možného maximálního počtu kolik ?
Hybridní fotovoltaika 3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/70, Cerbo GX, Victron EV Charging station na AC out, Wattrouter+900l akmum.nádrž, realizoval MM Craft s.r.o. Ing.Miroslav Matis
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Re: Denní spotřeba a optimální počet panelů
Všechny
Ten výkon v kWp dávají panely jen když na ně svítí slunce (tj. nejsou mraky) zhruba kolmo (dejme tomu s odchylkou kolem 30°). Takže ten výpočet kWp x 7 hod je mimo mísu. Prakticky je to tak, že za ideálních podmínek jsou vždycky přebytky a když podmínky ideální nejsou, tak čím víc panelů, tím větší šance, že to dá rozumný výkon. Při dnešní poměrně nízké ceně panelů nemá cenu jít pod možné maximum.
Pokud ubírat, tak z technických důvodů vynechat těch 6 na východ - 6 je docela málo na string, stringy jsou většinou 2, tenhle by byl už třetí atd.

Ten výkon v kWp dávají panely jen když na ně svítí slunce (tj. nejsou mraky) zhruba kolmo (dejme tomu s odchylkou kolem 30°). Takže ten výpočet kWp x 7 hod je mimo mísu. Prakticky je to tak, že za ideálních podmínek jsou vždycky přebytky a když podmínky ideální nejsou, tak čím víc panelů, tím větší šance, že to dá rozumný výkon. Při dnešní poměrně nízké ceně panelů nemá cenu jít pod možné maximum.
Pokud ubírat, tak z technických důvodů vynechat těch 6 na východ - 6 je docela málo na string, stringy jsou většinou 2, tenhle by byl už třetí atd.
25kw je brutální číslo je nás 5 v baráku a ani s bojlerem se nedostaneme na 18kwh. Zkusit zjistit co tu elektřinu žere by byl dobrý základ . Jinak výpočet ti trochu zjednoduším a zároveň zamotam hlavu. Pokud ostrov tak musíš mít výkon měniče který utahne celý dům a aby jsi mohl mít tak výkonný měnič tak budeš muset mít adekvátní baterií a když tedy nadimenzujes měnič a baterií tak pak budou panely už relativně levná položka a nakonec to dopadne tak že osadis plně regulátor co.menic má aby jsi plně využil systém
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Tiež nekúrime elektrinou, je nás doma 5 takmer stále a spotreba je max. 15kWh/deň, väčšinou sa pohybuje okolo 10kWh (bez TUV). 25kWh je brutálna spotreba.
Panelov zobrať toľko, čo strecha, peňaženka, psychika a manželka dovolia
Ako tu na fóre už viac razy zaznelo, ešte sa nikto nesťažoval, že by mal veľa panelov
Inak by som to videl na začiatok:
- aspoň 5kWp panelov
- 5kW 1F menič
- aspoň 200Ah baterka, lepšie 280Ah
- prehodiť všetky menšie spotrebiče na 1F, väčšie podľa situácie, sporák a trúbu nechať na DS.
Panelov zobrať toľko, čo strecha, peňaženka, psychika a manželka dovolia

Ako tu na fóre už viac razy zaznelo, ešte sa nikto nesťažoval, že by mal veľa panelov

Inak by som to videl na začiatok:
- aspoň 5kWp panelov
- 5kW 1F menič
- aspoň 200Ah baterka, lepšie 280Ah
- prehodiť všetky menšie spotrebiče na 1F, väčšie podľa situácie, sporák a trúbu nechať na DS.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Nechci moc vyrývat ale...
Ale teď k věci:
25kWh za den je slušná darda. Jak zaznělo, zkus to rozměřit na jednotlivé spotřebiče. Watmetr za tři stovky k tomu postačí. Pokud se někde nevloudila chybička, tak je potřeba popřemýšlet na čem ušetřit.
Tvůj výpočet výkonu na panelech je hodně idealizovaný. Zkus to z jiné strany. Vem si poslední vyúčtování a koukni na spotřebu za rok. Pak velice zhruba odhadneš výkon panelů, které vyrobí ono potřebné fakturované množství. Od toho se mohou odvíjet další úvahy, zda hybrid, jestli s fyzickou baterií, resp. jak velkou, nebo VB, příp. troufneš-li si na ostrov atd...
Fve vyrobí za rok přibližně tolik MWh kolik má kWp. Takže tvých uvažovaných 3,6kWp vyrobí cca 3,6MWh za rok. Záleží už jen na detailech, jako v jaké lokalitě, orientace vůči světovým stranám, sklon panelů, případné zastínění během dne. Směrem nahoru se může výroba posunout ještě až o 20%, směrem dolů hodně.
Pro dnes nejčastější variantu, t.j. hybrid s fyzickou baterií by se ti šikla nejčastější dnes montovaná varianta s 10kWp v panelech.
Sorry jako, přehlédnul jsem hned v první větě slovo "ostrovní"... pak ten závěr bude někde jinde. Vynásob svůj výpočet raději 10x
Snad by se hodilo napsat 25kWh. Vymlouvat se na překlep netřeba. Možná někdy až přijde vejplata a místo 50.000Kč tam bude 50.000č, pak přijde čas na stížnosti....
Ale teď k věci:
Elektrifikovanej jsi slušně, teď jde o to kolik členů domácnosti a jaká je jejich aktivita. T.j. manželka se sprchuje a 2x denně přitom vypustí celý 300L bojler, vaříme pro AS (Armáda spásy) celej den 50L kotel atd....Vladimir Mahr píše: ↑pon úno 13, 2023 9:09 pm ....průměrná denní spotřeba je 25 kW. Elektrikou netopím, pouze vařím, v zimě ohřívám TUV a jedou mi všechny spotřebiče jako pračka, susička, lednička, mrazák, televize, světla, oběhová čerpadla a všechno to je běžné.
Takže 25/7=3,6 kWp panely aby za den v průměru vyrobily 25kW.
25kWh za den je slušná darda. Jak zaznělo, zkus to rozměřit na jednotlivé spotřebiče. Watmetr za tři stovky k tomu postačí. Pokud se někde nevloudila chybička, tak je potřeba popřemýšlet na čem ušetřit.
Tvůj výpočet výkonu na panelech je hodně idealizovaný. Zkus to z jiné strany. Vem si poslední vyúčtování a koukni na spotřebu za rok. Pak velice zhruba odhadneš výkon panelů, které vyrobí ono potřebné fakturované množství. Od toho se mohou odvíjet další úvahy, zda hybrid, jestli s fyzickou baterií, resp. jak velkou, nebo VB, příp. troufneš-li si na ostrov atd...
Fve vyrobí za rok přibližně tolik MWh kolik má kWp. Takže tvých uvažovaných 3,6kWp vyrobí cca 3,6MWh za rok. Záleží už jen na detailech, jako v jaké lokalitě, orientace vůči světovým stranám, sklon panelů, případné zastínění během dne. Směrem nahoru se může výroba posunout ještě až o 20%, směrem dolů hodně.
Pro dnes nejčastější variantu, t.j. hybrid s fyzickou baterií by se ti šikla nejčastější dnes montovaná varianta s 10kWp v panelech.
Sorry jako, přehlédnul jsem hned v první větě slovo "ostrovní"... pak ten závěr bude někde jinde. Vynásob svůj výpočet raději 10x

No nevím podivem nad tou spotřebou... my jsme 4 (2 malé děti). TUV je elektrikou, vaří se taky na elektrice - indukce, pračka (A), myčka (B) (sušička není), nb (pracuji z domu), lednička (A++), pultová mraznička (A+++), všude led žárovky... a spotřeba je kolem 21 kWh za den.
Denní spotřeba je věc záludná. Např. mám "volnoběžnou" (základní) spotřebu cca 12kWh. Přijdou vnoučata, vyskočí o 3kWh. V koupelně někdo zapomene vypnout "zabíječ" (to jsou takové ty otevřené přímotopy, co jsou schopny nacucnout i 5kW) a elektroměr se může zbláznit. V zimě plynový kotel a oběhové čerpadlo, cca 0,7kWh. V létě bazén klidně i +9kWh. Vaření, pečení, sušička, pračka a kWh lítají sem tam.
Proto je dobrý udělat si v tom jasno a poměřit jednotlivé spotřebiče. Potom se teprve dá nad tím hloubat.
Proto je dobrý udělat si v tom jasno a poměřit jednotlivé spotřebiče. Potom se teprve dá nad tím hloubat.
-
Moc bych vám chtěl poděkovat za odpovědi a názory. Pro mne ta informace, že denní spotřeba 25kWh je moc velká pro čtyřčlennou rodinu, kdy obě dospělé děti jsou doma pouze o víkendu, mne vrtá hlavou . Je pravda, že už jsem v souvislosti se zdražením energie provedl v roce 2022 určitá opatření ke snížení spotřeby, ale vzhledem k Vaším číslům musím hledat systémovou chybu na své straně. Buď mám chybu v úvaze nebo jsem stále rozežraný. Když se dívám na web můj ČEZ a zobrazím si historii spotřeby v létech tak vyúčtování se provádí od května do června následného roku. V období 2019-2020 byla roční spotřeba 5409 kWh. V období 2020-2021 vzrostla roční spotřeba na 7332 kWh. Zprovoznil jsem jezírko a naběhly čerpadla 300W+UV lampa 60W 24h*8 měsíců. Doplácel jsem za elektřinu a to mne vedlo k opatření v období 2021-2022 vypínat UV a potoční čerpadlo přes noc a tím klesla roční spotřeba na 7040 kWh. V období 2022-2023 ČEZ odhaduje mojí roční spotřebu 7864 kWh. Od 10/2022 jsem zprovoznil ohřívání TUV elektřinou za nižší sazbu, předtím to bylo plynem a proto jsem poskočil nahoru s průměrnou denní spotřebou 7864/365= 21,5kWh. Můj kontrolní výpočet z posledních třech měsíců (25kWh denní spotřeba) byla chyba v úvaze jelikož jde o období kdy jede TUV v podstatě pouze na elektřinu. Od dubna do září v pohodě útáhnou ohřev TUV solární kolektory. I tak mám ale velkou spotřebu-žiji si nad poměry a musím přijmout opatření. Ale jaká ? Můj otec říkával "Od starého vola mladý vůl se učí orat". Mne život naučil, že "Od nadřízeného vola se podřízený vůl učí orat". Můj, i Vás všech, je nadřízený vůl stávající vláda. Celá ČR si žije nad poměry a vláda to řeší navyšováním příjmů, ne snižováním výdajů. To znamená, že i já bych to měl řešit navyšováním příjmů-vyšším zdrojem elektřiny a ne snižováním výdajů-snižováním spotřeby elektřiny. Navýšení zdroje elektřiny je fotovoltaika. Takže jsem zralý pro fotovoltaiku. Musím si ale udělat představu jaký kapitál je potřeba pro realizaci ostrovní fotovoltaiky s dobíjením z DS. Čtením zdejšího fora jsem dospěl k názoru, že pro realizaci ostrova jsou v podstatě dvě platformy a potřeboval bych si u nich udělat orientační cenový kalkul. Obě platformy budou mít stejný počet identický panelů, takže ty nemusím pro cenové porovnání těchto platforem vzít v úvahu, tak jako práci, kabeláž a baterie nemusím brát do porovnání.
1. Platforma Axper King - čínská, ale spolehlivá s dostatečným manuálem v českém jazyce
2. Platforma Victron - německá super kvalita pouze s manuálem v angličtině
ad1) skládá se z 2 ks Kombi měnič Axpert King II 48V 5000W PF1
ad2) skládá se z 1 ks Victron SmartSolar MPPT RS 450/200-Tr + 2 ks Měnič Victron Phoenix 48V 5000VA sinus + 1 ks Kontrolní panel Victron Cerbo GX
Nemám na to odborně, tak bych Vás chtěl požádat co do cenového porovnání těchto dvou platforem bych měl ještě přidat ?
1. Platforma Axper King - čínská, ale spolehlivá s dostatečným manuálem v českém jazyce
2. Platforma Victron - německá super kvalita pouze s manuálem v angličtině
ad1) skládá se z 2 ks Kombi měnič Axpert King II 48V 5000W PF1
ad2) skládá se z 1 ks Victron SmartSolar MPPT RS 450/200-Tr + 2 ks Měnič Victron Phoenix 48V 5000VA sinus + 1 ks Kontrolní panel Victron Cerbo GX
Nemám na to odborně, tak bych Vás chtěl požádat co do cenového porovnání těchto dvou platforem bych měl ještě přidat ?
Hybridní fotovoltaika 3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/70, Cerbo GX, Victron EV Charging station na AC out, Wattrouter+900l akmum.nádrž, realizoval MM Craft s.r.o. Ing.Miroslav Matis
-
AD1)
Pozor na hlučnosť, tieto meniče sú dosť hlučné hlavne ak sa používa mppt. Treba zobrať taký, čo je možné zapojiť paralalne, niektoré modely to nevedia alebo treba dokúpiť komunikačné karty. Niekto radšej zoberie Growatt SPF500ES, lebo tieto karty už má v sebe.
AD2)
Phoenix sa nedá spojiť paralelne! takže jedine, že by tie meniče boli na vlastných fázach. Ak je požiadavka paralelný chod, treba zobrať 2x Multiplus II.
RS450/200 je dosť drahý mppt. pri 10kWp sa lepšie oplatí zobrať 2ks 150/100 alebo 250/100 príp. 250/85.
Do systému ešte treba pridať Smartshunt 500A (stojí okolo 130€)
Pri paralelnom spojení je potrebná aj slušná batéria aspoň 400Ah.
Cenovo riešenie od Victronu vychádza cca. 2,5-3x drahšie, ale celý systém je o galaxiu inde oproti Axpertom.
Pozor na hlučnosť, tieto meniče sú dosť hlučné hlavne ak sa používa mppt. Treba zobrať taký, čo je možné zapojiť paralalne, niektoré modely to nevedia alebo treba dokúpiť komunikačné karty. Niekto radšej zoberie Growatt SPF500ES, lebo tieto karty už má v sebe.
AD2)
Phoenix sa nedá spojiť paralelne! takže jedine, že by tie meniče boli na vlastných fázach. Ak je požiadavka paralelný chod, treba zobrať 2x Multiplus II.
RS450/200 je dosť drahý mppt. pri 10kWp sa lepšie oplatí zobrať 2ks 150/100 alebo 250/100 príp. 250/85.
Do systému ešte treba pridať Smartshunt 500A (stojí okolo 130€)
Pri paralelnom spojení je potrebná aj slušná batéria aspoň 400Ah.
Cenovo riešenie od Victronu vychádza cca. 2,5-3x drahšie, ale celý systém je o galaxiu inde oproti Axpertom.
Victron ESS AC Coupling:
-
Děkuji za trpělivost a zkusím se ptát dále:
- proč prodejce u Měnič Victron Multiplus-II 48/5000/50A píše, že je hybridní ? To jde zapojit i pro ostrov s dobíjením z DS ?
- připadalo mi, jako by panoval názor, že jsou si platformy technologicky rovnocenné
-
Multiplus II je hybridný menič a ide použiť aj ako ostrovný menič.
Rovnocenné platformy to nie sú ani náhodou. Victron je LF topológia (má toroidné trafo), Axpert je HF topológia (nemá trafo).
Victron je účinnejší, umožňuje viac nastavení a celkovo je robustnejší. Celý systém je celkom vychytaný a umožuje dialkové monitorovanie a správu FVE cez VRM portál.
Jediným problémom u Victronu je cena, vo všetkom ostatnom si Axperta namaže na chleba
Rovnocenné platformy to nie sú ani náhodou. Victron je LF topológia (má toroidné trafo), Axpert je HF topológia (nemá trafo).
Victron je účinnejší, umožňuje viac nastavení a celkovo je robustnejší. Celý systém je celkom vychytaný a umožuje dialkové monitorovanie a správu FVE cez VRM portál.
Jediným problémom u Victronu je cena, vo všetkom ostatnom si Axperta namaže na chleba

Victron ESS AC Coupling:
Máš pravdu jednotky mají svůj význam. A jelikož vše píší z mobilu a dost často na rychlo tak se kontrole co sem napsal nevěnuji.Nautilus píše: ↑úte úno 14, 2023 9:48 am Nechci moc vyrývat ale...Snad by se hodilo napsat 25kWh. Vymlouvat se na překlep netřeba. Možná někdy až přijde vejplata a místo 50.000Kč tam bude 50.000č, pak přijde čas na stížnosti....
Ale teď k věci:Elektrifikovanej jsi slušně, teď jde o to kolik členů domácnosti a jaká je jejich aktivita. T.j. manželka se sprchuje a 2x denně přitom vypustí celý 300L bojler, vaříme pro AS (Armáda spásy) celej den 50L kotel atd....Vladimir Mahr píše: ↑pon úno 13, 2023 9:09 pm ....průměrná denní spotřeba je 25 kW. Elektrikou netopím, pouze vařím, v zimě ohřívám TUV a jedou mi všechny spotřebiče jako pračka, susička, lednička, mrazák, televize, světla, oběhová čerpadla a všechno to je běžné.
Takže 25/7=3,6 kWp panely aby za den v průměru vyrobily 25kW.
Sorry jako, přehlédnul jsem hned v první větě slovo "ostrovní"... pak ten závěr bude někde jinde. Vynásob svůj výpočet raději 10x![]()
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
-
Co se týče ostrovní fotovoltaiky, je třeba počítat s tím, že v prosinci a lednu FVE vyrobí tolik, kolik sama spotřebuje. Pokud je opravdu zataženo, sněží či prší, tak je ji lepší vypnout, protože spotřebovává víc než vyrábí. I když mám 10 kWh baterii, nevyužiji na provoz domácnosti 10 kWh, ale podle mého odhadu měnič spotřebuje cca 30% na přeměnu stejnosměrného proudu na střídavý. Vlastní spotřeba měniče je důležitá a jeho reálná efektivita. O tom moc výrobci nemluví.
Když je slunečný den, tak v únoru mi 6 kWp panelů dá i 18 kWh za den, což stále není 25 kWh. Reálná sezóna bych řekl že je od března -dubna do října, půlky listopadu? Mimochodem, viděl jsem nabídku s panelem dávajícím již 550 kWp.
Když je slunečný den, tak v únoru mi 6 kWp panelů dá i 18 kWh za den, což stále není 25 kWh. Reálná sezóna bych řekl že je od března -dubna do října, půlky listopadu? Mimochodem, viděl jsem nabídku s panelem dávajícím již 550 kWp.
Pokud máš možnost dej si Victron. Vzhledem k tomu, že ve své instalaci mám jak Victron multiplus 5000VA, tak i 2x REVO 5kW (klon axperta) jednoznačně jako hlavní měnič doporučuji Victron.
Má podstatně větší přetížitelnost a menší vlastní spotřebu (zhruba poloviční).
Nastavitelnost i přesnost měření jsou u Victrona taky o galaxii jinde.
U sebe jako hlavní měnič používám Victron (běží stále) a jako pomocné měniče obě REVO. Ty nechávám zapnuté pokud je dost elektrické energie z panelů a v zimě je při nedostatku vypínám. V létě mne jejich vyšší spotřeba netrápí a přes zimu přehodím "těžké" spotřebiče na DS s tím, že za hezkého počasí mohu dle možností a potřeby zapnout buď jedno REVO, nebo obě.
Co se týče výkonu instalovaných panelů se držím poměru průměrná denní spotřeba: instalovaný výkon panelů 1:1.
U mne je průměrná denní spotřeba cca 20kWh, v panelech mám 20kWp. A pokryje mi to cca 80% spotřeby elektrické energie.
Soběstačnost za listopad a prosinec jsem měl 25 procent, v lednu cca 40.
Má podstatně větší přetížitelnost a menší vlastní spotřebu (zhruba poloviční).
Nastavitelnost i přesnost měření jsou u Victrona taky o galaxii jinde.
U sebe jako hlavní měnič používám Victron (běží stále) a jako pomocné měniče obě REVO. Ty nechávám zapnuté pokud je dost elektrické energie z panelů a v zimě je při nedostatku vypínám. V létě mne jejich vyšší spotřeba netrápí a přes zimu přehodím "těžké" spotřebiče na DS s tím, že za hezkého počasí mohu dle možností a potřeby zapnout buď jedno REVO, nebo obě.
Co se týče výkonu instalovaných panelů se držím poměru průměrná denní spotřeba: instalovaný výkon panelů 1:1.
U mne je průměrná denní spotřeba cca 20kWh, v panelech mám 20kWp. A pokryje mi to cca 80% spotřeby elektrické energie.
Soběstačnost za listopad a prosinec jsem měl 25 procent, v lednu cca 40.
- Brbla
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9
- Kapacita baterie [kWh]: 17
Co se týká spotřeby 25kWh/den, tak to mám bez topení podobné - 15kWh/den v omezeném provozu, 20-22 kWh/den v běžném a 25+ komfort.
Mám 9,3kWp a ty mi v létě v plném osvitu dají i více než 60kWh/den, nejsem schopen to upotřebit.
V prosinci a lednu mi dají v průměru 6kWh/den, v zimním "prosluněném" slunovratu se utrhly na 7,2Kwh. Minimum, když bylo opravdu hnusně, bylo 1,8kWh/den.
Od půlky dubna do začátku října jsem schopen vykrýt vlastní spotřebu ze soláru a jedu ostrov, po zbytek roku "poloustrov".
Snad Vám to dá představu.
Mám 9,3kWp a ty mi v létě v plném osvitu dají i více než 60kWh/den, nejsem schopen to upotřebit.
V prosinci a lednu mi dají v průměru 6kWh/den, v zimním "prosluněném" slunovratu se utrhly na 7,2Kwh. Minimum, když bylo opravdu hnusně, bylo 1,8kWh/den.
Od půlky dubna do začátku října jsem schopen vykrýt vlastní spotřebu ze soláru a jedu ostrov, po zbytek roku "poloustrov".
Snad Vám to dá představu.
Co se týče těch panelů, tak dle mě, je nejmenší možný počet, kolik se vleze narvat na střechu. A v zimě to nebude stačit. Nedělám si prdel.
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
2x150ah CATL Lion od Mikela
1x150ah samodomo
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
2x150ah CATL Lion od Mikela
1x150ah samodomo
- beethowen
- Kapacita baterie [kWh]: 48
Ono dost záleží co máš použité za měniče a jak je ten systém rozežraný. Z tvého nicku je patrné, že je to problém.PavelCEZBatBox píše: ↑úte úno 14, 2023 8:52 pm Co se týče ostrovní fotovoltaiky, je třeba počítat s tím, že v prosinci a lednu FVE vyrobí tolik, kolik sama spotřebuje. Mimochodem, viděl jsem nabídku s panelem dávajícím již 550 kWp.

Jinak jsou řešení, kdy ta zimní spotřeba jde hezky optimalizovat a tolik to nevysírá. Ale není to případ Axpert a spol., ale spíš Studer, Victron. Jak bylo psáno výše je to potom dost o penězích, ale to jsou skutečné hybridy.
10,2kWp poly/mono, XTH6000-48, 2x VT-80A, Li-ion 48kWh
Vzhledem k tomu jezírku bych počítal průměrnou spotřebu pro léto a pro zimu.
My máme ve třech denní spotřebu od 7 do 12 kWh, podle toho, kdo je doma, víkendy jsou silnější. Bez topení a TUV.
Vzhledem k vysoké denní spotřebě bych se také zamyslel nad kapacitou baterky. Pokud s 10 kWh baterkou dobijeme na 100 % někdy odpoledne, vydržíme s baterkou do dopoledne dalšího dne. Pokud nesvítí, není šance jet ze svého. A to i v létě. Stane se, že třeba týden prší a denní zisky jsou minimální. Baterka je samozřejmě drahá.
V zímě nejvíc pomůže jižní střecha, tam nacpat všechno, co se tam vejde.
A na další strany vzhledem k vysoké spotřebě taky....
My máme ve třech denní spotřebu od 7 do 12 kWh, podle toho, kdo je doma, víkendy jsou silnější. Bez topení a TUV.
Vzhledem k vysoké denní spotřebě bych se také zamyslel nad kapacitou baterky. Pokud s 10 kWh baterkou dobijeme na 100 % někdy odpoledne, vydržíme s baterkou do dopoledne dalšího dne. Pokud nesvítí, není šance jet ze svého. A to i v létě. Stane se, že třeba týden prší a denní zisky jsou minimální. Baterka je samozřejmě drahá.
V zímě nejvíc pomůže jižní střecha, tam nacpat všechno, co se tam vejde.
A na další strany vzhledem k vysoké spotřebě taky....

3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
-
Je dobré si zjistit denní a večerní-noční spotřebu. Udělat si opakovaně v 8 a v 17 fotku elektroměru a zjistit si spotřebu, zejména v pracovní dny, kdy v době provozu FVE nejsou všichni doma. Pak si rozmyslet, jaké spotřebiče z večerního provozu bych mohl přesunout do denního - výroby FVE.
Také je důležité se podívat na to, jak mám zapojeny spotřebiče po fázích. Můj střídač dává jen 3.3 kWh na fázi a pokud jsem zapnul troubu a varnou konvici na stejné fázi, tak mi to vypnulo střídač. To je drobnost, kterou jsem zjistil až po vybudování FVE.
Také je důležité se podívat na to, jak mám zapojeny spotřebiče po fázích. Můj střídač dává jen 3.3 kWh na fázi a pokud jsem zapnul troubu a varnou konvici na stejné fázi, tak mi to vypnulo střídač. To je drobnost, kterou jsem zjistil až po vybudování FVE.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 6150
- Kapacita baterie [kWh]: 10
U mne se střídač /také 3,3 kW na každé fázi/ nevypne, jen si chybějící kW vezme ze sítě.PavelCEZBatBox píše: ↑stř úno 15, 2023 8:50 am Můj střídač dává jen 3.3 kWh na fázi a pokud jsem zapnul troubu a varnou konvici na stejné fázi, tak mi to vypnulo střídač. To je drobnost, kterou jsem zjistil až po vybudování FVE.
Mám v baráku 3F rozvod a jediný případ, kdy mi dochází z hlediska souběhu odběrů na jedné fázi je klima + myčka. Výhodou je, že jak klima, tak myčka při své činnosti takzvaně cyklují a když se náhodou sejde odběr ve stejnou dobu, tak to neřeším. Protože před zapnutím FVE v dubnu 2023 průměrná denní spotřeba/rok cca 11 kW denně, od 3.4.2023 je dlouhodobá denní spotřeba ze sítě při běžném používání domácnosti kolem 460 W.
Předpokládám, že jde z většiny o takzvané technické přetoky, vzniklé hysterezí střídače /tak mi to technik vysvětlil/, protože i když mi /příklad/ FVE v daný moment vyrábí 5 kW, do bojlerů na TUV jdou 4 kW, tak mi Aplikace někdy píše, že kupuji v ten moment 30 W, jindy zase že prodávám.
Domnívám se, že jde v daný moment o nesmyslná čísla, protože aplikace ukazuje data, která se obnovují v intervalu cca 7-8 minut a to ještě tak, že výroba a spotřeba se obnovuje v rozdílnou dobu. Pokud se ale na data výroby a spotřeby podívám s odstupem cca 1/4 hodiny, pak mají čísla logiku a v podstatě ukazují relativně přesně to, co před čtvrthodinou bylo.
Vysledoval jsem, že klidová spotřeba střídače je v dlouhodobém pohledu cca 130 Wh přes den a cca 40 Wh v noci, dále, že při nabití baterií nad 94 procent střídač začíná pouštět přetoky ven a začíná omezovat nabíjecí proud.
Ale jsem v tomto absolutní amatér a začátečník, takže se víceméně stále učím vyhodnocovat to, co FVE dělá.
"Kmet"
FVE od IV/2023,
6,15 kWp, 4x baterie Baterie GTX 3000 2,5 kW,
střídač SOFAR 10KTL-3PH,
5 panelů JV, 10 panelů JZ
Hodonín
FVE od IV/2023,
6,15 kWp, 4x baterie Baterie GTX 3000 2,5 kW,
střídač SOFAR 10KTL-3PH,
5 panelů JV, 10 panelů JZ
Hodonín