GW 10k ET - výpadek proudu ze sítě a zpětné naběh utí

Odpovědět
chmila

GW 10k ET - výpadek proudu ze sítě a zpětné naběh utí

Příspěvek od chmila »

Popis stavu - prosím o konzultaci, zda to tak má být..
(GW10kw ET & pylontech H48050 19.2kwh)

Dům je v backup mode s připojením na grid. Grid vypadne - střídač automaticky přepne na solar/baterky (slunce svítí, bat 100%) ....až sem vše normalní .....po nějaké době grid (čez) obnoví dodávku .... střídač spadne a restartuje se ... celý dům po dobu restartu bez proudu .... je to normální ???
Diablo007

Re: GW 10k ET - výpadek proudu ze sítě a zpětné naběh utí

Příspěvek od Diablo007 »

Ty máš celý dům trvale na backup?
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
chmila

Příspěvek od chmila »

Mám udělaný backup na celý dům. Mála spotřeba a naddimenzovaný FVE systém, .... ale normálně v backup nejedu. Mám jistič v poloze síť a když vypadne proud, hodím do pozice backup a jede se dál. Ale jde mi o ten druhý krok, když síť opět naběhne, tak se mi GW restartuje a po dobu několika min nejde proud. Nechápu proč spadne, když začne jít normálně proud a dům přitom jede v klidu na solar nebo bat.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Je to tak. Mě to dělá a několik dalších lidí to taky zmiňovalo. Podle mne GW považuje výpadek proudu za chybu (je to tak v logu) a součást recovery chyby je restart. Blbý efekt je, že pokud po nahození proudu do cca 5ti minut tento opět vypadne, tak jsme bez šťávy. (Já mám přepínání stykači, takže nejsem pořád na backupu)
Sten77

Příspěvek od Sten77 »

Mně to funguje jak má. Při výpadku jede jen backup. Když naběhne síť, tak vše jede bez výpadku dál.
Hybridní FVE 8,1 kWp, GoodWe 10K-ET Plus, 4 x Pylontech Force H2 14,2 kWh
pave69

Příspěvek od pave69 »

Sten77 píše: pát bře 24, 2023 8:17 pm Mně to funguje jak má. Při výpadku jede jen backup. Když naběhne síť, tak vše jede bez výpadku dál.
Takhle to funguje všem (kdo mají přepínání zátěže přes stykač). Ale když po naběhnutí sítě tato zase vypadne (cca do 5 min) tak je tma :cry:
tomas

Příspěvek od tomas »

chmila píše: pát bře 24, 2023 12:02 pm Mám jistič v poloze síť a když vypadne proud, hodím do pozice backup a jede se dál. Ale jde mi o ten druhý krok, když síť opět naběhne, tak se mi GW restartuje a po dobu několika min nejde proud. Nechápu proč spadne, když začne jít normálně proud a dům přitom jede v klidu na solar nebo bat.
Máte tam zřejmě ruční přepínač místo ATS, takže pokud síť naběhne musíte ho zase ručně přepnout z pozice backup na grid. 5 (20) minutová prodleva je dána legislativou v ČR, sice by se střídač mohl připojit jen v režimu spotřeby (bez výroby) nebo jen na těch 5 min. bez přetoků, ale tyto ČEZké absurdnosti se Číňanům strašně špatně vysvětlují aby je naprogramovali do firmware. Nebo si tam dát automatický přepínač - ATS.
chmila

Příspěvek od chmila »

ahoj, díky za odpovědi….. jestli jsem to správně pochopil, tak řešení je vyměnit jistič (grid/backup) za stykač nebo ATS.

Jaký je rozdíl mezi stykač a ATS a jaká jsou rizika obou variant?

Díky
pave69

Příspěvek od pave69 »

Já mohu mluvit jen za stykač :) Problém, že jich musí být víc, přiklad schématu od profíků přikládám. JE to celý rozvaděč, stačilo by z toho vyseparovat tu přepínací část (ale to je skoro všechno mimo jističů) :cry:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“