Ostrovní elektrárna, jištění ?
Ostrovní elektrárna, jištění ?
Ahoj,
Stavím si malý ostrůvek pod pergolou.
1 panel poly 180Wp,24V,8A
baterie 100ah
regulátor mppt 20A,100V
Zajímá mě, na kolik je důležité řešit i při tomto malém systému odpínače, nebo jističe mezi panel a regulátor, nebo regulátor a baterii ?
regulátor má přece svoje ochrany. Samostatný vypínač si na panel dám, ale ty výklopné ? Má to význam ?
Jestli ano, jak je mám dimenzovat ?
díky,
Stavím si malý ostrůvek pod pergolou.
1 panel poly 180Wp,24V,8A
baterie 100ah
regulátor mppt 20A,100V
Zajímá mě, na kolik je důležité řešit i při tomto malém systému odpínače, nebo jističe mezi panel a regulátor, nebo regulátor a baterii ?
regulátor má přece svoje ochrany. Samostatný vypínač si na panel dám, ale ty výklopné ? Má to význam ?
Jestli ano, jak je mám dimenzovat ?
díky,
Re: Ostrovní elektrárna, jištění ?
Jištění u jednoho panelů nemá význam z pohledu ochrany proti zkratu tady je to už spíše o možnosti servisního zásahu a tedy bezpečného odpojení panelu od regulátoru a to i za provozu.
Jištění od baterie je nutnost tady zkratový proud už je několik set A tedy možnost zahoření i úrazu sice je to 12v ale kov to dokáže roztavit
Jištění od baterie je nutnost tady zkratový proud už je několik set A tedy možnost zahoření i úrazu sice je to 12v ale kov to dokáže roztavit
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Skvělé, díky za info.
A jen tak orientačně kolik mám tedy dát jištění té baterie ? 32A bude tak akorát ?
A jen tak orientačně kolik mám tedy dát jištění té baterie ? 32A bude tak akorát ?
Baterie bude nabíjena max 20A tedy jištění pro ten proud je vyhovující jen je pak důležité vědět jaký použiji průřez vodiče a jaká je jeho maximální proudová zatížitelnost a popřípadě jistit hodnotou která je adekvátní kabeláži.
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Myslel jsem že použiji ten samý co od panelů. Takže solární kabel 4mm
Délka kabeláže?
Malé Victron regly mají integrovanou auto pojistku, tak aby jsis nemnožil pojistky, max jako ten odpojovač.
Victron nemám. Mám Regulátor EPEVER XTRA2210N
A to ti budu rozporovat protože interní pojistka v regulátoru nemá funkci ochrany vedení pri jeho zkratu . Regulátor nikdy nevyvine zkratový proud vyšší než je jeho provozní na což je samozřejmě pojistka koncipována a když dojde ke zkratu na vedení od baterie neodpojí baterií a nechá ji to roztavit až k případnému požáru.
Tedy je na to potřeba pohlížet jinak tvrdý zdroj je v tomto případě ta baterie a tedy hned za ní by měla být pojistka
4mm proudově mají dle výrobce zatížení přes 30A tedy na tu malou vzdálenost použitelné já dávám 10mm ale já sem jinej
A poslední detail. K te baterii musí být ty výklopky s pojistkou, nebo to stačí vyřešit klasickým jističem co kdyžtak vypadne ?
Pojistka se ještě nikdy nerozbila to u DC jističe neplatí tady mám raději ověřenou klasiku. Navíc keramická pojistka s pískovou náplní rozhodně lépe zháší oblouk než čínský (polský) produkt
No diablo ale když máš vedení co tu pojistku hravě snese? Viz třeba tady je 20A pojistka a tedy 6mm2 lanko by byl dostačující a o tom jsem mluvil.Diablo007 píše: ↑stř dub 05, 2023 8:00 pmA to ti budu rozporovat protože interní pojistka v regulátoru nemá funkci ochrany vedení pri jeho zkratu . Regulátor nikdy nevyvine zkratový proud vyšší než je jeho provozní na což je samozřejmě pojistka koncipována a když dojde ke zkratu na vedení od baterie neodpojí baterií a nechá ji to roztavit až k případnému požáru.
Tedy je na to potřeba pohlížet jinak tvrdý zdroj je v tomto případě ta baterie a tedy hned za ní by měla být pojistka
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Nějak jsi nepochopil pointu tedy znovu pojistka v regulátoru nevyřeší zkrat který vznikne na vedení od baterie k regulátoru jelikož tvrdý zdroj je baterie takže se jisti za baterií vedení od baterie . Pojistka v regulátoru je pro případ že vznikne problém v něm tak aby ho baterka neupekla tak se regulátor ochrání tím že se od ní odpojí.
Jo ty předpokladáš zkrat na vedení ne tím reglem. OK beru, ale to má jistit pojistka aku. Samo pokud má někdo užší než snese pojistka z aku, tak se musí přidat i před to zúžení to je fakt 

Jasný myšlenka pojistky bala od Aku tam totiž zkratový proud je mnohem větší než kdy regl dokáže ze své strany vygenerovat