ČEZ - překročení rezervovaného výkonu
Pravidla fóra
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
Re: ČEZ - překročení rezervovaného výkonu
Dekuji Vsem! Na zaklade Vasich odpovedi necham pretoky omezit na 5% min nez rezervovany vykon a budu situaci monitorovat.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 5400
- Kapacita baterie [kWh]: 10
Já třeba mám na střeše 5,4 kWp, ale rezervovaný výkon mám 6,48 kW. Pokud to správně chápu, i kdybych nechal zcela bez omezení přetoky, baterie byla nabita na 100 %, nebyla žádná spotřeba v domě a byly tak ideální podmínky, že 12x450 Wp panely by vyráběly o 1 kW víc (mám 6x východ, 4x jih a 2x západ, takže to moc nepřichází v úvahu), tak jsem pořád v pohodě. Muselo by to překročit o 1,08 kW, aby mě ČEZ pokutoval.

Praha západ, 5,4 kWp, 6x450 Wp východ, 4x450 Wp jih, 2x450 Wp západ, 3x Pylontech 3,55 kWh, Victron MPPT 150/100, 3x Victron Multiplus II 3000
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Rezervovaný výkon lze mít o 20% vyšší, než je instalováno.
Já mám panely jedním směrem a z 8kWp jsem dostal 9.4kW a to je náklon 22°. Mít o něco větší, tak možná ani těch 20% nebude stačit, jelikož to bylo v zimě.
Já mám panely jedním směrem a z 8kWp jsem dostal 9.4kW a to je náklon 22°. Mít o něco větší, tak možná ani těch 20% nebude stačit, jelikož to bylo v zimě.
8kWp JJZ | GW10k-ET | Pylontech Force H2 14,2kWh
Dobrý den, jsem tu také nový, takže zdravím. Mám otázku. Nepovolili mi přetoky a mám 9kWp mikrozdroj. Jak se k tomuto tváří Čez? Mám povolenou nulu kromě tzv. technických přetoků. Liší se ten výpočet velikostí zdroje, nebo je tam daný koeficient, třeba 300Wh strop za 15 min. Děkuji za odpověď.
-
Zkušenější nechť mě když tak opraví, ale myslím, že to je 115 W / 15 minut.
Praha západ, 5,4 kWp, 6x450 Wp východ, 4x450 Wp jih, 2x450 Wp západ, 3x Pylontech 3,55 kWh, Victron MPPT 150/100, 3x Victron Multiplus II 3000
Dobrý den,
taky bojuji s vyšším výkonem než je rezervovaný. Mám střídač Goodwe a v PVMasteru nastavuji Power limit. To ale lehce zvyšuje spotřebu ze sítě. Tak když jsem doma, tak Power limit do nabití baterie vypínám. Napadla mě myšlenka zapínat a vypínat Power limit na základě SOC pomocí integrace v Home assistantovi. Jen tam nevidím možnost vypnout a zapnout Power limit. Koukám se špatně a je to tam někde? Je tam jen hodnota pro Grid export limit a to bych neřekl ze na to má vliv.
taky bojuji s vyšším výkonem než je rezervovaný. Mám střídač Goodwe a v PVMasteru nastavuji Power limit. To ale lehce zvyšuje spotřebu ze sítě. Tak když jsem doma, tak Power limit do nabití baterie vypínám. Napadla mě myšlenka zapínat a vypínat Power limit na základě SOC pomocí integrace v Home assistantovi. Jen tam nevidím možnost vypnout a zapnout Power limit. Koukám se špatně a je to tam někde? Je tam jen hodnota pro Grid export limit a to bych neřekl ze na to má vliv.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8
- Kapacita baterie [kWh]: 14
A jaký máte rezervovaný výkon? Jestli nulový, tak bych doporučil to opravdu nechat vypnuté.
Před výměnou elektroměru jsem to provozoval s nulovými přetoky a opravdu to byly jen velmi krátké špičky. To zamezování bylo poměrně agresivní.
Po výměně elektroměru a povolení přetoků došlo k snížení přicucávání, ale zvětšily se ty provozní přetoky.
Pokud to opravdu chcete udělat, tak si nejsem vědom, že by to šlo s tou defaultní integrací. Můžete ale využít modbus protokol pro přímý zápis do registru. Například nodered by měl pro to mít uzly.
Před výměnou elektroměru jsem to provozoval s nulovými přetoky a opravdu to byly jen velmi krátké špičky. To zamezování bylo poměrně agresivní.
Po výměně elektroměru a povolení přetoků došlo k snížení přicucávání, ale zvětšily se ty provozní přetoky.
Pokud to opravdu chcete udělat, tak si nejsem vědom, že by to šlo s tou defaultní integrací. Můžete ale využít modbus protokol pro přímý zápis do registru. Například nodered by měl pro to mít uzly.
8kWp JJZ | GW10k-ET | Pylontech Force H2 14,2kWh
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
- Kapacita baterie [kWh]: 17
Bohužel to v UI HA opravdu nejde, ale zkusím autora ještě znovu poprosit.
Nyní to řeším takto (přes Automations):
A ano, pokud je zapnuté omezení přetoků, a je jedno s jakým limitem, kontinuální odběr z DS se zvedne (u mě cca o 150-200 W).
jen doplnim, ze to chce goodwe experimental.
mam to stejne, cerpal jsem z tohoto: https://github.com/home-assistant/core/issues/88963
mam to stejne, cerpal jsem z tohoto: https://github.com/home-assistant/core/issues/88963
-
Já mám Victron a před PPP mi nastavili přisávání ze sítě 100 W. I přesto, že bylo nastaveno toto a zakázány přetoky, občas, zejména při nějaké výrazné změně odběru v domě, zpátky něco skočilo. Za den to nikdy neudělalo víc, než 0,2 kWh a co jsem to sledoval, nejvíc byla asi 5 sekundová špička okolo 200 W, ale něco to dalo. Radši jsem tedy měl elektrárnu do PPP vypnutou. Teď už jedu legálně a přisávání ze sítě mám nastaveno na 0 W. Osciluje to kolem té nuly, ale přestože jsou stále přetoky zakázány, 0,2-0,5 kWh denně tam pošlu.
Mám taky dotaz k překročení rezervovaného výkonu. FVE mám 3,6 - rezervovaný výkon mám 3,9 a občas na PV Mastru vidím i 4,1. Tedy to trochu překračuje. Ale jde o to, že to vždy překračuje, když ještě nemám baterku nabitou nebo prostě jedou klimatizace. Takže předpokládám, že i když to překračuje, tak to nemá vliv na rezervovaný výkon, když to zůstává v domě nebo se mýlím? Díky
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
To je OK, počítá se jen co odchází do sítě a to v průměru za celou 1/4 hodinu.
Jseš si jistej, že je to opravdu čtvrthodinový průměr? Tedy např. když budu mít rezervovaný výkon 10 kW a budu teoreticky dodávat v celé čtvrthodině nejdřív 20kW po dobu sedmi minut a pak 0kW po dobu osmi minut, že je to ok?
Mělo by to tak být.
Odeslaná energie za 1/4 hodiny v kWh / 1/4 h = XX,XX kW.
Odeslaná energie za 1/4 hodiny v kWh / 1/4 h = XX,XX kW.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
tady mate odkaz primo na podminky cezu:
https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zak ... u-a-vykonu
jak to ma egd nevim
https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zak ... u-a-vykonu
jak to ma egd nevim
Ano u ČEZu je to 1/4 hodinový průměr.
Hybridní FVE 8,1 kWp, GoodWe 10K-ET Plus, 4 x Pylontech Force H2 14,2 kWh