Victron komunita

Odpovědět
Kodl69
Příspěvky: 1333
Registrován: úte dub 06, 2021 10:45 pm

Re: Victron komunita

Příspěvek od Kodl69 »

ale ještě má relé na tom mppt. lehce jsem kouknul do manuálu: https://www.victronenergy.com/upload/do ... pdf-en.pdf
na straně 25 je celkem jasně napsaný:
Relay mode Description and notes
...další možnosti použití a nakonec to důležitý...
High temperature (Dimming) This option switches the relay ON when the charger output current is reduced due to high temperatures. Use this option to for example switch an external fan.
Takže co, pořád mi přijde zbytečný všechno, co jsem uvedl výše. Ale každýho věc. Leda snad že by se mu zdálo, že se ten ventilátor spíná při zbytečně vysoké teplotě...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Diablo1st
Příspěvky: 994
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: Victron komunita

Příspěvek od Diablo1st »

Kodl69 píše: ned kvě 28, 2023 3:04 pm k těm ventilátorům: konveze 48V dc na 230V ac a zpátky na 12V DC. Nechápu. Externí termostat - nechápu. Teda chápu ale rozum mi to nebere. Každá věc se dá použít jako kladivo.
Ventilátory mám přímo na 48V a doufám, že dokážu nějaký relé, nejlépe přímo v mppt, nebo v cerbu, přesvědčit, aby se sepnulo při nastavené teplotě. Na cerbu jsou teploty mppt vidět, jestli se nepletu...
Má to viacero dôvodov:
- nenašiel rozumné a cenovo prijateľné 48V ventilátory (možno som zle hľadal)
- nenašiel som jednoduchý termostat na 48V
- všetky relé na Cerbe mám obsadené, takže môžem spínať len podľa mppt (nepoužiteľné) alebo externe
- doma som našiel 12V/2A adaptér

Čo sa týka teploty mppt, mne by to relé nezoplo nikdy. Skúšal som to, ale na zopnutie je treba vyššia teplota mppt akú ja viem dosiahnuť. Zároveň je tá teplota za tou, ktorú som ochotný akceptovať. Celá táto sranda ma stála 28€ (+ adaptér, ktorý som našiel doma), čo je nič a funguje to suprovo. Mppt sa len mierne ohreje, bezdotykový teplomer ukazoval cca. 35°C. :lol:

Určite toto nie je univerzálne ani ideálne riešenie. Určite môžem odporučiť každému nejako riešiť aktívne chladenie mppt, lebo nestojí to takmer nič a určite to neuškodí. ;)
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 365
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Victron komunita

Příspěvek od vk_1 »

Kodl69 píše: ned kvě 28, 2023 7:54 pm High temperature (Dimming) This option switches the relay ON when the charger output current is reduced due to high temperatures.
Máš tohle reálně ověřené, že to funguje? Já to totiž loni zkoušel a nefungovalo. Psal jsem to o pár příspěvků výše.
Kodl69
Příspěvky: 1333
Registrován: úte dub 06, 2021 10:45 pm

Re: Victron komunita

Příspěvek od Kodl69 »

Nemám otestovaný, ale potom už nejde věřit ničemu... Spíš jde o to, při jaké teplotě začíná to interní omezení výkonu, a předpokládám, že to koresponduje se sepnutím toho relé. Ventilátory na 48V DC: 1.) mám 6ks ventilátorů z nějakýho telekomunikačního racku - 3000 n/min, 3 lopatky vrtule, strašlivej hukot. Zadarmo. V současným prasobastl měniči používám tohle: https://www.aliexpress.com/item/3302106 ... 1802RMAEE3 podle mě má odstředivý ventilátor na chlazení jenom výhody: podstaně vyšší tlak/ podtlak, protahuje vzduch cca 1cm škvírou mezi PVC trubkou a toroidním trafem, nemusím složitě směrovat 120mm potrubí kam je potřeba, vstup proti výstupu o 90° pootočenej. V akci třetí rok. Hlučnost na technickou místnost přiměřená. dají se sehnat used origo delta, sice used, a kousek menší, ale taky dost dobrý https://www.aliexpress.com/item/4001094 ... 1802qVrUKG
samozřejmě najdu i další ventilátory na 48V. Obvykle ale mají vysoký otáčky, takže hlučnost... Co je běžnější, tak 24V ventilátor a když už, tak https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... p9BFIRYZMx s tím, že je to zapnutý jenom když jede ventilátor, a ne 24/7. Já na ty klidový spotřeby mám úchylku.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 365
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Victron komunita

Příspěvek od vk_1 »

Kodl69 píše: pon kvě 29, 2023 1:05 am Spíš jde o to, při jaké teplotě začíná to interní omezení výkonu
Je to 40 stupňů. Viz Victron portál.
Mně to relé neseplo ani jednou, a MPPT už dávno omezoval výkon. Takže to řídím jinak.
Kodl69
Příspěvky: 1333
Registrován: úte dub 06, 2021 10:45 pm

Re: Victron komunita

Příspěvek od Kodl69 »

40°C - to asi nebude pravda. pokud na to moje angličtina stačí, tak píšou, že do teploty okolí 40°C mppt neomezuje výkon. Předpokládám, že to bude min 60°C na chladiči. Budu jeden velkej MPPT montovat někdy v červnu, pojede celkem naplno, tak pak budu referovat, jak jsem dopadl. Ještě je otázka, jak jsi poznal, že omezuje výkon?
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 365
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Victron komunita

Příspěvek od vk_1 »

Kodl69 píše: úte kvě 30, 2023 2:16 am 40°C - to asi nebude pravda. pokud na to moje angličtina stačí, tak píšou, že do teploty okolí 40°C mppt neomezuje výkon. Předpokládám, že to bude min 60°C na chladiči. Budu jeden velkej MPPT montovat někdy v červnu, pojede celkem naplno, tak pak budu referovat, jak jsem dopadl. Ještě je otázka, jak jsi poznal, že omezuje výkon?
Možná máš pravdu, a pletu si tu hodnotu 40°C s limitem na Multiplusech. Multiplus omezuje výkon od 40°C.
Stejně, jako na MPPT, ta teplota není nikde vidět, prostě jen potichu omezuje výkon.
https://community.victronenergy.com/que ... ature.html

Nicméně MPPT mi výkon omezoval, viz tohle téma, přečti si nějaké starší příspěvky:
viewtopic.php?p=27633#p27633
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 365
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Victron komunita

Příspěvek od vk_1 »

Vyšel Venus OS v3.00

Zaujala mě možnost připojit dvě BMS a vybrat si, podle které se bude řídit DVCC.

Je tam spousta drobných vylepšení a opravy chyb.

Já osobně tedy ještě počkám, nemám odvahu být první tester 🙂

Kdo jako první vyzkouší nové rychlejší řízení ESS s elektroměrem EM540?

Screenshot 2023-05-31 at 11.33.47.png
Screenshot 2023-05-31 at 11.33.47.png (629.11 KiB) Zobrazeno 1539 x
Přílohy
Venus OS - firmware changelog.docx
(207.33 KiB) Staženo 92 x
mopadzi
Příspěvky: 149
Registrován: čtv zář 02, 2021 9:23 am

Re: Victron komunita

Příspěvek od mopadzi »

no konečně 16S Pylontech komunikace...bez editace zdrojáku Venus
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 6x Leapton 450W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
https://www.lifepo4-shop.cz/
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 365
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Victron komunita

Příspěvek od vk_1 »

mopadzi píše: stř kvě 31, 2023 10:07 pm no konečně 16S Pylontech komunikace...bez editace zdrojáku Venus
To je pro Pylontech-kompatibilní BMSky? Nebo už Pylontech sám dělá něco na 16S?
ladik
Příspěvky: 13
Registrován: ned úno 26, 2023 5:47 pm

Re: Victron komunita

Příspěvek od ladik »

Ahoj, jaky byste doporucili 3F meric spotreby kompatibilni s Victronem. Jelikoz se EM24 s ethernetem nedodava, tak jsem v pasti. Merak chci mit u hodin, ale Cerbo je 20m daleko spolu s menici. Skoda ze nema cerbo primo RS485 vstup a musi se to resit na muj vkus nespolehlivymi prevodniky RS485-USB nebo mate nekdo jiny nazor? Dat merak primo k Cerbu a koupit tak ET340?
Diablo1st
Příspěvky: 994
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: Victron komunita

Příspěvek od Diablo1st »

Ja mám ET340 a TENTO prevodník + 5m USB kábel.
Ak by si dal USB prevodník k Cerbu tak môžeš mať ET340 aj tých 20m. Potiahneš klasický UTP kábel a tie krútené kábliky pripojíš podľa návodu.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
ladik
Příspěvky: 13
Registrován: ned úno 26, 2023 5:47 pm

Re: Victron komunita

Příspěvek od ladik »

Dekuji.
Jeste bych mel dotaz k tomu 3F meraku ET340. Umi merit po fazich nebo jen soucet? Tady v CR jsme trosku exoti v ramci EU, kdyz se tu meri po fazich.
Diablo1st
Příspěvky: 994
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: Victron komunita

Příspěvek od Diablo1st »

ET340 meria všetky 3 fázy samostatne. Regulácia ESS sa dá nastaviť po fázach aj súčtovo.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
jars10
Příspěvky: 34
Registrován: úte lis 23, 2021 1:23 am

Re: Victron komunita

Příspěvek od jars10 »

Mně ET340 měří po fázích, ale měří jen směr dovnitř. Při přetoku ukazuje nulu.
Nevím, jestli je to špatně nebo vlastnost. Jen to zmiňuji.
USB kabel mám origo Victron.
mopadzi
Příspěvky: 149
Registrován: čtv zář 02, 2021 9:23 am

Re: Victron komunita

Příspěvek od mopadzi »

vk_1 píše: stř kvě 31, 2023 10:21 pm
mopadzi píše: stř kvě 31, 2023 10:07 pm no konečně 16S Pylontech komunikace...bez editace zdrojáku Venus
To je pro Pylontech-kompatibilní BMSky? Nebo už Pylontech sám dělá něco na 16S?
pro BMS komunikujícím protokolem Pylontech
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 6x Leapton 450W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
https://www.lifepo4-shop.cz/
ladik
Příspěvky: 13
Registrován: ned úno 26, 2023 5:47 pm

Re: Victron komunita

Příspěvek od ladik »

jars10 píše: čtv čer 01, 2023 10:17 am Mně ET340 měří po fázích, ale měří jen směr dovnitř. Při přetoku ukazuje nulu.
Nevím, jestli je to špatně nebo vlastnost. Jen to zmiňuji.
USB kabel mám origo Victron.
Tak to neni dobre, pokud to nemeri pretoky, to je pak mereni timto merakem uplne zbytecna investice, ale mozna to mas spatne zapojene.
Diablo1st
Příspěvky: 994
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: Victron komunita

Příspěvek od Diablo1st »

ET340 určite pretoky meria, aspoň teda u mňa, keďže dodávam do siete :lol: Samozrejme je tam odchýlka oproti tarifnému elektromeru.

Je to asi otázka nastavenia, ja ho mám ako Grid meter a povolené Feed-in v ESS.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Raww
Příspěvky: 85
Registrován: stř bře 29, 2023 9:25 am
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9840
Kapacita baterie [kWh]: 14

Re: Victron komunita

Příspěvek od Raww »

Všeobecně je elektroměr samostatně fungující zařízení a tento měří dodávku/odběr. Jediné co jde udělat blbě, je prohodit vstupní a výstupní svorky, pak je prohozeno co je dodávka a co odběr.
Měniče, do kterých je elektroměr zapojen pouze vyčítají aktuální data a na provozních režimech měniče nezáleží, vlastně je elektroměru úplně jedno kdo z něj čte, jen zařízení odpoví.
Pokud ti elektroměr ET340 měří pouze jeden směr proudu tak je špatný a musíš je vyměnit za jiný funkční.
9,8kWp, 2x MPPT 150/100, MPPT 150/70, 3x MultiPlus-II 5kVA, Cerbo GX, 13,6kWh LiFePO4
ESS v síti E.On
DAVID80
Příspěvky: 11
Registrován: sob bře 18, 2023 9:25 pm
Výkon panelů v FVE [Wp]: 7700
Kapacita baterie [kWh]: 12

Re: Victron komunita

Příspěvek od DAVID80 »

Ahoj všem, mohu se zeptat jak máte kdo nastavené hodnoty v Victron MPPT ?
Kombinace MPPT a baterie Pylontech 48V ( US2000C )

Jedná se mi o Absorption a Float voltage.

Pokud zvolím v nastavení MPPT druh baterie Smart Lithium ( LiFePo4 ) tak se automaticky nastaví hodnoty na Absoprtion 56,8 a Float na 54.

Dle návodu, který mám k dispozici by to mělo být na 52 a 51V


Jak to kdo máte nastavené ?

Díky moc za odpověď
Přílohy
MPPT.jpg
MPPT.jpg (77.45 KiB) Zobrazeno 1307 x
Baterie - volty.jpg
Baterie - volty.jpg (103.24 KiB) Zobrazeno 1307 x
Victron ESS :
MPPT 250/100 + MPPT 150/35 - 2x MultiPlus II 48/3000 1x MultiPlus II GX 48/3000 - baterie Pylontech 5x US2000C
Diablo1st
Příspěvky: 994
Registrován: úte dub 19, 2022 10:33 am
Bydliště: SR MY
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: Victron komunita

Příspěvek od Diablo1st »

Absorbtion 3,45V na článok, pre 15S je to 51,75V. Absorbtion time 1 hodina, Float 3,35V na článok, pri 15S je to 50,25V.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Dagus
Příspěvky: 214
Registrován: ned pro 26, 2021 11:18 pm

Re: Victron komunita

Příspěvek od Dagus »

Nastavovat si můžeš co chceš, ale pokud bude pylon připojen do cerba, tak si to bude stejně řídit sám a u mppt se objeví ext control.
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 365
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Victron komunita

Příspěvek od vk_1 »

Dagus píše: pát čer 02, 2023 10:28 pm Nastavovat si můžeš co chceš, ale pokud bude pylon připojen do cerba, tak si to bude stejně řídit sám a u mppt se objeví ext control.
I když máš Pylontech připojený k Cerbo, stejně si to napětí můžeš omezit v menu DVCC:
Screenshot 2023-06-02 at 22.43.39.png
Screenshot 2023-06-02 at 22.43.39.png (82.45 KiB) Zobrazeno 1263 x

Já osobně bych se trochu bál, že když to max napětí nastavíš moc nízko, tak BMS nikdy nebude balancovat články. Netuším, kde je ta hranice, kdy Pylontech balancery spustí, a jak dlouho na to potřebuje.
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 365
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Victron komunita

Příspěvek od vk_1 »

vk_1 píše: pát čer 02, 2023 10:45 pm Já osobně bych se trochu bál, že když to max napětí nastavíš moc nízko, tak BMS nikdy nebude balancovat články. Netuším, kde je ta hranice, kdy Pylontech balancery spustí, a jak dlouho na to potřebuje.
Ta hranice je zřejmě cca 51.8V
Jestli to chápu správně, Pylontech nahlásí 100% SoC až ve chvíli, když mají všechny články aspoň 3.45V.

Cerbo samo o sobě nerespektuje max napětí, které vyžaduje BMS Pylontechu. Ve Victronu usoudili, že přes 53V je už moc, tak natvrdo ve Venus OS pro Pylontech nastavili maximum níže, 52.5V.

Další info třeba tady:

https://github.com/victronenergy/venus/issues/536

Haha, ten šikovnej člověk, kterýmu tam děkují, je Youda. Dobře on.
Uživatelský avatar
vk_1
Příspěvky: 365
Registrován: stř říj 27, 2021 1:24 am
Bydliště: Liberec

Re: Victron komunita

Příspěvek od vk_1 »

Dagus píše: pát čer 02, 2023 10:28 pm Nastavovat si můžeš co chceš, ale pokud bude pylon připojen do cerba, tak si to bude stejně řídit sám a u mppt se objeví ext control.
Mám kromě větších MPPT ještě jeden malý regl, BlueSolar 100/20, připojený přes VE.Direct
A tam mě to normálně nechá nastavovat ručně, i když se systém řídí přes BMS Pylontechu:
Screenshot 2023-06-02 at 23.27.48.png
Screenshot 2023-06-02 at 23.27.48.png (57.24 KiB) Zobrazeno 1250 x

Je to zvláštní. U těch větších MPPT (BlueSolar 150/100 VE.Can) mě to měnit nenechá, pole ve formuláři jsou zašedlá:
Screenshot 2023-06-02 at 23.31.19.png
Screenshot 2023-06-02 at 23.31.19.png (29.03 KiB) Zobrazeno 1249 x
Odpovědět

Zpět na „Victron komunita“