Kodl69 píše: ↑ned kvě 28, 2023 3:04 pm
k těm ventilátorům: konveze 48V dc na 230V ac a zpátky na 12V DC. Nechápu. Externí termostat - nechápu. Teda chápu ale rozum mi to nebere. Každá věc se dá použít jako kladivo.
Ventilátory mám přímo na 48V a doufám, že dokážu nějaký relé, nejlépe přímo v mppt, nebo v cerbu, přesvědčit, aby se sepnulo při nastavené teplotě. Na cerbu jsou teploty mppt vidět, jestli se nepletu...
Má to viacero dôvodov:
- nenašiel rozumné a cenovo prijateľné 48V ventilátory (možno som zle hľadal)
- nenašiel som jednoduchý termostat na 48V
- všetky relé na Cerbe mám obsadené, takže môžem spínať len podľa mppt (nepoužiteľné) alebo externe
- doma som našiel 12V/2A adaptér
Čo sa týka teploty mppt, mne by to relé nezoplo nikdy. Skúšal som to, ale na zopnutie je treba vyššia teplota mppt akú ja viem dosiahnuť. Zároveň je tá teplota za tou, ktorú som ochotný akceptovať. Celá táto sranda ma stála 28€ (+ adaptér, ktorý som našiel doma), čo je nič a funguje to suprovo. Mppt sa len mierne ohreje, bezdotykový teplomer ukazoval cca. 35°C.
Určite toto nie je univerzálne ani ideálne riešenie. Určite môžem odporučiť každému nejako riešiť aktívne chladenie mppt, lebo nestojí to takmer nič a určite to neuškodí.