stringy, baterie vs střídač (např. 3 různé stringy a baterie)
stringy, baterie vs střídač (např. 3 různé stringy a baterie)
Mám několik otázek co mě návod od střídačů nezodpověděl:
Ideálně bych měl 3, časem asi 4 stringy, solax klasickej 10kw má 2 mppt a 3 vstupy pro string.
Jaká jsou pravidla na tom mppt co má vstup pro 2 stringy?
Musí být třeba na obou strinzích stejné napětí? (to by mě úplně nedávalo smysl), když je třeba na každém z těch stringů na jednom mppt jiný počet panelů co to udělá?
Pokud mám střídač např. solax pro nebo sun2000 přes 10kW, tak ty vstupy 3 až 4 mppt, ale zas nemají baterii, jak se to pak řeší?
V návodu ukazují prostě přidat si další střídač co má podporu baterii. Ano, to bych samozřejmě mohl mít třeba 2 ty solaxy nebo 2 sun2000 menší a ty baterie umí, ale je nějaká možnost jak mít pouze jeden "velký" střídač a baterii?
Ideálně bych měl 3, časem asi 4 stringy, solax klasickej 10kw má 2 mppt a 3 vstupy pro string.
Jaká jsou pravidla na tom mppt co má vstup pro 2 stringy?
Musí být třeba na obou strinzích stejné napětí? (to by mě úplně nedávalo smysl), když je třeba na každém z těch stringů na jednom mppt jiný počet panelů co to udělá?
Pokud mám střídač např. solax pro nebo sun2000 přes 10kW, tak ty vstupy 3 až 4 mppt, ale zas nemají baterii, jak se to pak řeší?
V návodu ukazují prostě přidat si další střídač co má podporu baterii. Ano, to bych samozřejmě mohl mít třeba 2 ty solaxy nebo 2 sun2000 menší a ty baterie umí, ale je nějaká možnost jak mít pouze jeden "velký" střídač a baterii?
Re: stringy, baterie vs střídač (např. 3 různé stringy a baterie)
A k čemu je dobré mít 4 stringy na 10kw solax . Co vůbec znamená mít 4 stringy dej jim nějaký parametr string může být cokoliv. Jinak pokud chci víc panelů dávám logicky 15kw solax ne 10kw
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Když bych to někdy hledal v budoucnu, tak si tu odpovím.
Je to bohužel opravdu tak, že pro baterie je v případě střídače bez podpory baterii potřeba další střídač, který s ním umí být ve skupině, nebo master/slave systému. V době kdy to píšu dává daleko větší smysl mít 2 15kW solaxy (nebo huawei) v mppt pro 4 stringy a 40kWp.
Jak to je u victronu nevím.
Dokázal by to třeba nějaký fanda victronu popsat jaké součátky v tom jejich systému by byli potřeba?
Je to bohužel opravdu tak, že pro baterie je v případě střídače bez podpory baterii potřeba další střídač, který s ním umí být ve skupině, nebo master/slave systému. V době kdy to píšu dává daleko větší smysl mít 2 15kW solaxy (nebo huawei) v mppt pro 4 stringy a 40kWp.
Jak to je u victronu nevím.
Dokázal by to třeba nějaký fanda victronu popsat jaké součátky v tom jejich systému by byli potřeba?
Nezačal jsi základní věci a to je říct o jakém se tu vůbec bavíme instalovaném výkonu že to řekneš 4 stringy může být 8 panelů řazených po 2s. U victronu je tolik možností že nejde odpovědět bez více informací
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Však mě zajímá jak to funguje, o tom se bavíme.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Zopakujem to, čo som ti napísal v inom vlákne.
Nebude lepšie založiť si separátne vlákno, kde popíšeš detaily, kde čo ako a načo chceš inštalovať? Aspoň budeme mať akú takú predstavu a budeme ti vedieť konkrétne a adresne niečo odporučiť. U Victronu je tých možností príliš veľa.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
zase bych nedaval uplne dokupy tohle tema, kde to je obecne a viktron tema, kde to je konkretne o stavebnicich
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Asi sa nerozumieme. Proste by si založil svoje vlákno, kde by si popísal tvoj záver troška do detailu a mohli by sme o tom diskutovať. Lebo chýba kopec dôležitých infromácii, ktoré my nevieme, ale pre aspoň akú takú relevantnú radu sú tieto informácie potrebné.
Victron ESS AC Coupling:
Zdravim,
mam dotaz ohledne idealniho zapojeni 43 panelu na zapadni strane. Stridac solax 15kw 4G. Panely suntech 415w. Fve mam 17,84kwp. Povolene pretoky mam 17,84kw, nicmene po mesici se mi nikdy neukazalo na grafu idealni prso a vzdy jsem lehce oriznuty na 13,5kw...
..dekuji RU
mam dotaz ohledne idealniho zapojeni 43 panelu na zapadni strane. Stridac solax 15kw 4G. Panely suntech 415w. Fve mam 17,84kwp. Povolene pretoky mam 17,84kw, nicmene po mesici se mi nikdy neukazalo na grafu idealni prso a vzdy jsem lehce oriznuty na 13,5kw...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Zkus zkontrolovat položku v menu "Export Control", tam se nastavuje velikost dodávky do sítě.
Heslo je "2014".
Heslo je "2014".
No bohuzel, tam bylo 15KW a zvedl jsem na 17KW.. ale nic se nestalo. Budu psat email na eon, at to doresime, ale zkousim hledat i po vlastni ose. R.
Pak ještě se podívat do statistik jaké je síťové napětí v době omezení výkonu. Od nějakého napětí (myslím 250V) se začíná snižovat výstupní výkon (funkce P(U)).
[ironie] nedá víc než 15kW? Dokonce v maximu dá méně? A ani blbejch 17kW nedá? Inu jsou to v té Číně pacholci, že? Člověk by takový podraz nečekal. Co by jsi chtěl po výrobci, který v mobilní aplikaci výkonem do sítě označuje dodávku energie? [/ironie] A co výrobce říká o napětí a proudu?
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Pokud je to nová instalace, tak se ještě podívat, jak jsou zapojené stringy do MPPT. Správně by to bylo třeba 15+15 do MPPT1 a 13 do MPPT2. Aby do MPPT1 nebyly spojené 2 různě dlouhé stringy, to by snižovalo výkon.