Měnič s přepínáním na síť podle aktuálního příkonu?

Odpovědět
AlesH

Měnič s přepínáním na síť podle aktuálního příkonu?

Příspěvek od AlesH »

Ahoj. Mám začátečnický dotaz, jestli existuje nějaký měnič (střídač), který dokáže automaticky přepínat mezi baterií/solárem a distribuční sítí podle skutečné okamžité spotřeby tak, že z baterie/soláru by jel např. jen do 500 W, ale při zvýšení odběru (nad 500 W) by se přepnul na normální síť (bez omezení příkonu, třeba i přes 3 kW)?

Z měření v domácnosti jsem totiž zjistil, že přes polovinu roční spotřeby mi dělají stálé nebo nízké odběry (lednice, televize, PC, světla), které dohromady nepřekračují ani 300 W (ale ani neklesají pod 50 W), zatímco "velké spotřebiče" typu pračka, myčka, varná konvice nebo sekačka dohromady udělají méně než polovinu roční spotřeby.

Uvažuji proto o solárním systému s malým výkonem (panely do 1 kWp a střídač do 500 W), který by pokryl ten nízký a dlouhý "stálý příkon", ale v případě potřeby (vysokého odběru) by přepnul na klasickou rozvodnou síť (automaticky a bez přerušení dodávky elektřiny pro spotřebiče).

Existuje něco takového? Zatím to chápu tak, že všechny dostupné měniče (střídače) musí být schopny dodat z baterie i maximální odběr připojených spotřebičů (i nad 2 kW) a na síť se přepnou jen v případě nedostatku energie v baterii (nebo z panelů). To ale pro mne zbytečně zvyšuje cenu střídače (a jeho vlastní spotřebu) a tím cenu celého systému (kterou chci minimalizovat).
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Měnič s přepínáním na síť podle aktuálního příkonu?

Příspěvek od pave69 »

Všechny ASYMETRICKÉ HYBRIDNÍ měniče se chovají tak, že dodají proud (a tím i výkon) do svého max. proudu NA FÁZI - což u 3 fázových měničů bývá obvykle 1/3 celkového max. výkonu. Pro malé výkony pak jednofázové HYBRIDNÍ měniče dodávají až do max. výkonu, pokud mají dostatečný proud z baterie a/nebo panelů - což často není splněno, potom střídač dodává menší výkon.
Ale v podstatě všechny tyto měniče mají trochu problém poznat, kde je ta "nulová" hranice, jestli dodávají "do domu", nebo už "do distribuce" - je to spíše časový problém, že na změnu odběru reagují s menším zpožděním. Nejde o přepínání, jde o to, že trochu navyšují napětí, které je v síti a tím vlastně "přebíjí" dodávku ze sítě svou vlastní. Ale z toho vyplývá, že plánovat si, že mi to dodá "celý ten malý odběr", není úplně reálné.
Tak jak to popisujete, to odpovídá spíš "polostrovu", který přepíná mezi FV a distribucí "mechanicky" ale tam je právě nutné mít poměrně výkonný střídač, protože mezi FV a sítí nelze přepínat příliš často a určitě ne v okamžicích, kdy je velký odběr.
Tak, jak to plánujete, to technicky nedává smysl. Vemte levný jednofázový hybridní střídač, který prostě bude dodávat, co bude umět, zbytek se vezme z distribuce. Investičně vyjde ještě líp vzít levný malý střídač "ongrid" (bez baterky), ale k tomu musíte mít povolené přetoky (od distributora) a uzavřít smlouvu o výkupu nebo "virtuální baterii".
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Axpert King nebo King II.

Nepotřebujete povolene přetoky, vlastně nic! :-)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Diablo007

Příspěvek od Diablo007 »

eduard22 píše: stř čer 28, 2023 12:02 pm Axpert King nebo King II.

Nepotřebujete povolene přetoky, vlastně nic! :-)
Perfektní rada pro instalaci 1kwp. Pro něj je nejrozumnější malý ongrid a nemuset nic řešit
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
luky
Výkon panelů v FVE [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 12

Příspěvek od luky »

Existuje ještě jedno řešení: rozdělíš elektroinstalaci na "malé výkony" a "velké výkony". Tím pádem není potřeba řešit přepínání, protože na měniči bude pověšené jen to, co zvládne.
Osobně to takto vlastně mám, jen 4x větší než plánuješ: pole 4kW, měnič 5kW, baterka 12kWh a běží na to "všechno" (=pračka, myčka, sušička, světla, zásuvky, kuchyně=mikrovlnka,konvice,kávovar), kromě: sporák, bojler, žebřík v koupelně, nabíjení auta, 3f čerpadlo kanalizace.
mobilní elektrárna (VW California): 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 250VA, Victron charger 20A. Orion 30A
domácí elektrárna "ETERNIT": FV 5kWp, LiFePO4 48V/120Ah+120Ah, Axpert King 48/5000
AlesH

Příspěvek od AlesH »

Díky za odpovědi pánové. Pokud to dobře chápu, tak ten Axpert King asi umí přepnout na síť podle příkonu, ale až někde na úrovni 3 nebo 5 kW a stojí obvykle dost přes 20000 Kč, což pro mne není moc vhodné.

"On-grid" střídač (mikroměnič, mikroinvertor) chápu tak, že místo přepínání prostě "tlačí do zásuvky" to, "co může" (jen mi není jasné, jestli to "co může" je dané aktuálním odběrem spotřebičů, nebo spíš výkonem z panelů/baterie s tím, že "přebytky" protlačí do distribuční sítě). Některé on-grid střídače mají limiter/omezovač který pomocí měření proudu (odběru) zabraňuje těm přetokům do sítě. Každopádně při tomto způsobu zapojení asi musím uzavřít příslušnou smlouvu s distributorem.

Uvažoval jsem i o rozdělení elektroinstalace, ale u mne v domě by to bylo moc komplikované a trochu by mne to omezovalo (musel bych přemýšlet, kam co mohu zapnout).

Prozkoumám tedy zřejmě ještě podrobněji tu "on-grid" možnost a případně to s ní zkusím. Chtěl bych začít s fotovoltaikou s investicí do 30000 Kč (včetně solárních panelů a veškerého materiálu) a přitom dosáhnout roční úspory alespoň 5000 Kč (v platbách distributorovi). Rád bych snížil svoji roční spotřebu z cca 1800 kWh na méně než 1000 kWh. Uvidím, jestli to půjde.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

AlesH píše: stř čer 28, 2023 8:40 am...... Z měření v domácnosti jsem totiž zjistil, že přes polovinu roční spotřeby mi dělají stálé nebo nízké odběry (lednice, televize, PC, světla), které dohromady nepřekračují ani 300 W (ale ani neklesají pod 50 W), zatímco "velké spotřebiče" typu pračka, myčka, varná konvice nebo sekačka dohromady udělají méně než polovinu roční spotřeby. ......
Výborně. A jakou roční spotřebu máš? Protože stabilních 200W je ročně přes 1,7MWh a to Ti 1kWp nedá, ale zase můžeš mít s akumulátorem řekněme 5kWh (využitelných) 100% vytížení FV panelů.
Jinak na jednoduchou otázku zda existuje je kladná odpověď. Třeba Studer Xts 900-12
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Jakub

Příspěvek od Jakub »

Dobrý den měl bych prosbu mám na zahradě dvě solária ale když to chci zapojit do regulátoru tak to jiskří a těm co jsem tam měl tak vyhořel tak se chci zeptat jaký regulátor by byl ideální když mi solaria dávají 70-80V a ten regulátor je 12,24V tak musím pořídit silnější regulátor nebo stačí udělat něco jiného děkuji za odpovědi
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“