Lednice na chatě

Odpovědět
sp1ke

Lednice na chatě

Příspěvek od sp1ke »

Dobrý den,

chtěl bych poprosit o radu ohledně potřebného výkonu pro provoz malé lednice na chatě. Odešla mi plynová lednice, která už asi zkrátka byla v provozu moc dlouho a hledám varianty, čím ji nahradit.

Na chatě je v provozu malá fotovoltaika, jejíž původní účel byl spíše jen osvětlení a nabíjení telefonů/aku vrtačky. Zajímá mě, jestli by udržela v provozu malou lednici bez mrazáku alespoň po dobu několika dní. V praxi by to znamenalo provoz několikrát během léta, když přijedeme na více dní (1-5 dní provozu) a potřebujeme v chladu udržet maso a mléčné výrobky.

Jednotlivé komponenty uvádím níže. Nemám s těmito výpočty praktickou zkušenost, proto bych byl vděčný za radu, jakou lednici by současná sestava dokázala uživit, případně co zda by dodatečný panel (nebo baterie) nedostatek energie mohl vyřešit.

Zamýšlený typ lednice:
https://www.alza.cz/candy-chtos-484w36n-d6278984.htm 85kWh/rok
https://www.alza.cz/siguro-mb-a16w-d6885593.htm#recenze 80kWh/rok

Aktuální sestava:
Panel Prestige 100W https://www.4sun.cz/monokrystalicke/fot ... olarworld/
Bateria VARTA LFD140 140Ah https://www.alza.cz/auto/varta-lfd140-b ... .htm#popis
Power Inverter 1000W (modified sine wave)

Zvažoval jsem i variantu menší autochladničky. Po prostudování spotřeby energie mi to ale zatím nepřijde jako varianta méně náročná na elektrickou energii. Pokud se pletu, budu rád za opravu :) .

Spíše než rozsáhlý (a drahý) upgrade současného řešení bych nejspíš volil novou lednici na plyn (viděl jsem i variantu s variabilním zdrojem energie) s cenou někde kolem 10 tisíc Kč.

Za odpověď předem děkuji a přeji příjemný den.

S pozdravem
Adam
dumi
Site Admin
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
Kapacita baterie [kWh]: 32

Re: Lednice na chatě

Příspěvek od dumi »

Ahoj,

Prvni problem menic = Modifikovana sinusovka, by se lednicce nemusela libit, pokud nebude mit frekvencni menic. Pokud to bude klasickej kopresor pripojenej rovnou na sit pres termostat bude to zle.
Vykon menice je taky na hrane, rozbehovy proud muze menit shodit.

Dalsim problemem je kapacita baterie, pri 12V 140Ah je to nejakych 1,6kWh, pokud budeme brat ze nechceme jit pod 50% DOD tak mas k dispozici treba 800Wh ne noc. Predpokladat, ze to pres den utahne ciste slunce se 100W panelem nelze.

Uz by taky nemusel zbyt dost kapacity na nabiti baterie po tom, co ji lednicka pres noc vybije. Tzn sulfatace olova a jeho brzka smrt. V tomhle provozu ta baterka vydrz rok, dva? Vitku? ty jsi oloveny expert :)

Za me to bohuzel nebude moc fukcni.
9.6kWp, 32kWh, 2400W + 3000W
BTC adresa pro podporu chodu fora: bc1qf5ueu7f9nunncnuz4vwlj3cnjk4m8asxejlhku
Nautilus

Příspěvek od Nautilus »

sp1ke píše: čtv črc 20, 2023 9:53 am Zajímá mě, jestli by udržela v provozu malou lednici bez mrazáku alespoň po dobu několika dní. V praxi by to znamenalo provoz několikrát během léta, když přijedeme na více dní (1-5 dní provozu) a potřebujeme v chladu udržet maso a mléčné výrobky.
Po nepříliš velkém vylepšení by systém s jistými omezeními šel použít.

1. Výkon panelu(ů) by potřeboval trochu přidat, aby byla rezerva ve dnech kdy moc nesvítí. Minimálně na dvojnásobek, raději více. Panely by měly utáhnout lednici bez podpory baterie a ještě by měly být schopné přiměřeně dobíjet baterii.
2. Měnič bych doporučil s čistou sinusovkou. Který měnič dokáže rozběhnout lednici je trochu sázka do loterie. Rezerva výkonu nikdy neškodí.

Omezení:
Když nesvítí, tak se nechodí zbytečně do lednice. Slabá baterka nemusí udržet lednici v chodu celou noc. Většina lednic by těch pár hodin nad ránem mohla zvládnout udržet dostatečný chlad i bez proudu.

Co mám vyzkoušené z karavanu, kde také není energie nazbyt, je několik PET lahví s ledem, které dokáží docela slušně stabilizovat prostředí v lednici i několik dní.

Trochu jsem zmatený z parametrů té baterie. U trakční baterie nebývá úplně zvykem udávat startovací proud. Udávaná životnost 200 cyklů mě taky příliš neuspokojuje. Pravděpodobně baterie bude v této sestavě nejslabší článek.

Nějaké další vylepšování systému by už asi nebylo příliš rentabilní.
sp1ke

Příspěvek od sp1ke »

Velmi děkuji za obě odpovědi.
Předpokládal jsem, že současný systém stačit nebude. Teď už také vím proč :) a na co se případně v budoucnu soustředit.

S přátelským pozdravem,
Adam
dumi
Site Admin
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
Kapacita baterie [kWh]: 32

Příspěvek od dumi »

Jeste pozor u toho vykonu menice, rozbehovy proud lednice bude vyzadovat silnejsi menic, a silnejsi menic bude mit vetsi ztraty a spotrebu na prazdo. je tedy nutne dobre zvolit jeho vykon a idealne ho kdyz nebezi lednice a neni potreba 230V vypnout. Tzn nejakou automatiku.
9.6kWp, 32kWh, 2400W + 3000W
BTC adresa pro podporu chodu fora: bc1qf5ueu7f9nunncnuz4vwlj3cnjk4m8asxejlhku
ecentrum
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9
Kapacita baterie [kWh]: 42

Příspěvek od ecentrum »

šel bych do autoledničky kompresorové, malá spotřeba, není potřeba měnič, výběr docela velký
např.: https://www.mulac.cz/autochladnicky/kom ... /prenosne/
20x 455Wp = 9,1kWp JZ
Multiplus II 48V/5000 3ks
SmartSolar 250/100-Tr VE.Can 2ks
Cerbo GX
Lynx Shunt VE.Can
AKU LiFePo4 3x 16ks/280Ah
BMS 3x JBD-AP20S006V1.2
PLC TECO CP-2000LTE
sp1ke

Příspěvek od sp1ke »

dumi píše: čtv črc 20, 2023 1:31 pm Jeste pozor u toho vykonu menice, rozbehovy proud lednice bude vyzadovat silnejsi menic, a silnejsi menic bude mit vetsi ztraty a spotrebu na prazdo. je tedy nutne dobre zvolit jeho vykon a idealne ho kdyz nebezi lednice a neni potreba 230V vypnout. Tzn nejakou automatiku.
Nepodařilo se mi najít specifikace měniče, takže vycházím pouze z toho, co je na něm zvenku napsáno, viz. Obrázek. Rozumím tomu tak, že zvládne ve špičce 2000W (i když to asi bude s notnou dávkou chlazení větrákem). Je tohle ten parametr, který sledovat pro nutný rozběh lednice? Nebo je zkrátka lepší cílit rovnou na měnič s vyšším "základním" výkonem?

Na měniči je přepínač on/off a pokud není nic zapojené do 230V, standardně vypínám.

Adam
misif
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
Kapacita baterie [kWh]: 10

Příspěvek od misif »

Pokud máš takový malý systém, určitě použij KOMPRESOROVOU 12/24V lednici, nepotřebuješ neefektivní DC/AC měnič, jsou optimalizované na spotřebu a mají hlídání napětí, při slabém akumulátoru se samy odstaví. Mám zkušenosti z karavanu s kompresorem i sorpční a proti sorpční (plynové) lednici to bude posun k lepšímu.
Upgrade FVE uděláš až poté, jak se ti bude akumulátor vybíjet, možná to utáhne. Např Indel B Cruise 42 má spotřebu 1A @ 12V. Nakonec na takové instalaci můžeš mít vše na 12V - osvětlení, nabíječky ... a DC/AC je nepotřebuješ.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

K tomu KOMPRESOROVOU dodávám, že mnoho lednic které jsou kompresorové a jsou 220V/12V je kompresorová jen část 230V a část 12V je PELTIÉR. Proto jsou k mání jako rozbalené a "slevněné". POZOR na to co prodejce NENAPÍŠE! (zamlčí)
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Kall

Příspěvek od Kall »

Mám kompresorovou ledničku do auta, 12 V bere 2 A, 2 FW panely po 40 W a stará baterka z auta cca 45 Ah.
Pokud trochu svítí udrží se to v létě neomezeně dlouhou dobu, chladím na 6 st C.
Je samozřejmě ve stínu...........
System Growatt 8,8 kWp, střídač 10 KW bat.Growatt 10,24 kW akumulace do vody Dražice 200 l
2 kW
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

odkaz na prodejce či aspoň výrobce/model by nebyl?
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“