Na co si dát pozor při realizaci FVE na svepomoci?
Na co si dát pozor při realizaci FVE na svepomoci?
Zdravim
chtel bych pozadat o komentare k memu zameru instalace fotovoltaiky svepomoci.
Na stavebninach DEK.CZ se prodavaji vsechny komponenty pro instalaci (nejsou to zadne noname veci)
-solarni panely + montazni prvky
-DC + AC rozvadec
-Stridac (Solax) - nevim presne jakou maji zaruku
-Baterie Triple power
Zasadni problem pro mne asi je sehnat projektanta, ktery by:
- mi "schvalil" jednotlive dily (hlavne AC rozvadec)
- udelal projekt pro zadost o dotaci (viz pozadavky typu: připravte si všechny potřebné povinné přílohy. Budete potřebovat zejména: odborný posudek a některé další dokumenty.)
Zadost o dotaci a pripojeni k siti (PRE) si mohu podat sam (?)
Jsem schopen si provest instalace panelu i zapojeni (mam vzdelani elektro a delal jsem si elektroinstalaci v dome vcetne rozvadece - jenom kontrolu, revizi a pripojeni na sit jsem nechal na revizakovi).
Po instalaci bych nechal instalaci zkontrolovat a ozivit revizaka s opravnenim na fve a PRE by provedlo upravu elektroměrového rozvaděče.
Tedy budu potrebovat :
-projektanta na projekt a zadost o dotaci
-revizniho technika na fve revizi
Kolik jsem toho jeste prehlednul?
Zkousel jsem dohledat info v diskusich, ale odpovedi na me otazky jsem nenasel, pokud existuji tak se omlouvam za nove vlakno.
Dik
chtel bych pozadat o komentare k memu zameru instalace fotovoltaiky svepomoci.
Na stavebninach DEK.CZ se prodavaji vsechny komponenty pro instalaci (nejsou to zadne noname veci)
-solarni panely + montazni prvky
-DC + AC rozvadec
-Stridac (Solax) - nevim presne jakou maji zaruku
-Baterie Triple power
Zasadni problem pro mne asi je sehnat projektanta, ktery by:
- mi "schvalil" jednotlive dily (hlavne AC rozvadec)
- udelal projekt pro zadost o dotaci (viz pozadavky typu: připravte si všechny potřebné povinné přílohy. Budete potřebovat zejména: odborný posudek a některé další dokumenty.)
Zadost o dotaci a pripojeni k siti (PRE) si mohu podat sam (?)
Jsem schopen si provest instalace panelu i zapojeni (mam vzdelani elektro a delal jsem si elektroinstalaci v dome vcetne rozvadece - jenom kontrolu, revizi a pripojeni na sit jsem nechal na revizakovi).
Po instalaci bych nechal instalaci zkontrolovat a ozivit revizaka s opravnenim na fve a PRE by provedlo upravu elektroměrového rozvaděče.
Tedy budu potrebovat :
-projektanta na projekt a zadost o dotaci
-revizniho technika na fve revizi
Kolik jsem toho jeste prehlednul?
Zkousel jsem dohledat info v diskusich, ale odpovedi na me otazky jsem nenasel, pokud existuji tak se omlouvam za nove vlakno.
Dik
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Re: Na co si dát pozor při realizaci FVE na svepomoci?
A nebo taky nic a nikoho!

Tedýý pokud si sám uděláte poloostrov avšak bez prodeje do sítě a bez dotace a ještě Vás to vynde levněji

Ale Vás asi taky zaslepila touha po snadném zisku a po daních spoluobčanů?

Tak pak hodně štěstí!

Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Včera jsem zaslechl zprávu v nějaký naší bolševický televizi, že proud bude výrazně levnější. nějak se jim ty dotace asi vymykaj.

Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 5kWp
Panely západ: 3kWp
Panely východ: 0,6kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Panely hoře (top). 4kWp
Říká se tomu profesní kvalifikace
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Tam jde o to, že u Solaxu, abys měl jejich prodlouženou záruku, tak musíš absolvovat jejich školení. Nevím jak je to u PRE, ale EG.D požaduje "Potvrzení realizační firmy, že byla FVE nainstalována v souladu se smlouvou." To si sám asi nevytvoříš. Pak je tam ještě protokol o nastavení ochran (s tím bude mít asi běžný revizák co nedělá FVE problém) a firma by ti měla taky podepsat Dokument výrobního modulu A1 s tím, že provedla zkoušku VM.
Na dotace potřebuješ profesní kvalifikaci 26-014-H + kdybys měl nabíječku, tak i druhou pro ni.
Pak ještě štítky a zkoušky na rozvaděče, pokud nekoupíš už hotový výrobek. Elektroměrový rozvaděč si upravuješ sám (elektrikář) - distributor ti jenom vymění elektroměr.
Na dotace bych si nesháněla člověka, to jediné si podle mě dokáže člověk zařídit sám podle návodů na netu.
Na dotace potřebuješ profesní kvalifikaci 26-014-H + kdybys měl nabíječku, tak i druhou pro ni.
Pak ještě štítky a zkoušky na rozvaděče, pokud nekoupíš už hotový výrobek. Elektroměrový rozvaděč si upravuješ sám (elektrikář) - distributor ti jenom vymění elektroměr.
Na dotace bych si nesháněla člověka, to jediné si podle mě dokáže člověk zařídit sám podle návodů na netu.
Nikoliv.
Mam presne mereni spotreby domu a podle modelu co jsem si delal mi vychazi, ze v lete mi vznikne prebytek 7MWh, ktery nemam moznost spotrebovat (nemame bazen, klimatizaci, a ani zatim elektroauto). V lete jsme na chalupe a na dovolene - spotreba domu je relativne nulova, takze jedina moznost co vidim je poslat eletriku pryc (VB, spot, komunitni elektrina) a privydelat si na zimu, kdy tech 7M zase budu potrebovat.
Školení fotovoltaika (FVE) - profesní kvalifikace 26-014-H
To by si mozna udelal: https://www.solarniskolitel.cz/terminy-skoleni/
Pro připuštění uchazeče ke zkoušce je nutné splnit následující podmínky: podat přihlášku ke zkoušce, dodat potvrzení o zdravotní způsobilosti a doložit osvědčení o elektrotechnické způsobilosti (vyhláškač. 50/1978 Sb. / NV č. 194/2022 Sb.).
Po mnoha skoleni soft skills bych mel neco uzitecneho.
Velmi dekuji za tento prispevek
S revizakem s kvalifikaci na FVE jsem pocital, ale ty dokumenty asi sam nedam.
Ja nechci jit hlavou proti zdi, jenom cekam na nabidku na instalaci, tak hledam dalsi moznosti, pokud bude uspora neadekvatni narocnosti a problemum, tak to odpiskam.
Jeste jednou diky.
Zajimave info - nevite zda se jedna o toto skoleni : https://skoleni.dek.cz/detail/123 ?
Myslel jsem, ze do elektromeroveho rozvadece muze sahnout pouze PRE nebo jeho schvalena firma- ale je jasne, ze na to musim nekoho mit.
Hmm, tak tohle asi bude showstopperkekita píše: ↑ned srp 06, 2023 9:48 pm Nevím jak je to u PRE, ale EG.D požaduje "Potvrzení realizační firmy, že byla FVE nainstalována v souladu se smlouvou." To si sám asi nevytvoříš. Pak je tam ještě protokol o nastavení ochran (s tím bude mít asi běžný revizák co nedělá FVE problém) a firma by ti měla taky podepsat Dokument výrobního modulu A1 s tím, že provedla zkoušku VM.

Ja nechci jit hlavou proti zdi, jenom cekam na nabidku na instalaci, tak hledam dalsi moznosti, pokud bude uspora neadekvatni narocnosti a problemum, tak to odpiskam.
Jeste jednou diky.
To se pěkně roztrhnul pytel. Je víc školitelů a školících středisek než ruskejch dlaždičů, co tu FV budou dělat.

Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
S tím školením u DEKU netuším. Ofiko školení na Solax dělá GBC Solino.
Elektroměrový rozvaděč může upravovat osoba s potřebným osvědčením a oprávněním. Např. u EG.D chtěli u prvního nahlášeného odplombování pod novým ičem zaslat všechny naskenované papíry s oprávněními.
Pokud máš známého revizáka, nebo elektrikáře s profesní kvalifikací, tak se s ním můžeš domluvit na tom, že by ti to podepsal. Ale sám na sebe to asi nebude průchozí...
Elektroměrový rozvaděč může upravovat osoba s potřebným osvědčením a oprávněním. Např. u EG.D chtěli u prvního nahlášeného odplombování pod novým ičem zaslat všechny naskenované papíry s oprávněními.
Pokud máš známého revizáka, nebo elektrikáře s profesní kvalifikací, tak se s ním můžeš domluvit na tom, že by ti to podepsal. Ale sám na sebe to asi nebude průchozí...
Tak teoreticky by tu zkoušku měl mít každý, kdo na té FVE "šáhne" na panel a navíc ti platí jen 5 let. Když jsi spočítáš, kolik máš firem a jednotlivých montážníků, tak jich zas tolik není... Teď je situace úplně jiná, ale např. před rokem jsi na profesní kvalifikaci čekal průměrně tak 4 měsíce