ATS automatický přepínač 2 siti z ali

Odpovědět
tomas

Re: ATS automatický přepínač 2 siti z ali

Příspěvek od tomas »

Prozkoumal jsem ten nový typ GEYA G2R
https://www.aliexpress.com/item/1005005694176122.html
- nemá možnost externího ovládání jako měl ten předchozí
+ je menší a pevnější konstrukce
ATS_GEYA_1.jpg
ATS_GEYA_2.jpg
ATS_GEYA_3.jpg
ATS_GEYA_4.jpg
ATS_GEYA_5.jpg
Mikrospínače jsou u tohoto typu zapojeny správně, ještě před usměrňovačem a vypínají tak AC.
ATS_GEYA_6.jpg
ATS_GEYA_7.jpg
To ovládání by se možná dalo vyvést ven, pokud by to bylo nutné ovládat externě.
Myslím že by se tam dal přidat i další modul kontaktů jako například signalizační, konec hřídele má jen krytku. Jen by to přepínač asi ještě více zpomalilo.
Kontakty si myslím že mají dostatečný přítlak a snad to snese alespoň 32A.
Mezera mezi kontakty zdrojů cca 9mm a je menší než u předchozího přepínače, přes ten "zhášecí" plech je mezera ještě menší a asi může natáhnout oblouk i mezi zdroji. Pokud bude zajištěno že to bude přepínat vždy bez proudu, tak by s taháním oblouků neměl být problém. V tom případě by ale bylo lepší aby to přepínalo bez priority a prostě zůstal na každém zdroji dokud by dával napětí, ovšem 3 fáze do dost komplikují museli by se hlídat všechny fáze.
Nevíte jaká je mezera mezi kontakty například u přepínače Hager SFT440 pro srovnání?
Přepnutí mi přijde trošku pomalejší než předchozí typ.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

tomas píše: úte srp 15, 2023 10:33 pm Prozkoumal jsem ten nový typ GEYA G2R
Nový typ? Hmmm, vývoj jde dopředu.... :o Elektrická životnost > 1500 cyklů. No tak jestli to sepne za den "pouze" 4x, tak to má po roce a pár dnech "čas trvalého oddechu". :lol: :lol: :lol:
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

Cmrnda píše: stř srp 16, 2023 7:46 am
tomas píše: úte srp 15, 2023 10:33 pm Prozkoumal jsem ten nový typ GEYA G2R
Nový typ? Hmmm, vývoj jde dopředu.... :o Elektrická životnost > 1500 cyklů. No tak jestli to sepne za den "pouze" 4x, tak to má po roce a pár dnech "čas trvalého oddechu". :lol: :lol: :lol:
Prečo by mal ATS spínať za deň 4x??? Ten by mal prepínať tak 4x do roka. :shock:
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Diablo1st píše: stř srp 16, 2023 7:48 am Prečo by mal ATS spínať za deň 4x??? Ten by mal prepínať tak 4x do roka. :shock:
Když je to "ATS" jako automatický přepínač sítí, tak bych předpokládal že bude spínat podle toho která síť bude volená jako primární, jestli to bude na zálohu DS, tak možná 4x za rok, když to bude jako na solar, tak i mnohokrát za den, podle toho kolik bude energie na panelech + baterkách.
U mě se přepíná možná 500x za den, nepočítám to.
Panely hoře (top). 4kWp
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

Asi chápeme funkciu ATS odlišne, lebo mi absolútne nie je jasné, ako ti môže prepínať 500x za deň.

Pri FVE má ATS prepínať len pri poklese SoC pod kritickú úroveň a ak je dobre navrhnutý systém, toto nastane len pár krát do roka. Cez zimu bude dom stále na DS, od jari do jesene na FVE s občasným prepnutím na DS.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

dospělý FVE systémy se přepínají na DS párkrát za rok .

Mají to pěkně kompaktně udělané :nod: . Jen s tím přepínáním při zátěži , obecně k přepnutí dochází právě při větší zátěži vlivem poklesu napětí na akumulátoru , je-li toto napětí směrodatným k řízení .

Elektronům zdar :sun2:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 47 MWh @ 72.000 motohodin .
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

No a není lepší měnič který Toto umí sám automaticky programovatelně A nepotřebuje dobastlit nějaké relé...?
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

takovéto přepínače řešíme kvůli ČEZkým podmínkám a nedůvěryhodnosti přepínacích relátek v měničích a softwéru jež je ovládá .
Externě řízený externí přepínač zaručuje 99,999% bezpřetovost FVE systémů , nebo velká zásuvka DS + druhá velká zásuvka FVE + velká zástrčka dům .

eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Abrams píše: stř srp 16, 2023 11:18 am ........
Externě řízený externí přepínač zaručuje 99,999% bezpřetovost FVE systémů , nebo velká zásuvka DS + druhá velká zásuvka FVE + velká zástrčka dům .

Tak skoro tak jak píšeš to máme doma v rodině - Pokud vytáhneš tu 5-tikolíkovou zástrčku (kvůli dimenzaci kontaktů 32A!) zpětné vazby napájení nabíječky 48V DC, viz foto) ze sítě - která je jinak odpojena od domu přepínačem sítí, tak už nemáš se sítí absolutně nic společného galvanicky ideálně oddělena) a přetok nemá jak vzniknout (výstup měniče je napojen pouze do domu) A můžeš mít vetšinu roku klidné spaní 8-)
20230816_115354.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

nejen že nemají šanci přetoky , ale i trvalý odběr z DS , jak tu předvádí přifázovaní hybryďáci :stupidme: .

Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Abrams píše: stř srp 16, 2023 9:21 am Zdravím ,

dospělý FVE systémy se přepínají na DS párkrát za rok .

No, ono se říká že pod 60 panelů s cca 400Wp to je jako když prdí kocour. Něco na tom bude. Použití rumpálu z minulého století ale za "dospělý" systém nepovažuju.
A v zimě mají panely prázdniny?
Něco mi na tom "5x do roka" nesedí... :whoohoo:
Panely hoře (top). 4kWp
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

vedle Vašich 500x deně je 25x u mě za rok stále párkrát .
FV panely mají o zábavu postaráno i v době temna (v zimě) - pomaloučku nabíjí akumulátor jež je po nabití vibit měničečm , třeba během 1,5dne . Poté následuje dalších mnoho dní pomaloučkého nabíjení .

Elektronům zdar :cloudy:
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Abrams píše: čtv srp 17, 2023 9:34 am Zdravím ,

vedle Vašich 500x deně je 25x u mě za rok stále párkrát .
FV panely mají o zábavu postaráno i v době temna (v zimě) - pomaloučku nabíjí akumulátor jež je po nabití vibit měničečm , třeba během 1,5dne . Poté následuje dalších mnoho dní pomaloučkého nabíjení .

Elektronům zdar :cloudy:
Nj, ale jak zjistíš bez zátěže že je baterka nabitá? Podle napětí je to na nic. Proto jsem to takhle udělal, po dobu 2sec. proběhne zátěžová zkouška, je-li na panelech + bat. dostatek energie, zůstává sepnuto na FVP a přidává se zátěžová zkouška na bojler, po dobu 3-10 mili-sec se testne a další.
Panely hoře (top). 4kWp
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Musíš krom napětí na aku sledovat i nabíjecí proud! S blížícím se plným nabitím klesá proud.

Apropo v zimě mi stačí i jen 500W z panelů. Do aku to sice jen čůrá..., ale nárazový odběr vykryje aku.

Mlynář taky nemele přímo čurkem potůčku, ale ten mu pouze načůrá rybník, kdy pak na cvílu zvedne stavidlo a semele.
Sice pokesne hladina rybníku ale to zase časem dočůrá potůček :-)

A ze sítě by se mi přisál jen chybějící rozdíl energie, kdy by při zátěži 2000W šlo z panelů jen 500W a to ještě až by byla aku pod 50%., tedy např. 2kW rychlovarná konvice pak veme 500W z panelů a 1500W z aku a přícuc ze sítě vůbec neaktivuje :-)

To leda když valí něco delší dobu a vetším odběrem např. bojler a moja přitom pere a vysáva nebo peče.v el. troubé , což v zimě aku vybije k 50%.

I pak to mam nastavený tak, že sít táhne spotřebu a zotavuje jen 2A a jakmile odpadne vetší zátěž, povyskočí i napětí aku a odpadne v zápětí i síť a těch 60% v aku pak vydrži až do rána a zbytek nechávám na dobití zadarmo ze Slunce :-)
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

eduard22 píše: čtv srp 17, 2023 12:00 pm Musíš krom napětí na aku sledovat i nabíjecí proud! S blížícím se plným nabitím klesá proud.

Apropo v zimě mi stačí i jen 500W z panelů. Do aku to sice jen čůrá..., ale nárazový odběr vykryje aku.

Mlynář taky nemele přímo čurkem potůčku, ale ten mu pouze načůrá rybník, kdy pak na cvílu zvedne stavidlo a semele.
Sice pokesne hladina rybníku ale to zase časem dočůrá potůček :-)

A ze sítě by se mi přisál jen chybějící rozdíl energie, kdy by při zátěži 2000W šlo z panelů jen 500W a to ještě až by byla aku pod 50%., tedy např. 2kW rychlovarná konvice pak veme 500W z panelů a 1500W z aku a přícuc ze sítě vůbec neaktivuje :-)

To leda když valí něco delší dobu a vetším odběrem např. bojler a moja přitom pere a vysáva nebo peče.v el. troubé , což v zimě aku vybije k 50%.

I pak to mam nastavený tak, že sít táhne spotřebu a zotavuje jen 2A a jakmile odpadne vetší zátěž, povyskočí i napětí aku a odpadne v zápětí i síť a těch 60% v aku pak vydrži až do rána a zbytek nechávám na dobití zadarmo ze Slunce :-)
Jestli máš jako privilegium nabíjení baterek, tak jo. Akorát musí ten procesor vyhodnocovat i okloní teplotu, teplotu baterky, krom nabíjecího proudu a napětí spolu s časem.
Při nabíjení / vybíjení baterky vznikají ztráty a to nemalé. Navíc každá baterka je jiná s výrazně jiným parametry, a to nemluvě o použití baterek různého stáří.
Dostáváš se tím do komedií jako je balancér či BMS.
Jakej "přícuc"? Buďto utáhne na nějakou dobu, nebo né. A sme zase u mnohačetného denního přepínání. A to nemluvím o regulaci bojleru, tady je spínání z vlastní sítě měrnou jednotkou cca 8ms, kolik to může cyklů zapnout za cca 4hod, si to zpočti... :pc2:
Panely hoře (top). 4kWp
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Cmrnda píše: čtv srp 17, 2023 4:38 pm -Jestli máš jako privilegium nabíjení baterek, tak jo. Akorát musí ten procesor vyhodnocovat i okloní teplotu, teplotu baterky, krom nabíjecího proudu a napětí spolu s časem.
- Při nabíjení / vybíjení baterky vznikají ztráty a to nemalé.
- Navíc každá baterka je jiná s výrazně jiným parametry, a to nemluvě o použití baterek různého stáří. Dostáváš se tím do komedií jako je balancér či BMS.
- Jakej "přícuc"? Buďto utáhne na nějakou dobu, nebo né. A sme zase u mnohačetného denního přepínání. A to nemluvím o regulaci bojleru, tady je spínání z vlastní sítě měrnou jednotkou cca 8ms, kolik to může cyklů zapnout za cca 4hod, si to zpočti... :pc2:
- Primárněmám energii směrovanou z panelů do spotřeby! A až co zbyde tak do baterek :D
- ztráty nabíjení(vybíjení) mě netrápí když nabíjím z 99% zadarmo - ze Slunce a ze sítě jen max udržovací 2A 8-)
- Baterky jsem kupoval nové ze stejné šarže a balancér to kdyžtak ošéfuje a mám na všech vždy naprosto stejné napětí :D
- Ano přícuc! I když ztrátověji, neb skrze 48V DC. :lol: A opravdu jen rozdíl (+malé ztráty) co nestačí panely. ;) 8-)
Mám totiž ostrov :D ( s Axpert King II, kdyby jsis ráčil všimnout v popisku pod čarou.)

Tedy žádné(!!!) přepínání :D Nepřicucává ze sítě (jen případně a vyjímečně!) však samotný měnič, ale přesněji jen jeho interní DC nabíječka! :D Měnič si totiž furt bere na vstupu pouze ze 48V DC a přede si svojich(!) nezávislých(!) skoro ideálních 230V (+/-0,5V)/50Hz(+/- 0,1Hz) sinus a je mu jedno jestli mu těch 48V DC dodávaj panele, nebo aku nebo sí't (přesněji ta interní nabíječka a jaký napětí nebo fgrekvence jsou v síti... je mu šumafuck :D ), nebo součty a různé poměry těchto všech tří možných "dodavatelů" 48V DC ;-)
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

eduard22 píše: čtv srp 17, 2023 5:50 pm - Primárněmám energii směrovanou z panelů do spotřeby! A až co zbyde tak do baterek :D
- ztráty nabíjení(vybíjení) mě netrápí když nabíjím z 99% zadarmo - ze Slunce a ze sítě jen max udržovací 2A 8-)
- Baterky jsem kupoval nové ze stejné šarže a balancér to kdyžtak ošéfuje a mám na všech vždy naprosto stejné napětí :D
- Ano přícuc! I když ztrátověji, neb skrze 48V DC. :lol: A opravdu jen rozdíl (+malé ztráty) co nestačí panely. ;) 8-)
Mám totiž ostrov :D ( s Axpert King II, kdyby jsis ráčil všimnout v popisku pod čarou.)

Tedy žádné(!!!) přepínání :D Nepřicucává ze sítě (jen případně a vyjímečně!) však samotný měnič, ale přesněji jen jeho interní DC nabíječka! :D Měnič si totiž furt bere na vstupu pouze ze 48V DC a přede si svojich(!) nezávislých(!) skoro ideálních 230V (+/-0,5V)/50Hz(+/- 0,1Hz) sinus a je mu jedno jestli mu těch 48V DC dodávaj panele, nebo aku nebo sí't (přesněji ta interní nabíječka a jaký napětí nebo fgrekvence jsou v síti... je mu šumafuck :D ), nebo součty a různé poměry těchto všech tří možných "dodavatelů" 48V DC ;-)
Všiml jsem se co máš za bednu, pod tou čárou. A co? Já tu bednu neznám a ani mě to nezajímá. Po všech zkouškách ostrovního systému je náklon k 24V bateriím po všech stránkách, beru možnosti paraleního zapojení panelů do 35V, možná i výše pro seriozní (neporuchovou) nabíječku bez měniče, čiliže PWM.
Sinusový měnič je samo "sinus" a né 4 bitový, i takové se ještě vyskytují.
Ale to nabíjení baterek je určitý problém, možná by vyhověl pro pomalé nabíjení klasický stabilizátor, nežli PWM 4x kanálová regulace.
Já testuji, rozhodně jsem zavrhnul MPPT kvůli poruchovosti a zákeřnosti průrazu energie do baterií. Když se prorazí MOSFET nebo rychlá dioda, tak vškeré napětí jde do baterek, třeba 500V. Dobrý né? Jinak jsem instaloval ELKO - vypínač při přepětí do 32V.
https://www.rele.cz/p/hrn-34#
s vypínací spuští https://www.elektro-malinsky.cz/Vypinac ... escription
rozpínám baterku.
TeĎ mě napadá, že možná tenhle "klumpr" by byl pro to havarijní rozpínaní vhodný. 8-)
Panely hoře (top). 4kWp
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,
Cmrnda píše: čtv srp 17, 2023 10:55 pm Sinusový měnič je samo "sinus" a né 4 bitový, i takové se ještě vyskytují.
Ale to nabíjení baterek je určitý problém, možná by vyhověl pro pomalé nabíjení klasický stabilizátor, nežli PWM 4x kanálová regulace.
Já testuji, rozhodně jsem zavrhnul MPPT kvůli poruchovosti a zákeřnosti průrazu energie do baterií. Když se prorazí MOSFET nebo rychlá dioda, tak vškeré napětí jde do baterek, třeba 500V. Dobrý né? Jinak jsem instaloval ELKO - vypínač při přepětí do 32V.
https://www.rele.cz/p/hrn-34#
s vypínací spuští https://www.elektro-malinsky.cz/Vypinac ... escription
rozpínám baterku.
TeĎ mě napadá, že možná tenhle "klumpr" by byl pro to havarijní rozpínaní vhodný. 8-)
Jak máš ošetřený masivní EMP výboj ?

josse

Příspěvek od josse »

Cmrnda píše:Já testuji, rozhodně jsem zavrhnul MPPT kvůli poruchovosti a zákeřnosti průrazu energie do baterií. Když se prorazí MOSFET nebo rychlá dioda, tak vškeré napětí jde do baterek, třeba 500V. Dobrý né? Jinak jsem instaloval ELKO - vypínač při přepětí do 32V.
Tak to není. Když je to správně, pak nad 150V má být regulátor izolovaný, tam se na baterii nic neobjeví. A pak je třeba si uvědomit, že fotodioda je zdroj proudu, objeví se tam takové napětí jaké chce mít baterie při tom daném proudu, 10A? Baterie je to poslední o co bych měl strach, když přestane fungovat MPPT, sníží se nabíjecí výkon už jen v mém případě >3x! A to není vůbec problém spotřebovat.

Pokud někdo překročil 150V a nemá izolovaný regulátor, je to jeho věc, jeho problém, ale rozhodně nemusí mít strach o baterie, ale o to ostatní.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

josse píše: pát srp 18, 2023 7:33 am
Cmrnda píše:Já testuji, rozhodně jsem zavrhnul MPPT kvůli poruchovosti a zákeřnosti průrazu energie do baterií. Když se prorazí MOSFET nebo rychlá dioda, tak vškeré napětí jde do baterek, třeba 500V. Dobrý né? Jinak jsem instaloval ELKO - vypínač při přepětí do 32V.
Tak to není. Když je to správně, pak nad 150V má být regulátor izolovaný, tam se na baterii nic neobjeví. A pak je třeba si uvědomit, že fotodioda je zdroj proudu, objeví se tam takové napětí jaké chce mít baterie při tom daném proudu, 10A? Baterie je to poslední o co bych měl strach, když přestane fungovat MPPT, sníží se nabíjecí výkon už jen v mém případě >3x! A to není vůbec problém spotřebovat.

Pokud někdo překročil 150V a nemá izolovaný regulátor, je to jeho věc, jeho problém, ale rozhodně nemusí mít strach o baterie, ale o to ostatní.
Tady nejde o to jestli 150V nebo 40V. Těch 40V tu baterku na 24V zničí (vyzkoušeno). Nemyslím fotodiody ale ochranné diody proti zpětnému proudu a polaritě.
Na níže odkazu je základní schéma. Z toho jasně plyne že tady není ochrana žádná, a stejně tak u těch krabiček co mají takto navržený měnič napětí. Existuje teoreticky i varianta, kdy cívka je zapojená paralelně k výstupu, ano, to pak bude funkci ochrany baterek plnit, pokuď se prorazí MOSFET, DC z panelů půjde přímo do cívky a zkratový proud může spálit mechanickou pojistku.
https://makingcircuits.com/blog/mppt-so ... r-circuit/

Tohle se mi líbí daleko víc:
https://www.digikey.com/en/articles/usi ... conversion
Panely hoře (top). 4kWp
josse

Příspěvek od josse »

Cmrnda píše:
josse píše: pát srp 18, 2023 7:33 am

Tady nejde o to jestli 150V nebo 40V. Těch 40V tu baterku na 24V zničí (vyzkoušeno). Nemyslím fotodiody ale ochranné diody proti zpětnému proudu a polaritě.
Na níže odkazu je základní schéma. Z toho jasně plyne že tady není ochrana žádná, a stejně tak u těch krabiček co mají takto navržený měnič napětí. Existuje teoreticky i varianta, kdy cívka je zapojená paralelně k výstupu, ano, to pak bude funkci ochrany baterek plnit, pokuď se prorazí MOSFET, DC z panelů půjde přímo do cívky a zkratový proud může spálit mechanickou pojistku.
https://makingcircuits.com/blog/mppt-so ... r-circuit/

Tohle se mi líbí daleko víc:
https://www.digikey.com/en/articles/usi ... conversion
Jak se může na bateriích při 50% SOC objevit napětí které by je zničilo? To prostě fyzikálně nelze.

Jako pochopím když mám 10Ah/24V a na střeše 10kWp, ale to snad udělá jen idiot... U rozumného poměru 1:1-6:1 kWh:kWp se to nikdy nestane, pokud se prorazí MOSFET, tak někdy zítra až pozítří dojdou baterky na nulu... Nikoliv naopak. Nepředpokládám že ve chvíli kdy se prorazí MOSFET obsluha odpojí celý dům a druhý se baterie přebijí.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

josse píše: pát srp 18, 2023 2:33 pm
Jak se může na bateriích při 50% SOC objevit napětí které by je zničilo? To prostě fyzikálně nelze.

Jako pochopím když mám 10Ah/24V a na střeše 10kWp, ale to snad udělá jen idiot... U rozumného poměru 1:1-6:1 kWh:kWp se to nikdy nestane, pokud se prorazí MOSFET, tak někdy zítra až pozítří dojdou baterky na nulu... Nikoliv naopak. Nepředpokládám že ve chvíli kdy se prorazí MOSFET obsluha odpojí celý dům a druhý se baterie přebijí.
Nějak jsem se nemohl napojit na frekvenci Tvého tvrzení. ;) Věc je jednoduchá, patřičné zařízení se sériovým MOSFETem neodolá požadovanému vstupu energie a dojde k jeho poškození, ze cca 90% k jeho proražení. A na výstupu je plná enrgie z panelů, co baterii může poškodit.
Jak se to říkalo: Sání, výbuch, výfuk... To jsem odbočil ke spalovacím motorům. :shock:

Ještě takovou, možná "drobnost", ale na tý MPPT cívce se naindukuje doslova Vysoké napětí, které je nutno srazit nějakým prvkem, tranzilem, zenerkama, nebo plynovkama. A co když selže tohle? No, nechci strašit ale kondenzátory to neudží, vybuchnou, při lepším se vylejou z připravovaného "roztrhu", a teď si představ ten sairat když to ještě vymetou větráky a zanese se to tam kam ani malý brouček nemůže... :hooray:

Prostě tyhle MPPT krabičky jsou největší šmejd.
Panely hoře (top). 4kWp
josse

Příspěvek od josse »

Tak to je fakt dobrá pohádka.
Asiunda
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9999
Kapacita baterie [kWh]: 99
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Asiunda »

Cmrnda píše: pát srp 18, 2023 8:28 pm
josse píše: pát srp 18, 2023 2:33 pm

Nějak jsem se nemohl napojit na frekvenci Tvého tvrzení. ;) Věc je jednoduchá, patřičné zařízení se sériovým MOSFETem neodolá požadovanému vstupu energie a dojde k jeho poškození, ze cca 90% k jeho proražení. A na výstupu je plná enrgie z panelů, co baterii může poškodit.
Jak se to říkalo: Sání, výbuch, výfuk... To jsem odbočil ke spalovacím motorům. :shock:

Ještě takovou, možná "drobnost", ale na tý MPPT cívce se naindukuje doslova Vysoké napětí, které je nutno srazit nějakým prvkem, tranzilem, zenerkama, nebo plynovkama. A co když selže tohle? No, nechci strašit ale kondenzátory to neudží, vybuchnou, při lepším se vylejou z připravovaného "roztrhu", a teď si představ ten sairat když to ještě vymetou větráky a zanese se to tam kam ani malý brouček nemůže... :hooray:

Prostě tyhle MPPT krabičky jsou největší šmejd.
Ale v podstatě při problému, je jakoby jsi napojil baterie přímo na panely. V tomto případě bude výroba brutálně neefektivni.
Takže máš v tom víceméně brutální guláš.
Doporučuji trochu studovat a pak konstatovat.
"Krabička MPPT největší šmejd" a ty totálně MIMO.
Trvalý začátečník.
https://youtu.be/8mhxeORHeag
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Asiunda píše: pát srp 18, 2023 10:20 pm Ale v podstatě při problému, je jakoby jsi napojil baterie přímo na panely. V tomto případě bude výroba brutálně neefektivni.
Hlavně že se baterky spíš vybijou, jak tvrdí předřečník, nebo bude jen neefektivní výroba. No tak to né, baterky se přebijou a zničej! :rofl:
Panely hoře (top). 4kWp
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“