Prosím moderátory/admina aby ten plevel výše mimo téma odstranili do žumpy a nemátlo to běžné uživatele
ATS automatický přepínač 2 siti z ali
Re: ATS automatický přepínač 2 siti z ali
Bylo by lepší ten bordel odstranit a vrátit se k tématu, myslel jsem že to narovnám jedním příspěvkem, nestačíme na to ani dva třemi příspěvky.
Prosím moderátory/admina aby ten plevel výše mimo téma odstranili do žumpy a nemátlo to běžné uživatele

3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 5x80P14S = 5600Cells 18650 (~900Ah/47kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21

Zdravím ,
stále nevím jak vypadají kontakty satrší , větší verze ATS Geya - dle zvírazněného popisu v nabídkách aliex jsou kontakty stříbrné ... .
Koukám na kontakty Tomzna , takový placatý čtverečky ... dyť normální relátka mají kontakty ve tvaru čočka na čočku či čočka na placku
  . Po odškrábnutí "stříbrného" povlaku , asi galvanický cín , vidím měděný čtvereček , není toto příčina spékání kontaktů ? 
Napadlo mě , co takhle postříbřit kontakty onoho Tomzn
  . Pomohlo by to ?
Elektronům zdar

stále nevím jak vypadají kontakty satrší , větší verze ATS Geya - dle zvírazněného popisu v nabídkách aliex jsou kontakty stříbrné ... .
Koukám na kontakty Tomzna , takový placatý čtverečky ... dyť normální relátka mají kontakty ve tvaru čočka na čočku či čočka na placku
Napadlo mě , co takhle postříbřit kontakty onoho Tomzn
Elektronům zdar
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 55 MWh @ 80.000 motohodin .

Ten tvar vidím stejně, kulatým čočkám bych věřil víc než hranatým.
Ta měď vespod by neměla být čistá měď, ona je v tom určitě nějaká věda. Já bych určitě začínal s"CuBe" + stříbro. A chemické postříbření určitě nestačí, to bych taky vyhodnotil: nemá ani cenu zkoušet...
Já jsem jen sundal kryt, nerozebíral jsem nezkoumal povrch, ten co zhoršil přechodový odpor byl celý černější od té dlouhodobě vyšší teploty.

Ta měď vespod by neměla být čistá měď, ona je v tom určitě nějaká věda. Já bych určitě začínal s"CuBe" + stříbro. A chemické postříbření určitě nestačí, to bych taky vyhodnotil: nemá ani cenu zkoušet...
Já jsem jen sundal kryt, nerozebíral jsem nezkoumal povrch, ten co zhoršil přechodový odpor byl celý černější od té dlouhodobě vyšší teploty.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 5x80P14S = 5600Cells 18650 (~900Ah/47kWh)

Určitě je v tom nějaká "věda". V 17. století šaman "Spálený zadek" řekl že tenhle jeho vynález přinese v 21. století jeho kmenu "High železo" slávu.A už je to tady!
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 5kWp
Panely západ: 3kWp
Panely východ: 0,6kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024

Panely hoře (top). 4kWp
Zdravím ,
sem se do to zakousnul , rozebrat jedno ATS , nanesl stříbro (stříbro s něčím , nemám čisté stříbro ... zatím) , složil a testnul baterií kondenzátorů 90.000µF @ 26V zapojený na spínací kontakty = pořádný zkrat
  . Stejně jsemotestovat i origo kontakty . Cca 100 cyklů a tu jsou výsledky :
Postříbřené kontakty - vlevo nepoužité , vpravo opálený testováním . Origo kontakty Tomzn 100A - vlevo nepoužité a vpravo opálený testováním .
Origo kontakt se při testu osmkrát připekl , ale pokaždé jej síla přepínacího mechanismu dokázala odtrhnout a přepnout na protější kontakt .
Postříbřené kontakty tvořily při styku silnější světelný oblouk i zvukovou ránu , avšak ani jednou se během testu nepřipekly
  .
Žeby ?
Elektronům zdar

sem se do to zakousnul , rozebrat jedno ATS , nanesl stříbro (stříbro s něčím , nemám čisté stříbro ... zatím) , složil a testnul baterií kondenzátorů 90.000µF @ 26V zapojený na spínací kontakty = pořádný zkrat
Postříbřené kontakty - vlevo nepoužité , vpravo opálený testováním . Origo kontakty Tomzn 100A - vlevo nepoužité a vpravo opálený testováním .
Origo kontakt se při testu osmkrát připekl , ale pokaždé jej síla přepínacího mechanismu dokázala odtrhnout a přepnout na protější kontakt .
Postříbřené kontakty tvořily při styku silnější světelný oblouk i zvukovou ránu , avšak ani jednou se během testu nepřipekly
Žeby ?
Elektronům zdar
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Jaké stříbro to je? Chemické nebo nějaká pájka?
Stejně to asi nevyřeší ty odcházející mikrospínače ne?

Stejně to asi nevyřeší ty odcházející mikrospínače ne?
Zdravím ,
mikrospínače odchází u Geya ATS . Jak psal tomas , Tomzn má ty mikrospínače zapojené správně .
Elektronům zdar

mikrospínače odchází u Geya ATS . Jak psal tomas , Tomzn má ty mikrospínače zapojené správně .
Elektronům zdar

Ty kontakty, to se dá jen odcvaknout ten černý kryt? Pro kontrolu bych chtěl mrknout, pár přepnutí pod zátěží jsem dělal a mám tomzn 1faz tak bych chtěl mrknout. Mělo by smysl zdvojovat kontakty? Jakože to má dva, tak dát 2x L1?

Ano, v mém případě to mělo velký vliv na další dočasnou životnost... Po zjištění problémů, jsem vyměnil kus za kus a zapojil paralelně a vydrželo to bez změny mnohem delší dobu, už není v provozu ani to.Dagus píše:Ty kontakty, to se dá jen odcvaknout ten černý kryt? Pro kontrolu bych chtěl mrknout, pár přepnutí pod zátěží jsem dělal a mám tomzn 1faz tak bych chtěl mrknout. Mělo by smysl zdvojovat kontakty? Jakože to má dva, tak dát 2x L1?
Z toho mi vychází čínský koeficient 10A / (100A+100A) = 0.05!! Ale řekl bych každý kontakt bude jiný a moc si nedokážu představit že by to bylo ještě horší...

No tak mě ten kontakt přepíná hlavně když manželka elektrárnu rozblázní až do přetížení a zatím žije i jeden kontakt. Typicky to přepíná 6500W tedy min 28A a párkrát za rok to zvládne. Proto mě zajimal vzhled kontaktů po mém zatížení.  

Zdravím ,
mám hotový test kontaktů z čistého stříbra . Kontakty se připékají
  . Četněji než-li origo pocínované měděné plošky  
  .
To sem nečekal ... všeobecné informace o nejlepších kontaktech z čistého stříbra se u mě po zmíněných testech otřásá v základech
  .
Elektronům zdar

mám hotový test kontaktů z čistého stříbra . Kontakty se připékají
To sem nečekal ... všeobecné informace o nejlepších kontaktech z čistého stříbra se u mě po zmíněných testech otřásá v základech
Elektronům zdar

Nebude to dané teplotou tání, respektive tvrdostí svaření? Že tu cínovou pájku prostě ten kontakt urve a to stříbro již ne? Ale kdy k tomu svaření dochází? Když se kontakt spiná, tak do poslední schvíle oblouk není a při rozpojení sice oblouk bude, ale zase není fyzický kontakt, tak se nemůže svařit. Takže to svařování dochází vlivem špatně dosedající plochy? 

- 
				eduard22
 - Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
 - Kapacita baterie [kWh]: 23

Taky by kontakty měly dosetat přesně rovnoběžně - aby dosedly celou plochou naráz!
Již konktakt zapalování s cívkou u starých benzínových motorů, tzv. kladívko, se po opálení kontaktů se ty brousily do roviny a ty se seřizovaly tak, aby dosedaly celou plochou, jinak (při ručním obroušení pilníčkem, nebo dokonce jen smirkovým papírem...) se velmi brzy opět opálily a odhořely od jednoho kraje, nebo - zakulatil-li se kontakt jen ručne, např. smirkem, do kulaté pecky, odhořel brzy od prostředka.
Ten kontakt byl velmi tvrdý, neb cykly u zapalování motorů jsou vysoké! (průmněrně 2000x/min) Z čeho kontakty kladívka zapalování byly, netuším???

Již konktakt zapalování s cívkou u starých benzínových motorů, tzv. kladívko, se po opálení kontaktů se ty brousily do roviny a ty se seřizovaly tak, aby dosedaly celou plochou, jinak (při ručním obroušení pilníčkem, nebo dokonce jen smirkovým papírem...) se velmi brzy opět opálily a odhořely od jednoho kraje, nebo - zakulatil-li se kontakt jen ručne, např. smirkem, do kulaté pecky, odhořel brzy od prostředka.
Ten kontakt byl velmi tvrdý, neb cykly u zapalování motorů jsou vysoké! (průmněrně 2000x/min) Z čeho kontakty kladívka zapalování byly, netuším???
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.

Zdravím ,
origo jsou kontakty 5,5 x 6,5 mm rovné plošky , nedosedající celou plochou , jen hranou . Cínu je tal pár µm pro parádu . Na fotce origo kontaktů výše je cín po pár prsknutích fuč . Je vidět jen měď .
Tvak kontaktu - čočkový tvar mají obecně všechna relé . Cehož jsem pilníkem docílil u první verze viz foto výš . Beztak po testu se kontakty opálily na plošky .
Přemýšlím proč je čisté stříbro zjevně horší než-li stříbro s něčím (vůbec netuším odkud kdy jak se ta pájka ke mě dostala)
  .
Elektronům zdar

origo jsou kontakty 5,5 x 6,5 mm rovné plošky , nedosedající celou plochou , jen hranou . Cínu je tal pár µm pro parádu . Na fotce origo kontaktů výše je cín po pár prsknutích fuč . Je vidět jen měď .
Tvak kontaktu - čočkový tvar mají obecně všechna relé . Cehož jsem pilníkem docílil u první verze viz foto výš . Beztak po testu se kontakty opálily na plošky .
Přemýšlím proč je čisté stříbro zjevně horší než-li stříbro s něčím (vůbec netuším odkud kdy jak se ta pájka ke mě dostala)
Elektronům zdar

Nebejt "Farada", kterej vymyslel kondenzátor, tak jezdmíme akorát z kopce na kládách stromů podložených nejzaoblatějším kamením.
Panely hoře (top). 4kWp

Panely hoře (top). 4kWp
- 
				eduard22
 - Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
 - Kapacita baterie [kWh]: 23

To ano, samozřejmě tam byl vždy i kondenzátor, i na blbým zapalování u starých "pincka" (Jawwa 21 viz např.: https://i.ytimg.com/vi/qu9eYnFqck0/maxresdefault.jpg ), ale 100% nepomohl
údajně má Axpert King II triaky na překlenutí oblouku paralerně k relátkama, dle Ampéráka, nevíte někdo jestli jen na DC straně nebo i u Bypasu 230V AC?
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.

JJ, měl jsem Stadiona, pak mašiny ...eduard22 píše: ↑ned zář 03, 2023 4:36 pm
To ano, samozřejmě tam byl vždy i kondenzátor, i na blbým zapalování u starých "pincka" (Jawwa 21 viz např.: https://i.ytimg.com/vi/qu9eYnFqck0/maxresdefault.jpg ), ale 100% nepomohl
údajně má Axpert King II triaky na překlenutí oblouku paralerně k relátkama, dle Ampéráka, nevíte někdo jestli jen na DC straně nebo i u Bypasu 230V AC?
To video s Ampérákem jsem viděl taky, no možný to je, ale je to převrácený naruby, já nepochopím proč se někdo vůůůůbec tímto zastaralým systémem zabývá a nenaučí se pracovat s těma triakama nebo tyristorama. Mě to funguje už druhým rokem.
Panely hoře (top). 4kWp

Panely hoře (top). 4kWp
Čisté stříbro na kontaktech není, je moc měkké a reaguje ke s čím. Tam bývá nějaká slitina možná i kadmium nebo podobná chuťovka.Abrams píše: ↑ned zář 03, 2023 12:30 pm Zdravím ,
Přemýšlím proč je čisté stříbro zjevně horší než-li stříbro s něčím (vůbec netuším odkud kdy jak se ta pájka ke mě dostala).
Elektronům zdar![]()
Co tam ty plošky kontaktů napájet ze stykače nebo jističe, ideálně stříbrem nebo mosazí?
Zdravím ,
  .
Použít kontakty z relátek mě taky napadlo , hledal sem je na aličku . bezůspěšně . Nových 100A relátek mi bylo líto pitvat .
Po testu cca 500 cyklů za podmínek viz výše :
origo kontakty vypálený do hloubky (povrch jak hrubší šmirgl) přivařujíc se co 3 sepnutí .
Čisté stříbro si vypálilo kulaté plošky s mírně hrubou texturou a sem tam se přivařili
  .
A kontakty opatřené stříbrnou pájkou vyšli z testu nejlépe - nejmenší opotřebení kontaktů a bez přivaření . Párkrát byly přichytnutý , avšak se odtrhli bez větších obtíží .
Nemám jak změřit proud při zkratu , předpokládám dle akustického efektu to bylo víc než-li 100A
  .
Mám všechny nainstalované i záložní ATSka upraveny . po roce je otevřu a zkouknu jejich stav .
Elektronům zdar

To čistý stříbro není tak mekký jak sem si myslel , jako cín . Co se moc nepovedli bylo nelehké odbrousit , i pilník prblal
Použít kontakty z relátek mě taky napadlo , hledal sem je na aličku . bezůspěšně . Nových 100A relátek mi bylo líto pitvat .
Po testu cca 500 cyklů za podmínek viz výše :
origo kontakty vypálený do hloubky (povrch jak hrubší šmirgl) přivařujíc se co 3 sepnutí .
Čisté stříbro si vypálilo kulaté plošky s mírně hrubou texturou a sem tam se přivařili
A kontakty opatřené stříbrnou pájkou vyšli z testu nejlépe - nejmenší opotřebení kontaktů a bez přivaření . Párkrát byly přichytnutý , avšak se odtrhli bez větších obtíží .
Nemám jak změřit proud při zkratu , předpokládám dle akustického efektu to bylo víc než-li 100A
Mám všechny nainstalované i záložní ATSka upraveny . po roce je otevřu a zkouknu jejich stav .
Elektronům zdar

Podívej se sem:
https://www.elektroprumysl.cz/elektroin ... -osvetleni
na ten obrázek dole, bude to podobný v těch kisnách. Říká se tomu hibridní stykač. Hlavní výhody jsou až 5 000 000 sepnutí, nízký přechodový odpor, malé rozměry.
Panely hoře (top). 4kWp

Panely hoře (top). 4kWp
Zdravím ,
doplňuji - elektrický proud při výše popsaných testech vybíjení kondenzátorové baterie překračoval 2.000A
  .
Elektronům zdar

doplňuji - elektrický proud při výše popsaných testech vybíjení kondenzátorové baterie překračoval 2.000A
Elektronům zdar

Zdravím , předpokládám správně, že ten novější typ G2R ve 4pol.provedení rozpíná i N nulák?
To se mi totiž absolutně nelíbí vzhledem ke spotrebičům....
Díky

To se mi totiž absolutně nelíbí vzhledem ke spotrebičům....
Díky
U kvalitních odpojení je samozřejmostí odpojení u všech pracovních vodičů. že se Ti něco nelíbí, to si žádá vysvětlení? Bez ohledu na tenhle "klumpr" s obdobou dob 1970-1973, kdy tento "výkvět" slavil nejvyšší opojení slávou za pokrok.
Panely hoře (top). 4kWp

Panely hoře (top). 4kWp
Ano vypínání nuláku třífázovým spotřebičům je zrůdnost akceptovatelná snad je u topných těles, elektroniku to dřív nebo později zničí.
Nulák ten přepínač G2R potřebuje jen pro napájení relátka LEDek a přepínacích cívek, nemusí procházet přes ten přepínač a rozpínat ho.
Prostě z nulového můstku napojte vodiče na svorky (I) N i (II) N a nulák pro spotřebiče berte také z nulového můstku.
Zdravím ,
přepínače sou vyrobený dle číňanských norem . Naštěstí pro použití u nás stačí nepřepínat N , přepínat pouze fáze
  .
Jak psal tomas - N přivést pouze na ovládaví svorky , u starší humpolácké verze viz mé upravy .
Elektronům zdar

přepínače sou vyrobený dle číňanských norem . Naštěstí pro použití u nás stačí nepřepínat N , přepínat pouze fáze
Jak psal tomas - N přivést pouze na ovládaví svorky , u starší humpolácké verze viz mé upravy .
Elektronům zdar