Solax X3-Hybrid 10kW - sosání z gridu v noci
Solax X3-Hybrid 10kW - sosání z gridu v noci
Ahoj,
mám problém s tím, že v noci si tahá z distribuční sítě i když mám baterku na 56%. Nevíte proč?
Štve mě, že si něco tahá když mám docela plnou baterku. Takto to dělá každý den a za měsíc to může být i 40kWh.
Dělá to i přes den viz druhá fotka.
Myslel jsem, že tím firmwarem 1.27/1.29 se to zlepší.
A někde jsem viděl, že to dělá pořád.
Mám ještě firmware 1.24 /1.25
Díky.
mám problém s tím, že v noci si tahá z distribuční sítě i když mám baterku na 56%. Nevíte proč?
Štve mě, že si něco tahá když mám docela plnou baterku. Takto to dělá každý den a za měsíc to může být i 40kWh.
Dělá to i přes den viz druhá fotka.
Myslel jsem, že tím firmwarem 1.27/1.29 se to zlepší.
A někde jsem viděl, že to dělá pořád.
Mám ještě firmware 1.24 /1.25
Díky.
- Přílohy
-
- IMG_1944.jpeg (377.36 KiB) Zobrazeno 2681 x
-
- IMG_1943.jpeg (354.22 KiB) Zobrazeno 2682 x
Re: Solax X3-Hybrid 10kW - sosání z gridu v noci
Dejte sem hodnoty z portálu měření, z distribučního elektroměru. Ten monitoring je pouze orientační.
Toto viz obrázek?
Díky
Díky
- Přílohy
-
- IMG_1948.jpeg (181 KiB) Zobrazeno 2621 x
Nic ze solaxu, ale z ČEZd z portálu naměřených dat.
Jestli to nemáš, tak si to aktivuj. V distribuční portálu v pravo nahoře malá oranžová ikona PND (portál naměřených dat), aktivují to do několika pracovních dní.
Jestli to nemáš, tak si to aktivuj. V distribuční portálu v pravo nahoře malá oranžová ikona PND (portál naměřených dat), aktivují to do několika pracovních dní.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
OK, teď jsem si to aktivoval.
Pošlu info, až to bude aktivované.
Co tam mám poté hledat?
Díky
Pošlu info, až to bude aktivované.
Co tam mám poté hledat?
Díky
Zde jsou naměřená data z distribučního portálu ČEZu viz obrázek dole.
Když se koukám v Solax aplikaci, na sloupcový graf v záložce "Spotřebovaná energie" a červené hodnoty položky "Spotřebovaná energie", tak to je spotřeba elektřiny co si tahá z distribuční sítě?
Tam má za včerejšek napsané 1,4 kWh a na distribučním portále po součtu mi vyšlo 1,2 kWh.
Jak toto omezit na nižší hodnotu, přetoky budu mít povolené až k 1.6.2023.
Díky.
Když se koukám v Solax aplikaci, na sloupcový graf v záložce "Spotřebovaná energie" a červené hodnoty položky "Spotřebovaná energie", tak to je spotřeba elektřiny co si tahá z distribuční sítě?
Tam má za včerejšek napsané 1,4 kWh a na distribučním portále po součtu mi vyšlo 1,2 kWh.
Jak toto omezit na nižší hodnotu, přetoky budu mít povolené až k 1.6.2023.
Díky.
- Přílohy
-
- IMG_1957.jpeg (356.73 KiB) Zobrazeno 2503 x
Vypnout jistič před elektroměrem?mzeman píše:Jak toto omezit na nižší hodnotu, přetoky budu mít povolené až k 1.6.2023.
Díky.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
To snad lze nastavit skrze nastavení PGRID BIAS ne?
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23

Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 9x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 9ks i na západ, 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Je to vlastnost prostě si bude pořád něco málo brát ze sítě řešilo se to tu už mnohokrát
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Aha takže změnou nastavení PGRIDBIAS to nejde vyřešit?
Má to na každé fázi nějaký polštář od kterého teprve začne reagovat na spotřebu
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Pod cca 150W spotřeby se střídač uspí, nevyplatí se pokrývat tak malou spotřebu s nízkou účinností.
Ale uspávaní jde zakázat v nastavení.
Ale uspávaní jde zakázat v nastavení.
Řešíte občasné přicucnutí z distribuční sítě, i když je baterka nabitá, nebo přetoky? To první je spíše vlastnost, jak píšou ostatní v tomto vlákně. Přetoky, pokud nejsou povoleny distributorem, mohou být problém a vést k pokutě. U vašeho Solaxu se primárně nastavují parametrem Export Control a "dolaďují" parametrem Pgrid Bias. První je asi jasný, ve vašem případě musí být nastaven na nulu až do 1.6.2023. O tom druhém je více napsáno třeba tady: https://gbc-solino.cz/headpage/servis/podpora/
Řeším to přicucnutí, kolega Diablo řekl, že je to moc malou spotřebou domu a proto se střídač uspí a bere se gridu, nemůže to být tím?Hombre píše: ↑úte kvě 16, 2023 6:54 amŘešíte občasné přicucnutí z distribuční sítě, i když je baterka nabitá, nebo přetoky? To první je spíše vlastnost, jak píšou ostatní v tomto vlákně. Přetoky, pokud nejsou povoleny distributorem, mohou být problém a vést k pokutě. U vašeho Solaxu se primárně nastavují parametrem Export Control a "dolaďují" parametrem Pgrid Bias. První je asi jasný, ve vašem případě musí být nastaven na nulu až do 1.6.2023. O tom druhém je více napsáno třeba tady: https://gbc-solino.cz/headpage/servis/podpora/
Bylo by dobré, kdybyste si o tom něco načetl - v manuálu, tady na fóru se to taky už vícekrát probíralo, a část vysvětlení je i v odkazu, který jsem posílal výše. Pak budete lépe rozumět souvislostem.mzeman píše: ↑úte kvě 16, 2023 4:20 pmŘeším to přicucnutí, kolega Diablo řekl, že je to moc malou spotřebou domu a proto se střídač uspí a bere se gridu, nemůže to být tím?Hombre píše: ↑úte kvě 16, 2023 6:54 amŘešíte občasné přicucnutí z distribuční sítě, i když je baterka nabitá, nebo přetoky? To první je spíše vlastnost, jak píšou ostatní v tomto vlákně. Přetoky, pokud nejsou povoleny distributorem, mohou být problém a vést k pokutě. U vašeho Solaxu se primárně nastavují parametrem Export Control a "dolaďují" parametrem Pgrid Bias. První je asi jasný, ve vašem případě musí být nastaven na nulu až do 1.6.2023. O tom druhém je více napsáno třeba tady: https://gbc-solino.cz/headpage/servis/podpora/
První důvod přicucavani je přechod do standby - při nízkém odběru. A to vlastně není přicucavani, ale vyloženě odběr veškeré spotřeby ze sítě. Já to vídám typicky v noci, když vypne lednička i mrazák současně. Dá se ovlivnit parametrem Hotstandby Settings.
Druhý důvod jsou náhlé výkyvy v příkonu - zapnutí náročnějšího spotřebiče. Zde se už jedná o to krátké přicucnutí. To se dá ovlivnit parametrem Pgrid Bias - viz můj odkaz na gbc-solino.
A ještě jedna poznámka: nenechte se zmást grafem, který maluje Solax. Jedná se o okamžité hodnoty v čase, odečtené každých pět minut, které jsou spojeny křivkou, takže to vypadá jako spojité měření, a působí to dojmem, že plocha nad/pod křivkou ukazuje celkové hodnoty (výroby/spotřeby atd.), ale tak to neni. Během každých pět minut dojde ke stovkám změn - stačí se chvíli dívat přímo na displej měniče.
Hombre děkuji Vám za vysvětlení. Už je mi to více jasné. Asi jsem to z toho Solina úplně nepochopil, ale Váš výklad ano.
Jen bych se chtěl od Vás vysvětlit co bych měl nastavit na PGRIDBIAS když nechci v létě cucat z gridu.
Mockrát děkuji.
Jen bych se chtěl od Vás vysvětlit co bych měl nastavit na PGRIDBIAS když nechci v létě cucat z gridu.
Mockrát děkuji.
Neumím to vysvětlit lépe, než jak je to napsáno v tom článku. Zkuste si ho pozorně projít - je to vždy "něco za něco":
Nově ve střídači Solax Hybrid G4 je implementována funkce Pgrid Bias, která byla speciálně vyvinuta pro český trh v závislosti na typu smlouvy PP a preferencích vlastníka FVE.
Pgrid Bias = DISABLE – střídač reguluje na přesně nastavenou hodnotu.
Příklad: Export Control = 0 W a Pgrid Bias = DISABLE. V této kombinaci nastavení bude střídač regulovat na 0 W, ale může se stát, že při náhlém požadavku na dokrytí velkého množství energie – např. sepnutí topné spirály si střídač vezme na pár okamžiků energii ze sítě, než plně dokryje tuto zátěž. Analogicky platí i v opačném případě, že při rozepnutí této vysoké zátěže střídač může poslat malé množství energie do DS, než doreguluje na 0 W.
Závěr: Toto nastavení se hodí pro zákazníky, kteří mají povolený přetok do sítě a jsou ochotni akceptovat občasnou spotřebu ze sítě v důsledku rychlého sepnutí vysoké zátěže, pokud mají nastavený Export Control = 0 W. V ostatních případech, kdy Export Control = jakákoliv kladná hodnota by mělo být Pgrid Bias také nastaveno na DISABLE.
Pgrid Bias = INV – střídač stále odebírá ze sítě cca 40 W
Příklad: Export Control = 0 W a Pgrid Bias = INV. V této kombinaci nastavení bude střídač stále odebírat (spotřebovávat) energii ze sítě cca 40 W tak, aby při náhlém rozpojení vysoké zátěže eliminoval poslání energie do DS, jelikož si střídač tímto odběrem tvoří tzv. rezervu pro tento možný přetok.
Závěr: Toto nastavení se hodí pro zákazníky, kteří nemají povolený žádný přetok do sítě. Efektivněji toto nastavení funguje za použití originálních měřících proudových traf.
Pgrid Bias = GRID – střídač stále posílá do sítě cca 40 W
Příklad: Export Control = 0 W a Pgrid Bias = GRID. V této kombinaci nastavení bude střídač stále posílat do sítě cca 40 W tak, aby pří náhlém sepnutí vysoké zátěže např. topné spirály nedošlo ke krátkému odběru energie z DS, než střídač plně dokryje tuto zátěž.
Závěr: Toto nastavení se hodí pro zákazníky, kteří sice mají povolenou dodávku do sítě, ale chtějí mít nastavený Export Control = 0 W a zároveň nechtějí, aby si střídač na krátkou chvíli bral energii z DS v případě náhlého sepnutí vysoké zátěže.
A co přesně dělá nastavení "Export Control"?
Když chci neodebírat energii z gridu, ale normálně dávat přetoky mému vykupovateli, tak mám mít nastaveno na hodnotu 0W?
Děkuji
Když chci neodebírat energii z gridu, ale normálně dávat přetoky mému vykupovateli, tak mám mít nastaveno na hodnotu 0W?
Děkuji
Na střídači který je regulován proudovými cívkami (regulace pomocí elektroměru může být jiná) s nastavením Pgrid Bias = GRID jsem oproti uvedené dodávce 40W naměřil podružným elektroměrem s MID spotřebu kolem 60W při výrobě z aku (v noci). Při výrobě z panelů a nabíjení akumulátoru přebytky jsem naměřil dodávku do DS kolem 20W. Ostatní varianty ještě vyzkouším.
Solax X3-Hybrid-8.0D (G4)
Dobrý den,
při nabitých bateriích a velkém přetoku do sítě je denní spotřeba ze sítě měřená na elektroměru 2-4 kWh.
Na grafu solaxcloudu, který vjadřuje spotřebu ze sítě a dodávku do sítě je pod nulovou linkou vidět po celou dobu, mimo výroby z panelů, že domovní spotřeba je pokrývána z veřejné sítě v zákmitech do cca 500W. Požádal jsem podporu ze strany dodavatele elektrárny a zároveň dodavatele energie, aby vypnul funkci Hot Standby. Údajně to vypnul, ale na gafech a na elektroměru je to další dny pořád stejné, žádná bzměna v chování viz obrázek níže. Nechci se s tím smířit, co mám dělat. Ovládání funkce je údajně v pokročilém režimu nepřístupné pro nkoncového uživatele.
Díky.
Není v tu dobu napětí v síti vyšší než 241,5 V?
viewtopic.php?t=2422
viewtopic.php?t=2422