Dobrý den.
Pokud někdo máte uchycené panely na plechové střeše za falcy takovou chňapkou:
https://www.mobler.cz/spona-na-falcovanou-krytinu/
Jak hluboko prosím nasazujete tu chňapku? Až nadoraz, až si šrouby sednou na hřbet falcu? Nebo je dáváte výš?
A s tím související otázka: dodržujete výrobci panelů doporučenou vzdálenost 10cm mezi panelem a střechou?
Já pokud dám tu chňapku až nadoraz dolů, a na to profil 40x40mm, tak se dostanu tak maximálně na vzdálenost 9cm od plechu.
Sice asi centimetr není zase tolik, ale není to dodržení podmínek výrobce.
Díky za případné informace.
Uchycení panelů na falcy a vzdálenost panelů od střechy
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Re: Uchycení panelů na falcy a vzdálenost panelů od střechy
Já to mám víceméně až na falc, ale tak "jemně", aby mi šroub nepodřel pozink.
10 cm neřeším, vůbec jsem to nevěděl, podle mne to je jedno. Spíš, po roce fungování, lituji malého sklonu panelů. Špiní se na dolní straně, ale mám to kvůli co nejmenšímu zatížení střechy.Re: Uchycení panelů na falcy a vzdálenost panelů od střechy
Děkuji za rychlou odpověď.
Těch 10cm (resp. 4 palce) tam chtějí výrobci kvůli chlazení spodku panelů. Aby to tam protahovalo.
Protože je to univerzální pravidlo i pro panely třeba v Africe, tak taky doufám, že u nás trochu menší mezera vadit nebude.
I když dát to trochu výš by se mi možná taky líbilo. Aspoň by se dalo trochu rozumněji se dostat rukou pod panel.
Ale to by u mě znamenalo si na to nadělat nějaké krátké "meziprofily".
Tedy na chňapku upnout třeba 20cm profilu 40x20mm (nebo dokonce 40x40mm), a teprve na něho posadit solární profil 40x40mm.
Ještě to možná promyslím. Skoro se mi začíná zdát jako docela dobře možné, a snad i rozumné.
Těch 10cm (resp. 4 palce) tam chtějí výrobci kvůli chlazení spodku panelů. Aby to tam protahovalo.
Protože je to univerzální pravidlo i pro panely třeba v Africe, tak taky doufám, že u nás trochu menší mezera vadit nebude.
I když dát to trochu výš by se mi možná taky líbilo. Aspoň by se dalo trochu rozumněji se dostat rukou pod panel.
Ale to by u mě znamenalo si na to nadělat nějaké krátké "meziprofily".
Tedy na chňapku upnout třeba 20cm profilu 40x20mm (nebo dokonce 40x40mm), a teprve na něho posadit solární profil 40x40mm.
Ještě to možná promyslím. Skoro se mi začíná zdát jako docela dobře možné, a snad i rozumné.