Ahoj Victroňáci a solárníci ...
buduji klasiku 3x Multiplus-II 48/5000, MPPT SmartSolar VE.Can, Cerbo.
Chci se zeptat jak jste zapojovali signál N0% z HDO pro omezování výroby do distribuční sítě.
Máte klasicky 3P/4P odpojovací relé, které odstřihne AC-IN multiplusů, nebo by se dal najít i způsob přes
zaslání signálu na vstup Cerba/Multiplusu a zařídit omezení výroby konfiguračně?
Díky za náměty ...
Victron a N0%
Victron a N0%
Victron 3x Multiplus-II 48/5000, 2x SmartSolar 250/100, 28x Sunpro 540, 2x Weco 5K3, Cerbo GX, ET340
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Re: Victron a N0%
Nastavenie Multiplusu umožňuje obmedzenie dodávky do siete pri Grid Code Europe, ale vraj to pri 3F nie úplne korektne funguje.
Čo som pochopil dá sa to riešiť nasledovne:
1. cez stykač, ktorý odpojí ACin
2. cez stykač, ktorý zopne Aux1 a MP2 odopne sieť
3. vraj sa dá obmedziť dodávka cez Node-red, ale vôbec neviem ako.
Čo som pochopil dá sa to riešiť nasledovne:
1. cez stykač, ktorý odpojí ACin
2. cez stykač, ktorý zopne Aux1 a MP2 odopne sieť
3. vraj sa dá obmedziť dodávka cez Node-red, ale vôbec neviem ako.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Dříve jsem měl slabý 1F stykač, který v případě signálu FVE0%, odpojil silný 3F stykač do AC-IN.
Teď tam mám U-f Guard (požadavek ČEZd nad 10 kWp), který zároveň hlídá i signál FVE0%. Kromě těch, U, f a pořadí fází.
Výhoda je, že se snadno a spolehlivě odpojím od ČEZd, stačí shodit napájení U-f Guardu.
Zkoušel jsem v Node-Red vypínat AC-IN, ale to mě nějak nefungovalo. Nevím proč. Našly by se situace, kdy bych to rád na tvrdo odpojil a neřešil nějaký zákaz přetoků nebo Gridpoint. Chtěl bych s tím něco udělat před zimou, teď tam mám Gridpoint -90 W a v noci zbytečně vybíjím baterku.
V Node-Red by to mělo jít dvěma způsoby, ale nepodařil se mi ani jeden.
Teď tam mám U-f Guard (požadavek ČEZd nad 10 kWp), který zároveň hlídá i signál FVE0%. Kromě těch, U, f a pořadí fází.
Výhoda je, že se snadno a spolehlivě odpojím od ČEZd, stačí shodit napájení U-f Guardu.
Zkoušel jsem v Node-Red vypínat AC-IN, ale to mě nějak nefungovalo. Nevím proč. Našly by se situace, kdy bych to rád na tvrdo odpojil a neřešil nějaký zákaz přetoků nebo Gridpoint. Chtěl bych s tím něco udělat před zimou, teď tam mám Gridpoint -90 W a v noci zbytečně vybíjím baterku.
V Node-Red by to mělo jít dvěma způsoby, ale nepodařil se mi ani jeden.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Běžně se na to používá AUX vstup na MP.
Já jsem to udělal přes Tank vstup na Cerbo GX. Řídím to v Node RED.
Když přijde signál N0%, přepnu režim Multiplusu do "Inverter Only", tím se odpojí od sítě. Asi by stačilo zakázat DC feed in, ale prostě to odpojuju úplně do ostrovu.
Když přijde signál N0%, přepnu režim Multiplusu do "Inverter Only", tím se odpojí od sítě. Asi by stačilo zakázat DC feed in, ale prostě to odpojuju úplně do ostrovu.
Jednopolové schema jsem si stahnul od ČEZ - možná už zas neplatí , od loňského roku co sem začínal - to změnili min. 3x
Dá se to simulovat - spojím PE a ten HDO vstup = U-F Guard se rozvítí červeně a odpadne relé a stykač.
V rozvaděči u FVE mám U-F guard kam vede ten signál HDO (N0%) a přes kontakty je napájeno relé a to ovládá 3f stykač co odpojí AC-IN u všech tří MPII.Dá se to simulovat - spojím PE a ten HDO vstup = U-F Guard se rozvítí červeně a odpadne relé a stykač.
6.3 kWp, 2 x MPPT Victron 150/70, 3 x MPII 3kVA, 10.65 kWh Pylontech, Cerbo GX.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9840
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Jak píší kolegové.
Dá se řešit přes AUX a asistenty (2x programmable relay + general flag).
Osobně to mám přes stykač, který ovládá U/f ochrana, signál HDO + moje nadřazené PLC když vyhodnotí, že je lepší být v ostrovu.
Obdobně se dá řešit celkové bezpečnostní vypnutí přes asistenta safety switch.
Dá se řešit přes AUX a asistenty (2x programmable relay + general flag).
Osobně to mám přes stykač, který ovládá U/f ochrana, signál HDO + moje nadřazené PLC když vyhodnotí, že je lepší být v ostrovu.
Obdobně se dá řešit celkové bezpečnostní vypnutí přes asistenta safety switch.
9,8kWp, 2x MPPT 150/100, MPPT 150/70, 3x MultiPlus-II 5kVA, Cerbo GX, 13,6kWh LiFePO4
+ Fronius Symo Hybrid 5.0-3-S, Battery Box 12kWh Li-ion, AC-coupling
ESS v síti E.On
+ Fronius Symo Hybrid 5.0-3-S, Battery Box 12kWh Li-ion, AC-coupling
ESS v síti E.On
Zdravím. Můžu poprosit o nodku a její nastavení, která umí v Nodered odečítat signál HDO? Děkuji, Nový.vk_1 píše: ↑sob zář 30, 2023 8:34 pm Běžně se na to používá AUX vstup na MP.
Používám na to Tank Sensor. Je možné ,že to jde i jinak, ale tohle mi fungovalo na první pokus, tak jsem to tak nechal.
Kód: Vybrat vše
[
{
"id": "75ba1e3690f0bfdb",
"type": "function",
"z": "ca3956b0024abb85",
"name": "funcHdo",
"func": "// 0 = OK, 1 = disconnected\n// 0 = feed-in forbidden, 1 = feed-in allowed\nlet hdoRelayStatus = msg.payload;\n\nglobal.set('statusHdoFeedInForbidden', (hdoRelayStatus == 0));\n",
"outputs": 1,
"noerr": 0,
"initialize": "",
"finalize": "",
"libs": [],
"x": 440,
"y": 740,
"wires": [
[]
]
},
{