výkup přetoků

Odpovědět
ClonyXXL

Re: výkup přetoků

Příspěvek od ClonyXXL »

Vsak ja nerikal ze to mam kvuli prodeji.
Fakt ale je, ze kdyz mam pres leto baterku nabitou v 9 rano, tak kam s ni? Nechat na strese nebo prodat.
A pokud to dopadne tak, ze dodam MWh za 500 a 600 bude za poplatky - nema to prece smysl. A mam obavy, ze nekam tam situace speje.
nijel
Výkon panelů v FVE [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 35
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nijel »

Jak to tu čtu, tak zjevně nebyl špatný nápad zůstat u Nanogreen. Za září mi to vychází cca na 1,9 Kč za kWh po odečtení poplatků. Ale když už tu jsou přetoky tak až odpoledne, takže mimo nejnižší spotové ceny.
Sten77

Příspěvek od Sten77 »

Mně dorazí faktura od Elyn na konci měsíce, tak se pak pochlubím.
Kamarád řeší výkup. Centropol mu údajně ještě nabízí 3 500/MWh ale za podmínky odběru od Centropol.
Hybridní FVE 8,1 kWp, GoodWe 10K-ET Plus, 4 x Pylontech Force H2 14,2 kWh
jaromir.jakubec

Příspěvek od jaromir.jakubec »

ClonyXXL píše: stř říj 04, 2023 2:07 pm Vsak ja nerikal ze to mam kvuli prodeji.
Fakt ale je, ze kdyz mam pres leto baterku nabitou v 9 rano, tak kam s ni? Nechat na strese nebo prodat.
A pokud to dopadne tak, ze dodam MWh za 500 a 600 bude za poplatky - nema to prece smysl. A mam obavy, ze nekam tam situace speje.
OK, v pohodě. Mě osobně jen ty Vaše věty zněly jako naříkání nad tím, co vláda, nad tím, co se to děje na trhu a že to není fér.

Sto procentně souhlas, že pokud nevyužijeme veškerou výrobu, tak je dobré přemýšlet co s přebytečnými kWh a je lepší dostat více, než méně. Ale pořád ta situace není vůbec zlá. Spíše si myslím, že minulý rok a začátek letošního byla anomálie. I když se bojím, že 1,5,- na nízkém a ani ne 3 koruny na vysokém tarifu pro odběratele jsou dávno pryč. Tím ruku v ruce bude i vyšší zisk pro nás.

Takže si myslím, že není potřeba být pesimistický. Spíše bych se snažil využít co nejvíce elektřiny doma. Co nejvíce elektrifikovat domácnost. Jako jsou elektrická nářadí (sekačky, krovinořezy, štípačky dřeva), nebo třeba koloběžka, ohřev vody na elektřinu a další, a další.

Já přemýšlím až tak daleko, že raději budu elektřinu na jaře a v létě pálit GPUčkama a těžit altcoiny. Návratnost se tím zvýší a dostanu více, než 3,5 kaček za kWh.
2x hybrydní elektrárna, Sedlová střecha, V: 12 kusů, Z: 13 kusů, J:13 kusů
1. FVE: 16x AEG 450 Wp, GoodWe 10K-ET(asymetrický), 3x Risen HomESS HV3700 3,7kWh
2.FVE: 22x AEG 450 Wp, GoodWe 10KT-DT(symetrický)
jaromir.jakubec

Cmrnda píše: úte říj 03, 2023 9:25 pm
A co chceš prodávat? Vy malý domkaři si máte nechat energii pro svoje budoucí elektroauta, a né to strkat do sítě státu která má energie dostatek. Odkup do sítě si zadali solární baroni s mnoha megaWatama, a malý se s nima jen vezli, a úplně zbytečně jím vyplací i nadále stát nějaké peníze. Ti velcí na Vás akorát čůrají a mají odkup zajištěn. Tak bych to viděl, jestli se nepletu... :ugeek: :ugeek: :ugeek:

Dále je to politika EU, česká vláda je sice velmi špatná, ale příští lepší nebude. Dotace a td. v tomto státě určuje EU, kde skorumpovaní poslanci tlučou za toho kdo jim řekne. Změny a dotace určují především automobilky, protože s výrobou toho samého jdou se ziskem dolů, tak musí prosazovat něco nového, stejně jako to bylo se žárovkama nebo plazma televizema.
Tady FVE a možná zelené šílenství někomu leží hodně v žaludku.
A proto v odpovědi cítím spíše emoce, než rácio...
Např. to, že si máme nechat energii pro svoje budoucí elektrouauta... Poprosím velmi pěkně o řešení, jak si uchovat letošní elektřinu pro auto, které obohatí domácnost třeba za 2-4 roky. :-D :-D Samozřejmě základní podmínkou je, aby to nestálo majlant.

Proto řešíme, co s elektřinou. A když už jí slunko může vyrobit a když už jí můžeme poslat do sítě, aby ji třeba využil náš soused a tím pádem se ulehčí celé síti, jelikož ta elekřina nemusí putovat kilometry, ale je metry nebo stovky metrů, tak se ptám, proč ji do sítě neposílat a ještě za to nějakou tu kačku dostat? Proč bych měl raději nechat celou FVE vypnout?

Díky za odpovědi a případné řešení. Můžete nám všem pomoci, pokud víte něco, co my ne. :-D
1. FVE: 16x AEG 450 Wp, GoodWe 10K-ET(asymetrický), 3x Risen HomESS HV3700 3,7kWh
Momo

Příspěvek od Momo »

Komárek a jeho MND:
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... y-40445634
https://www.mnd.cz/vykup-elektriny-z-fotovoltaiky/

V současné bídě snad dobrá zpráva.
Nabízejí údajně 2 Kč/kWh, podrobnosti jsem nehledal.

Nějak jsem z toho nepochopil, jestli vykoupí všechno, nebo jenom do výše vlastních odběrů, něco jako VB.

Pokud to někoho zajímá, může prověřit a popsat skutečnost.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Sten77

Příspěvek od Sten77 »

Tak tu mám email od Elyn. Od 4.11. mi snižují cenu výkupu na 2 Kč/kWh a měsíční poplatek 39,- Kč. Přímo tam uvádějí, že mám samozřejmě možnost smlouvu ukončit. Je to první email, oznamující snížení ceny od začátku výkupu. Aktuálně bych tedy měl mít pořád 3,6.
Až dorazí faktura budu informovat.
Hybridní FVE 8,1 kWp, GoodWe 10K-ET Plus, 4 x Pylontech Force H2 14,2 kWh
Lubos77

Příspěvek od Lubos77 »

Sten77 píše: čtv říj 05, 2023 7:35 am Tak tu mám email od Elyn. Od 4.11. mi snižují cenu výkupu na 2 Kč/kWh a měsíční poplatek 39,- Kč. Přímo tam uvádějí, že mám samozřejmě možnost smlouvu ukončit. Je to první email, oznamující snížení ceny od začátku výkupu. Aktuálně bych tedy měl mít pořád 3,6.
Až dorazí faktura budu informovat.
Mně to přišlo taky.
Jejich chování mi přijde divné. Nízké ceny na trhu už jsou od léta a ceny nám direktivně sníží na začátku zimy, kdy už toho moc prodáme.
Momo

Příspěvek od Momo »

A koukám, že Elyn novým zákazníkům nabízí fix už jen 1,70 Kč/kWh, poplatky 59,29 Kč/měs. + 22,99 Kč/faktura.
Nebo od nich i odebírat, pak nabízí 2,30 Kč/kWh, ostatní podmínky stejné.

Pokud to sundali začátkem října, pak je to ještě OK, většina přetoků už letos byla.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Me to prislo taky.
Mimochodem - nevite nekdo, kdyz uz mam vyrobni EAN - MUSIM MIT s nekym smlouvu na odkup pretoku? Nebo staci jen nepoustet pretoky do site ?
Momo

Příspěvek od Momo »

Mě říkali na ČEZd, že stačí, když mám přetoky povolené a napřekračuji stanovaný rezervovaný výkon (v každé 1/4 hodině).

Pokud nemám na OTE registraci u sdruženého EANu na prodej nebo u samostatného EANu na prodej, tak to nevadí.
Jen pak dodávám bezplatně do DS.

Takže jsem to v přechodovém období vypnul. Sice bych nic neriskoval, ale ani z toho nic neměl.
Pak jsem dostal v poledne od obchodníka potvrzení mailem, že daný den proběhla registrace, tak jsem přišel o dodávky za část dne, to je vše.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

jaromir.jakubec píše: stř říj 04, 2023 5:27 pm Tady FVE a možná zelené šílenství někomu leží hodně v žaludku.
A proto v odpovědi cítím spíše emoce, než rácio...
Např. to, že si máme nechat energii pro svoje budoucí elektrouauta... Poprosím velmi pěkně o řešení, jak si uchovat letošní elektřinu pro auto, které obohatí domácnost třeba za 2-4 roky. :-D :-D Samozřejmě základní podmínkou je, aby to nestálo majlant.

Proto řešíme, co s elektřinou. A když už jí slunko může vyrobit a když už jí můžeme poslat do sítě, aby ji třeba využil náš soused a tím pádem se ulehčí celé síti, jelikož ta elekřina nemusí putovat kilometry, ale je metry nebo stovky metrů, tak se ptám, proč ji do sítě neposílat a ještě za to nějakou tu kačku dostat? Proč bych měl raději nechat celou FVE vypnout?

Díky za odpovědi a případné řešení. Můžete nám všem pomoci, pokud víte něco, co my ne. :-D
Jaký zelený šílenství? Elekroauta žádnou ekologií neoplývají, spíše naopak. Uschovat si energii na 4 roky, to by mě nenapadlo. :) Proč neprodáváš vodu, která ti steče ze střechy? :lol: Traunterberk jí taky prodával, než mu to Krakonoš zatrhnul. :lol:
Já bych ty panely strhnul a vyhodil na skládku, Co? :o
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Pojďme se prosím držet tématu.
matesko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10
Kapacita baterie [kWh]: 11

Příspěvek od matesko »

Také přišlo od Elyn.
Smlouva je Fix na rok až do 1.2.2024 tak jak mohou zmenšit výkupní cenu? Mohu nějak odporovat, argumentovat?
jaromir.jakubec

Cmrnda píše: čtv říj 05, 2023 12:08 pm Jaký zelený šílenství? Elekroauta žádnou ekologií neoplývají, spíše naopak. Uschovat si energii na 4 roky, to by mě nenapadlo. :) Proč neprodáváš vodu, která ti steče ze střechy? :lol: Traunterberk jí taky prodával, než mu to Krakonoš zatrhnul. :lol:
Já bych ty panely strhnul a vyhodil na skládku, Co? :o
No a možná právě proto se tomu říká "Zelené šílenství"...?
Už rozumíte?

A co takhle rozmontovat byt nebo dům, ve kterém žijete, nebo sešrotovat Vaše auto, a tak stejně i postel, na které spíte, oblečení také nepotřebujete, boty hoďte do stráňe, atd. atd.
Asi takovou má Vaše logika...
Nebo snad Vaše věta: "Já bych ty panely strhnul a vyhodil na skládku, co?", obsahuje inteligentní myšlenku?

OOOOH MYYYY .....GOD.....
tafx
Výkon panelů v FVE [Wp]: 12400
Kapacita baterie [kWh]: 32

Příspěvek od tafx »

Tomu se říká víra a argumentovat nemá smysl stejně jako hledat logiku.

Zpět k tématu - Jsem u PPAS a říkal jsem si, že nabídka na příští rok 1,8 Kč/kWh je nízká, ale asi u nich zůstanu, když vidím ostatní možnosti. Letošních 4,3 Kč/kWh se už nedočkáme. Asi je to i dobře, že ceny jsou nižší. Alespoň nemusím hlídat limit pro danění a mohu se věnovat efektivnějšímu vytěžování a zkusim i posílat elektřinu v rámci rodiny pokud LEX OZE II projde v rozumný formě.
Hybrid 12,44 kWp, 26x400 Wp + 4x510Wp Trina Solar, Deye 12kW (GW10K-ET odstaveno), 32 kWh EVE, 2 x Wallbox Alfen Eve, EVCC.io pro řízení nabíjení auta, skoro celej dům na backupu pro ostrovní provoz
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

jaromir.jakubec píše: čtv říj 05, 2023 6:15 pm Nebo snad Vaše věta: "Já bych ty panely strhnul a vyhodil na skládku, co?", obsahuje inteligentní myšlenku?
Obsahuje, ale méně inteligentní jí těžko pochopí. :idea: :idea: :idea:

Jenom se divím že někdo se diví ... (stavu jaký je)
Další přirovnání: Ve státním lese jsem nazbíral houby a vy "státe" je nechcete ode mě za 100,- za Kg vykoupit? Budu si stěžovat! Od svazu "naše houby" až po soudu do Hágu. :lol: :lol: :lol:

Jestli někdo nepochopil smysl mýho příspěvku, tak se omlouvám. Dále již nebudu rušit. Díky za pochopení.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
jaromir.jakubec

tafx píše: čtv říj 05, 2023 7:11 pm Tomu se říká víra a argumentovat nemá smysl stejně jako hledat logiku.
Je to tak, jen jsem tu odpověď od toho pána ''inteligentního'' chtěl až moc vidět. Teď jsem ale zklamanej. Jelikož nepřekvapil...
visis

Příspěvek od visis »

ClonyXXL píše: čtv říj 05, 2023 10:29 am Me to prislo taky.
Mimochodem - nevite nekdo, kdyz uz mam vyrobni EAN - MUSIM MIT s nekym smlouvu na odkup pretoku? Nebo staci jen nepoustet pretoky do site ?
V případě výrobního EANu je povinnost mít uzavřenou smlouvu na výkup!
Solárník začátečník
Elektrárna 9,9 kWp, Goodwe GW10K-ET, baterie Dyness HV 17,8 kWh
Východ: 7x450 = 3 150 W
Jih: 8x450 = 3 600 W
Západ: 7x450 = 3 150 W
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

teo píše: úte říj 03, 2023 2:43 pm...... Naivně jsem podepsal tuhle blbost:
Cena za dodávku elektřiny je stanovena: • aktuální produktovou řadou FIX ........
teo píše: úte říj 03, 2023 2:53 pm...... Ano taky mám v záhlaví "Produktová řada: FIX 1.5.2023" což je starší než datum podpisu smlouvy a zahájení dodávky!!! ........
Tyto dva výroky tak jak jsi je uvedl říkají, že máš po dobu platnosti smlouvy cenu dle ceníku 1. 5. 2023
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

visis píše: pát říj 06, 2023 7:10 am
ClonyXXL píše: čtv říj 05, 2023 10:29 am Me to prislo taky.
V případě výrobního EANu je povinnost mít uzavřenou smlouvu na výkup!
Prosim, nemel bys nejaky odkaz, kde je to "cerne na bilem"?
To by bylo blby. Takhle bych musel uzavrit smlouvu i nevyhodnou, s tim, ze odejit z tama je zase otazka vypovedni doby.
Tusite nekdo, kde maji nejkratsi vypovedni dobu?
Vypovedni doba 3 mesice se lehce protahne na 4 (staci podat druhy den v mesici a je to)
nijel
Výkon panelů v FVE [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 35
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nijel »

ClonyXXL píše: pát říj 06, 2023 11:22 am Tusite nekdo, kde maji nejkratsi vypovedni dobu?
Vypovedni doba 3 mesice se lehce protahne na 4 (staci podat druhy den v mesici a je to)
Nano Green má výpovědní lhůtu 1 měsíc (klasicky od 1. dne následujícího měsíce).
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Diky. Podivam se na cenik
EDIT: hm, nenabizeji fix (a poplatek i kdyz snizeny na 600 za MWh taky neni nejmensi)
matesko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10
Kapacita baterie [kWh]: 11

Příspěvek od matesko »

Tak jsem psal na EON a na rok 2024 mají FIX 2kč bez dalších poplatků. U Elyn musím poslat 3 měsíce výpověď a asi tam přejdu od 1.2.2024. Elyn už nevěřím.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Elynu uz taky neverim. Reklamace ..... ani H a cas běží ..... a běží ......(reklamace za cervencove pretoky - mame rijen), minuly tyden jsem jim psal, ze jsme navysili vykon, at se vyjadri, za jakych financnich podminek jsou ochotni vykupovat. Ale ze se maji vyjadrit do tohoto patku, protoze do patku muzeme dat vypoved kvuli snizeni vykupni ceny (ty asi taky). Do ted mlci. Ta pinda na telefonu je tam uplne k nicemu, na vsechno odpovi, ze mame poslat mail. Maji tam jeden telefon a jeden mail. Jestli jim tam chodi stovky majlu, nedivim se, ze reaguji "do 30 dni". Beztak na ne odpovida ta pinda kdyz zrovna nikdo nevola. Opet o nicem. Hlavne ze na FB maji super oslavnou party ...
Zitra posilam vypoved. Nekdo jiny snad bude i komunikovat.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“