Victron komunita

Odpovědět
Momo

Re: Victron komunita

Příspěvek od Momo »

Dagus píše: úte říj 03, 2023 9:45 pm Andy ukazuje jak shelly 1pm používá jako měřič pro mikrogrid, takže evidentně to jde nějak naroubovat a shelly pro mají LANku. Třeba shelly 2pm pro jsou 2x16A relé s měřením.
Díky, kouknu na to.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Do položky Websocket v Shelly stačí zadat IP adresu zařízení s VenusOS a Shelly by se mělo zobrazit ve VenusOS, aspoň takhle mně to chodilo s Shelly 3EM.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

jak "zobrazí se ve venusOS" tady bych potřeboval drobek podrobnější popis, pod tímhle si nedokážu nic představit.
trochu odjinud: dnes na mě juklo z netu tohle: https://youtu.be/9i00bP02XHo?t=316 custom menu a má odkaz i na github na jakejsi "setup helper" kterej údajně odstraní smazání custom úprav po aktualizaci. Uvažuju o tom, že to vyzkouším.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

stačí ti dát palewc nahoru, nebo musím napsat i příspěvek?
Taky řeším nodered. První pokus je zapnout a vypnout multiplus podle SOC a zároveň relé na Cerbogx. Nějak to funguje, ale:
potřebuju daslší funkcionalitu, když někdo sepne tlačítko (digital input) aby sepřepnul režim na "pobyt osob" a když druhý, tak "nikdo na chatě" -
v režimu pobyt osob by se mělo sepnout relé od boileru, zapnout multiplus a při "nikdo na chatě" naopak. To spínání boileru co je na obrázku je "vytěžování v nepřítomnosti" tj během týdne se nějak ten boiler nahřeje, a potom když tam nšěkdo je, tak není potřeba hned starovat centrálu to mám zatím vyřešený přes standartní volby v cerbo pro ovládání centrály, podle obdběru a podle SOC se centrála zap/vyp. Netestováno, ale odtudu problém nečekám.
Co neumím:
1.) Jak nastavit ty digitální vstupy pro tlačítka
2.) musí to být tak složitě jako na obrázku, aby při nastaveném SOC zapnul multiplus a relé na cerbogx?
3.) co když nodered řekne vypnout měnič a zároveň bude aktivní signál "pobyt osob" ? to tam asi musím taky nějak zakomponovat...
4.) co vyhraje, pokud bude např nízké SOC, a podle nastavení v cerbogx se má měnič vypnout, a nodered rekne, že zapnout?
Snímek obrazovky pořízený 2023-10-07 16-52-30.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Kodl69 píše: sob říj 07, 2023 5:06 pm 1.) Jak nastavit ty digitální vstupy pro tlačítka
Nevím, jestli ti pomůžu, zkoušel jsem jen ten "tank" vstup a na něm používám polohu "spojeno" - "rozpojeno". Na vstupu mám relé HDO, které tím tank vstupem sleduju, jestli je rozpojené:
Screenshot 2023-10-07 at 20.14.42.png
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Kodl69 píše: sob říj 07, 2023 5:06 pm 2.) musí to být tak složitě jako na obrázku, aby při nastaveném SOC zapnul multiplus a relé na cerbogx?
Nemusí, můžeš používat funkce ("function") napsané v Javascriptu. Ale to už je trochu programování, ne každému to vyhovuje.
Momo

Příspěvek od Momo »

S těmi vstupy neporadím, zatím jsem to nepotřeboval.

Tvé dva stavy jsou v podstatě přesně opačné, ne?
1) Pobyt osob = někdo je na chatě
2) Nikdo na chatě

Proč to komplikovat dvěma tlačítky. Pokud by to byli alespoň trochu schopní uživatelé VRM a na chatě měli přístup k netu, stačilo by na to použít jedno ze dvou relé, které má na sobě Cerbo. Pokud bys měl jedno volné.
Pokud ta tlačítka, tak by stačilo jedno. Ne dva spínače, ale jeden vypínač. Zapnuto = někdo je na chatě, vypnuto - nikdo tam není.

A pak na to sestavit ten program v NR by nemělo být moc náročné.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

to vk-1: tank senzor, tj analogový vstup? jak to potom máš zapojený fyzicky?
už jsem to psal, předpokládaní uživatelé budou pravděpodobně těžce degenerovaní příbuzenskými sňatky(tzv modrá krev) a navíc pravděpodobně nebudou střízliví. Taky mě napadlo tam dát jeden spínač. Ale chyba. Když to nějakej takovej modrokrvec nevypne (má předse služebnictvo) tak služebnictvo to musí dokázat vypnout přes net. Tj. tlačítka vlastně budou mít funkci zap- vyp, a nějaká proměnná to bude držet, to už asi dokážu sám.
edit: už jse nazkoušel ty digitální vstupy.
1.) musí se nastavit v remote console.
2.) volba "ovládání dotykového vstupu" po spojení kontaktu vypne touch na monitoru, dokonce to nejde ani myší na remote console. fakt dobrý. A po rozpojení se to ani samo nezapne, musí se klávesnicí šipkama dostat až na ten digitální vstup a přepsat.
3.) pulse counter - asi není co dodat, to nepotřebuju.
4.) ponorné čerpadlo - v node red "bilge pump" a volba state vrací 3 pro rozepnutý kontakt nebo 2 pro sepnutý.
5.) dveřní alarm - v nodered "door alarm" vrací state 7 nebo 6.
6. generator vrací state 10 nebo 11.
co zatím netuším, jak se pozná, když nastavím všechny vstupy v konzoli na "ponornou pumpu" kterej je kterej. mám dojem, že budou fungovat stejně jako jeden kontakt...
díky tomu, že každej vstup může posílat jinej state, může to dál jít po jednom "drátu" kde si jenom vyhodnotím, kterj signál to byl.
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Kodl69 píše: ned říj 08, 2023 11:01 am to vk-1: tank senzor, tj analogový vstup? jak to potom máš zapojený fyzicky?
Prostě normálně dva dráty z toho vstupu do vypínače. To je celé. Cerbo pak vidí, jestli je okruh sepnutý, nebo rozepnutý.
Jenže ty nechceš vypínač, takže potřebuješ něco jiného.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

už to nodered trochu chápu, umím v podstatě zap/vyp dvěma fyzickými tlačítky, i dvěma tlačítky na dashboardu. jedno mám v konzoli nastavený jako ponorné čerpadlo, druhé jako alarm čerpadla. akorát neumím odfiltrovat to, že mi prochází i signály po odepnutí tlačítka, tj čísla 2 a 9, jak se to udělá?
Snímek obrazovky pořízený 2023-10-08 11-42-54.png
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Kodl69 píše: ned říj 08, 2023 11:41 am akorát neumím odfiltrovat to, že mi prochází i signály po odepnutí tlačítka, tj čísla 2 a 9, jak se to udělá?
Můžeš za tlačítkem použít Switch. Nadefinuješ si, jaké vstupy patří k jakému číslu. A pak ty, co nechceš, prostě pošleš na prázdný výstup.
Screenshot 2023-10-08 at 12.05.44.png
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

udělal jsem to asi vidlácky, ale vypadá to, že to bude fungovat správně, ještě to musím trochu otestovat v provozu. Ostatní věci, jako je start centrály a vypnutí měniče při vypnuté baterii mám nastaveno v cerbogx, tak doufám, že se to nějak nezasukuje.
Snímek obrazovky pořízený 2023-10-08 12-07-48.png
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Kodl69 píše: ned říj 08, 2023 12:10 pm udělal jsem to asi vidlácky, ale vypadá to, že to bude fungovat správně, ještě to musím trochu otestovat v provozu. Ostatní věci, jako je start centrály a vypnutí měniče při vypnuté baterii mám nastaveno v cerbogx, tak doufám, že se to nějak nezasukuje.
No vidíš, poradil sis skvěle sám, super :)
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Momo píše: pát srp 04, 2023 8:02 pm Zkus TAPO P110. Měla by být do 16 A a počítadlem spotřeby energie. P100 je jednodušší. Cenovka příznivá.
Mám to hotové, Tapo P110. Ovládání v Node RED funguje. Díky moc!

Screenshot 2023-10-09 at 14.21.50.png
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

vk_1 píše: pon říj 09, 2023 2:22 pm Mám to hotové, Tapo P110. Ovládání v Node RED funguje. Díky moc!
Ak by sa ti dalo, vedel by si sem dať postup pre ostatných? Zaujíma ma, čo si presne kúpil, ako zapojil a hlavne ako naprogramoval. :)
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Momo

Příspěvek od Momo »

Někde výš jsem dával odkaz na tu zásuvku, když dáš název do heureka.cz nebo zboží.cz, najdeš nejlevnější.
A taky tam byly odkazy na nody do Node-Red. Jako se dopňovaly nody pro Victrona, tak to bude stejné, asi manage palete.

Ale já chci hlavně Relay Module do rozvaděče s 4-8 relátky pro Node-Red, takovéto zásuvky nepotřebuju :)
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Diablo1st píše: pon říj 09, 2023 2:53 pm Ak by sa ti dalo, vedel by si sem dať postup pre ostatných? Zaujíma ma, čo si presne kúpil, ako zapojil a hlavne ako naprogramoval. :)
Jasný, sepíšu to.

Jak ovládat Smart plug z Node RED na Cerbo GX:
  • Koupil jsem TP Link Tapo 110
  • Nainstaloval jsem si jejich Android appku, tam jsem tu zásuvku přidal do appky. Je nutné mít TP Link ID (zaregistruješ se na jejich webu).
  • V Android app zadám údaje k domácí wifi, aby se zásuvka zapojila do domácí sítě
  • Od té doby jde ovládat zásuvku z appky
  • V appce kliknu na zásuvku, rozkliknu Details a tam najdu aktuální IP adresu konkrétní zásuvky
Tak, a teď jdu do Node RED:
  • V menu NR dám "Manage palette". To je správa pluginů.
  • V záložce "Install" vyhledám "tapo" a nainstaluju
    Screenshot 2023-10-09 at 15.37.04.png
  • Pak se mi v NR objeví ovládací prvky v levém menu:
    Screenshot 2023-10-09 at 15.38.59.png
  • Použiju třeba node "turn-on", rozkliknu ho a nastavím správnou IP adresu zásuvky a TP Link login
To je celé.

IP adresy zásuvek si radši dávám natvrdo nastavené na routeru v DHCP, aby se mi adresy nezměnily při upgradu nebo v budoucnu při přechodu na jiný router.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

dnes jsem našel tohle: https://github.com/jbakuwel/venus-midnite
neuvěřitelné !!! nebudu muset předrátovávat bočník u baterek, demontovat funkční midnite, kterej má na sobě už jenom pár panelů a celý by se to mělo zobrazit v cerbogx. Ještě najít odvahu to vyzkoušet.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

tak jsem to nainstaloval přesně podle návodu, a nejede to. teda trochu jo, když spustím ručně sh. battery.sh, tak to ukazuje SOC a napětí baterky, ale to musím ukončit a ručně spustit sh.midnite.sh a pak to ukazuje stav midnite. V diskuzi se tohle řešilo, ale dotazuje se po nějakým souboru rcS.local, kterej buď nevidím, nebo v /data není. viz tohle: https://community.victronenergy.com/que ... pport.html nevíte někdo co s tím? edit: rcS.local jsem si vytvořil, a stejně nic. Jinak mít na jedné obrazovce údaje z midnite i victronu je dost dobrý
Snímek obrazovky pořízený 2023-10-10 04-40-44.png
tj nebudu asi muset předělávat to měření SOC na victron shunt, ale prostě to nechám jak to je.
josse

Příspěvek od josse »

Kodl69 píše:rcS.local
Cerbo neznám, ale ten název souboru bych v Linuxu hledal v: /etc/
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

rcS.local - v počítači s linux mint (var. ubuntu) nikde takovej soubor není, a asi není ani součástí standartní instalace cerbogx. Tak nevím.
josse

Příspěvek od josse »

Kodl69 píše:rcS.local - v počítači s linux mint (var. ubuntu) nikde takovej soubor není, a asi není ani součástí standartní instalace cerbogx. Tak nevím.
V install.MD se píše: udělej symlinky do adresáře /etc/rcS.d

Nevím z čeho venusOS vychází, Debian využívá tento adresář. Chlapec by to měl předělat na systemd :-)
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

kdes tohle našel? tady určitě ne: https://github.com/jbakuwel/venus-midni ... INSTALL.md co mě trochu děsí, tak ln -s existuje jenom do restartu. to snad v jiné distribuci není, nebo jo? To je celý střelba do kře.
Má někdo nějakej rc.local nebo nějakej podobnej soubor někde v cerbo gx? Jestli jo, tak můžem začít řešit název, umístění, práva a co v něm vlastně má být.
PS: možná dobře, že to není přes systemd, je spousta názorů, že se tímhle krokem linux přiblížil woknům...
josse

Příspěvek od josse »

/etc/rc.local je soubor kam dáš cestu k souboru, který se má jednorázově spustit pro startu. Moc nemáš pod kontrolou kdy se to stane.

rcS.d je adresář kam dáš symlinky na soubory které se mají spustit pro startu.

Tohle je vidlácký řešení jako bych to psal já. Respektive I já už používám o kousek lepší řešení...
Vytvořím něco.sh je je buď v init.d nebo i jinde. To je to co chci spustit... vytvořím jiný.sh kterým ho spustím, soudím ho pod screen abych věděl co to dělá, kdykoliv se k tomu mohl připojit a zjistit jestli běží. Jiný.sh uvedu do rc.local a umístím v init.d.

Tohle je pořád špatně, ale alespoň se můžu podívat co a jak běží.

Potřebuješ to spouštět s parametry? Potřebuješ lepší vysvětlení na příkladu?
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

už mám asi vyřešeno. Soubor rc.local musí být v adresáři /data , všechno ostatní se při aktualizaci přepíše.
musí mít na začátku

Kód: Vybrat vše

#!/bin/bash
a dál podle instal.md viz odkaz výše.
A poslední věc,

chmod 755 rc.local
a už to funguje, tj vytvoří se symlink do adresáře /service , odkud se spouští všechny možný služby pro cerbo.
Co je třeba úlet, tak symlink

ln -s
funguje jenom do restartu. Na LM je to nafurt... Ještě je na githubu fork s watchdogem, možná nainstaluju ten.
Co by mi pomohlo, tak nějakej linuxovej commander kterej umí i ssh, doublecmd to asi neumí, nebo nevím jak. Kopírování, mazání, stahování souborů a přesouvání přes příkazovou řádku není můj koníček, stejně jako vim editor...
Poslední, co bych rád, aby mi to ukazovalo výkon z midnite na titulní obrázkové stránce. Možná to půjde přes alternativní zobrazení, viz https://github.com/kwindrem/GuiMods a doplněk pro snadnou instalaci z githubu: https://github.com/kwindrem/SetupHelper a tady je k tomu video: https://www.youtube.com/redirect?event= ... i00bP02XHo
Odpovědět

Zpět na „Victron komunita“