Spotřeba 98kWh ze sítě při soběstačnosti výroby ze 100% za září

jaromir.jakubec

Spotřeba 98kWh ze sítě při soběstačnosti výroby ze 100% za září

Příspěvek od jaromir.jakubec »

Ahoj, ahoj, v následujících dnech Vám znalým chci zaměstnat hlavy a moc požádat o rady a tipy, kde by mohl být zakopanej pes a zároveň předem děkuji za tipy a triky, co s tím. Zároveň chci podotknout, že jsem si prošel fórum, ale přesně tento typ dotazu jsem nenašel. Jen podobné, ale mě nikterak nepomáhající.

Celý příběh se odehrává v září - od prvého do posledního. Ale v podstatě měsíc co měsíc se situace opakuje. Září bylo ukázkovým příkladem, kdy FVE vyráběla dostatek pro to, aby každý den v září byla před večerem a nocí baterie plná. Ani jednou v měsíci nedošlo k tomu, aby se baterie vybyla na spodní hranici.

I tak je ale spotřeba ze sítě a řádně vyfakturovaná 98 kWh. Což mě stálo tisícikorunu. A škoda jí. Chápu, že prachy za jističe budu platit, i když spotřeba bude nulová, tak stejně další menší poplatky, ale takovou distribuci bych neplatil, tak stejně za kWh silovky.
A také chápu, že o těchto 98 kWh jsem poslal do sítě nakonec navíc. A zase je zde ztráta, jelikož prodávám za méně, než nakupuji.

No a problémy, o kterých vím, jsou tři. Ale obávám se, že jich tady dohromady vyjmenujete více, snad ovšem jen v jednotkách.
1. problém může být následující:
Pokud máte stálou spotřebu ze sítě 100-200W i když vaše vlastní elektrárna vyrábí, tak to může být způsobeno napětím v síti vyšším než 241,5V kdy elektrárna musí dle smluvních podmínek a přílohy č. 4 PPDS odebírat z distribuční sítě jalovinu aby snížila v síti napětí. Je tam napsáno jak se musí výrobna chovat při určitém napětí v síti.
Tak v tomto se absolutně nevyznám a proto přihodím dost možná hloubou otázku. Jak moc velkou spotřebu mi to může za měsíc přihodit k vyúčtování a jak často se toto v praxi děje?

2. problém:
Měníče, nebo baterie nejsou schopné zareagovat dost rychle na to, aby byla spotřeba z 2 indukčních sporáků v domě kryta ze 100% z vlastní výroby. Tedy taková rychlá zapínání a vypínání jsou kryta ze sítě. Ale nemyslím si, že by jen dva sporáky natočily 98 kWh, jelikož když indukční sporák nahřívá z vypnutého stavu, tak cucá z FVE. Když udržuje a vypne a zapne se moc rychle, tak si cucne, ale to není zase až tak velká spotřeba.
Otázka zní, nakolik si myslíte, že indukční sporáky mohou hrát v této hádance roli a jestli existují sporáky (elektrikcé) u kterých se tomuto fenoménu vyhnu a zároveň budou za normální peníz a zároveň nebudou jako otesánci.

3. problém může být ve fázích:
Pokud je na jedné fázi mnohem větší příkon, než co umí střídače ( máme doma 2x 10kW s tím, že jeden je asymetrický a druhý symetrický - ten hybridní jede přes noc, ten hloupej se vypne, jak mile FVE přestanou vyrábět), tak si cucne ze sítě.
K tomuto bodu je nutné dodat, že oba byty jedou na všechny tři fáze a jsou tak nějak rovnoměrně rozdělené - alespoň podle toho, co vím. A tedy si nemyslím, že by v noci bylo na jedné fázi více jak 3,3kW a přes den to vychází na 6,6kW s tím, že tam jsou odchylky podle výroby, takže nemusím dosáhnout na 6,6kW na fázi, nic méně pořád to bude více jak 3,3kW. A i kdyby se tak stalo, tak si myslím, že to bude jen na chvíli a proto ta spotřeba 98kWh ze sítě mě překvapila. Pokud by to bylo 20-30kWh, tak se ani neptám.

Otázka zní: Co mi nedochází, kde může být problém větší, než si myslím a nebo kde je nový problém, o kterém ještě nevím?

Moc a moc děkuji předem za pomoc a těším se na bohatou diskusi.

Zdraví Jarda
2x hybrydní elektrárna, Sedlová střecha, V: 12 kusů, Z: 13 kusů, J:13 kusů
1. FVE: 16x AEG 450 Wp, GoodWe 10K-ET(asymetrický), 3x Risen HomESS HV3700 3,7kWh
2.FVE: 22x AEG 450 Wp, GoodWe 10KT-DT(symetrický)
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Spotřeba 98kWh ze sítě při soběstačnosti výroby ze 100% za září

Příspěvek od Diablo1st »

Jardo, mohol si aspoň napísať o akú FVE zostavu sa jedná. príp. si ju dať do podpisu. :?
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

neprodáváš a máš zakázané přetoky? Také tady nikde nevidím - Jaký máš měnič?
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
unicast

Příspěvek od unicast »

Na tohle odpovědět nelze, těch informací je tu příliš málo. Není zřejmé, co to je za systém, jaký je použit typ měničů, jaké mají nastavení atd. atd. Normální elektroměr navíc připočítá k odebrané energii i přetoky směrem do sítě.

Choď a měř, to je ta jediná rada, kterou je možné poskytnout. A před sporáky podružné elektroměry.
Nautilus

Příspěvek od Nautilus »

Jak píší kolegové přede mnou, záleží co máš za železo a za jakých podmínek (nastavení) jede...
Nicméně jenom účtování po fázích a reakce měničů na nesymetrickou zátěž dokáže natočit docela dost. :ugeek:
Dva měniče 2x víc. Hybrid občas nestíhá a ještě se mu do toho montuje ten symetrický. Indukce je taky kapitola sama pro sebe.

Jak říká klasik:
"Malý ryby taky ryby". Říká distributor.
"I po malých ho(v)(i)(n)kách se nas(e)(r)ou plný gatě."Říkáme my sedláci.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Já mám odběr měsíčně cca 40 kWh, z podrobných grafů je vidět, že to vzniká hlavně v "odběrových špičkách", tj. ráno a večer, kdy se různě zapíná spousta spotřebičů a každé to zapnutí je krátký výkyv do odběru, než to řadič srovná. Přes den (kdy frčí dodávka do sítě) a přes noc (kdy se skoro nic nezapíná a jsou jen nějaké víceméně stálé odběry) k tomu nedochází. Takže si umím představit, že pro dvě domácnosti to bude 2x tolik, klidně těch 98 kWh. Mám řadič Goodwe, který na tohle právě není moc dobrý (což člověk předem nikde nezjistí :-( ).
V období, kdy už nejsou velké přebytky na prodej, to řeším odpojením od DS, nicméně to asi pro symetrický řadič není použitelné.
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Za září mám výrobu 1335 kWh, a ze sítě odebráno 4 kWh. Z toho 2 kWh sežral podružný elektroměr.
Mám střídače nastavené tak, že dodávají neustále 90W do sítě. Tím se většina těch chyb regulace vyřeší (Victron). Na noc pak síť úplně odpojuju, dům jede v ostrovním režimu.

Záleží prostě na technologii, nastavení, také jaké přetížení střídače zvládnou, a jaké souběhy na fázích doma jsou.
jaromir.jakubec

eduard22 píše: pát říj 13, 2023 7:32 am neprodáváš a máš zakázané přetoky? Také tady nikde nevidím - Jaký máš měnič?
Velká omluva z mé strany. Celou záležitost jsem pojal spíše obecně a čekal obecné odpovědi.
Takže díky moc za překvapení, že to berete takhle vážně.
Popis jsem aktualizoval.
Přetoky prodávám.

Měniče jsou to od GW. Bohužel, jak jsem se dočetl níže v odpovědi od kolegy pave69.
1. FVE: 16x AEG 450 Wp, GoodWe 10K-ET(asymetrický), 3x Risen HomESS HV3700 3,7kWh
jaromir.jakubec

Nautilus píše: pát říj 13, 2023 10:21 am Jak píší kolegové přede mnou, záleží co máš za železo a za jakých podmínek (nastavení) jede...
Nicméně jenom účtování po fázích a reakce měničů na nesymetrickou zátěž dokáže natočit docela dost. :ugeek:
Dva měniče 2x víc. Hybrid občas nestíhá a ještě se mu do toho montuje ten symetrický. Indukce je taky kapitola sama pro sebe.
Chápu to tedy dobře, že podle Vás jak indukce, tak fáze, tak pomalá reakce měničů a možná ještě spolupráce symetrického a nesymetrického měniče úplně jednoduše natočí stovku kWh za měsíc?

Můžu poprosit o detaily k:
Jen účtování po fázích a Reakce měničů na nesymetrickou zátěž: - to je ten bod 3., který jsem popisoval. Dodal byste k tomu něco? Nebo je má úvaha jak pracuje symetrický a nesymetrický měnič dohromady špatná?
jaromir.jakubec

pave69 píše: pát říj 13, 2023 10:28 am Já mám odběr měsíčně cca 40 kWh, z podrobných grafů je vidět, že to vzniká hlavně v "odběrových špičkách", tj. ráno a večer, kdy se různě zapíná spousta spotřebičů a každé to zapnutí je krátký výkyv do odběru, než to řadič srovná. Přes den (kdy frčí dodávka do sítě) a přes noc (kdy se skoro nic nezapíná a jsou jen nějaké víceméně stálé odběry) k tomu nedochází. Takže si umím představit, že pro dvě domácnosti to bude 2x tolik, klidně těch 98 kWh. Mám řadič Goodwe, který na tohle právě není moc dobrý (což člověk předem nikde nezjistí :-( ).
V období, kdy už nejsou velké přebytky na prodej, to řeším odpojením od DS, nicméně to asi pro symetrický řadič není použitelné.
Moc díky za info. O tom Goodwe jsem se to dozvěděl poprvé, až od Vás. Takže moc díky... Néééééé, to si dělám legraci. Bohužel do těch detailů se člověk dostane až postupem času. Je to zkušenost pro mě, pokud budu v budoucnu vybírat další technologii, tak se zaměřit i na takovéto detaily.
Pokud bych snad ještě za život řešil FVE jinde, tak do čeho byste šel, Victron?

Zaujalo mě, jak jste psal, že ráno a večer dochází k fenoménu, kdy se různě zapíná spousta spotřebičů a každé to zapnutí je krátký odběr od dodavatele. Takže nejenom indukční sporáky (ty jsou specifický, jelikož se zapnou a vypnou při vaření polévky klidně 100x), ale také jaký-koli jiný spotřebič si bere trošku ze sítě pokud se jich zapne hodně najednou? Tedy i pračka, fén, nářadí, počítač, mikrovlnka, varná konvice? Tedy, pokud v obouch bytech se zapne dohromady 50x spotřebič ráno a večer, tak můžeme dojít např. k následujícímu: 50* 30-50W rovná se např. 2000W? OÓÓ oooouuuuuu.
jaromir.jakubec

vk_1 píše: pát říj 13, 2023 1:27 pm Za září mám výrobu 1335 kWh, a ze sítě odebráno 4 kWh. Z toho 2 kWh sežral podružný elektroměr.
Mám střídače nastavené tak, že dodávají neustále 90W do sítě. Tím se většina těch chyb regulace vyřeší (Victron). Na noc pak síť úplně odpojuju, dům jede v ostrovním režimu.

Záleží prostě na technologii, nastavení, také jaké přetížení střídače zvládnou, a jaké souběhy na fázích doma jsou.
Díky moc za dobrá infa. Akorát se obávám, že s Goodwečkem jsem trošku nahranej, jak si to tak pročítám. GoodWe je prý hodně špatný v tom sepínání.
Teď už si ty GoodWečka nechám, ale jednoho dne odejdou. Pak budu nad Victronem přemýšlet, jelikož matematicky:
Já za září vyrobil 1892 kWh. A přitom jsem si ze sítě cucnul 24,5x více, než vy...
Tedy dejme tomu, že bych spotřeboval s Victronem o 92 kWh méně, a to jen za září. Což je jen na silovce 322 kaček, plus drobáky na distribuci. Tak to zaokrouhleme na 350,-. To může být za rok 4200,- hodně od oka, ať si to nekomplikuji. Za 10 let se bavíme o 42 000,-
Mohu se zeptat, co stál Váš měnič? Respektive, co stojí, jelikož jak jsem měl vše na klíč, tak nevím, kolik mě stál ten asymetrický.
Dnes bych za něj dal 47 a 57 tisíc.

Wow, jak psal kolega výše:
Jak říká klasik:
"Malý ryby taky ryby". Říká distributor.
"I po malých ho(v)(i)(n)kách se nas(e)(r)ou plný gatě."Říkáme my sedláci.

Ještě k tomu, jak to řešíte. Píšete, že na noc síť úplně odpojujete. To se dělá prakticky jak?
I když já si to asi dovolit nemůžu, jelikož ty baterie s 10 kWh se občas téměr vybijí a to by mě mohli nájemnící zastřelit. Za tu jistotu a pohodlnost to asi nechám, jak to je. Ale i tak by mě zajímalo, jak síť vypnout.
Díky moc.
tomasi02

Příspěvek od tomasi02 »

ono zalezi, jak je taky goodwe nastavene.
rozdil je, pokud je nastaven export_limit (on,off)
viz. obrazek:
Přílohy
gw.png
gw.png (67.83 KiB) Zobrazeno 46911 x
Nautilus

Příspěvek od Nautilus »

jaromir.jakubec píše: pát říj 13, 2023 2:31 pm Můžu poprosit o detaily k:
Jen účtování po fázích a Reakce měničů na nesymetrickou zátěž: - to je ten bod 3., který jsem popisoval. Dodal byste k tomu něco? Nebo je má úvaha jak pracuje symetrický a nesymetrický měnič dohromady špatná?
Není moc co říct...
Můj bývalý šéf říkal: "Všecko je jen teorie regulace."
V tomto případě to platí 100%. A v tom je právě zakopaný pes. Jak píše pave69:
pave69 píše: pát říj 13, 2023 10:28 am ... je vidět, že to vzniká hlavně v "odběrových špičkách", tj. ráno a večer, kdy se různě zapíná spousta spotřebičů a každé to zapnutí je krátký výkyv do odběru, než to řadič srovná.
Představme si situaci:
Měnič jede v ustáleném stavu a do sítě se momentálně posílá 3x 500W. Co se asi stane když zapneme spotřebič, který si nárokuje více jak oněch 500W příkonu? Např. 1kW. Měnič prostě omezí zbývající dvě fáze, pošle do nich po 167W a v zatížené fázi uspokují nový odběr a do sítě pošle rovněž 167W.

Tak nějak to bude, jenže jen teoreticky a za nějakou dobu (reakční doba měniče). Jenže než se ustálí nový stav, cucne měnič v zatížené fázi, co mu chybí, pak to zjistí, popřemýšlí a "pomalu" změní. No a distributor nám to hned "započítá".

A to je právě ta teorie regulace. Jak dlouho a kolik záleží na tom co do měniče v Číně dali a jak to naprogramovali.

Situace z výše popsaného příkladu se mění miliónkrát za den a miliónkrát za den se musí měnič znovu přenastavit. Výsledek je 100kWh za měsíc ze sítě, navzdory tomu, že svítí a elektriky je dost.

V našich končinách je "trochu" problém účtování po fázích. Velký problém je to protože málokoho "venku" to zajímá a tak měniče vyrobené "venku" to mají, jak se říká "na háku". Takže regulace pracuje tak jak vyhovuje těm "druhým" a my máme trochu smůlu.
jaromir.jakubec

Nautilus píše: pát říj 13, 2023 4:58 pm Měnič jede v ustáleném stavu a do sítě se momentálně posílá 3x 500W. Co se asi stane když zapneme spotřebič, který si nárokuje více jak oněch 500W příkonu? Např. 1kW. Měnič prostě omezí zbývající dvě fáze, pošle do nich po 167W a v zatížené fázi uspokují nový odběr a do sítě pošle rovněž 167W.
Díky moc za čas, který jste strávil s vypsáním všech těch bodů.
U toho příkladu se chci zastavit. Ten zbytek už chápu i díky dalším lidem vyjadřující se k tématu. Tu pomalost měniče/měničů jsem jako laik při výběru FVE podcenil. Dobře mi tak. Ne nadarmo jsem v rozhovorech slyšel přirovnání ke Škodovce vs Audi nebo Mercedesu.
A hezký jste připomněl, že jen pro nás trh se musí vyrábět 3f měniče,. Vyrobit je jedna věc, vyladit k téměř k dokonalosti druhá.
Priplácíme si za výkonnější měniče nebo za více měničů a stejně to nefunguje ideálně...

Ale, teď k tomu příkladu. Píšete o ustáleném stavu 3x500W a poté zapneme spotřebič, kterej si vezme 1kW, tak můj měnič přece neomezí další dvě fáze. Od toho jsou asymetrický střídače(kvůli tomu jsem si asymetricky - dražší - pořizoval) aby rozložili nerovnomerné příkony.
Tedy úplně v klidu na jedné fázi může téct 0.5kW, na druhé 1.5kW a na třetí 3.2kW.
Proto jsem také psal, že elektrika je udělaná tak, aby byly fáze rovnoměrně využité. Aby nenastal extrém, že na jedné fázi potřebuji 5kW a na druhé a třetí nic.

U mě si akorát nejsem jistej, jak funguje asymetrickej a symetrickej dohromady. Každý po 10kW. Moje teorie je, že ten asymetrickej je big boss a říká symetrickymu: kámo, máme odběr 14kW, ale já umím jen 10kW. Takže ty umíš posílat do každé fáze stejně. Nejnižší odběr je na fázi1: 3kW. Takže posleš do každé 3kW a já se postarám o zbytek.
Takže big boss do prvni fáze pošle 0, do druhé třeba 3kW a do třetí 2kW, což dá dohromady 14kW.
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

čím dál zajímavější problémy k řešení :?: .
Mám z toho následující subjektivní dojem :
1. přistoupení na recept od šmejdů vychcanejch (čez a spol. ) ,
2. pořízení nádobí dle receptu z bodu 1. ,
3. haproidní fungování k nespokojenosti uživatele ,
4. hledání informací k vylepšení šmedskejch receptů aby se v nádobí dalo vařit ku spokojenosti strávníků ... .

Sorry , muselo to ven . Vidím že se moderní FVE systémy postupujícím vývojem moc nezlepšují k lepšímu .
Osobně jsem rád že jsem on-Grida odhlásil , strhnul ze zdi a rozebral na metály . Za pár dní tomu bude deset let . Deset let jedu s ostrovním měničem v poloostrovním režimu naprosto HAPPY :popcorn2: .
Fandím každýmu pionýrovi co řeší podobný nesnáze jako jaromir a RadarS vedle . Mě by z toho jeblo :pissedoff2: .

Elektronům zdar :cloud:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 47 MWh @ 72.000 motohodin .
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Abrams píše: sob říj 14, 2023 1:48 pm Zdravím , .........
jsem rád že jsem on-Grida odhlásil , strhnul ze zdi a rozebral na metály . Za pár dní tomu bude deset let . Deset let jedu s ostrovním měničem v poloostrovním režimu naprosto HAPPY :popcorn2: .
Fandím každýmu pionýrovi co řeší podobný nesnáze jako jaromir a RadarS vedle . Mě by z toho jeblo :pissedoff2: .
Elektronům zdar :cloud:
Já nejprve četl na internetu různé takovéto Tebou výše jmenované problémy... a na základě toho jsem se rozhodl jít rovnou do FVE ostrovní! A jsem taky happy :-)
Copak lidem nestačí že mají elektriku zadarmo!!!? Proč pořád touží většina po dotaci, nebo dokonce po prodeji - čili snadném zisku???...

Jen obdivuji Axperty - že na rozdil OnGrid nebo Hybrid měničů nemají za zády tvrdou síť, ale musí střelhbitě reagovat na zapnuťí i větší zátěže, nebo na její náhzlé skokové vypnutí! A zvládají to překvapivě bravurně - velerychle až čumím a je jedno jestli je zátěž kapacitní (jednof. motor kompresoru v lednici s velkým kondenzátorem) nebo indukční. :shock:

Tedy funguje mi to téměř ideálně (od konce února mi měnič ze sítě nepřislal ani 1 Watt :-) ) a ne že to nejde..., jak píše skepticky tazatel... Tedy jen pokud ho nezaslepil Mamon a nezatoužil po dotaci a po prodeji a tedy zisku prodejm elektriky...
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

jaromir.jakubec píše: sob říj 14, 2023 12:30 pm ....... Priplácíme si za výkonnější měniče nebo za více měničů a stejně to nefunguje ideálně...
Připlácí-me??? Jakýpak my?... Piš jen za sebe! (!) su spopkojené a funguje mi to ideálně! 8-) Od konce února mi Axpert King II nepřisál ze sítě ani 1W :D
unicast

Příspěvek od unicast »

eduard22 píše: sob říj 14, 2023 3:55 pm Připlácí-me??? Jakýpak my?... Piš jen za sebe! (!) su spopkojené a funguje mi to ideálně! 8-) Od konce února mi Axpert King II nepřisál ze sítě ani 1W :D
Přesně tak. Vlastně ani nemá kudy, protože do něj ani žádný drát, po kterém by tekl proud ze sítě, nikdo nedotáhl...
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

unicast píše: sob říj 14, 2023 6:16 pm
eduard22 píše: sob říj 14, 2023 3:55 pm Připlácí-me??? Jakýpak my?... Piš jen za sebe! (!) su spopkojené a funguje mi to ideálně! 8-) Od konce února mi Axpert King II nepřisál ze sítě ani 1W :D
Přesně tak. Vlastně ani nemá kudy, protože do něj ani žádný drát, po kterém by tekl proud ze sítě, nikdo nedotáhl...
No, drát ze sítě do Kinga sice vede! Ale výstup něniče je zapojen "jen" do okruhů domu 8-) A tedy - nepřetláčí se se sítí...

Do tohoto měniče tedy sice vede i drát ze sítě, ale jen do jeho interní "nabíječky" (až 100A/48V DC - čili skrze tuto "nabíječku" utáhne taky 5kW avšak bezpečně - bez přetoků, nebo hrozby přícucu ze sítě... 8-) ) - jako záloha pro případ, že by do rána nevyšly baterie. (nebo se vybily i přes den - dotováním velké spotřeby při špatném počasí, nebo při panelech pod sněhem...)

Popřípadě se dá povolit i Bypass - to kdyby nestíhal výkon měniče a byl přetížen (dá se zapojit paralerně více měníčů á 5kW a jejich 1f výstup nejprve do jedié fáze a to rozklemovat do všech tří okruhů domu a tak stále se 100% asymetrií :D ) , aby nenastal Black-Out... (ale je lepší rodinu naučir nepouštět souběžně výkonné spotřebiče a výpadky proudu, s automatickým opětovným obnovením po 5s, je to naučí ;-) )

Ale pak jede spotřeba 100% čistě ze sítě, kdežto přes tu nabíječku si bere jen rozdíl (+ ztráta dojí konverze) a jen pokud nestačí výkon z panelů - dotuje spotřebu nejprve (jde nastavit prerference) z aku a až ani ta nestačí, dotuje skrze nabíječku ze sítě a jen rozdíl energie co nestačí z panelů. 8-)

Já mám Bypass schválně zakázaný a žena se už naučila, že nesmí hýřit... - prát, žehlit a péct a pustit konvici a při tom bojler ohřívat vodu současně, navíc za špatného počasí... Zlatá baba! :D - že se s tím smířila i naučila se hlídat výrobu a hlavně spotřebu na tabletu s monitoringem 8-)

Koupil jsem si 2 měniče, kdyby 5kW trvale nestačilo, ale v chladnu garáže vydrží travale i přes 5kW a naučili jsme se skromnosti a ohlížet se na spotřebu a tak jsem jej dávno prodal. (i když mi tady správce zabanoval můj soukromej inzerát :o , prej byl komerční :lol: ...)
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

eduard22 píše: sob říj 14, 2023 7:52 pm
unicast píše: sob říj 14, 2023 6:16 pm
No, drát ze sítě do Kinga sice vede! Ale výstup něniče je zapojen "jen" do okruhů domu 8-) A tedy - nepřetláčí se se sítí...

Do tohoto měniče tedy sice vede i drát ze sítě, ale jen do jeho interní "nabíječky" (až 100A/48V DC - čili skrze tuto "nabíječku" utáhne taky 5kW avšak bezpečně - bez přetoků, nebo hrozby přícucu ze sítě... 8-) ) - jako záloha pro případ, že by do rána nevyšly baterie. (nebo se vybily i přes den - dotováním velké spotřeby při špatném počasí, nebo při panelech pod sněhem...)

Popřípadě se dá povolit i Bypass - to kdyby nestíhal výkon měniče a byl přetížen (dá se zapojit paralerně více měníčů á 5kW a jejich 1f výstup nejprve do jedié fáze a to rozklemovat do všech tří okruhů domu a tak stále se 100% asymetrií :D ) , aby nenastal Black-Out... (ale je lepší rodinu naučir nepouštět souběžně výkonné spotřebiče a výpadky proudu, s automatickým opětovným obnovením po 5s, je to naučí ;-) )

Ale pak jede spotřeba 100% čistě ze sítě, kdežto přes tu nabíječku si bere jen rozdíl (+ ztráta dojí konverze) a jen pokud nestačí výkon z panelů - dotuje spotřebu nejprve (jde nastavit prerference) z aku a až ani ta nestačí, dotuje skrze nabíječku ze sítě a jen rozdíl energie co nestačí z panelů. 8-)

Já mám Bypass schválně zakázaný a žena se už naučila, že nesmí hýřit... - prát, žehlit a péct a pustit konvici a při tom bojler ohřívat vodu současně, navíc za špatného počasí... Zlatá baba! :D - že se s tím smířila i naučila se hlídat výrobu a hlavně spotřebu na tabletu s monitoringem 8-)

Koupil jsem si 2 měniče, kdyby 5kW trvale nestačilo, ale v chladnu garáže vydrží travale i přes 5kW a naučili jsme se skromnosti a ohlížet se na spotřebu a tak jsem jej dávno prodal. (i když mi tady správce zabanoval můj soukromej inzerát :o , prej byl komerční :lol: ...)
Priznam se, ze popis tveho domu ve mne vyvolava bohapustou zavist, jak to mas vymakane a jsi happy.
Napada mne jen par otazecek:
Cim prosim te topis?
Rikas, ze draty ti na barak vedou - tudiz musis mit hodiny, jistic atd. Prosim te, jak velky mas jistic na baraku a jakou mas sazbu?
jaromir.jakubec

eduard22 píše: sob říj 14, 2023 3:19 pm Já nejprve četl na internetu různé takovéto Tebou výše jmenované problémy... a na základě toho jsem se rozhodl jít rovnou do FVE ostrovní! A jsem taky happy :-)
Copak lidem nestačí že mají elektriku zadarmo!!!? Proč pořád touží většina po dotaci, nebo dokonce po prodeji - čili snadném zisku???...
Tak ona elektřina z ostrovní FVE elektrárny určitě není zadarmo...
Pokud nemáte panely, měnič, kabely a baterie zadarmo a nebo jste je nezdědil. 😀

Od ostrovní elektrárny mě děsil fakt, ze bych musel mít alespon 3x takovou kapacitu baterií a asi ještě nějakej ten panel navíc a záložní zdroj na zimu. Nebo poradný kamna.
Není v konečné fázi levnější být připojen k síti?

Jednak mohu prodat přebytky, druhak mohu zbytek peněz neproinvestovaných zainvestovat jinam. Treba do fasády a usetrit ještě víc. Nebo TČ. A nebo... vyberte si.

K těm prodejům ještě. Spíše bych to považoval za prijemnost, než za featuru. Zase tak moc z toho není.
Ale kdo ví, ceny nikoli historické, ale nedávné nám nakonec mohou ještě zaplatit pár brambor, zeleniny, masa a kuřákům cigaret navíc. Takže happy life. 😀😀
jaromir.jakubec

eduard22 píše: sob říj 14, 2023 3:55 pm
jaromir.jakubec píše: sob říj 14, 2023 12:30 pm ....... Priplácíme si za výkonnější měniče nebo za více měničů a stejně to nefunguje ideálně...
Připlácí-me??? Jakýpak my?... Piš jen za sebe! (!) su spopkojené a funguje mi to ideálně! 8-) Od konce února mi Axpert King II nepřisál ze sítě ani 1W :D
No tak super. Chválím Axperta Kinga druhého. 😀
Někde jsem slyšel, že pokud bysme byly na jednofázové rozvodné síti, byly by měniče jednodušší, levnější, kvalitnější.
Tím, že jsme ve světě s 3fázemi anomálie, tak si za úpravu měničů ještě priplácíme jak penězi, tak kvalitou... Tedy, nekvalitou.
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,
jaromir.jakubec píše: sob říj 14, 2023 11:56 pm Tak ona elektřina z ostrovní FVE elektrárny určitě není zadarmo...
Komponenty pro připojenou FVE k DS jsou za stejnou cenu jako pro ostrovní , ne ? De o následné fakturování elektřiny - u ostrovní či poloostrovní FVE systém žádné faktůry neposílá :headbang: .
jaromir.jakubec píše: sob říj 14, 2023 11:56 pm Od ostrovní elektrárny mě děsil fakt, ze bych musel mít alespon 3x takovou kapacitu baterií a asi ještě nějakej ten panel navíc a záložní zdroj na zimu. Nebo poradný kamna.
Přesněji poloostrovní FVE systémy . Jejich výhody :
- levnější pořizovací náklady na 1kWp + obohacení se znalostmi a dovednostmi
- možnost kdykoli systém upravovat , měnit , vylepšovat či přesouvat dle vlastní libosti a chuti
- žádný byrobordel či podobné srágory
- celodomovní UPS díky akumulátoru a irelevanci chodu DS
- díky přepínačí zdrojů jsou jen dvě možnosti a nic mezi nimi -> absolutně nulový odběr z DS + žádné možné přetoky do DS = pohoda klid , nebo odběr z DS když je FVE systém vyždímaný či paralizovaný dlouho trvající nepřízní počasí .
jaromir.jakubec píše: sob říj 14, 2023 11:56 pm Jednak mohu prodat přebytky, druhak mohu zbytek peněz neproinvestovaných zainvestovat jinam. Treba do fasády a usetrit ještě víc. Nebo TČ. A nebo... vyberte si.
Prodávat přebytky ? Za ubohou almužnu ? Nervy jaká bude cena za hodinu , den či měsíc ? Ohýbat hrb před molochama ? Dělat jim beznadsázky děvku ? Poskytovat jim regulaci DS na mé náklady ?
Ne děkuji .
Co se týče financí - za obviklou částku za on-grid FVE na klíč si pořídím poloostrovní FVE systém a za zbytek nový okna na celej barák + zateplení střechy . A za peníze co nedám distributorovi každej rok , pojedu na dovolenou .
jaromir.jakubec píše: sob říj 14, 2023 11:56 pm K těm prodejům ještě. Spíše bych to považoval za prijemnost, než za featuru. Zase tak moc z toho není.
Ale kdo ví, ceny nikoli historické, ale nedávné nám nakonec mohou ještě zaplatit pár brambor, zeleniny, masa a kuřákům cigaret navíc. Takže happy life. 😀😀
... každý vnimáme happy life jinak :pat: .

Elektronům zdar :sun2:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 47 MWh @ 72.000 motohodin .
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

ClonyXXL píše: sob říj 14, 2023 10:43 pm Priznam se, ze popis tveho domu ve mne vyvolava bohapustou zavist, jak to mas vymakane a jsi happy.
Napada mne jen par otazecek:
Cim prosim te topis?
Rikas, ze draty ti na barak vedou - tudiz musis mit hodiny, jistic atd. Prosim te, jak velky mas jistic na baraku a jakou mas sazbu?
- Nyní temperuji 25let starou klimatizací Alaska (z chodby je namířena proti vchodu do bytu a tak teplým vzduchem profoukne celej byt) automatizovanou doplněným IR ovládanou i automatizovanou apkou v mobilu. 8-)

- Když je chladnějí (pod -4stC) tato velmi stará klima zamrzá :-( Pak temperuji plynem (asi tím zlým ruským?...) a jsemli doma, přitápím, či přesněji přetápím až na 26stC...) si eco bio obnovitelným zdrojem ;-) - dřevěnými briketami v novém kotli Euro4 (samotížném a tak bez elektroniky!!! Jen s mechanickou regulací klapek primáru i sekundáru prostým bimetalem) - taky samodomo vyměněný a taky za zlomek ceny (je to podobný jako u dotací na FVE...) než s kotlíkovou dotací... - něco co pak bez elektriky ani nefunguje (a že On-Grig měniče bez DS taky nefungujou ;-) ...)

- Zatím mám 3x40A (protože jsem podnikal a měl autodílnu se zvedákem a další 3f spotřebiče, dnes - před důchodem..., už zbytečný) a sazba D25d (dnes na hovno, když je stejná cena VT i NT a s FVE naopak nahřívám vodu ve dne! A ne v NT - v době "Nízkého" Tarifu - tzv. "noční proud") a budu žádat o změnu na jen 3x25 D01. A sazbu s NT si můžou nacpat do špic! :evil:
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

jaromir.jakubec píše: sob říj 14, 2023 11:56 pm Tak ona elektřina z ostrovní FVE elektrárny určitě není zadarmo...

Od ostrovní elektrárny mě děsil fakt, ze bych musel mít alespon 3x takovou kapacitu baterií a asi ještě nějakej ten panel navíc a záložní zdroj na zimu. Nebo poradný kamna.

Jednak mohu prodat přebytky, druhak mohu zbytek peněz neproinvestovaných zainvestovat jinam. Treba do fasády a usetrit ještě víc. Nebo TČ. A nebo... vyberte si.

K těm prodejům ještě. Spíše bych to považoval za prijemnost, než za featuru. Zase tak moc z toho není.
Tak smozřejmě že za počáteční investici, ale zprvu mě to stálo jen 120.000,-kč (10panelů á 450Wp) a později ještě další panely s konstrukcí +40.000,-kč +20.000,- další aku - není však potřeba nezbytně velká kapacita aku, neb je to poloostrov - zálohovaný ze sítě tedy Tě to nemusí děsit, pouze se častěji na chvílu vypomůže jen rozdílem(!) energie, síť 8-) ) a tedy celkem 9kWp na vstup měniče 6kWp a výstup 5kW a aku 24kWh celkem 180.000,-kč 8-)
(i bez nějaké amorální dotace a bez byrobordelu... - kamoš si dotovanou FVE chtěl po roce rozšířit a vše musel žádat odznova - jakoby ani FVE nikdy ani neměl!!! A již jen za novou revizi dal 6700,-kč a tedy už je za stejnou FVE na 700.000,-kč!... Za jak dlouho se mu i s prodejem vyplatí rozdíl přes 500.000,-kč oproti mě?)
Podrobně za mě popsal i další výhody samodomo a ostrovní, FVE bez dotace - a tedy bez závazku vůči státu na 10let!..., již Abrams - vidím to stejně 8-)

Těch 180.000,-kč utratit za elektriku následně z 90% zadarmo, mi přišlo v době skoro hyperinflace jako lepší uložení úspor - jako investice do v 1. řadě nezávislosti s ohledem na politickou situaci ve světě...) a nižších budoucích životních nákladů na důchod! Hlavně ta nezávislost! A UPS s 0ms "přepnutím" mezi panely nebo aku nebo sítí a na celej dům!!! :D
Naposledy upravil(a) eduard22 dne ned říj 15, 2023 9:12 am, celkem upraveno 10 x.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“