unicast píše: ↑stř lis 08, 2023 10:51 am
Jenže právě v zimě to potřebujeme nejvíc.
Rozhodně, souhlas. Proto všichni profíci v energetice tvrdí, že bez uhlí a plynu to zatím nejde a jen tak nepůjde. Samozřejmostí jsou ty jaderky. Opravdu mám velkou radost, že jdeme cestou 2 nových bloků v Dukovanech a dalších dvou velkých a jednoho malého v Temelíně.
Bez jaderek to prosně nejde a dlouho nepůjde. A s postupně zvyšující se spotřebou a v jednu chvíli to může a bude skokovej nárůst, díky EV, většího počtu elektrického topení i když s tepelným čerpadlem si myslím, že bychom jaderek potřebovali ještě více. Proto mě to Německo strašně štve. Má to dopad na celou Evropu, ne jen na ně. Proč ty jejich Jaderky neuzavírali postupně do roku třeba 2030 s tím, že postupně by navyšovali vítr a slunce a vodík a další. A další věc je, proč když fouká a svítí, perou všechnu elektřinu do sítě? Proč buď ty elektrárny nevypnou na tu dobu a nebo už nevyrábí vodík s tím, že ho využijí při spalování plynu v plynovkách. Doprčic, na to už měli být připravený....
kWp ve FVE se nedá ani náznakem srovnávat s kW trvalého výkonu stabilního zdroje. To je v celoročním průměru tak 30:1.
Rozhodně. Smyslem toho mého počítání, hodně nahrubo, bylo, že přeci jen ty OZEtka dávají svůj smysl i finančně, i tím, že můžeme v daleké budoucnosti vypnout převážnou část úhelek a plynovek.
Akorát se bez nich podle mě ještě dlouho neobejdeme. Když jsem zjistil, že v létě musí úhelky a plynovky jet v podstatě každý den, tak si říkám, co kdyby jely jen, respektive převážně v zimě? Jaro a léto může pokrýt solár a větrník. V zimě úhelka a plynovka. Přiznám se ale, že nevím, jestli to u úhelky jde. U plynovky to vím sto procentně. Jo a jádro beru za samozřejmost. To jede nonstop, krom výměny paliva.
Takže si zásoby levného uhlí můžeme uchovat na déle. Sice v konečné fázi z uhlí dostaneme do ovzduší stejnej počet sraček, ale za delší dobu. A nebo úhelky odstavíme dříve. Takže investice lidem do solárů mi dávají smysl i když jak správně píšete, dotace jsou peklo.
Ty dotace těm baronům z let už ani nevím okolo 2011, 12,13 něco takového bylo peklo. Když porovnám tyto dvě dotace, tak je to jak nebe a dudy. Ale souhlas. Dotace jsou obecně peklo a trh jako takový by dokázal tyto peníze využít násobně lépe. Už jen to, že při tom přerozdělování dochází k
"desátkám", respektive na ten management toho přerozdělování...
No právě. Potřebujeme ještě nejméně 100 milionů 500 Wp panelů jenom pro zajištění potřeb 10 milionů obyvatel ČR. A nějaké další přečerpávačky. Teď doporučuji si spočítat, na kolik by to vyšlo (včetně externalit) a srovnat to s těmi jadernými bloky.
100 milionů 500Wp panelů? poměr 30:1?
Oukej, trošku jsem překvapenej.
Jakože poměr 30:1, to počítáte přes zimu? Možná přes zimu můžeme v klidu spalovat plyn, vodík, uhlí. S tím, že něco solár a vítr vyrobí. Dejme tomu, když budeme mít výkon 2 000 000kWp, tak v zimě, když zrovna svítí, tak vyrobíme třeba 1 000 - 1 500 MWh za hoďku, co svítí. Nebo třeba 100-500 MWh, když je počasí horší. Takže pořád něco to vyrobí. Proto také jak jste psal je potřeba nové přečerpávačky, nebo ukládání do vodíku, baterií. Rozumně to namixovat, abychom mohli ukládát a vykrývat ty hodiny a dny, kdy to je špatný. A zbytek prostě pokrýt tím plynem a uhlím. Ale bude těchto konvenčních elektráren potřeba méně.
No a v létě jsme v pohodě a můžeme vyrábět levnej vodík. A plynovky a úhelky mohou odpočívat a nečmoudit.
Říkám si, když by poměr byl 30:1, jednak v létě budeme mít elektřiny, že co s ní? Vodík? Ukládání do písku a další? A v zimě teda pokryjeme i ty hodně špatné hodiny i dny, jelikož i výroba 1 procento z masivního výkonu je pořád super. Když budeme mít super kapacitu baterií. No, ale do toho počítání, které jsem jen tak na hrubo a samozřejmě nesprávně počítal, musíme ještě započítat jednak mnohem větší výkon a druhak to ukládání. A to je hooooooodně peněz. Takže otázka, jestli vůbec chceme na OZE postavit 30-50 procent veškoré spotřeby. Plácnu 20 procent by bylo mnohem levnější, jakože násobně. Je to hodně témat, co jsem nastínil.
Jak o tom přemýšlíte?
100 milionů 500Wp panelů
Jakože je nás dejme tomu 10 milionů.
Takže 10 kusů 500Wp panelů na človíčka. Tedy výkon 5kWp na človíčka. Není to trošku moc? Jakože každej človíček spí, občas nic nedělá. Ne vždycky potřebuje pokrýt takovou spotřebu. A čím více nadimentujeme výkon, tím dražší elektřina bude.
Jak přemýšlíte o tomto?
Díky moc předem za super debatu. Takováto bezurážková debate mě baví a posouvá dále.
PS mimo Vaše téma, ale téma jednoho ze zúčastněných: Vypadá to, že řasy nám moc elektřiny do mixu nepřidají...