Martin P píše:Elektrárna Chvaletice najíždí ze studeného stavu cca 8 hodin (táta tam dělal 40 let elektrikáře).
A u uhlí máme krásnou technickou možnost, která ho přibližuje k plynu - zplyňování na energoplyn. Ten pak lze spálit v klasické plynové turbíně a vyrábět tak elektřinu. Pokud vím to tak měla elektrárna Vřesová, kde energoplyn z tlakové plynárny stačil pokrýt cca 70% maximálního výkonu generatoru. Pokud byl požadovaný výkon vyšší přidali zemní plyn. Stejně tak turbína startovala na zemní plyn do doby, než se rozjela plynárna (cca 1-2 hodiny).
Celé to tak fungovalo do roku 2020, kdy byla plynárna kvůli emisním povolenkám odstavena a to přesto, že energetické zplyňování uhlí produkuje o 40% emisí méně než klasické spalování (škodlivé prvky se z uhlí dostanou během zplyňování a do turbíny jde čistý energoplyn).
Když vezmu o 40% menší emise než při klasickém spalování uhlí a porovnám to s emisemi ze spalování plynu se zapoctenymi ztrátami během těžby a dopravy mi cesta energoplynové elektrárny přijde ekologičtější než zemní plyn nehledě na zachování soběstačnosti.
Energoplynová elektrárna mi přijde jako vhodný hybrid kombinující využití obou paliv dle potřeby, možností a ceny.
Bylo by dobré kdyby Vřesovou znal někdo přímo, já to mám taky zprostředkovaně... Je to dost unikát. Neodstavily ji povolenky, ale cena plynu, jen to zakonzervovali a už prý zase jede. To zplyňování nebylo primárně na uhlí, ale na "odpad" kolem uhlí, nebezpečných kalů a tak. Nemá to kdejakou účinnost, ale je to jediné v republice, jak dokážeme nebezpečný těžební odpad i s malým množstvím fosilií(uhlí) přeměnit na neškodný CO2 + energii.
Ten cyklus je o hodně složitější, ale fungovalo jim to. Doporučuju hledat, něco je na Wikipedii, ale nic podrobného jsem nenašel.