Kodl69 píše: ↑stř kvě 17, 2023 1:20 am
veskrze správně. Jenom budu polemizovat o tom, že přesycení jádra DC proudem nastane u A nebo AC téměř jistě dycky, a porucha u B pravděpodobně po desetitisících hodin, střední doba do první poruchy bude někde v tomhle řádu, když málo, ale mezitím někdo bude chránič zkoušet zkušebním tlačítkem, takže bude vědět, že funguje. Ještě k bodu 3: co když vezmu DC zdroj, kterej je napájenej z AC, a zapojím ho mezi N a PE? Celkem běžná věc, teda ne že by to někdo takhle schválně udělal? Jasně, mám přípravek, pro měření impedace smyčky bez vybavení chrániče. Maličkej adaptérek do zásuvky spolehlivě zmermomocní AC a A chrániče natolik, že můžu poslat 10A proud z L do PE bez vybavení chrániče. Kdo neviděl, můžu rád předvést. Je to obyč zdroj DC s narůstajícím výstupním proudem do nějakejch 50mA DC. Podobnou vlastnost mají některý zdroje pro napájení aut. splachování pisoáru. Nezkoumal jsem co je vevnitř, znám jenom výsledky. A tady se pořád diskutuje o tom, že to není možný...
Je to sice už starý post v oživeném vlákně, ale zaujal mě.
Zrovna nedávno jsem dělal pokusy s nejobyčejnějšími proudovými chrániči typu AC.
Vzal jsem 3 různé chrániče: starý (skoro 20 let), novější (cca 5 let) a fungl nový.
Od 3 různých výrobců. Všechny v provedení 30mA.
Na ně jsem zapojil vždy fén se jmenovitým příkonem 1800W, puštěný na 50% výkon přes diodu.
Tedy jen tepavý odběr v jedné půlvlně, odběr něco nad 900W.
Byly použity nejhorší možné podmínky, tj. nebylo tam zapojeno nic jiného, aby nějaký další AC odběr nemohl zrušit očekávanou magnetizaci jádra součtového trafa v chrániči.
Nechal jsem to tak chvíli běžet, aby se mělo jádro čas zmagnetovat a tedy podle očekávání zrušit ochrannou funkci přístroje.
Pak byl aplikován unikající AC proud cca 40mA (realizovaný stiskem testovacího tlačítka na přístroji).
Očekával jsem, že fíčko nevypne.
Ale realita byla taková, že všechna 3 fíčka po stisku tlačítka okamžitě spadla.
Neměřil jsem zpoždění, ale pocitově (podle sluchu a podle oka) jsem nepoznal rozdíl když ten fén běžel a když ne.
Takže jestli tam byl nějaký rozdíl, mohl být maximálně v řádu pár milisekund.
Nechtělo se mi tomu ani věřit, tak jsem pokus opakoval několikrát, pro sichr jsem to ještě prohnal přes externí diodu abych vyloučil nějakou zradu ve fénu (že by třeba neměl pro poloviční výkon jednocestné usměrnění ale třeba by přepínal spirály).
Ale ať jsem dělal co jsem dělal, tak fíčka padala jak zralé hrušky.
Ještě chci někdy pokus rozšířit tak, že i unikající proud pustím DC, tedy ten jednocestně usměrněný.
Ale zatím jsem se k tomu nedostal.