Omezený výkon FVE?

Odpovědět
PetrRez

Omezený výkon FVE?

Příspěvek od PetrRez »

Ahoj všem. Mám nainstalováno 11x450Wp /LTW - M72/ střídač Growatt SPH 5K 3F a baterie LIFEPO 14kWh cca.

koukám na dlouhodobé výkonové charakteristiky a zdá se mi, že mi něco omezuje výkon na 3,7KW, zkoušel jsem zvýšit zátěže a nic.. Panely mám na jih, 50°náklon, takže v tuhle dobu do nich pere na max a ani by se neměly přehřívat.. Tak nevím co to může způsobit. Sem tam najdu v historii, že tam byl peak 4,7kW, ale jen krátkodobej.. Nenapadá vás v čem je zakopanej pes???

Oriznuty vykon
Obrázek
https://drive.google.com/file/d/1g-TjUn ... sp=sharing
Dnešní ořez s max load - uplne jasno
Obrázek
https://drive.google.com/file/d/1pspJj1 ... sp=sharing
PEaky max výkony cca 4,7KW
Obrázek
https://drive.google.com/file/d/1I8-190 ... sp=sharing
Kall

Re: Omezený výkon FVE?

Příspěvek od Kall »

máš povolený přetoky? Máš 4Q elektroměr?
System Growatt 8,8 kWp, střídač 10 KW bat.Growatt 10,24 kW akumulace do vody Dražice 200 l
2 kW
PetrRez

Příspěvek od PetrRez »

zatím ne, jedu v ostrovním režimu.
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

PetrRez píše: ned led 28, 2024 12:33 pm zatím ne, jedu v ostrovním režimu.
Jednak u některých (dme mě spíše většiny...) On-Grid měničů toto (že nemáš povoleny přetoky) může být problém :-(

A jednak v zimě sice taky bejvá jasno, ale! - oproti létu sluneční paprsky a tedy světlo (fotony) dopadá v ČR na povrch země pod dost velkým úhlem a i kdyby jsi měl udeální sklon tak, že by dopadaly na panele kolmo, tak musí fotony v zimě proletět pod velkým úhlem přes atmosféru Země a tedy při této skoro tečné dráze k Zeměkouli proletět delší dráhu atmosférou = větší ztráta jejich energie (nikoliv rychlosti světla, jen energie fotonů)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
PetrRez

Příspěvek od PetrRez »

eduard22 píše: ned led 28, 2024 12:58 pm
PetrRez píše: ned led 28, 2024 12:33 pm zatím ne, jedu v ostrovním režimu.
Jednak u některých (dme mě spíše většiny...) On-Grid měničů toto (že nemáš povoleny přetoky) může být problém :-(

A jednak v zimě sice taky bejvá jasno, ale! - oproti létu sluneční paprsky a tedy světlo (fotony) dopadá v ČR na povrch země pod dost velkým úhlem a i kdyby jsi měl udeální sklon tak, že by dopadaly na panele kolmo, tak musí fotony v zimě proletět pod velkým úhlem přes atmosféru Země a tedy při této skoro tečné dráze k Zeměkouli proletět delší dráhu atmosférou = větší ztráta jejich energie (nikoliv rychlosti světla, jen energie fotonů)
Ten prvni argument bych uznal. Byť jsem neslyšel, že by v ostrovnich režimech měly mít hybridní střídače nižši výkon.

Druhej agrument moc nesouhlasím, u všech zdroju, včetně instalačních firem se shoduji, že výkon panelu v zimě opravdu vzroste. Ale v mém případě to mám ořízlé stejně jak v létě, tak v zimě.. Pokud by to byla naturální/fyzikální věc. Měl by ten graf klasický oblý průběh s max výkonem uprostřed. Ale toto je jasné oříznuté...

Zkusil jsem přepojit i na MPPT2 a stejne chování..
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Kostěj »

PetrRez píše: ned led 28, 2024 1:11 pm...výkon panelu v zimě opravdu vzroste...
https://www.chmi.cz/aktualni-situace/ak ... raha-libus
Dneska jasno, ale intenzita záření max. cca 370W/m2.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

já mám z dneška stejnou zkušenost, ale jiný řadič ;) . Mám Goodwe a dnes dopoledne, když jsem přepnul na Offgrid, tak jsem si asi po 2 hodinách všiml, že výkon je nesmyslně malý - v mém případě je to evidentně novým FW, starý to nedělal. Přepnul jsem zpátky na Ongrid (se zakázanými přetoky) a hup, vylétlo to nahoru.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

PetrRez píše: ned led 28, 2024 1:11 pm..... Druhej agrument moc nesouhlasím, ........
a děláš dobře
PetrRez píše: ned led 28, 2024 1:11 pm....... Měl by ten graf klasický oblý průběh s max výkonem uprostřed. Ale toto je jasné oříznuté...

Zkusil jsem přepojit i na MPPT2 a stejne chování..
Přesně tak, graf je jasný, hledej v měniči proč (nastavení) se tomu tak děje.
2>Kostěj: díky za odkaz.
osvit_240128.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
beethowen
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 48

Příspěvek od beethowen »

Ten střídač má 2 MPPT trackery, na kterých může být 6500W. Není problém, že to máš vše pověšeno na na 1 MPPT trackeru, nebo to máš na obou rozdělené?
10,2kWp poly/mono, XTH6000-48, 2x VT-80A, Li-ion 48kWh
PetrRez

Příspěvek od PetrRez »

pave69 píše: ned led 28, 2024 4:06 pm já mám z dneška stejnou zkušenost, ale jiný řadič...
OK zkusím kontaktovat tech support
Díky, nemáte odkaz na historická data dennich maxim v 2023? Zkoušel jsem hledat, ale nezdařilo se
brumlaj píše: ned led 28, 2024 4:34 pm a děláš dobře
Děkuji za podporu ;) budu pátrat dál
beethowen píše: ned led 28, 2024 8:44 pm Ten střídač má 2 MPPT trackery, na kterých může být 6500W. Není problém, že to máš vše pověšeno na na 1 MPPT trackeru, nebo to máš na obou rozdělené?
Jedu všech 11 panelu na 1 trackeru. Jsou na střeše v řadě tak nebyl důvod to dělit. Také nemyslím, že by ten výkon měl být rozdelen.. V pohodě by to měl utáhnout jeden tracker.. Zkusil jsem jen přepojit na druhý pro případ, že by to byla vada trackeru, ale není.. Zbývají tedy 2 teorie :
1) Off grid mod ma omezení, která nejsou popsána veřejně... Opravdu nevím proč by něco takového mělo být...
2) Chyba nastaveni SW či chyba HW... V SW toho jako uživatel ale moc nastavit nemohu :/
beethowen

Příspěvek od beethowen »

Nikde v datasheetu nepíšou, že by to jeden tracker neměl utáhnout těch 6500W, ale zase ani nikde nepíšou, že jo.
Tak mám právě podezření, jestli každý z těch trackerů nezvádne třeba jenom těch 3700W max.
Chtělo by to grafy i s napětím a proudy panelů. To by bylo potom asi hned jasno.
Nebo pokusně připojit paralelně na oba dva trackery, ale tam nevím, jak by se to chovalo, jestli by se to spolu o ty proudy nepřetahovalo.
PetrRez

Příspěvek od PetrRez »

beethowen píše: pon led 29, 2024 12:50 pm Tak mám právě podezření, jestli každý z těch trackerů nezvádne třeba jenom těch 3700W max.
Já také, v datasheetu je totiž max power 7500W a světe div se polovička je 3750W což je přesně to co vidím. Ale proč sem tam sem zahlédl větši špičky netušim.

Koukám na grafy a napětí v místě ořezu je 476V, Výkon 3750W tzn proud tam byl jen 7,87A, panely dávaj lehce přes 10A, tak to opravdu vypadá na ořez MPPT a marketingovej OJEB. :steaming:
Jestli mi to potvrdí servisák, tak nevím jak s tím pochodím na reklamaci..Už je to 2 zhovadilost co sem odhalil.
V každém případě celá instalace navržená a revidovaná pouze s jedním stringem.
Jet 2 MPPT na jeden string si říká o průser...

V instalačním manuálu u SolSol jsem našel tuto větu : " Maximální příkon FV na řetězec: 7500 W." Takže pokud tam dali SW limitaci na 50% půjdu reklamovat rozpor s dokumentací..
beethowen

Příspěvek od beethowen »

Když by se ty trackery daly paralelně, tak se asi nic nestane, jenom by to nemuselo chodit korektně.
Ideální by to bylo rozdělit nahoře na 5 a 6 panelů, ale tam to zas může být lehce na hraně s napětím, ale mělo by to vyjít.
PetrRez

Příspěvek od PetrRez »

beethowen píše: pon led 29, 2024 2:34 pm Když by se ty trackery daly paralelně, tak se asi nic nestane, jenom by to nemuselo chodit korektně.
Ideální by to bylo rozdělit nahoře na 5 a 6 panelů, ale tam to zas může být lehce na hraně s napětím, ale mělo by to vyjít.
Už sem napsal na tech support, tak uvidime.
Jako rozdělit by to šlo, ale odmotnovat prostredni panel, přepojit a zdvojit kabelaz, pridat dalsi krabici a prepetovky znamena cele predělat včetně revize a to už neni za par korun..
PetrRez

Příspěvek od PetrRez »

ehm tak nevim co na to říct :oops: V poslední odpovědi už cítím trochu ironie.. :surrender:

> If export to the grid is blocked, it must cut power.
> Pozdrawiamy
> Serwis Growatt Polska

> So it means I cannot have full backup setup? Or it is enough just to have present grid connection? What is the reason for that ?
> Why this system limitation is nowhere described?
> Thank you for your fast support.

>Should this inverter feed energy into the AC grid? Should export to AC be blocked?
>Pozdrawiamy
>Serwis Growatt Polska
Youda

Příspěvek od Youda »

PetrRez píše: ned led 28, 2024 1:11 pm u všech zdroju, včetně instalačních firem se shoduji, že výkon panelu v zimě opravdu vzroste.
Instalacni firmy jsou casto tlupa matlaku, lharu a nevzdelancu, viz vysledky jejich prace. Stridace sice montuje elektrikar, ale nastaveni dela kuchar a prodejce je automechanik. 90% monteru doma vlastni FVE nema, tudiz ani nemaji prakticke zkusenosti z provozu. Cest vyjimkam.

A ted k veci:
Eduard ma pravdu. Vykon panelu v zimnich mesicich je typicky vyrazne nizssi, nez po zbytek roku. Slunecni paprsky maji mene energie (cca 300W/m2 v zime vs 1100W/m2 v lete), dopadaji pod velkym uhlem a doba osvitu v ramci dne je kratsi.

Tvrda data z osvitu lze ziskat pomoci nastroje PVGIS.

To, proc se rika, ze v zime maji panely vyssi vykon, je dano tim, ze podchlazeny solarni panel produkuje vyssi napeti (U). Narust napeti v mrazech je klidne i 20%! Pokud tedy v zime nahodou vyleze slunce a zasviti primo na panely v idealnim postaveni, tak panel doda vyssi vykon (U x I), nez by za stejneho osvitu dodal v lete, kdy je horky.

I v zime tak lze zazit kratke useky, kdy 10kWp pole vyrabi 1 hodinu treba 8kW. To same pole ale bude na jare vyrabet 11kW a to 4 hodiny v kuse.

Panely tedy maji v zime lepsi procentualni ucinnost. Dodavany vykon a vyroba energie jsou vsak v tomto obdobi nejnizsi z celeho roku.
Youda

Příspěvek od Youda »

Pokud jde on ten orez, dela to stridac, to je bez debat.

MPPT vstupem to nebude, Growatt SPH 5K ma 13,5A per MPPT a limit 1000V. Ani jedna z hodnot nebyla pro 11x450Wp prekrocena. A MPPT typicky limituji primo dle velikosti proudu, nikoliv dle vykonu.

Pokud je to mozne, prepnul bych FVE z ostrova do hybridniho modu, povolil pretoky, zkontroloval a pak prepnul zpatky. Kdyz tam natocis 2kWh pretoku, tak ti pri vymene elmeru hlavu neutrhnou. (Ted tam mas pravdepodobne natocenou 1kWh, coz vznika pri testovani elmeru).
Nautilus

Příspěvek od Nautilus »

Otvírat staré příspěvky může být poučné. Minimálně proto, že člověk vidí jak byl problém nakonec vyřešen. Nebo naopak vidí, že tazateli je šum i fuk informovat jak dopadlo to nad čím před rokem bádal on i další diskutující...

Abych jen nehodnotil diskuzi, přidám vlastní zkušenost. Taková perlička co se všechno může stát.

Známý si nechal naistalovat na firmě 20kW ongrid. Když jsem se ho po pár měsících zeptal jak mu to šlape, ani nevěděl. Po mém naléhání nakonec poslal pár údajů, ze kterých byl patrný "Omezený výkon FVE". Vyzpovídal jsem ho, nechal si poslat grafy ze dnů, kdy svítilo naplno.... chvilku to trvalo... vypadlo z něj, že mají smlouvu na prodej, ale ještě nic nedostali. A tak nakonec jsme se dopátrali, že nemá žádnou smlouvu na dodávku do sítě. Tuším, že oficiálně se tomu říká " Převzetí zodpovědnosti za přetoky".

A bylo jasno instalační firma vědoma si, že do sítě dodávat nesmí, mu nastavila limit výkonu na cca 3,5kW, což byla jeho průměrná spotřeba. V tomto režimu jel skoro celý rok.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Tak to ten znamy byl opravdu "fakt dobrej".
Asi mu neslo o elektriku, ale o naklady do ucetnictvi :D
Nautilus

Příspěvek od Nautilus »

I když je to už trochu víc OT...
Je hodně lidí, co si nechají udělat FVE, ale nemají "čas, chuť, náladu, možnosti, schopnosti" (dá se najít dalších bambilión důvodů) studovat jak to funguje, kontrolovat, měřit, sledovat. Prostě berou jako fakt technické údaje předložené firmou, reklamou, (a třeba i známými v hospodě). Ne všichni jsou jako většina "postižených" na fóru.

Konkrétně u něj to mělo logiku. Klasická komunistická sámoška, samostatně stojící kostka s minimální tepelnou izolací. V létě (hlavně v létě), když je hic obrovská spotřeba - mrazáky, lednice, vitríny a klima. Průměrný příkon 3,5-4kW. V zimě už té elektriky až tolik netřeba.
A ke všemu v té době zrovna skokové zdražení elektřiny...
FVE v ongridu jako velice dobrá volba. Jenom na ten jeden papír se nějak zapomnělo...

Nevím jaký měl čísla na faktuře, ale myslím, že u něj byla návratnost FVE velice slušné číslo.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

A podarilo se ti ho presvedcit jinym smerem? Co jsi mu poradil a co z toho jste zrealizovali?
Elektrika v baterkach by snad nebyla spatna ani v lete po zapadu slunce.
Nautilus

Příspěvek od Nautilus »

Nebylo třeba něco měnit. Vyřídil si papír a už to funguje.
On-grid je pro toto použití dobrá volba. Elektřina je potřeba hlavně přes den, kdy svítí. V noci netřeba klimatizovat a ani vitríny když se přestanou otevírat už moc neberou. Baterka by moc nezachránila. Cenově by to bylo horší.

Realizace probíhala v době, když byl výkup dost vysoko. Dnes už by se možná baterka vyplatila, jenže už je to postavené... Muselo by se toho dost předělat a je otázka jak by to prošlo s papírováním. Bylo to pochopitelně s dotací.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“