Multiplus II - balancování fází

Odpovědět
Multisol
Příspěvky: 4
Registrován: sob kvě 11, 2024 6:57 pm

Multiplus II - balancování fází

Příspěvek od Multisol »

Zdravím, plánujeme realizaci FVE s 3x Victron Multiplus II 5000VA + MPPT 150/100 a 250/100, celkem dva stringy.
S technologií Victronu se teprve seznamuji a zjišťuji, že mi není jasné, jak střídače rozdělují výkon mezi fázemi (s ohledem na přetoky/spotřebu).

Je mi známo, že máme fázové měření, avšak z dokumentace není jasné, jaké nastavení střídače má být pro české prostředí a jak to technicky mezi fázemi následně funguje?
Chápu to tak, že je nežádoucí (ekonomicky) na jedné fázi prodávat a na jiné spotřebovávat, nicméně mě navíc mate ještě přísný požadavek ve smlouvě o připojení (PRE Distribuce):
Snímek obrazovky 2024-05-11 190729.png
Snímek obrazovky 2024-05-11 190729.png (77.16 KiB) Zobrazeno 1097 x
.

Díky.
brumlaj
Příspěvky: 1549
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: Multiplus II - balancování fází

Příspěvek od brumlaj »

Distributor požaduje aby Tvůj přetok do sítě byl pokud možno symetrický. A proto, že se snaží vybalancovat distribuční síť aby i odběr za jeho VN transformátorem byl symetrický, tak si tím zajišťuje mimo jiné snížení ztrát v soustavě.
Proč byla ale otázka položena, Ty chceš dodávat energii do distribuční sítě? Připadá Ti to jako dobrý nápad?
Snímek obrazovky pořízený 2024-05-11 21-42-17.png
Snímek obrazovky pořízený 2024-05-11 21-42-17.png (43.58 KiB) Zobrazeno 1066 x
Multisol
Příspěvky: 4
Registrován: sob kvě 11, 2024 6:57 pm

Re: Multiplus II - balancování fází

Příspěvek od Multisol »

Přetoky zajisté řešit budu; můj dotaz je ale s dovolením technický, přece jen nebudu první, kdo to bude používat a chce princip a algoritmus Victronu znát.
Podotýkám, že je mi známa dokumentace https://www.victronenergy.com/media/pg/ ... ation.html , tato část ale nepatří k nejjasnějším.
Uvítám tedy konkrétní zkušenosti k věci.
Uživatelský avatar
pave69
Příspěvky: 504
Registrován: čtv črc 14, 2022 5:30 pm
Bydliště: Brno Kohoutovice 385m.n.m.
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Multiplus II - balancování fází

Příspěvek od pave69 »

Já teda Victron nemám, ale podle mne je to v té dokumentaci pěkně vysvětlené - mnohem líp než třeba u mého řadiče :D . Co je zcela matoucí a háže to do technického řešení vidle, je ten požadavek distributora, který je v českém prostředí měření po fázích neakceptovatelný. V podstatě je to tak, že ekonomický smysl dává nastavení "Individual phase", ale distributor požaduje "Total of all phases". Jediná dobrá zpráva na tom je, že při běžném provozu to nemá distributor jak zkontrolovat (protože vidí jen údaj elektroměru a nikdy neví, jaká je spotřeba domu).
Jinak ten požadavek distributora není běžný, já ho ve smlouvě s ED.G nemám a nikde jsem ho dosud neviděl zmíněný. Celkem asi málokdo tady je připojený přes PRE. Možná to souvisí s tím, že celkový výkon je nad 10kW, tam to asi dává smysl.
Nebo by se to taky dalo chápat tak, že připojuješ 3 jednofázové měniče, potom by platilo jen to omezení 3,7 kW na fázi (což ale teda taky nesplníš...).
Multisol
Příspěvky: 4
Registrován: sob kvě 11, 2024 6:57 pm

Re: Multiplus II - balancování fází

Příspěvek od Multisol »

pave69 píše: ned kvě 12, 2024 7:38 pm Já teda Victron nemám, ale podle mne je to v té dokumentaci pěkně vysvětlené - mnohem líp než třeba u mého řadiče :D . Co je zcela matoucí a háže to do technického řešení vidle, je ten požadavek distributora, který je v českém prostředí měření po fázích neakceptovatelný. V podstatě je to tak, že ekonomický smysl dává nastavení "Individual phase", ale distributor požaduje "Total of all phases".
Ano souhlas. Otázkou však je, zda opravdu výrobou PRE myslí samotnou výrobu, anebo po odečtení spotřeby.
Protože výsledek "Total of all phases" je nežádoucí jak z hlediska ekonomiky, tak z hlediska vytížení sítě. Výhodou snad je vykrytí větší zátěže, než na kterou stačí měnič.
Jediná dobrá zpráva na tom je, že při běžném provozu to nemá distributor jak zkontrolovat (protože vidí jen údaj elektroměru a nikdy neví, jaká je spotřeba domu).
Chápu to stejně.
Jinak ten požadavek distributora není běžný, já ho ve smlouvě s ED.G nemám a nikde jsem ho dosud neviděl zmíněný. Celkem asi málokdo tady je připojený přes PRE. Možná to souvisí s tím, že celkový výkon je nad 10kW, tam to asi dává smysl.
FVE je 9,5kWp , povolený přetok kvůli podmínkám dotace je 1/2 tzn. 4,75kW.
Nebo by se to taky dalo chápat tak, že připojuješ 3 jednofázové měniče, potom by platilo jen to omezení 3,7 kW na fázi (což ale teda taky nesplníš...).
To si myslím, by bylo slovíčkaření, v třífázovém řešení v případě Victronu tři měniče funkčně tvoří jeden třífázový, jsem přesvědčen, že to tak má být myšleno.
Uživatelský avatar
pave69
Příspěvky: 504
Registrován: čtv črc 14, 2022 5:30 pm
Bydliště: Brno Kohoutovice 385m.n.m.
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Multiplus II - balancování fází

Příspěvek od pave69 »

Multisol píše: ned kvě 12, 2024 9:35 pm Otázkou však je, zda opravdu výrobou PRE myslí samotnou výrobu, anebo po odečtení spotřeby.
Určitě jen "vyrobený výkon", tj. to co leze z měniče. Jinak to není technicky ani legislativně možné - protože by to v podstatě znamenalo i zásadní omezení na straně spotřeby.
Kostěj
Příspěvky: 146
Registrován: stř čer 08, 2022 9:05 pm
Bydliště: Dobrovicko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Re: Multiplus II - balancování fází

Příspěvek od Kostěj »

pave69 píše: ned kvě 12, 2024 10:01 pm Určitě jen "vyrobený výkon", tj. to co leze z měniče. Jinak to není technicky ani legislativně možné - protože by to v podstatě znamenalo i zásadní omezení na straně spotřeby.
Jaké je přesné znění toho požadavku? A jak je definovaná výrobna, bod připojení, vlastní spotřeba přípojného místa? Přijde mi to na hlavu postavený, respektive ušitý tak, aby se maximalizoval zisk distributora. Když bude FVE vyrábět 3kW, do každé fáze poteče 1kW, zapnu konvici, budu 1kW dokupovat a 2kW prodávat, vážně musím být ten blbec já? Když už jsme dokopali číňany, aby vyráběli asymetrické střídače, proč teda?
brumlaj
Příspěvky: 1549
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Re: Multiplus II - balancování fází

Příspěvek od brumlaj »

Kostěj píše: pon kvě 13, 2024 5:17 pm.... Přijde mi to na hlavu postavený,
Proč? Nerozepíšeš co Tě k tomu postoji vede?
Kostěj píše: pon kvě 13, 2024 5:17 pmrespektive ušitý tak, aby se maximalizoval zisk distributora.
Bingo, kápl jsi na podstatu prosazovanou na základě cinkání před 30 lety. (a následnému "držení huby" jako před plyšákem)
Kostěj píše: pon kvě 13, 2024 5:17 pm....... vážně musím být ten blbec já? .....
Z pohledu poměru kapitálu - jakou odpověď očekáváš? ;-)
Kostěj
Příspěvky: 146
Registrován: stř čer 08, 2022 9:05 pm
Bydliště: Dobrovicko
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Re: Multiplus II - balancování fází

Příspěvek od Kostěj »

brumlaj píše: pon kvě 13, 2024 10:33 pm Co Tě k tomu postoji vede?
Buď distributor chce rovnoměrnou zátěž v síti, pak by měl trvat na co nejrovnoměrnější dodávce, ale v přípojném místě (to vylučuje rovnoměrnou výrobu, pokud je výrobna součástí normální domácnosti). Nebo prostě trvá na rovnoměrné výrobě, protože nerovnoměrný odběr už má zmáknutý. Ale souhlasím, takhle je to pro něj jednodušší a sype mu to. Mně je to ukradený, ale mít třífázovou elektrárnu s možností asymetrie a distributor by mne nutil asymetrii vypnout, požádal bych ERU o závazný výklad. A s tím kapitálem: to se ti povedlo!
Multisol
Příspěvky: 4
Registrován: sob kvě 11, 2024 6:57 pm

Re: Multiplus II - balancování fází

Příspěvek od Multisol »

Kostěj píše: pon kvě 13, 2024 5:17 pm
pave69 píše: ned kvě 12, 2024 10:01 pm Určitě jen "vyrobený výkon", tj. to co leze z měniče. Jinak to není technicky ani legislativně možné - protože by to v podstatě znamenalo i zásadní omezení na straně spotřeby.
Jaké je přesné znění toho požadavku? A jak je definovaná výrobna, bod připojení, vlastní spotřeba přípojného místa? Přijde mi to na hlavu postavený, respektive ušitý tak, aby se maximalizoval zisk distributora. Když bude FVE vyrábět 3kW, do každé fáze poteče 1kW, zapnu konvici, budu 1kW dokupovat a 2kW prodávat, vážně musím být ten blbec já? Když už jsme dokopali číňany, aby vyráběli asymetrické střídače, proč teda?
Doslovné znění požadavku je v úvodním dotazu výše. Ve smlouvě je definováno místo připojení odběrného zařízení zákazníka - je jím konkrétní přípojková skříň na dané adrese. Pro výrobnu je definováno shodně.
S pojmem vlastní spotřeba smlouva vůbec nepracuje. Výrobna rovněž ve smlouvě definována není, ale to je zákonný pojem.
Odpovědět

Zpět na „Victron komunita“