Ahoj. jsem tu nový. Tak se předem omlouvám za, pro Vás, hloupou otázku.
Postavil jsem si svou první solární elektrárnu na dodávku.
Použil jsem monokrystalický panel o výkonu 180Wp, k němu jsem přidal olověnou baterii 12V/120Ah a měnič 12V/230V 1500W, regulátor.
V autě mám:
čerpadlo na vodu 12V / 90W / provoz max. 2 hod denně
bojler na 6l 230V / 660W / provoz max. 2 hod denně
Konvice 230V / 1200W / provoz max. 1 hod denně
Kávovar 230V / 1400W / provoz max. 1 hod denně
2x LED světlo 12V / 1,2W / provoz max. 3 hod denně
Lednice 12V / 60W / provoz 24 hod denně
(nikdy neběží vše najednou, z důvodu kapacity měniče)
Bohužel nejsem v tom až tak zběhlý a tak si neumím spočítat jak velkou baterii nebo solární panel potřebuji. Protože se mi stalo, že jsem večer po ohřátí jednoho bojleru a uvaření čtyř konvic čaje baterii zcela vybil a ráno jsem jí po vysvitnutí slunce nemohl hodně dlouho nabít.
Pomůže mi prosím někdo z Vás s výpočtem?
Předem všem moc děkuji Pavel
Ostrovní systém v dodávce - jak spočítat kapacitu?
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9840
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Re: Ostrovní systém v dodávce - jak spočítat kapacitu?
Zkusím ti to nastínit:
Baterii máš 12V, 120Ah, tedy 1440Wh (1,44kWh). Využitelnost olověné baterie je cca do 50% její kapacity, tedy 720Wh (0,72kWh).
A spotřebiče:
Čerpadlo 90W * 2h = 180Wh
Bojler 660W * 2h = 1220Wh
Konvice 1200W * 1h = 1200Wh
Kávovar 1400W * 1h = 1400Wh
LED 1,2W * 3h = 3,6Wh
Lednice 60W * 24h = 1440Wh
CELKEM tedy 5443,6Wh (5,44kWh)
Takže asi tak. Ta baterka utáhne lednici 12hodin sama o sobě a bude hotovo. Na nastíněnou spotřebu je potřeba baterii 7,5krát zvětšit.
Samozřejmě něco ti pomůže ten maličkej 180W panel co při 10h svitu třeba vyrobí až 1800Wh (1,8kWh).
A to ranní nabíjení - nesmíš baterii vybíjet pod určitou mez, jinak ji zničíš. Máš tam něco, co ti odpojí baterii před hlubokým vybitím?
Baterii máš 12V, 120Ah, tedy 1440Wh (1,44kWh). Využitelnost olověné baterie je cca do 50% její kapacity, tedy 720Wh (0,72kWh).
A spotřebiče:
Čerpadlo 90W * 2h = 180Wh
Bojler 660W * 2h = 1220Wh
Konvice 1200W * 1h = 1200Wh
Kávovar 1400W * 1h = 1400Wh
LED 1,2W * 3h = 3,6Wh
Lednice 60W * 24h = 1440Wh
CELKEM tedy 5443,6Wh (5,44kWh)
Takže asi tak. Ta baterka utáhne lednici 12hodin sama o sobě a bude hotovo. Na nastíněnou spotřebu je potřeba baterii 7,5krát zvětšit.
Samozřejmě něco ti pomůže ten maličkej 180W panel co při 10h svitu třeba vyrobí až 1800Wh (1,8kWh).
A to ranní nabíjení - nesmíš baterii vybíjet pod určitou mez, jinak ji zničíš. Máš tam něco, co ti odpojí baterii před hlubokým vybitím?
9,8kWp, 2x MPPT 150/100, MPPT 150/70, 3x MultiPlus-II 5kVA, Cerbo GX, 13,6kWh LiFePO4
+ Fronius Symo Hybrid 5.0-3-S, Battery Box 12kWh Li-ion, AC-coupling
ESS v síti E.On
+ Fronius Symo Hybrid 5.0-3-S, Battery Box 12kWh Li-ion, AC-coupling
ESS v síti E.On
To jsem potřeboval vědět. Děkuji.
Mám tam ten regulátor, který by měl podle manuálu hlídat podbití a baterii odpojit.
Mám tam také DC/DC charger, takže to dobíjí i za jízdy.
Je mi asi jasné, že ta baterka to neutáhne, dám tam silnější, nebo ještě jednu totožnou. Nebude to asi úplný ideál. Ale bude mi stačit jen ten jeden panel? Nebo mám přidat i ten?
PS: při přestavbě dodávky jela lednice dva týdny v kuse a baterie byla pořád nabitá do plna, solár to stíhal.
Mám tam ten regulátor, který by měl podle manuálu hlídat podbití a baterii odpojit.
Mám tam také DC/DC charger, takže to dobíjí i za jízdy.
Je mi asi jasné, že ta baterka to neutáhne, dám tam silnější, nebo ještě jednu totožnou. Nebude to asi úplný ideál. Ale bude mi stačit jen ten jeden panel? Nebo mám přidat i ten?
PS: při přestavbě dodávky jela lednice dva týdny v kuse a baterie byla pořád nabitá do plna, solár to stíhal.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
- Kapacita baterie [kWh]: 10
Opravdu denně připravuješ 24 l vroucí vody a vypijete 14 l pressa ...?
Pokud ne, tak tvé předpoklady doby chodu spotřebičů jsou sakra nadsazené.
Dalo by se pokračovat, lednice asi má na štítku 60W, ale opravudu kompresor jede 24/7, bojler připraví 45l, 40°C vody a čerpadlo každý den přečerpá 2400l vody.
Pokud je to všechno pravda, tak si raději pořiď centrálu
Naopak jsi zapomněl uvést vlastní spotřebu střídače, která dost možná nebude zanedbatelná.
Určitě měj provozní a startovací baterii oddělenou, super hračka je Victron Cytrix-CT na bobíjení za jízdy, přepočítej spotřebu a zamysli se jak často pojíždíš a třeba nebude ani potřeba penel. Protože v létě opravdu nechceš parkovat na slunci jenom proto, aby se ti dobilo pár Wh.
M.
Pokud ne, tak tvé předpoklady doby chodu spotřebičů jsou sakra nadsazené.
Dalo by se pokračovat, lednice asi má na štítku 60W, ale opravudu kompresor jede 24/7, bojler připraví 45l, 40°C vody a čerpadlo každý den přečerpá 2400l vody.
Pokud je to všechno pravda, tak si raději pořiď centrálu

Naopak jsi zapomněl uvést vlastní spotřebu střídače, která dost možná nebude zanedbatelná.
Určitě měj provozní a startovací baterii oddělenou, super hračka je Victron Cytrix-CT na bobíjení za jízdy, přepočítej spotřebu a zamysli se jak často pojíždíš a třeba nebude ani potřeba penel. Protože v létě opravdu nechceš parkovat na slunci jenom proto, aby se ti dobilo pár Wh.
M.
Psal jsem že bojler má 6 litrů a jede max. 2 hodiny, ale to asi nejede v kuse. Dá se říct, že spotřebujeme asi 3 bojlery denně a jeden se ohřívá cca 20 minut.
Kávovar a konvici píšu cca hodinu denně, ale i to je asi nadsazené.
Lednice má psáno 60w ale jak skutečně jede kompresor samozřejmě nevím.
Čerpadlo je 12V, tlačí 2,7 baru.
Protože to neumím spočítat tak se radím tady.
Pokud zdvojnásobím baterii, bude mi k tomu stačit jeden panel?
Nebo mám dát dva panely a bude stačit jedna baterie?
Nebo potřebuji obojí dvakrát?
To je to co neumím.
Spotřebu changeru na 230v jsem se nedočetl, je to 1500W z Alzy.
Provozní a startovací baterii mám oddělenou, mám tam ten DC/DC charger, ale jak moc budu jezdit a jak moc stát to předem nevím.
Kávovar a konvici píšu cca hodinu denně, ale i to je asi nadsazené.
Lednice má psáno 60w ale jak skutečně jede kompresor samozřejmě nevím.
Čerpadlo je 12V, tlačí 2,7 baru.
Protože to neumím spočítat tak se radím tady.
Pokud zdvojnásobím baterii, bude mi k tomu stačit jeden panel?
Nebo mám dát dva panely a bude stačit jedna baterie?
Nebo potřebuji obojí dvakrát?
To je to co neumím.
Spotřebu changeru na 230v jsem se nedočetl, je to 1500W z Alzy.
Provozní a startovací baterii mám oddělenou, mám tam ten DC/DC charger, ale jak moc budu jezdit a jak moc stát to předem nevím.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
- Kapacita baterie [kWh]: 10
Panel na autě na slunci ti vyrobí cca 4x svého nominálního výkonu, když je zataženo nebo jsi pod stromem, tak třeba 1x svého výkonu. Takže z panelu máš za den 0,18 až 0,72 kWh. Konvice o výkonu 1,2kW ti za hodinu provozu spotřebuje 1,2kWh, tj. jeden panel ti vyrobí za den energii na provoz konvice po dobu 0,15 až 0,6 hodiny (9 až 36minut).
Takže na tebou požadovaný hodinový provoz konvice a kávovaru "pod mrakem" ti stačí 15 těchto panelů a na všechny ty spotřebice dohromady tedy cca 30 panelů a 7 baterií.
Takže na tebou požadovaný hodinový provoz konvice a kávovaru "pod mrakem" ti stačí 15 těchto panelů a na všechny ty spotřebice dohromady tedy cca 30 panelů a 7 baterií.