Podezřele vysoká spotřeba
Podezřele vysoká spotřeba
Hezký den,
mám tři dny spuštěnou FVE. Zároveň přiznávám, že jsem technických detailech neznalý. Jaksi jsem čekal, že se to nainstaluje, zapojí a fertig. Mám FVE od ČEZu 9,66kWp, ČEZ Home Battery Box s 10Kwh baterií, zatím nemá povolené přetoky.
Tohle mi to ukazuje:
http://godblessyou.cz/wp-content/upload ... G_1280.jpg
Vskutku mi měřič na sloupku změřil mez 20:00 a 08:00 spotřebu 15 kWk.
Doma mám infrapanely, tedy de facto "přímotopy", o celkovém příkonu 6 400 & bojler. Soudě podle grafu a položky zátěž se část z nich přes noc sepla v součtu asi na půl hodiny.
Nějak mi to jaksi nesedí - očekával bych spotřebu řádově nižší, jak obecně, tak konkrétně s ohledem na to, jak vypadá průběh grafu v pložce "zátěž", ta položka "síť", a tedy zejména celkový odběr ze sítě je ... je špatně?
Děkuju
Jirka
mám tři dny spuštěnou FVE. Zároveň přiznávám, že jsem technických detailech neznalý. Jaksi jsem čekal, že se to nainstaluje, zapojí a fertig. Mám FVE od ČEZu 9,66kWp, ČEZ Home Battery Box s 10Kwh baterií, zatím nemá povolené přetoky.
Tohle mi to ukazuje:
http://godblessyou.cz/wp-content/upload ... G_1280.jpg
Vskutku mi měřič na sloupku změřil mez 20:00 a 08:00 spotřebu 15 kWk.
Doma mám infrapanely, tedy de facto "přímotopy", o celkovém příkonu 6 400 & bojler. Soudě podle grafu a položky zátěž se část z nich přes noc sepla v součtu asi na půl hodiny.
Nějak mi to jaksi nesedí - očekával bych spotřebu řádově nižší, jak obecně, tak konkrétně s ohledem na to, jak vypadá průběh grafu v pložce "zátěž", ta položka "síť", a tedy zejména celkový odběr ze sítě je ... je špatně?
Děkuju
Jirka
Re: Podezřele vysoká spotřeba
Ta zubatá zelená křivka odběru z DS je hodně divná. Proti tomu není vůbec žádná modrá křivka spotřeby domu nebo červená křivka baterky.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
Díky za reakci. Pravděpodobně ty zuby budou opravdu topení. Ale nejsou pokryté. Může to být proto, že se topení zapne třeba jenom na pár minut (řekněme méně než pět) a ovládání FVE nestihne elektrárnu tak rychle regulovat a zapojit (pořád má vyplé přetoky)? Topení není v zálohované části (že vraj se to nesmí). Děkuju
Zuby vskutku pocházejí z topení. Zjevně se spíná velmi krátce.
Nicméně fotovoltaika i baterie (v noci) je zcela ignoruje.
Topení běží v nezálohované části.
Tohle, pro mě, určitě není ok.
Protože elektrika je pro mě novinka, můžu poprosit o radu, jak byste to řešili?
Děkuju
Nicméně fotovoltaika i baterie (v noci) je zcela ignoruje.
Topení běží v nezálohované části.
Tohle, pro mě, určitě není ok.
Protože elektrika je pro mě novinka, můžu poprosit o radu, jak byste to řešili?
Děkuju
S dodavatelem.......
Je divný, že střídač tu spotřebu z DS vidí, ale nereaguje na ni ani výrobou z panelů ani odběrem z baterky.
Přitom ta plocha pod křivkou bude tak 24 kWh. Průměr bude tak kolem 1 kW, místy více, místy vůbec nic.
Ta velká spotřeba večer (ve dvou dávkách) pokrytá z baterky, to je bojler?
Tohle chování je nesmyslné, nastav tam (nebo doplň) časovač tak, aby se bojler nahříval v denní době z výroby FVE a ne večer z baterky.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
Děkuju za odpověď.
Jj, je to bojler, dohřívá se po vykoupání dětí. A večer už vcelku zbytečně, přihodím časovač.
Problém je definitivně v tom, že do nezálohované části zařízení nikdy neposílá proud z fotovoltaiky nebo z baterky, pouze ze sítě. Zkoušel jsem si s tím hrát a rychlé náběhy vyšší zátěže to stíhá v zálohovaných zásuvkách pokrývat z fotovoltaiky nebo z baterky v pohodě. Nezálohované je topení (a plotna). Těm fotovoltaiku / baterku nepošle nikdy.
Čili s dodavatelem. Předpokládám, že je někde něco rozbitýho.
A každopádně díky za diskusi, pomohla.
Jj, je to bojler, dohřívá se po vykoupání dětí. A večer už vcelku zbytečně, přihodím časovač.
Problém je definitivně v tom, že do nezálohované části zařízení nikdy neposílá proud z fotovoltaiky nebo z baterky, pouze ze sítě. Zkoušel jsem si s tím hrát a rychlé náběhy vyšší zátěže to stíhá v zálohovaných zásuvkách pokrývat z fotovoltaiky nebo z baterky v pohodě. Nezálohované je topení (a plotna). Těm fotovoltaiku / baterku nepošle nikdy.
Čili s dodavatelem. Předpokládám, že je někde něco rozbitýho.
A každopádně díky za diskusi, pomohla.
Mám Battery box od ČEZu z roku 2022
Vlastní zkušenost!!!
Čez Batterybox !! .. Už NIKDY !
To že ve dne v noci hučí jak startující stíhačka mi až tak nevadí, protože ho mám ve sklepě v samostatné místnosti.
Co je však tragické, je jeho celková vlastní spotřeba .. v průměru 550 W .. ve dne v noci jako průměr. Pohybuje se od cca 500 W až 650 W vyjímečně ale i 750W.
Tuhle "vlastnost" mi potvrdil i řídící pracovník ČEZu.
Suma vlastní spotřeby je CELKEM za rok cca 4820 kWh .. tedy cca 4,8 MWh !!
K tom u soustavně odebírá, údajně pro své řízení, od nuly do místy do 150 W ze sítě ! průměr někde okolo 75 W.
Vlastní zkušenost!!!
To že ve dne v noci hučí jak startující stíhačka mi až tak nevadí, protože ho mám ve sklepě v samostatné místnosti.
Co je však tragické, je jeho celková vlastní spotřeba .. v průměru 550 W .. ve dne v noci jako průměr. Pohybuje se od cca 500 W až 650 W vyjímečně ale i 750W.
K tom u soustavně odebírá, údajně pro své řízení, od nuly do místy do 150 W ze sítě ! průměr někde okolo 75 W.
Taaaaak. Vy byste chteli usetrit za elektriku, jooooo???
Poridte si fotovoltaiku - nejlepe od nas OD ČEZU !
My vas o tu elektriku stejne stahnem !
Ach jo ...
A rozumim tomu spravne, ze z baterek si obed neohrejes? Ani nezatopis? I kdyz jsou plne nabite? To jako vazne??? To absolutne postrada smysl!
"Zalohovana" cast u mne funguje jen a pouze pri vypadku site (na ulici). Ale jinak mi z baterek jede naprosto cely barak.
Takze tu cez elektrarnu nejak nechapu. Tedy pokud to neni primo zamer ...
Poridte si fotovoltaiku - nejlepe od nas OD ČEZU !
My vas o tu elektriku stejne stahnem !
Ach jo ...
A rozumim tomu spravne, ze z baterek si obed neohrejes? Ani nezatopis? I kdyz jsou plne nabite? To jako vazne??? To absolutne postrada smysl!
"Zalohovana" cast u mne funguje jen a pouze pri vypadku site (na ulici). Ale jinak mi z baterek jede naprosto cely barak.
Takze tu cez elektrarnu nejak nechapu. Tedy pokud to neni primo zamer ...
A kdyz tak nad tim premyslim, na co vlastne je dobra takova FTV, kdyz spotrebice, ktere zerou v chalupe nejvic elektriky - stejne zerou ze site ???
To je postavene na palici!
Bud to nekdo blbe zapojil, nebo je to zamer - a v tom pripade je to snad na zalobu
To je postavene na palici!
Bud to nekdo blbe zapojil, nebo je to zamer - a v tom pripade je to snad na zalobu
Tohle je vážně hustý. Když to srovnám s tím, že naše FVE má spotřebu v noci cca 15W a ve dne do 100W. Ale o ČEZ BatteryBoxu už jsem něco takového taky zaslechl. Někdo si snad dokonce stěžoval, že to v zimě víc sežere než vyrobí.Co je však tragické, je jeho celková vlastní spotřeba .. v průměru 550 W .. ve dne v noci jako průměr. Pohybuje se od cca 500 W až 650 W vyjímečně ale i 750W.
EDIT: https://www.cez.cz/cs/technologie/moje- ... ime-172547
SkyFVE 9 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), APC Smart-UPS 5kVA, SkyPowerBox LF 4810 1kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (HA aspol.)
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Já jen dodávám, či jen připomínám, že: navíc vaše FVE s fyzickou aku bude pravděpodobně dál fungovat i v noci i při případném Black-Outu Ta s virtuální baterií (VB) jaksi ne ...
A BlackOut nebejvá jen kvůli pádu celé sítě - ten je vyjímečný ale s rozvojem "zelené" individuální výroby stále pravděpodobnější, ale ten lokální je docela běžný! Poslední zprávy např tady: https://www.google.com/search?q=tis%C3% ... 8&dpr=1.94 , https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vitr ... _domaci_ba
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Já mám taky Battery Box Home z listopadu 2022, ale propojení s internetem po reklamaci až po 3 měsících - proč asi.setinka píše: ↑pon kvě 06, 2024 2:19 pm Mám Battery box od ČEZu z roku 2022
Vlastní zkušenost!!!
Systém FVE s měničem infini, kromě vysoké spotřeby vytváří poruch v síti, které se projevují tak, že se mění nastavení spotřebičů například vypne trouba. Jak toto odstranit ? Kromě toho například energie z baterií v noci jde do přetoků, data z systému jsou taková například ze sítě jde 1,6kW do zátěže jde 100 W, baterie i FVE 0 W - tak spotřeba systému je opravdu 1,5kW, bylo taky 4kW - nevyhoříme?
Co s tím? Jak dokázat poruchy v síti ev vyšší harmonické?
Dobrý den, mám nejen vysokou spotřebu, ale hlavně Battery box dělá poruchy v síti např mi vypíná internet, nebo se vypne trouba. Nejvíce mne štve že obrazovka PC se mi začne přepínat nebo přenastavovat počítač. ČEZ dělá jakože je všechno v pořádku.. Dodali mi zcela jiné zařízení spotřeba má být 50-150W ve skutečnosti toho bylo dosažena jednou a to 149W a to je důkaz od Čezu. že to je pod 150W. Tím, že se dělají poruchy v síti dochází k zakázaným funkcím např přetoky z baterií v noci. V dokumentaci je uvedeno že zařízení má hlučnost 35-45 dB při maximálním výkonu 65 dB Při asi 2/3 výkonu má hlučnost 75dB. Opravdu nejhorší je když pracujete na počítači a dokument vám zmizí a objeví se zcela jiné okno, nebo přenastaví PC a musím hledat kde je chyba. Nemůžete použít ani internetem ovládání, protože vypínání přijímače optiky je nahodilé a musí se celé zařízení resetovat ČEZ jsou neschopní zmetci.
Vladimír Tůma
vta@volny.cz
Vladimír Tůma
vta@volny.cz
Zmizení dokumentu v PC tak jak to popisuje a viní z toho napájení je dle mého nesmysl. I počet příspěvků zde na SF svědčí spíše o zmatenosti či přímo o úmyslu poškodit dodavatele.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Tak téma restartu PC při přepínání ostrov/grid je téma i u nás doma.
A podobné problémy jsem zažil i s uvolněným vodičem fáze nebo nuly. (Elektrikář po instalaci rozvaděče pro FV: "všechno jsem pěkně utáhl, to je váš problém" já: "a tenhle?" elektrikář: "ten jsem zapomněl...").
Ale ten popis výše je extrémně zmatený a neřešitelný takto dálkově.
A podobné problémy jsem zažil i s uvolněným vodičem fáze nebo nuly. (Elektrikář po instalaci rozvaděče pro FV: "všechno jsem pěkně utáhl, to je váš problém" já: "a tenhle?" elektrikář: "ten jsem zapomněl...").
Ale ten popis výše je extrémně zmatený a neřešitelný takto dálkově.