Rozšíření hybridní FVE

Odpovědět
tafx
Příspěvky: 81
Registrován: sob črc 23, 2022 9:59 am
Výkon panelů v FVE [Wp]: 12400
Kapacita baterie [kWh]: 13

Rozšíření hybridní FVE

Příspěvek od tafx »

Zdravím všechny. Chtěl bych vás požádat o radu či názor, jakým způsobem nejlépe rozšířit stávající FVE. Možná to bude zajímat více lidí, protože mám standardního hybrida s Goodwe 10K-ET, BYD 12,8 kWh baterií a 12,4 kWp panelů. Víc už se ani připojit nedá a na střechu domu se ani víc nevejde. Nicméně přichází druhé EV a poroste spotřeba. Proto plánuju zastřešit stání pro 2 auta a dát tam dalších 7,5 kWp panelů. Stání je ovšem cca 30 m od domu. Natáhl jsem tam kabel 5x6 pro 2 wallboxy. Poblíž je také elektroměrový rozvaděč v plotě.

Nabízí se 2 varianty:
1. Jednoduchý AC-coupling a levný 3fázový ongid střídač přímo v přístřešku napojený na přívod k wallboxům. Nevyžaduje to žádný velký zásah do instalace. Pouze bude třeba vyřešit umístění a připojení smartmeteru ongrid střídače pro omezení přetoků (pokud nepovolí zvýšení rezervovaného výkonu). NEváhodou je, že to nepůjde provozovat v ostrovu. U této varianty si nejsem jistý několika věcmi:
i) Mohu použít jakýkoli 3f ongrid střídač nebo je nutný/dobrý, aby byl asymetrický?
ii) Umí Goodwe dobíjet baterii z ongrid střídače?

2. Složitější varianta, kdy bych přesunul Goodwe do role ac-couplingového ongridu pod přístřešek a koupil jako hlavní hybridní měnič Deye 12kW. Ongrid bych připojil na GEN vstup Deye pro provoz v ostrovu. Wallboxy bych připojil buď k elektroměru (varianta 2a) nebo také na GEN vstup měniče pokud by to mohlo fungovat (varianta 2b). Možná výhoda by byla, že by to teoreticky mohlo fungovat v ostrovním provozu. Praktická využitelnost ostrovního provozu je velkou otázkou. Od sítě se se dvěma EV těžko někdy odstřihnu...
iii) mohla by fungovat varianta 2b? Nebo hrozí, že Deye prostě odstřihne kdykoli nabíjející se EV na GEN portu, což by mohlo způsobit problémy?
iv) K čemu byste se klonili vy a proč?

Já se kloním k variantě 1, protože je to prostě jednoduchý a levný. Ostrovní režim jsem používal především kvůli omezení přícuců. To už ale není po updatu Goodwe takový problém a do ostrovu na noc nepřepínám.
Díky za jakékoli konstruktivní připomínky a nápady.
Přílohy
Schéma.png
Schéma.png (42.22 KiB) Zobrazeno 350 x
Hybrid 12,44 kWp, 26x400 Wp + 4x510Wp Trina Solar, GW10K-ET, 12,8 kWh BYD, 2 x Wallbox Alfen Eve, EVCC.io pro řízení nabíjení auta, Citroen E-C4, skoro celej dům na backupu pro ostrovní provoz
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“