Balancování přetoků

Odpovědět
Martin Weigl
Příspěvky: 1
Registrován: sob čer 08, 2024 4:08 pm

Balancování přetoků

Příspěvek od Martin Weigl »

Obracím se na místní borce s otázkou. Mam 3x 1f Victron Multiplus II a cerbo k tomu. Mám povolené přetoky. Má otázka zní:

Pakliže mi sepne bojler, který je na první fázi a bere cca 3kw a panely dávají víc než je potřeba (například 5kw), dají se nějak nastavit střídače taky aby přetoky obstarávaly zbylé dva střídače na fázi 2 a 3, které se v danou chvíli flakaji? Cílem je, aby se zátěž rozložila více rovnoměrně mezi střídače. V tuto chvíli mi jede střídač na první fázi naplno (bojler + přetoky), druhý střídač tlačí zbytek pretoku a třetí střídač si válí šunky. Viz obrázek 1.

Když je však systém bez zátěže a jdou jen přetoky je to krásně rovnomerne. Viz. Obrázek 2.

Nějaký způsob jak tohle chování doladit?

Diky
Obrázek 1.
Obrázek 1.
Screenshot_2024-06-08-10-28-24-366_nl.victronenergy.jpg (383.62 KiB) Zobrazeno 536 x
Obrázek 2.
Obrázek 2.
Screenshot_2024-06-08-16-03-42-958_nl.victronenergy.jpg (367.36 KiB) Zobrazeno 536 x
Lugos
Příspěvky: 28
Registrován: stř zář 27, 2023 8:07 am

Re: Balancování přetoků

Příspěvek od Lugos »

Zajímavé,
nemám zapnuty přetoky, tak to zkusím nasimulovat odpoledne až bude aku na 100%.

Máš asi MPII 5000 ? nebo víc.
Máš asistenta ESS ? - MPII máš jako 3f systém, určitě? Je určen hlavní MPII ?
V ESS "Dodávka do sítě" povoleno jen "FV připojené k DC" -
"Omezení dodávky do sítě" aktivní ? nebo omezeno na kolik ?
K zapíníní Boileru používáš co? .... ručně , NodeRed ... AC out..

Vyzvídám, jen aby se to dalo porovnat s mým systémem (nastavením)
- vyznám se v tom jen jako "úroveň" uživatel , ale přepnout do SuperUser umím :lol:
6.3 kWp, 2 x MPPT Victron 150/70, 3 x MPII 3kVA, 10.65 kWh Pylontech, Cerbo GX.
Lugos
Příspěvky: 28
Registrován: stř zář 27, 2023 8:07 am

Re: Balancování přetoků

Příspěvek od Lugos »

Pokus první:

fáze L2 zatížena 1300W vařič.
Hodnota síťového odběru nastavena z 0W na -600W.

a jak je vidět z obrázku:
panely +1600W spotřeba domu -1600W a do sítě rovnoměrně cca -600W
( neměl kde brát tak to vzal z aku -800W ... to je důsledek aktivace Hodnota síťového odběru = -600W )
Screenshot 2024-06-09 at 08-43-17 FVE VRM Portal.png
Screenshot 2024-06-09 at 08-43-17 FVE VRM Portal.png (63.63 KiB) Zobrazeno 429 x
Takže myslím, že to bude probíhat obdobně až bude aku na 100% a zapnu to přes Dodávka do sítě.
Jen aku bude na 100% - Tak to bude posílat do sítě jen to co zbyde watty z panelů (po odečtení spotřeby domu)
6.3 kWp, 2 x MPPT Victron 150/70, 3 x MPII 3kVA, 10.65 kWh Pylontech, Cerbo GX.
Krongo
Příspěvky: 1
Registrován: ned čer 09, 2024 8:01 pm

Re: Balancování přetoků

Příspěvek od Krongo »

Ahoj, jak máte v ESS nastaveno multiphase regulation? A jakou máte verzi FW u MultiPlusu?
U mě se to chová dost podivně. Většinu tlačí přes L1…
Lugos
Příspěvky: 28
Registrován: stř zář 27, 2023 8:07 am

Re: Balancování přetoků

Příspěvek od Lugos »

Zdar
ESS "Vícefázová regulace" = "Měření po fázích"
(když jsem tam měl součet ukazovalo to blbiny.

Firmware:
Screenshot 2024-06-12 at 10-03-40 FVE VRM Portal.png
Screenshot 2024-06-12 at 10-03-40 FVE VRM Portal.png (20.04 KiB) Zobrazeno 178 x
Nyní zatím nepřecházím na vyšší ... kdybych chtěl update CERBO musím nejdříve udělat MPII (to sem tak nějak vyčetl)

Zátím vše šlape ( mimo problému s Passthru - 5x za den se zapne na pár sekund ....)
To by prý měl vyřešit update MPII a nastavení na GRID code CZ, psali na facebook (ale dost se o tom výsledku hádali)

MPPT a Cerbo jsem si update sám, ale MPII :x ... tak nějak jsem viděl technika jak to dělá (prováděl tam kouzla s "Merge files" díky čemuž ty MPII nevymazal a nastavení zůstalo = sám to dělat nebudu.
6.3 kWp, 2 x MPPT Victron 150/70, 3 x MPII 3kVA, 10.65 kWh Pylontech, Cerbo GX.
pibi
Příspěvky: 142
Registrován: ned dub 23, 2023 5:25 pm
Bydliště: Východně od 3nce
Výkon panelů v FVE [Wp]: 14
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: Balancování přetoků

Příspěvek od pibi »

Není to žádná raketová věda, v nastavení je asi 5 nebo 6 karet, udělal jsem si screenshoty všech, po aktualizaci je prošel a nastavil podle uložených snímků. Jen je třeba si uvědomit, že po odeslání nastavení do Multiplusu na pár sekund vypne výstup, takže není vhodné provádět nastavování z desktopu připojeného na výstup FVE :sun2: .
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Odpovědět

Zpět na „Victron komunita“