Přetoky do sítě

Odpovědět
jefos
Příspěvky: 6
Registrován: úte bře 21, 2023 11:38 am

Přetoky do sítě

Příspěvek od jefos »

Mám dotaz, mám instalovanou fotovoltaiku o výkonu 4,9 kWp (celkem 12 panelů orientace na J, JZ, sklon střechy 33°), měnič Solax X3-hybrid-G4, povoleny přetoky do sítě, nový elektroměr mám od 28.12.2022.
Protože topím odporovými dráty v podlaze, a vodu ohřívám v el. bojleru tak jsem podlehl vábení E.ONu a vzal jsem elektrárnu od nich, abych mohl využívat jejich virtuální baterii, to co vyrobím přes léto, spotřebuji v zimě, kdy přes zimu mám spotřebu cca 1MWh/měsíc, celkem za rok spotřeba 8MWh. Ale teď v březnu, když svítí slunce déle, jsem zjistil, že měnič do sítě skoro nic neposílá, i když měnič je natsaven na feed priority. Viz přiložené obrázky z 18.3.2022 - první je výroba z fotovoltaiky, včetně přetoků do sítě, druhý obrázek je i s vlastní spotřebou domu, a odebranou energií ze sítě.
Nevíte čím by to mohlo být?
první
první
elektrárna.png (49.2 KiB) Zobrazeno 3752 x
druhý
druhý
elektrárna2.png (64.64 KiB) Zobrazeno 3752 x
Diablo007
Příspěvky: 2056
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Přetoky do sítě

Příspěvek od Diablo007 »

Diablo007 píše: úte bře 21, 2023 12:01 pm Spotřeba je vyšší než výroba a nemá co dodávat. Jinak virtuální baterie u tak malé instalace bude spíš prodělek než že by jsi ušetřil. Na tohle jsi měl.kit aspoň 10kwp aby to trochu fungovalo
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
jefos
Příspěvky: 6
Registrován: úte bře 21, 2023 11:38 am

Re: Přetoky do sítě

Příspěvek od jefos »

No ono jde spíš o to, že ta elektrárna ve 12 hodin, kdy na ni svíti nejvíc slunce dává výkon, jako je aktuální spotřeba, přitom by podle mě měla dodávat do sítě.
jefos
Příspěvky: 6
Registrován: úte bře 21, 2023 11:38 am

Re: Přetoky do sítě

Příspěvek od jefos »

Diablo007 píše: úte bře 21, 2023 12:02 pm
Diablo007 píše: úte bře 21, 2023 12:01 pm Spotřeba je vyšší než výroba a nemá co dodávat. Jinak virtuální baterie u tak malé instalace bude spíš prodělek než že by jsi ušetřil. Na tohle jsi měl.kit aspoň 10kwp aby to trochu fungovalo
No ono jde spíš o to, že ta elektrárna ve 12 hodin, kdy na ni svíti nejvíc slunce dává výkon, jako je aktuální spotřeba, přitom by podle mě měla dodávat do sítě.
Diablo007
Příspěvky: 2056
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Přetoky do sítě

Příspěvek od Diablo007 »

Tak pak.jsou zakázané přetoky
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
jefos
Příspěvky: 6
Registrován: úte bře 21, 2023 11:38 am

Re: Přetoky do sítě

Příspěvek od jefos »

Diablo007 píše: úte bře 21, 2023 12:32 pm Tak pak.jsou zakázané přetoky
Jako od ČEZ Distribuce, připojení mikrozdroje mám schváleno s rezervovaným výkonem 5500kW, včetně změny měření, a výměny elektroměru. Tak kde by ty přetoky měli být zakázány?
FishBone
Příspěvky: 30
Registrován: čtv srp 04, 2022 7:21 am
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8
Kapacita baterie [kWh]: 11

Re: Přetoky do sítě

Příspěvek od FishBone »

Přetoky je potřeba ještě povolit v nastavení měniče. To by měl udělat dodavatel FVE po výměně elektroměru.
8kWp JJZ | GW10k-ET | Pylontech Force H2 14,2kWh
Diablo007
Příspěvky: 2056
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Přetoky do sítě

Příspěvek od Diablo007 »

Jak říká kolega tohle se povoluje v měniči. Do prvního paralelního připojení by neměl měnič dodávat do sítě tedy jsou dvě verze buď je úplně vypnutý nebo se mu zakáží přetoky po tom co je vyměněný elektroměr je potřeba je povolit. Trochu mi uniká proč jsi vzal hybridní střídač bez baterie když dotace by ti většinu z ní zaplaltila?
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
misif
Příspěvky: 110
Registrován: stř zář 14, 2022 10:49 am
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
Kapacita baterie [kWh]: 10

Re: Přetoky do sítě

Příspěvek od misif »

Je to fakt smutný vidět něco takového.
Pro tvojí spotřebu bys k virtuální baterii potřeboval 10kWp elektrárnu, fyzickou baterii má smysl instalovat v podstatě vždy, dostaneš jí v podstatě zaplacenou z dotace. Spoléhat se na dlouhodobou existenci a výhodnost produktu virtuální baterie je blbost. Instalační firma tě dostatečně nepoučila a samozřejmě ve střídači nemáš povolené přetoky ven, tak si je povol, nebo o to požádej inst. firmu (předpokládám, že již proběhlo první paralelní připojení a máš s obchodníkem sjednaný tarif s virtuální baterií).
Máš tam alespoň nějaký silnější střídač, abys mohl v budoucnu přidat panely?
jefos
Příspěvky: 6
Registrován: úte bře 21, 2023 11:38 am

Re: Přetoky do sítě

Příspěvek od jefos »

misif píše: stř bře 22, 2023 8:45 am Je to fakt smutný vidět něco takového.
Pro tvojí spotřebu bys k virtuální baterii potřeboval 10kWp elektrárnu, fyzickou baterii má smysl instalovat v podstatě vždy, dostaneš jí v podstatě zaplacenou z dotace. Spoléhat se na dlouhodobou existenci a výhodnost produktu virtuální baterie je blbost. Instalační firma tě dostatečně nepoučila a samozřejmě ve střídači nemáš povolené přetoky ven, tak si je povol, nebo o to požádej inst. firmu (předpokládám, že již proběhlo první paralelní připojení a máš s obchodníkem sjednaný tarif s virtuální baterií).
Máš tam alespoň nějaký silnější střídač, abys mohl v budoucnu přidat panely?
Střídač je až do výkonu 10 kWp, ale vzhledem k tvaru střechy už tam dám maximálně 3 - 4 panely, 2 na každý string, takže z toho nedostanu víc než 6,5 kWp. Jedině další střídač a panely dát na východní střechu. S firmou už to řeším, příští týden přijedou se na to podívat. Paralelní připojení proběhlo.
Fyzickou baterii mám v plánu do budoucna, ono to bylo taky o finančních možnostech :-)
jefos
Příspěvky: 6
Registrován: úte bře 21, 2023 11:38 am

Re: Přetoky do sítě

Příspěvek od jefos »

Diablo007 píše: úte bře 21, 2023 6:52 pm Jak říká kolega tohle se povoluje v měniči. Do prvního paralelního připojení by neměl měnič dodávat do sítě tedy jsou dvě verze buď je úplně vypnutý nebo se mu zakáží přetoky po tom co je vyměněný elektroměr je potřeba je povolit. Trochu mi uniká proč jsi vzal hybridní střídač bez baterie když dotace by ti většinu z ní zaplaltila?
Baterka bude, jen prostě v danou chvíli na ni nebyly peníze :-(
Diablo007
Příspěvky: 2056
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Přetoky do sítě

Příspěvek od Diablo007 »

Jenže na dotaci by tě baterka stala 60t teď tě bude stát 160t to není moc promyšlené. I kdyby sis na to půjčil tak úrok tak vysoký nezapaltis
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Uživatelský avatar
Iamwonder
Příspěvky: 7
Registrován: pon lis 07, 2022 9:00 am

Re: Přetoky do sítě

Příspěvek od Iamwonder »

Ahoj. Byly to ty přetoky zakázané v měniči nakonec jen? Je fajn vždycky napsat do fora i když už je problém vyřešen. Díkes :)
Miliam
Příspěvky: 1
Registrován: pát čer 16, 2023 1:15 am

Re: Přetoky do sítě

Příspěvek od Miliam »

Dlouho jsem hledal možnost, jak se dostat s přetoky na burzu. Pak jsem našel společnost electree, která mi zajišťuje prodej přetoků na burze za spotové ceny. Je super, že jim nemusím platit žádnou provizi, platím jim jen fixní měsíční poplatek, který je 217 Kč měsíčně. Mám s nimi smlouvu na dobu neurčitou se 3 měsíční výpovědní lhůtou.
Excelent
Příspěvky: 51
Registrován: pát kvě 13, 2022 9:34 pm
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9600
Kapacita baterie [kWh]: 17

Re: Přetoky do sítě

Příspěvek od Excelent »

Koukám, p. Miliam se dnes snaží, už na několikátem fóru vidím stejný přispěvek :rofl:
Solax X3 Hybrid G4 10.0-D + 17,4 kWh LiFePo4 (3* Solax TriplePower T58)
21 panelů x 455Wp = 9,6kWp, 2 stringy, vše na čistý jihozápad
MiniPC NUC + Home Assistant + Grafana + Node red + Shelly věci
Virtuální baterie od ČEZu
centaurian
Příspěvky: 4
Registrován: čtv pro 28, 2023 10:56 pm

Re: Přetoky do sítě

Příspěvek od centaurian »

@Excelent
A přitom to není žádná extra nabídka (existuje hned několik dalších společností které vykupují s nulovým poplatkem za prodej kWh s nižším měsíčním paušálem). Aby to bylo výhodnější než můj stávající výkup, tak bych každý měsíc prodat víc jak 723kWh. A hlavně v zimě se paušální poplatek vyloženě "vyplatí". Osobně si myslím, že jsou spíše zajímavější nabídky s nulovým paušálem a nějakým (nízkým) poplatkem za prodej kWh, protože zima je pak za 0 a v létě je to skoro na stejno - hlavně pokud se rozumně hospodaří s výrobou (což se stejně musí kvůli dnům se zápornou cenou, promítnout do toho poplatek za prodanou kWh už toho moc nezmění).
ceny.PNG
ceny.PNG (30.3 KiB) Zobrazeno 394 x
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“