Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Odpovědět
Cmrnda
Příspěvky: 862
Registrován: pát srp 19, 2022 4:42 pm

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od Cmrnda »

:lol: :lol: :lol: Hlavně to vvn je důležitý.
To mi připomíná rčení socialistickýho blahobytu před r.89, kdy ČKD vyzdvihovalo jak se máme v socializmu dobře, hlavně proto že ČKD zlevnilo lokomotivy. :lol: :lol: :lol:
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Nabíječka: Upgrade PWM Volt Polska 24 000 Ap
Baterie: 6x startovací autobaterie 12V 45Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MainSystem
Beny
Příspěvky: 417
Registrován: čtv říj 21, 2021 9:17 pm

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od Beny »

SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
Mikael_
Příspěvky: 12
Registrován: pon úno 06, 2023 8:49 am

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od Mikael_ »

kamils píše: sob čer 01, 2024 10:44 am
Mikael_ píše: čtv kvě 30, 2024 2:51 pm Ahoj, popíšu mou zkušenost se svou VB, kterou jsem měl nyní 1 rok a případně poprosím o doporučení/radu co by se dalo dále zlepšit.
Vyúčtování jsem měl za období 1. 4. 2023 – 31. 3. 2024.

FVE máme 5,5kwp na jih s distribuční sazbou u ČEZ D45D. Jedná se o letní domek, tzn. Že tam nežijeme, ale trávíme nemalou část v roce (víkendy, dovolené, svátky, občas pracovně). Topení bohužel elektrokotel (s chytrými hlavicemi, což topíme zejména když tam nejsme, jinak využíváme krb) a TUV. Dům je velmi dobře zateplen, dělali jsme termovizi. Vyúčtování skončilo přeplatkem s tím, že jsme platili zálohu měsíčně 2600. Museli jsem si tedy po tom co jsme přetokem odvedli skoro 3MWh, dokoupit ještě skoro 2MWh. Je zvláštní, že v aplikace (SEMS – nevím jak moc jeto důvěryhodný údaj), mi to ukazuje, že jsem jenom za rok 2023 vyrobil skoro 5MWh ale distribuce ukazuje že přetoky byly 2,9MWh. Největší spotřebu máme když topí elektrokotel v zimě, ale to jsou tak 2 měsíce. V létě naopak skoro žádnou spotřebu nemáme vidím to i na datech. Je možný, že mi hodně spotřebuje např. samotný měnič? Plán byl takový, že by přetoky byly cca stejné jako spotřeba, ale bohužel dokupovat skoro 2MWh už s cenou u VB zahýbe.
Spotřeba je asi opravdu vysoká, pokud je vytápění a styl užívání domku po více let stejný, vzal bych vyúčtování spotřeby za roky před FVE a podíval se spotřebu v kWh ne v Kč. Průměrnou roční spotřebu by porovnal s posledním vyúčtováním - z toho by mohl byt vidět přínos FVE.
Dále bych si aktivoval "Můj CEZ" a portál naměřených hodnot "PND" a podíval se detailní rozložení spotřeby (po měsících) za poslední rok s FVE.
Pokud je tady publikujete, můžeme dal nad nimi podiskutovat.
Asi bych na zimu (říjen - březen ???) vypínal FVE, protože Goodwe opravdu hodně "žere" a přes špatné období na sebe ani nevydělá.
Děkuji za odpověď. Zde přikládám jak je rozložena spotřeba v měsísích. Samozřejmě největší je ta v zimě, kdy si elektrokotel s bojlerem vezme svoje (nemáme údaje po měsících za předchozí vyúčtování, možná bych někde našel předešlé roky, ale přijde mi to, že ta spotřeba je obdobná). V létě FVE asi hodně pomáhá, na to že jede myčka, pračka a bojler často.
Bez názvu.png
Bez názvu.png (30.28 KiB) Zobrazeno 3083 x
Nutno také říct, že od začátku zimy, kdy teploty padají pod 10 stupňů, tak domek až do konce zimy temperujeme těmi 10 stupni. Takže kotel jede v podstatě neustále.

Dům je dřevostavba cca 10let stará, termovizi jsem si před realizací FVE udělal a výsledkem bylo: Při detailní kontrole ztrát na plášti budovy vč. usazení na základovou desku nebyly zjištěny žádné zásadní vady v izolaci ani menší tepelné mosty u oken a dveří, které by výrazně navyšovaly náklady na topení. Taky musím říct, že hodně topíme krbem, jinak by ta spotřeba byla mnohem vyšší.

Určitě vyzkouším v nějakém tom listopadu vypnutí FVE a nahození zase v březnu. Po aktualizace firmwaru se pokusím také zeptat realizační firmy. Je mi to zvláštní, říkal jsem si, že jsme takový ten typizovaný domek, pro který ta VB by měla smysl, ale dokupováním 2MWh mi to trošku rozhodilo výpočty.

Možná ještě mohu uvést jakým způsobem zatápíme v zimě a v době chladu. Před příjezdem na domek, který celou zimu temperujeme na 10 stupňů, vzdáleně přes aplikaci vytopím horní pokoj, případně dva pokoje podle situace (zbylý třetí pokoj a horní koupelna zůstanou bez vytopení). V 1.NP v obýváku společně s jídelnou a kuchyní (cca 40m2) vytopím na třeba 17-18 stupňů a zbytek dotopím krbem jakmile přijedeme. Bojler následně na místě zapnu naplno. S tímto si ten elektrokotel asi vezme hodně, ale ta situace byla obdobná roky předtím (kromě vzdáleného zatápění přes termohlavice, které měly za úkol spotřebu trochu regulovat).
kamils
Příspěvky: 120
Registrován: stř zář 01, 2021 10:14 am

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od kamils »

Tak se na to divám, ale nějak mi to nesedí. Údaj o spotřebě za předminulé období (22/23) je za 14 měs, pokud od něj odečtu leden a únor (6,3 - (1,13 + 0,54)) (vzal jsem spotřebu v roce 24), tak mi vychází okolo 4,6 MWh / 12 měs. Spotřeba za následující období (23/24), ale už s FVE, je taky 4,6 MWh. Takže žádné snížení spotřeby.
Do VB bylo uloženo 2,9 MWh a pokud byl výnos FVE cca 5MWh (což je reálna hodnota), tak se musely navíc (oproti předchozí sezoně) nějak spotřebovat přibližně 2 MWh. Je vidět, že v měsících 5 - 9 je spotřeba pokryta z FVE.
Pokud dům užíváte přibližně stejně a nepřibyly nové spotřebiče s větší spotřebou (klima, ohřev bazénu, ...), tak je asi něco špatně. Takové navýšení spotřeby velice pravděpodobně nemůže způsobovat měnič, ale můžete udělat pokus a vypnout ho na dobu mezi návštěvami domku. Pak se podívat na PND jaká byla spotřeba za několik dnů se zapnutým a vypnutým měničem. Víc mě nenapadá.
Tomáš Hruzík
Příspěvky: 1
Registrován: pon črc 08, 2024 9:05 am

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od Tomáš Hruzík »

Dobrý den mohl by nám někdo pomoc s rozhodnutím jestli si dát VB nebo prodávat přebytky? Máme nabídku na FVE Solax 9,975/11,6 baterie cena 213 000kč. Končí nám fixace na elektřinu kterou jsme měli ještě před krizí takže momentálně neporovnatelne. Máme cca 10MWh spotřebu ročně topim a ohřívam vodu TČ vzduch voda do kterého nemůžu dát patronu na přebytek vyrobené elektriky. Takže nevím co se pro naši spotřebu vyplatí? Když nám TČ veme za rok cca 5-6MWh a nejvíc vlastně v zimě kdy topime a FVE skoro nic nedává. A do VB můžu poslat maximálně polovinu naší spotřeby to je 5MWh. Tak budu muset ještě dokupovat za nejvyšší tarif 1 nebo 2 MWh od ČEZU +všechny OZE a 500 měsíční poplatek za uložení jsem se dočetl ze tam mají. Na druhou stranu mame nabídku na cca 4000kč měsíčně na 1 rok zálohy + těch 5MWh prodat našel jsem 1700kč za 1MWh -116kč nějaký poplatek měsíčně. Takže bych potřeboval vědět co je pro nás ta správná cesta jestli VB nebo prodej. Děkuji za odpověď a omlouvám se že jsem to tak rozepsal moc se v tom nevyznáme s manželkou a nechceme udělat nějakou blbost.
ClonyXXL
Příspěvky: 238
Registrován: čtv úno 02, 2023 9:51 am

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od ClonyXXL »

Ja osobne jsem byl vzdy odpurcem VB.
Vzhledem k tomu, ze vykupni ceny neustale klesaji, prestava davat smysl ji prodavat (osobne mam nabidku od EONu na pristi rok 700/MWh) a zvazuji, pri jake vysi vykupni ceny pretoky vypnu uplne.
Proto - pokud je to trochu prijatelne ta VB, asi bych sel do ni. (Ja stejne nemuzu - mam vyrobni EAN) a vic nez 10 kWp.

Mam taky TČ a u nej solo bojler 300l na TUV. Ohrivam z pretoku.
Asi by pomohlo vice baterek a nakupovat za spot. Ja to tak mam. Ale je to holt o penezich.
kamils
Příspěvky: 120
Registrován: stř zář 01, 2021 10:14 am

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od kamils »

Tomáš Hruzík píše: pon črc 08, 2024 9:45 am Máme cca 10MWh spotřebu ročně topim a ohřívam vodu TČ vzduch voda do kterého nemůžu dát patronu na přebytek vyrobené elektriky.

To jde vyřešit předřazeným bojlerem s el. patronou, dejme tomu 200l, pokud je ho kam umístit.
A do VB můžu poslat maximálně polovinu naší spotřeby to je 5MWh. Tak budu muset ještě dokupovat za nejvyšší tarif 1 nebo 2 MWh od ČEZU +všechny OZE a 500 měsíční poplatek za uložení jsem se dočetl ze tam mají.
Ekonomika VB vychází pěkně, pokud nemusíš nic dokupovat. Když máš FVE na dotaci, je u nových instalaci omezen rezervovaný výkon (max. přetok do sítě) na 1/2 výkonu panelů. Tj. nějakých 5kW a to je další mínus řešení s VB, protože o to se bude hůř střádat.
Na druhou stranu máme nabídku na cca 4000kč měsíčně na 1 rok zálohy + těch 5MWh prodat našel jsem 1700kč za 1MWh -116kč nějaký poplatek měsíčně. Takže bych potřeboval vědět co je pro nás ta správná cesta jestli VB nebo prodej.
Prodej je o štěstí, že dostaneš dobrou cenu, ale časem to bude už jen horší.

Doporučil bych hledat cesty jak akumulovat co nejvíce energie doma, např. další bojler, natápění TC domácnosti na vyšší teplotu, když je dost slunka, akumulační nádoba, ... . Pokud něco zbyde tak raději prodat, než se zavazovat na delší fixaci s VB. I když jsem teď viděl i VB s jednoletou smlouvou. Asi bych jednu sezonu zkusil přímý prodej a podle výsledku se zařídil v příští sezoně.
Jinak tady dával Youda excel. tabulku, která počítala výhodnost VB, ale nevím jak relevantně odhadnout množství dodané energie do VB.
misif
Příspěvky: 119
Registrován: stř zář 14, 2022 10:49 am
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
Kapacita baterie [kWh]: 10

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od misif »

Tak přišlo vyúčtování.
Dle SA celk. spotřeba 11MWh, výroba 10MWh, přímá spotřeba 4MWh, spotřeba z baterie 2MWh.
Dle faktury 4MWh vyndáto z Virtuální baterie, 1MWh nákup. Celk. částka na faktuře 18tis. Kč.
Za 11MWh mám roční provoz domácnosti, ohřev TUV, provoz serverů 24/7 (cca 230W) a natankováno na 15tis. km v BEV. Fix na 3 roky, jsem spokojený.
Beny
Příspěvky: 417
Registrován: čtv říj 21, 2021 9:17 pm

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od Beny »

Co máte za tarif? 1 MWh nákup silovky a poplatky, 4 MWh jen poplatky za 18K? Přes prsty se mě to zdá moc.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
misif
Příspěvky: 119
Registrován: stř zář 14, 2022 10:49 am
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
Kapacita baterie [kWh]: 10

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od misif »

Beny píše: pon črc 15, 2024 10:23 am Co máte za tarif? 1 MWh nákup silovky a poplatky, 4 MWh jen poplatky za 18K? Přes prsty se mě to zdá moc.
ČEZ virtuální baterie, 5MWh, většina v nízkém tarifu, ale stejně je tam daň z elektřiny, podpora OZE, distribuční poplatky, celkem za 9.5tis Kč. 1MWh silovky dokoupena za 4tis Kč a ostatní jsou stálé poplatky (rezervace výkonu a paušál). Zaokrouhluji, nějaké stovky a desetiny MWh neuvádím.
Beny
Příspěvky: 417
Registrován: čtv říj 21, 2021 9:17 pm

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od Beny »

Poslední update Můj ČEZ započítává lépe virtuálku do spotřeby. Mám tam cca podobný přeplatek, který mě teď v srpnu vychází. Uvidím na konci roku, jak se buduu blížit k fakturaci, jak tro bude vypadat.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
suchyra
Příspěvky: 8
Registrován: úte kvě 07, 2024 1:41 pm

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od suchyra »

Zdravím solárníky a příznivce FVE.
Již jsem zde řešil zda VB či nikoliv, plánoval jsem 10kwp, ale nakonec bude bohužel menší - 4,8 kwp, baterie 7,1 kwh a střídač Goodwee GW8K-ETplus+, ale je v ceně domu a dá se kdykoliv rozšířit (až na 12kwp a 14,2kwh).

(tarif D57d, 4 členná rodina, pasivní dřevostavba bungalov cca 103m2 obytné plochy - předpokládané tepelné ztráty 2-3 kW, rekuperace, Loxone (venkovní žaluzie apod.), TČ Nibe 6KW vzduch-voda/podlahovka, bazénové TČ, plug-in hybrid)

Zkoušel jsem kalkukačku, ale nejsem z toho moc moudrý, v tomto případě je VB asi hloupost, že?

Díky za postřehy, ať se daří!
Uživatelský avatar
pave69
Příspěvky: 585
Registrován: čtv črc 14, 2022 5:30 pm
Bydliště: Brno Kohoutovice 385m.n.m.
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od pave69 »

suchyra píše: pát zář 06, 2024 2:48 pm Zdravím solárníky a příznivce FVE.
Již jsem zde řešil zda VB či nikoliv, plánoval jsem 10kwp, ale nakonec bude bohužel menší - 4,8 kwp, baterie 7,1 kwh a střídač Goodwee GW8K-ETplus+, ale je v ceně domu a dá se kdykoliv rozšířit (až na 12kwp a 14,2kwh).

(tarif D57d, 4 členná rodina, pasivní dřevostavba bungalov cca 103m2 obytné plochy - předpokládané tepelné ztráty 2-3 kW, rekuperace, Loxone (venkovní žaluzie apod.), TČ Nibe 6KW vzduch-voda/podlahovka, bazénové TČ, plug-in hybrid)

Zkoušel jsem kalkukačku, ale nejsem z toho moc moudrý, v tomto případě je VB asi hloupost, že?

Díky za postřehy, ať se daří!
To záleží na reálné spotřebě v létě, jestli bude co schovávat na zimu. Minimálně bych doporučil sdílení sama se sebou (https://portal.edc-cr.cz/), protože tam asi budou výkyvy spotřeba/dodávka, když je FV slabší. Ale zase to vyžaduje výrobní EAN, což pak brání VB. VB se dá vyzkoušet na sezónu a když to nebude vycházet, tak změnit tarif.
Beny
Příspěvky: 417
Registrován: čtv říj 21, 2021 9:17 pm

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od Beny »

suchyra píše: pát zář 06, 2024 2:48 pm Zdravím solárníky a příznivce FVE.
Již jsem zde řešil zda VB či nikoliv, plánoval jsem 10kwp, ale nakonec bude bohužel menší - 4,8 kwp, baterie 7,1 kwh a střídač Goodwee GW8K-ETplus+, ale je v ceně domu a dá se kdykoliv rozšířit (až na 12kwp a 14,2kwh).

(tarif D57d, 4 členná rodina, pasivní dřevostavba bungalov cca 103m2 obytné plochy - předpokládané tepelné ztráty 2-3 kW, rekuperace, Loxone (venkovní žaluzie apod.), TČ Nibe 6KW vzduch-voda/podlahovka, bazénové TČ, plug-in hybrid)

Zkoušel jsem kalkukačku, ale nejsem z toho moc moudrý, v tomto případě je VB asi hloupost, že?

Díky za postřehy, ať se daří!
Chce to sem hodit i nějaké čísla o spotřebě, léto zima. FVE udělá měco kolem 4,5 MWh pokud to není na západ otočeno.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
Beny
Příspěvky: 417
Registrován: čtv říj 21, 2021 9:17 pm

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od Beny »

pave69 píše: pát zář 06, 2024 4:35 pm
suchyra píše: pát zář 06, 2024 2:48 pm Zdravím solárníky a příznivce FVE.
Již jsem zde řešil zda VB či nikoliv, plánoval jsem 10kwp, ale nakonec bude bohužel menší - 4,8 kwp, baterie 7,1 kwh a střídač Goodwee GW8K-ETplus+, ale je v ceně domu a dá se kdykoliv rozšířit (až na 12kwp a 14,2kwh).

(tarif D57d, 4 členná rodina, pasivní dřevostavba bungalov cca 103m2 obytné plochy - předpokládané tepelné ztráty 2-3 kW, rekuperace, Loxone (venkovní žaluzie apod.), TČ Nibe 6KW vzduch-voda/podlahovka, bazénové TČ, plug-in hybrid)

Zkoušel jsem kalkukačku, ale nejsem z toho moc moudrý, v tomto případě je VB asi hloupost, že?

Díky za postřehy, ať se daří!
Ale zase to vyžaduje výrobní EAN, což pak brání VB.
Výrobní EAN máme již automaticky skoro všichni, jen se nesmí registrovat u OTE, což dělá obchodník. Od 1.7.2025 musí ale mít všechna FVE s přetokem smlouvu o odkupu, tedy EAN registrovaný. Lavinou dotazů jsme ČEZ "dotlačili" k nějaké reakci viz. https://www.cez.cz/cs/pro-vyrobce/novy- ... ZNsW-E3Ojw
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
suchyra
Příspěvky: 8
Registrován: úte kvě 07, 2024 1:41 pm

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od suchyra »

Beny píše: ned zář 08, 2024 7:00 pm
suchyra píše: pát zář 06, 2024 2:48 pm Zdravím solárníky a příznivce FVE.
Již jsem zde řešil zda VB či nikoliv, plánoval jsem 10kwp, ale nakonec bude bohužel menší - 4,8 kwp, baterie 7,1 kwh a střídač Goodwee GW8K-ETplus+, ale je v ceně domu a dá se kdykoliv rozšířit (až na 12kwp a 14,2kwh).

(tarif D57d, 4 členná rodina, pasivní dřevostavba bungalov cca 103m2 obytné plochy - předpokládané tepelné ztráty 2-3 kW, rekuperace, Loxone (venkovní žaluzie apod.), TČ Nibe 6KW vzduch-voda/podlahovka, bazénové TČ, plug-in hybrid)

Zkoušel jsem kalkukačku, ale nejsem z toho moc moudrý, v tomto případě je VB asi hloupost, že?

Díky za postřehy, ať se daří!
Chce to sem hodit i nějaké čísla o spotřebě, léto zima. FVE udělá měco kolem 4,5 MWh pokud to není na západ otočeno.
Spotřebu bohužel nevím, dům se začne nyní stavět... zateplený bude dobře - TZ minimální, orientace na jih - prosklené plochy se slunečními zisky, TČ kvalitní Nibe takže v zimě ta spotřeba nebude snad vysoká, ale čísla nevím....snad 5-8 Mw za rok?!
Střecha sklon 40ˇ a čistý JIH.
ClonyXXL
Příspěvky: 238
Registrován: čtv úno 02, 2023 9:51 am

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od ClonyXXL »

Ja ti do toho nechci kecat. Netusim proc bude FVE "bohuzel mensi".
Mam FVE dost velkou, ale stejne premyslim KDE VZIT ELEKTRIKU V ZIME, i kdyz pres leto nevim kam s ni.
Tudiz za me zadna FVE neni na zimu "dost velka".
Kazda kWh neodebrana ze site je super.
A je asi mnohem jednodussi a prijemnejsi premyslet "kam s ní" (bazen, elektroauto), nez kde ji vzit
suchyra
Příspěvky: 8
Registrován: úte kvě 07, 2024 1:41 pm

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od suchyra »

To je jasný, že v zimě by chtěli všichni větší a že každa KW neodebraná ze sítě je dobrá.... těch necelých 5kwp je ve standardu v ceně domu, původně jsme mysleli, že dáme místo toho radši komín/krb abychom splnili obnovitelné zdroje na dotaci NZÚ pasiv+ a velkou FVE uděláme po kolaudaci s další dotací zvlášť, ale po specifikaci a konečné ceně domu na to nevyjdou peníze, takže krb vyhodíme úplně a musíme spokojit s tou menší FVE "zdarma"... jak se říká, lepší něco než nic...to jen tak pro vysvětlení
Beny
Příspěvky: 417
Registrován: čtv říj 21, 2021 9:17 pm

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od Beny »

suchyra píše: pon zář 09, 2024 11:15 am Spotřebu bohužel nevím, dům se začne nyní stavět... zateplený bude dobře - TZ minimální, orientace na jih - prosklené plochy se slunečními zisky, TČ kvalitní Nibe takže v zimě ta spotřeba nebude snad vysoká, ale čísla nevím....snad 5-8 Mw za rok?!
Střecha sklon 40ˇ a čistý JIH.
Jsem myslel, když se staví nový barák, že se k tomu vytvoří energetický audit, kde se dá spočítat spotřeba domu aspoň na otop a ohřev TUV?
Pokud tedy nebudou v létě zvláštní požadavky na ohřev bazénu či výřivky, všechny přetoky do virtuálky. Kolik jich bude ... 2,5 MWh?? Aspoň něco. Zbytek se holt dokoupí.
Uvidíme po 1.1.2025, jaké budou nové podmínky pro VB.
PS: A vůbec bych se nebál ohřívat TUV v létě pomocí TČ. Jsou borci, kteří TČ "šetří" přes léto a ohřívají TUV spirálou.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
Kall
Příspěvky: 29
Registrován: ned říj 01, 2023 10:03 am

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od Kall »

Mám na střeše 8,8 kWp, od srpna 2023, přes zimu jsem dokupoval 1,6 MWh.
Od poloviny března ohřívám vodu přes boiler 200l do dnešního dne 880 kWh spotřeba.Celková spotřeba za rok 7,7 MWh/ z toho 2,2 MWh z baterek./od března dokoupeno cca 220 KWh ze sítě.
Od dubna mám VB ve které je momentálně cca 2,9 MWh.
V zimě topím plynem, takže nejvíc asi ušetřím, když přebytek neodeberu a nespotřebuju.
Jedna KWh tepla z plynu je totiž levnější než KWh poplatky za distribuci a OZE z VB.asi tak.
System Growatt 8,8 kWp, střídač 10 KW bat.Growatt 10,24 kW akumulace do vody Dražice 200 l
2 kW
ClonyXXL
Příspěvky: 238
Registrován: čtv úno 02, 2023 9:51 am

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od ClonyXXL »

Beny
Příspěvky: 417
Registrován: čtv říj 21, 2021 9:17 pm

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od Beny »

Kall píše: stř zář 11, 2024 8:29 pm Mám na střeše 8,8 kWp, od srpna 2023, přes zimu jsem dokupoval 1,6 MWh.
Od poloviny března ohřívám vodu přes boiler 200l do dnešního dne 880 kWh spotřeba.Celková spotřeba za rok 7,7 MWh/ z toho 2,2 MWh z baterek./od března dokoupeno cca 220 KWh ze sítě.
Od dubna mám VB ve které je momentálně cca 2,9 MWh.
V zimě topím plynem, takže nejvíc asi ušetřím, když přebytek neodeberu a nespotřebuju.
Jedna KWh tepla z plynu je totiž levnější než KWh poplatky za distribuci a OZE z VB.asi tak.
Mám VB od roku 2019. V roce 2022 jsem vyrobil 8 MWh a cca 7,8 MWh jsem měl spotřebu. Tedy super obchod.
To jsem ale ještě topil plynem - stará atmosféra, radiátory.
V roce 2023 jsem instaloval TČ. Plyn jsem nechal jako bivalenci.
Mám zřízenou atomatizaci, kdy dle dle COP a ceny plynu/elektřiny si vyberu zrovna ten nejlevnější zdroj tepla a mohu svědomitě říci, že ani jednou se mě plyn nesepl z důvodu ceny.
Plyn mám za 1400,- Kč/MWh bez dph.
K FVE nemám baterku, je to ekonomicky nevýhodné. Ikdyž dnes postavíte 14 kWh za 50K, ale k mému systému SolarEdge to nejde. Jen přes AC coupling s Victronem. Ale já to zatím neřeším, ty 2 MWh co bych z baterek vytáhl se za tu cenu nevyplatí. Pošlu to radči do VB s tím, že tam bude více o ztráty.

Toť moje úvahu k VB.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
Momo
Příspěvky: 760
Registrován: pon říj 10, 2022 10:27 am

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od Momo »

Beny píše: čtv zář 12, 2024 9:04 am
Kall píše: stř zář 11, 2024 8:29 pm Mám na střeše 8,8 kWp, od srpna 2023, přes zimu jsem dokupoval 1,6 MWh.
Od poloviny března ohřívám vodu přes boiler 200l do dnešního dne 880 kWh spotřeba.Celková spotřeba za rok 7,7 MWh/ z toho 2,2 MWh z baterek./od března dokoupeno cca 220 KWh ze sítě.
Od dubna mám VB ve které je momentálně cca 2,9 MWh.
V zimě topím plynem, takže nejvíc asi ušetřím, když přebytek neodeberu a nespotřebuju.
Jedna KWh tepla z plynu je totiž levnější než KWh poplatky za distribuci a OZE z VB.asi tak.
Mám VB od roku 2019. V roce 2022 jsem vyrobil 8 MWh a cca 7,8 MWh jsem měl spotřebu. Tedy super obchod.
To jsem ale ještě topil plynem - stará atmosféra, radiátory.
V roce 2023 jsem instaloval TČ. Plyn jsem nechal jako bivalenci.
Mám zřízenou atomatizaci, kdy dle dle COP a ceny plynu/elektřiny si vyberu zrovna ten nejlevnější zdroj tepla a mohu svědomitě říci, že ani jednou se mě plyn nesepl z důvodu ceny.
Plyn mám za 1400,- Kč/MWh bez dph.
K FVE nemám baterku, je to ekonomicky nevýhodné. Ikdyž dnes postavíte 14 kWh za 50K, ale k mému systému SolarEdge to nejde. Jen přes AC coupling s Victronem. Ale já to zatím neřeším, ty 2 MWh co bych z baterek vytáhl se za tu cenu nevyplatí. Pošlu to radči do VB s tím, že tam bude více o ztráty.

Toť moje úvahu k VB.
Taky mám plyn, ale kondenzační kotel, stáří 12 let, takže zatím technicky v pořádku. Bohužel jsem tenkrát zvolil radiátory, podlahovku nechtěl, protože doma chodíme bosi a chtěl jsem na podlahách koberce, tam by podlahovka vířila prach. Pro případné TČ by byla lepší podlahovka.
Podepsal jsem u PPas za 1.150,- Kč/MWh na dva roky s bonusem 2.500,- Kč za podpis. Na dnešní bídu asi v pořádku.

Máš porovnání, kolik jsi měl spotřebu MWh na vytápění v plynu a následně v elektrice do TČ?
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Beny
Příspěvky: 417
Registrován: čtv říj 21, 2021 9:17 pm

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od Beny »

Momo píše: čtv zář 12, 2024 9:18 am
Máš porovnání, kolik jsi měl spotřebu MWh na vytápění v plynu a následně v elektrice do TČ?
Ano mám.
Plynu bylo 25 MWh a elek. 7 MWh
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
Frantom
Příspěvky: 109
Registrován: čtv dub 07, 2022 9:37 pm

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od Frantom »

ClonyXXL píše: stř zář 11, 2024 10:24 pm No ...... kdo vi co bude
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekon ... vic-259305
Zapomněli v tom článku to nejdůležitější ... klasika - provládní médium :mrgreen:

"Po Jozefu Síkelovi jako pomníček zůstane Net4Gas, který stát na základě jeho lobbingu loni koupil. Pravděpodobně proto, aby zachránil desítky miliard korun v nezajištěných dluhopisech svého bývalého zaměstnavatele, rakouské Erste Group. Ta totiž před šesti lety emise dluhopisů Net4Gas řídila."
https://m.echo24.cz/a/HYHfy/komentare-z ... drahy-plyn
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“