Vysvětlení Active power L1-L3 v HA

Pravidla fóra
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
Odpovědět
vpavlin

Vysvětlení Active power L1-L3 v HA

Příspěvek od vpavlin »

Dobrý den, moc se omlouvám za možná stupidní dotaz, ale v elektrřině se moc nevyznám a tohle jsem zatím nebyl schopen dohledat. Máme lehce nestandardní instalaci - jeden malý 1f měnič, na který jsou napojeny panely cca 2.7kWp a jeden 3f, na který jsou napojeny panely 6.5kWp - důvod je, že v rámci stavby domu nám firma za zvýhodněnou cenu nainstalovala 1f systém (tehdy jsem tomu vůbec nerozuměl) a teď jsme FVE rozšiřovali.

Snažím se pochopit, na co se vlastně v Home Assistentu dívám, když mit o ukazuje, že na L1 mám přetok a na L2 spotřebu - ten přetok na L1 jde z té malé 1f elektrárny, ta větší to tlačí do baterky (14 kWh v garáží + auto). Celková hodnota Active Power se drží kolem 0W, což je fajn, ale není mi jasné, jestli to tedy znamená, že ten měnič je "zmatený" a zen přetok na jedné fázi "kompenzuje" spotřebou na jiné a to pak tlačí do baterka - a protože se u nás měří po fázích, znamená to, že tedy zaplatím distribuci na obou fázích (za přetok i za spotřebu)?
Screenshot from 2024-08-13 10-19-35.png
Doufám, že ten dotaz dává aspoň trochu smysl, já už nad tím nějakou dobu přemýšlím, ale nedokážu to úplně jednoznačně formulovat. Ptal jsem se na to společné fungování těch dvou měničů dodavatele a odpověď byla vždycky jen, že to bude v pohodě - teď už na základě hodnot cca vidím, co se mi na tom nezdálo, ale při domlouvání objednávky jsem tu svou obavu nedokázal vysvětlit vůbec:D
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Vysvětlení Active power L1-L3 v HA

Příspěvek od pave69 »

Já mám tedy jen 1 řadič, ale v zásadě by to asi mělo být jedno. Pokud je 3f řadič asymetrický, tak by to měl být schopen vyrovnat správně, na 0 (zhruba) u každé fáze. Takže je otázka, jestli je správné pořadí fází u měřiče nebo tak něco. Ale na dálku se těžko radí, chtělo by to "projít dráty" a nastavení.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Vysvětlení Active power L1-L3 v HA

Příspěvek od pave69 »

Minimálně se ihned dá zažádat na https://portal.edc-cr.cz/ o sdílení sama se sebou, tím se omezí poplatky za tuhle blbost. Podmínkou jsou oficiálně povolené přetoky.
Odpovědět

Zpět na „Elektrárny uživatelů“