Dobrý den, moc se omlouvám za možná stupidní dotaz, ale v elektrřině se moc nevyznám a tohle jsem zatím nebyl schopen dohledat. Máme lehce nestandardní instalaci - jeden malý 1f měnič, na který jsou napojeny panely cca 2.7kWp a jeden 3f, na který jsou napojeny panely 6.5kWp - důvod je, že v rámci stavby domu nám firma za zvýhodněnou cenu nainstalovala 1f systém (tehdy jsem tomu vůbec nerozuměl) a teď jsme FVE rozšiřovali.
Snažím se pochopit, na co se vlastně v Home Assistentu dívám, když mit o ukazuje, že na L1 mám přetok a na L2 spotřebu - ten přetok na L1 jde z té malé 1f elektrárny, ta větší to tlačí do baterky (14 kWh v garáží + auto). Celková hodnota Active Power se drží kolem 0W, což je fajn, ale není mi jasné, jestli to tedy znamená, že ten měnič je "zmatený" a zen přetok na jedné fázi "kompenzuje" spotřebou na jiné a to pak tlačí do baterka - a protože se u nás měří po fázích, znamená to, že tedy zaplatím distribuci na obou fázích (za přetok i za spotřebu)?
Doufám, že ten dotaz dává aspoň trochu smysl, já už nad tím nějakou dobu přemýšlím, ale nedokážu to úplně jednoznačně formulovat. Ptal jsem se na to společné fungování těch dvou měničů dodavatele a odpověď byla vždycky jen, že to bude v pohodě - teď už na základě hodnot cca vidím, co se mi na tom nezdálo, ale při domlouvání objednávky jsem tu svou obavu nedokázal vysvětlit vůbec:D
Vysvětlení Active power L1-L3 v HA
Pravidla fóra
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
Vysvětlení Active power L1-L3 v HA
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Re: Vysvětlení Active power L1-L3 v HA
Já mám tedy jen 1 řadič, ale v zásadě by to asi mělo být jedno. Pokud je 3f řadič asymetrický, tak by to měl být schopen vyrovnat správně, na 0 (zhruba) u každé fáze. Takže je otázka, jestli je správné pořadí fází u měřiče nebo tak něco. Ale na dálku se těžko radí, chtělo by to "projít dráty" a nastavení.
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Re: Vysvětlení Active power L1-L3 v HA
Minimálně se ihned dá zažádat na https://portal.edc-cr.cz/ o sdílení sama se sebou, tím se omezí poplatky za tuhle blbost. Podmínkou jsou oficiálně povolené přetoky.