Off-Grid chata v zimě až -40 stupňů. Jaké baterie?

Burák

Re: Off-Grid chata v zimě až -40 stupňů. Jaké baterie?

Příspěvek od Burák »

pibi píše: pát srp 30, 2024 7:09 pm Diodu bych dal jen k tomu panelu s nižším napětím, stačí jen na +.
Jestli jsou i pojistkové držáky s MC4 konektorem netuším, používám rozvaděčové na Din lištu pro válcové pojistky 10x38 + přepěťovou ochranu, jen by to mělo být v kovovém rozvaděči.
PXL_20230615_084534977.jpg
Super děkuji. Už mi to začíná být víc jasné. Jen ještě prosím o jednu věc ohledně toho odpínače a pojistky mezi Mppt a baterii. Ten pojistkový odpínač mezi panely a regulátory má být dimenzován na ten vstupní maximální proud co je uveden na MPPT + nějaká rezerva? V mém případě se jedná zatím o 30A. Nebo to má byt vypočítané na celkový zkratový proud panelů?

A pak ten jistič mezi MPPT a baterií bude stejný?

Právě v tomhle mám největší hokej jak to spočítat správně. Díky moc!
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Kostěj »

Cmrnda píše: pát srp 30, 2024 9:07 pm Jinak "Hezký den" je obchod co prodává elektrosoučástky.
"Hezky den" je v pohodě, kupoval jsem tam DC/DC měniče, v jednom se spletli, po reklamaci mi obratem poslali ten správný, takže mám teď jeden navíc. Prý "Omlouváme se, naše chyba, máme toho hodně, překoukli jsme se!"
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 14
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od pibi »

Burák píše: sob srp 31, 2024 8:43 am Super děkuji. Už mi to začíná být víc jasné. Jen ještě prosím o jednu věc ohledně toho odpínače a pojistky mezi Mppt a baterii. Ten pojistkový odpínač mezi panely a regulátory má být dimenzován na ten vstupní maximální proud co je uveden na MPPT + nějaká rezerva? V mém případě se jedná zatím o 30A. Nebo to má byt vypočítané na celkový zkratový proud panelů?

A pak ten jistič mezi MPPT a baterií bude stejný?

Právě v tomhle mám největší hokej jak to spočítat správně. Díky moc!
Pojistky od panelů dimenzuj podle zkratového proudu panelu - použiješ nejblíže vyšší hodnotu pojistky, běžné hodnoty 10A bývají trochu levnější, jsou i hodnoty třeba 9A, ale bývají dražší, nebo speciální PV na 1000V, ale pro tak malé napětí jsou zbytečné. Pokud použiješ 3 paralelně spojené panely, tak dvojitý pojistkový odpojovač na každý panel zvlášť, jak jsem kreslil výše, až za odpojovači spojit paralelně a připojit do MPPT (a přidat přepěťovku :D ).
Hodnotu pojistky na výstupu MPPT uvádí Victron v návodu, jak je to u regulátorů jiných výrobců netuším.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 14
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od pibi »

Kostěj píše: sob srp 31, 2024 10:14 am "Hezky den" je v pohodě, kupoval jsem tam DC/DC měniče, v jednom se spletli, po reklamaci mi obratem poslali ten správný, takže mám teď jeden navíc. Prý "Omlouváme se, naše chyba, máme toho hodně, překoukli jsme se!"
Také jsem u nich párkrát nakupoval a v pohodě. Asi jako jediný český e-shop měli termostaty se zeleným displejem :mrgreen: .
PXL_20240420_023019927.jpg
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Mex

Příspěvek od Mex »

Jaký teda máš ten MPPT měnič?
Panely s tak nízkým napětím (24V) bych dal spíš sériově. Chce to ale změřit, co dává ten jeden starý panel.

Tady na zdejším fóru je sice populární všude používat co nejnižší napětí a k tomu mamutí proudy, ale (podle mě) to teda dobrý nápad není.
Samozřejmě pokud není sponzorem fóra nějaká firma, co vlastní měděné doly.
Ztráty jsou přímo úměrné 2. mocnině proudu. Tak pokud se dá efektivně proud omezit, stojí to zato.
A i měnič bude mít asi vyšší účinnost když pojede z vyššího napětí.

Paralelní zapojení by mohlo mít smysl v případě, že by byly panely různě zastíňované (každý jinak). Ale to u 3 malých panelů snad moc nehrozí.
Burák

Příspěvek od Burák »

Mex píše: sob srp 31, 2024 2:59 pm Jaký teda máš ten MPPT měnič?
Panely s tak nízkým napětím (24V) bych dal spíš sériově. Chce to ale změřit, co dává ten jeden starý panel.

Tady na zdejším fóru je sice populární všude používat co nejnižší napětí a k tomu mamutí proudy, ale (podle mě) to teda dobrý nápad není.
Samozřejmě pokud není sponzorem fóra nějaká firma, co vlastní měděné doly.
Ztráty jsou přímo úměrné 2. mocnině proudu. Tak pokud se dá efektivně proud omezit, stojí to zato.
A i měnič bude mít asi vyšší účinnost když pojede z vyššího napětí.

Paralelní zapojení by mohlo mít smysl v případě, že by byly panely různě zastíňované (každý jinak). Ale to u 3 malých panelů snad moc nehrozí.
Mám tam tento MPPT: https://www.bougerv.com/products/sunflo ... controller

Jelikož mám chatu dá se říct v lese, tak tam ty stíny jsou. Řekneme, že od od května do konce srpna je to vcelku ok víceméně bez stínu, případně jen od komínu na hodinu přejede stín zhruba přes 10-15% panelu, ten co tam chci teprve dát (vedle toho co tam je na hřebenu střechy). Posílám fotky z 8. Července se stínem od komínu (čas 10:10)a od stromu v 16:15. Jakmile slunce bude dole na jaře a na podzim, tak to bude zastíněný mnohem víc. Takle orientace je směrem na jiho-západ a k jezeru je to severo-východ. Uvažoval jsem dát ten nový panel na tu stranu severo-východ k jezeru, kde nebude takové stínění (jen dva stromy). Což možná zní zvláštně, ale od května slunce vychází na severu a třeba ve 2 ráno už je tak ve 4 stupních a muže už panel osvicovat. No mám to tam trošku divoký, ale zase zajímavý jak to vlastně vyřešit.
Přílohy
IMG_9136.jpeg
IMG_9245.jpeg
Mex

Příspěvek od Mex »

Tak ten měnič by na to vycházel slušně.
Je do 95V, což ty 3 panely nepřekročí.
A tím pádem tam potečou rozumné proudy někde kolem 8-9A, takže malé ztráty, málo drátů.
Tak laciné přepěťovky z Číny, dvě pojistky 10A v pojistkových odpínačích (je vhodné odjistit oba přívodní dráty) a už to sviští.
Burák

Příspěvek od Burák »

Mex píše: sob srp 31, 2024 3:55 pm Tak ten měnič by na to vycházel slušně.
A tím pádem tam potečou rozumné proudy někde kolem 8-9A, takže malé ztráty, málo drátů.
Tak laciné přepěťovky z Číny, dvě pojistky 10A v pojistkových odpínačích (je vhodné odjistit oba přívodní dráty) a už to sviští.
Takže bych ty dva stejné měl dat do série? Tím se napětí sečte na 48v a I zůstane stejné cca 8,5A, pak když to hodím paralelně k tomu původnímu panelu který může mít odhadem 20V/ 8-9A, co posleze do MPPT? Nesníží se to napětí z těch dvou na hodnotu toho původního a jen se sečtou proudy?

Mohu poprosit nějaké odkazy na ty prěpěťovky a ty odpínače? Nevím jaké přesně a jak se to počítá v mem případě. Díky moc!
Burák

Příspěvek od Burák »

Burák píše: sob srp 31, 2024 4:01 pm
Mex píše: sob srp 31, 2024 3:55 pm Tak ten měnič by na to vycházel slušně.
Takže bych ty dva stejné měl dat do série? Tím se napětí sečte na 48v a I zůstane stejné cca 8,5A, pak když to hodím paralelně k tomu původnímu panelu který může mít odhadem 20V/ 8-9A, co posleze do MPPT? Nesníží se to napětí z těch dvou na hodnotu toho původního a jen se sečtou proudy?

Mohu poprosit nějaké odkazy na ty prěpěťovky a ty odpínače? Nevím jaké přesně a jak se to počítá v mem případě. Díky moc!
Ještě posílám fotku co mám z MPPT při připojení těch dvou panelů, původního co tam je a nového co jsem tam dal viz specifikace výše ve fóru. Zajímavé je, ze když jsou teď paralelně tak při plném osvitu to dávalo tohle. Nevím zda to něco muže napovědět o tom jaké specifikace je ten původní panel?
Přílohy
IMG_9998.png
Mex

Příspěvek od Mex »

Burák píše: sob srp 31, 2024 4:01 pm Takže bych ty dva stejné měl dat do série?
Ne dva, všechny 3.
Píšeš, že dávají podobný proud.

Přepěťovky beru GEYA:
https://vi.aliexpress.com/item/1005004702156566.html
Vypadají, že to není jenom šidítko. Jsou udělané slušně. A viděl jsem kdysi dávno na ně i nějaký nezávislý test.

Otázkou je, jestli by se na tak nízké napětí nedaly použít i levnější AC přepěťovky, normálně určené pro rozvod 230/400V.
Ale nemám to nijak otestované a ani jsem nezkoumal, jak rozdílně jsou vevnitř udělané. Je to jen myšlenka.
Já provozuju dost vysoké napětí nad 600V, tak jsem to v praxi nepotřeboval řešit.

Pojistky třeba od TOMZNu nebo EARU, to jsou celkem levné firmy, kterým se docela dá věřit:
https://vi.aliexpress.com/item/1005005322515745.html
https://vi.aliexpress.com/item/1005007556674401.html
Já osobně beru vždy ty bez LED, aby byly co nejjednodušší a tedy i co nejspolehlivější.
Pokud dáš všechno do série, tak bych to vzal s pojistkami 10A.
Burák

Příspěvek od Burák »

Mex píše: sob srp 31, 2024 5:12 pm
Burák píše: sob srp 31, 2024 4:01 pm Takže bych ty dva stejné měl dat do série?
Ne dva, všechny 3.
Píšeš, že dávají podobný proud.

Přepěťovky beru GEYA:
https://vi.aliexpress.com/item/1005004702156566.html
Vypadají, že to není jenom šidítko. Jsou udělané slušně. A viděl jsem kdysi dávno na ně i nějaký nezávislý test.

Otázkou je, jestli by se na tak nízké napětí nedaly použít i levnější AC přepěťovky, normálně určené pro rozvod 230/400V.
Ale nemám to nijak otestované a ani jsem nezkoumal, jak rozdílně jsou vevnitř udělané. Je to jen myšlenka.
Já provozuju dost vysoké napětí nad 600V, tak jsem to v praxi nepotřeboval řešit.

Pojistky třeba od TOMZNu nebo EARU, to jsou celkem levné firmy, kterým se docela dá věřit:
https://vi.aliexpress.com/item/1005005322515745.html
https://vi.aliexpress.com/item/1005007556674401.html
Já osobně beru vždy ty bez LED, aby byly co nejjednodušší a tedy i co nejspolehlivější.
Pokud dáš všechno do série, tak bych to vzal s pojistkami 10A.
No myslím si, ze proud budou dávat podobny. Ale nikde jsem k tomu původnímu panelu nenašel specifikaci na netu, je to 200W od sundwind ,nějaký starší model co už v nabídce nemají. Jedeme tam 13. Září, tak na to mrknu přesně na štítku, stejně polezu na střechu tam lepit ten třetí panel. Jinak ta přepěťová ochrana se dá jako první a za ni pojistkový odpojovač nadimenzovaný na ten proud co posleze z panelů podle toho jestli zapojim paralelně nebo do série, je to tak,ze? Ještě prosím o vysvětlení té přepěťové ochrany, to je k tomu, kdyby uhodil blesk, nebo jak to vlastně funguje? A v muzu ještě o nějaký link jaký tam přesně dat na ten můj případ?

Díky moc jsem v tomhle lajk, tak jsem moc rad, ze tu někdo poradí!

A ještě jedna věc, ten panel se dá na tom stožáru otáčet, tak někdy ho dam na východ na slunce a rotuju s nim cely den, ty dva nové panely jsou na jihozápad a tady na ně v létě začíná svítit už někdy v 10:30 dopoledne. Když to bude cele v sérii stejně pojede ráno jen ten jeden panel na stožáru a až se slunce natočí na ty zbylé dva, tak teprv z toho dostanu Max. Právě z toho důvodu jsem premyslel nad sério-paralelním připojením. A když tam nebudem, tak to vše nasměruju na stranu těch dvou panelu co jsou na pevno. Ještě jednou díky moc!
Mex

Příspěvek od Mex »

Správné pořadí je:
- panely
- pojistky
- přepěťovky/bleskojistky
- MPPT měnič

Pojistky musí být před bleskojistkama proto, že když do toho picne blesk, tak přepěťovka ho svede na zem. A přitom se musí přepálit ty pojistky a zamezit pokračování destrukce.
Funguje to samozřejmě jen proti výboji někde v okolí. Přímý zásah bleskem by to neustálo, takovou energii nevydrží skoro nic.

Přepěťovky se připojují na dráty od panelů, a na prostřední modul se hodně tlustým drátem připojí zem.
Za polárním kruhem mají asi jiné (polární) normy. U nás ten vodič na zem musí být měď o průřezu minimálně 16mm2.

Přepěťovku bych koupil na co nejnižší napětí. Z toho linku, co jsem posílal, je to model na 600V.
Odpovědět

Zpět na „Baterie“