Doplnění Victronů o jednofázovou centrálu?

Odpovědět
jbb

Doplnění Victronů o jednofázovou centrálu?

Příspěvek od jbb »

Ahojte, určitě budete vědět víc než já...
Mám sestavu 3x MPII 5000VA + CerboGX + 30kWh baterky, střecha je pak řešená AC/AC couplingem s invertorem SE. Takže když svítí, mohu jet v ostrovním režimu, což se hodí když vypnou proud - ovšem když nesvítí více dní (a zrovna teď je to riziko přerušení dodávek větší), tak to samozřejmě s baterek nepokreju.

Základní spotřeba domu je kolem 800W/h, tedy pro případ pokrytí delšího výpadku by mi stačila i malá centrála - jednu takovou i doma mám, jednofáze, cca 2,5kWh.
No a teď dotaz - je mi jasné, že tohle prostě na jednu fázi nepřifázuju a k jedné z MPII to taky nepřipnu, takže potřebuju něco, co mi z té centrály nakrmí baterku - ideálně něco od Victronu, když už mám od Victronu ty ostatní věci. Ani netrvám na automatickém spuštění, stejně tu centrálu (když bych nekupoval jinou) musím vždy přivézt a připojit. Ale to by mi asi nevadilo.

Díky za názory, případně za odkaz, jestli už to tu někdo (vy)řešil.
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 14
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: Doplnění Victronů o jednofázovou centrálu?

Příspěvek od pibi »

7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Toto tema by mne taky moc zajimalo.
Ja mam tedy Solax, ale taky bych moc rad v pripade nouze krmil baterky centralou. Jde to vubec? Asi bych potreboval hodne podrobnejsi info nez treba odkaz na nabijecku.
jbb

Příspěvek od jbb »

No výhoda Victronu je ta 48V baterie - tu by mělo jít krmit lecčím. Solax má vysokonapěťovku, ne?
Říkal jsem si, že (krajním) řešením by jistě byl jeden MP2 3000VA použitý jen na krmení té baterky z generátoru, ale to je trošku drahá legranda (nicméně jít by to mělo na victroních stránkách jsem něco takového četl).
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Ano, samozrejme je tam vysokonapetovka.
Pokud by to ale stalo raketu, asi by to ponekud postradalo smysl. :(
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

No tak dej výstup z elektrocentrály na můstek a zapoj to k panelům. Já vím že je to přísně zakázaný protože v těch pixlách je spíš nasráno než kvalitní věci. Jednoduchý, můstek stojí pár korun. Pak by vše fungovalo jako z panelů. Žádný nabíječky a tak...

Já to mám zkoušený na 24V přes svůj regulátor a funguje to přes spínaný trafo nebo přes step Up z auta na volnoběh, akorát z toho auta to má asi 200W. Ale i tak se výkon panelů sčítá s tím či tím.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

3f victron se nafázuje jedině na 3f centrálu. Jeden další mutiplus může být na fázi kde je větší odběr a trochu uleví svýmu společníkovi, a je nastavenej jako AC2 IN, a tam se připojí centrála to by taky mělo jít, ale nemám odzkoušeno.
Eltek flatpack 2kW zrovna v těchto dnech používá známej u 3f victronu, skutečně to z 3kW centrály tlačí 2kW do baterek, přesně podle štítku na zdroji. řízení přes canbus se mi pořád nepodařilo rozchodit, to jsem odložil stranou, stejně jako několik dalších "zaseknutých" projektů...
Jak nabíjet baterku u Solaxu? pokud umí nabíjet ze sítě, tak asi 3f centrálou...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Solax baterku ze site nabijet samozrejme umi. Centralu mam 3 fazovou.
Dal jsem to za ukol nejakemu technikovi co mi delali FVE, ale asi to neni tak uplne jednoduche (nevysypal na mne hned reseni).
Takze zatim jsem ve stavu cekani, co z nej vyleze.
jbb

Příspěvek od jbb »

Cmrnda: No tak dej výstup z elektrocentrály na můstek a zapoj to k panelům. Já vím že je to přísně zakázaný protože v těch pixlách je spíš nasráno než kvalitní věci. Jednoduchý, můstek stojí pár korun. Pak by vše fungovalo jako z panelů.

No to by asi v mém případě tak úplně nefungovalo, když mám SE a AC/AC coupling a panely úplně v jiné části objektu... Takže u mne jedině ten agregát -> 48V a valit přímo do baterek. Navíc se vokázalo, že jsem docela se rozmáchl a ten agregát co je doma na štítku 8,3kVA. Jednofáz. Prostě jsem netroškařil, tehdy. Takže by to těch nabíječů asi chtělo víc, a to už se cenou div že ne blížím MP2 5000, který když by se napojil na baterky (a počítám že délka kabelů by mohla být jiná než u těch co tam mám, neboť tenhle by fungoval než samostatně), na ACin dát agregát a ACout vůbec nepřipojovat (fungoval by fakt jen jako nabíječ), tak by to šlapat asi taky mělo.

No a co se týče ceny - když jsem u firmy poptával rozšíření panelů o 4 na dům (plus nějaký MPTT), abych odstranil neschopnost systému se rozjet v ostrovu s prázdnýma baterkama (SE potřebuje invertorovou síť, aby začal vyrábět, ale prázdné baterky MP2 nenahodí), tak nahodili takovou cenu, že jedna MP2 jako nabíječ je rozhodně zajímavější...
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Někdy nefungujou věci o kterých bych ani nepředpokládal že nastanou. Zrovna tenhle tejden sem byl v 5 hod.ráno bez proudu. Zjišťoval jsem co se děje, napřed mě napadlo že se vybily baterky a vypla i DS. Jenže né, baterky se vybily na 5V a regulátory napětí pro ESP které pracují od 70V do 10V byly na nule, takže jak nejde řízení, nesvítím.
Tak jsem udělal zdroj ze "železnýho trafa" a můstku a jako omezovač dal do primáru zářivkový konndenzátor spolu s SSR s triakem. SSR se ovládá při podpětí PWM modulem, mým oblíbeným za 120,-Kč z ALI. A opět výstup vede k panelům, přes diodu, ta je tam nutná kvůli tomu aby se z panelů nenabíjel filtrační kond ve zmiňované nabíječce.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
jbb

Příspěvek od jbb »

No sice Ti moc nerozumím, ale asi se to tématu příliš netýká... Napadá někoho něco... Respektive řešíte to někdo s Victrony nějak?
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

Viktor u mě sice nebydlí , zimní nabíjení akumulátoru mám pořešený upraveným serwrovým zdrojem Huawei R4850G2 . Umí až 3kW .
U mě jede pár hodin až nonstop v nejtemějších týdnech při wýkonu kolem 800W , napájen sousedským akumulátorem ;) .

Trochu jsem si s elektrocentrálami hrál , tak vím že nejhospodárnější provoz je kolem 80% zatížení . Nejlepší účinnost z benzínu -> 48VDC .
Není problém použít vícero serwrových zdrojů zapojených paralelně , ani osobě nemusí navzájem komunikačně vědět . Mohou být připojeni k akumulátoru a k elektrocentrále . Po nastartování centrály ožijí a začnou makat . Má-li centrála startér (větší kusy jej mývají) , stačí povel od Viktora a je to :nod: .

Elektronům zdar :cloudy:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 47 MWh @ 72.000 motohodin .
jbb

Příspěvek od jbb »

Díky, tak já rozhodně nepotřebuju automatizované řešení, bohatě by mi stačilo mít u baterek zdroj a venku na fasádě zásuvku, do které bych připojil svůj agregát... Na automatický záskok mám ty Victrony a všechnu bižu kolem, ale jde mi právě o to, jak začít krmit baterky, když by se blackout protahoval.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

Na fasádě budeš mít přívodku, ne zásuvku. je to trochu rozdíl...
Máš dvě řešení, tak se do jednoho pustť. Flatpack nebo jinej podobnej zdroj se pořád dá koupit, akorát už ne celkem levně. https://elektro.bazos.cz/inzerat/190065 ... 2000he.php
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

A nejaka rada pro Solax s vysokonapetovyma baterkama by se nenasla?
Mex

Příspěvek od Mex »

S 1f centrálou asi úplně jednoduše ne. Jen možná připojit ji místo panelů. Ale pak musí být striktně galvanicky oddělaná od sítě a od země.

S 3f centrálou by to snad mohlo být snadné.
Barák přepnout na backup, a do vstupu místo gridu pustit centrálu. A na měniči nastavit nabíjení baterek z gridu.

Pohrávám si s myšlenou na nějaký takový zdroj, a nadrzo to poslat do baterek:
https://vi.aliexpress.com/item/1005007274238123.html
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Centralu 3 fazovou mam. Takze myslis ze takto by to melo jit? Mas to i vyzkousene?
A sic netusim, co resis ty konkretne - ten zdroj z odkazu by ti teda mel byt k cemu?
Mex

Příspěvek od Mex »

Vyzkoušeno nemám, protože nemám centrálu.
Ale snad není důvod, proč by to nemělo jet. Pokud to tedy centrála bude zvládat.
Nakonec měniče, které mají nějaký vstup "GEN", to dělají stejně. Prostě ten vstup vnitřními stykači připojí tam, kde je normálně vstup z gridu.

Ten zdroj z odkazu by řešil externí nabíječku baterek.
Prostě připojit na baterku (stejně, jako je silově připojený měnič).
A asi připojit i na CANbus, se kterým by musela komunikovat nějaká škatulka, která by z jedné strany brala informace z baterky, z druhé strany by řídila ten zdroj.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

Není lepší zrovna ten eltek flatpack? 2kW průmyslovej zdorj a TomHC už k tomu má i aplikaci pro ESPhome pro čízení přes canbus. (mě to nechodí, ale jinejm asi jo) za 2kKč se to prodává, a asi bych raděj věc pro telekomunikace, i když bazarovou, než hoby lowcost, kde není jistě zaručenej provoz 24/7
mihlit

Příspěvek od mihlit »

Nevím, jak moc jsou ty zdroje super. Relativně levné to je, ale to je tak všechno. Ze tří, co jsem koupil, tak víc jak pár minut funguje pouze jeden a jak dlouho vydrží ten, těžko říct. Když jsem dohledával nějaké informace ohledně komunikačního protokolu, narazil jsem na hodně časté stížnosti, že bazarovka funguje blbě a nebo jen pár měsíců, než je úplně kaput. Na trvalý provoz se tak moc nehodí a na záložní systém, kde bude využití zřídka, ale zas požadavek, že bude v případě potřeby fakt fungovat, tak taky ne. Asi tam bude důvod, proč nový stojí 20 tisíc (odhad ceny dle srovnání s obdobnými zdroji mean well) a v bazaru (než se o ně zvedl zájem) jen 50 dolarů, kde už i to byla cena tvoříci slušný zisk pro prodejce. Tipuji tedy, že jsou vyřazovány za cenu šrotu a ne jako ojetina, která má ještě hodně let před sebou.
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

tak tak , výrobce serwrových komponentů garantuje určitou životnost . Po její uplynutí (odpracování počtu hodin) je komponent vyměněn za nový a ty dojetý jdou do šrotu nebo k nám , smrtelníkům ;) . Kolik motohodin konkrétnímu komponentu zbývá do selhání je loterie .
Používám k provizoznímu zpracování elektřiny z FV panelů dva serwrový zdroje Huawei R4850 (48V 3000W) . Jeden jede bez ztráty kytičky téměř dva roky a druhý jsem už třikrát opravoval . 1. šlus HV kondru , 2. šlus drého HV kondru a 3. spálenej unměrňovací můstek . Po opravách vesele jede dál :mrgreen: .

Elektronům zdar :cloud:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 47 MWh @ 72.000 motohodin .
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

ostatně ty zdroje z aliexpresu jsou stejně překuchaný tyhle telekomunikační... Takže pořád to samý. Já je mám asi z dobrýho zdroje, jeden ks loni jel v kuse tuším tři dni a na nic si nestěžoval, další kus u kámoše teď nabil taky nějakejch 100kWh do baterek a nic zvláštního se neděje. Ostatně může být rozdíl mezi origo čínským huhlavej, a Eltekem, vyrobeným na slovensku, ale sázka do loterie to je pořád. Potom jediná možnost je zapomenout na nespolehlivou elektoniku, nechat si namotat pořádný trafo a zapojit k němu diody ze svářečky a je to idiotensicherfest :)
mihlit

Příspěvek od mihlit »

Já tam měl původně nový mean well uhp-2500-48 ale problém je, že se nedá řídit. Abych mohl řídit zdroj ve více režimech (dobíjet baterku nebo výpomoc - držet omezený proud/nulu z baterky), tak jsem chtěl něco s řízením. Vzal jsem tedy 3x flatpack2 HE (96%). Moje použití je když není sluníčko, tak nepřepínat FVE/DS, ale využít dvojité konverze. Plánuji tedy přes ně protáhnout víc jak 1 MWh za rok. Ze tří jeden házel alarm hned po prvním zapnutí, ale napětí měl. Po pár minutách ale umřel a druhý taky. Třetí zatím jede, ale zatím jel jen 50 kWh max. Tak jsem na zkoušku koupil Huawei r4850s1 (ne tradiční r4850g2), který nebyl o moc dražší a je to ekvivalent flatpack2 SHE, tedy super vysoká účinnost (98%) a byl jen o pár stovek dražší, tak uvidím, jaké štěstí bude s ním. Ono když vezmu, že nový zdroj v rozsahu 2-3 kW s komunikací od mean well (vysloveně nový flatpack2 či huawei jsem nikde nevidě k dispozici) HEP-2300-55 stojí 20 kkč, tak levnější už je i MP2 z nkonu, ačkoliv vytáhne max 92 %, ale určitě má větší využití v FVE.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

Asi mám na ty zdroje dobrej zdroj, podle informací je to člověk, kterej je přímo mění za nový, tj není to někde třikrát přebraný a k tobě se dostane jenom to nejhorší. A tyhle zdorje už spoustu let dávají radioamatéři do koncovejch stupňů, ještě od doby, kdy to eltek vyráběl na slovensku, tak se daly sehnat pod rukou i nový kusy... Mám tady i nějaký starší zdroje, typ z hlavy neřeknu, ale ty taky neumím řídit, tak trochu nevím co s nima...
mihlit

Příspěvek od mihlit »

Jo, komu to funguje tak se tím asi moc nechlubí a tak pak člověk čte jen o těch co nefungují nebo vydrží jen pár týdnů provozu. Jen teda na těch stížností jsem narazil fakt spoustu.

Dnes mi dorazil ten Huawei r4850s1 s vysokou účinností. Dle ebay prý nový nepoužitý. Byl jsem k tomu poměrně skeptický. Když jsem ho vybalil, tak vypadá fakt nové. Žádné drobné oděrky, žádné ošmatlání. Plochy pcb, které se strkají do konektoru, tak bez sebemenšího vrypu, takže mám na něj velká očekávání. Stál s dopravou necelých 4500. Jen ten konektor pro připojení z aliexpressu je teprve na cestě, tak jsem nemohl vyzkoušet.

EDIT: Asi dobrá náhoda, právě selhal i ten třetí flatpack
Odpovědět

Zpět na „Victron komunita“