Předehřev TUV a vytápění fototermikou

Odpovědět
Thomeeque

Předehřev TUV a vytápění fototermikou

Příspěvek od Thomeeque »

Ahoj,

smím tu zeptat na čistou fototermiku (neelektrické panely)? Naši (RD kousek od Prahy) by rádi dva panely na střeše a řešit nimi předehřev vody pro vytápění a TUV (dva doposud nezávislé systémy). Vytápění podzim-zima-jaro, v létě čistě TUV (topení odpojeno).

Základní topologie (čerpadla, expanzky, ventily atp. pro jednoduchost vynechány):

sol_ohrev.jpg

Černá barva reprezentuje aktuální stav, zelená plánovaný upgrade (resp. moje naivní chápání, firma schema v nabídce neposkytuje), navržený jednou oslovenou firmou.

SUV/TUV = studená/teplá užitková voda
Zelené zkratky = přípojky navrhovaného předehřevu FlexiHeat 350l, jak jsem je já odhadl

FlexiHeat_350.png

Věc se má tak, že řešení navrhl jejich obchodník (s využitím nějakého jejich SW), nikoliv technik a já mám určité pochybnosti, jestli to tím FlexiHeatem jde řešit (obchodník mi nebyl sto schema nakreslit a nabídka obsahuje jen nějaké ilustrační schema, které s naší situací nemá skoro nic společného). Poradí někdo?

Příp. pokud má někdo pozitivní zkušenost s nějakou firmou, která se tímto zabývá, budu vděčný za tip.

Díky, T.
Vladimir Mahr
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9450
Kapacita baterie [kWh]: 14

Re: Předehřev TUV a vytápění fototermikou

Příspěvek od Vladimir Mahr »

Ahoj,

mám ohřev teplé vody fototermikou i ohřev vody v ústředním topení, ale já těch panelů mám 8 ks. S těmi dvěma je to pouze na ohřev teplé vody.
Navíc mám rozvody udělané tak, že fototermika nahřívá 200 l bojler za nímž je zařazen 90l plynový bojler. Jinými slovy, když svítí sluníčko plynový bojler nehoří jelikož přívod vody z 200 l bojleru je tak ohřán fototermikou, že ho nemusí dále ohřívat. Nesvítí-li slunce přívod vody z 200 l bojleru je nedostatečně ohřán fototermikou a plynový bojler si vodu dohřívá. Řídicí jednotka, která ovládá fototermiku má nastaveno, že pokud nahřála 200l bojler na 60 stupňů a na panelech je teplo tak přepni nahřívání do 1000l akumulační nádrže nebo bazenu dle nastaveného přepínače. V létě je přepínač přeplý na bazén a v ostatním období na akumulační nádrž. Je-li akumulační nádrž dostatečně nahřátá (více než 40 stupňů) zapnu topení z akumulační nádoby. To topí tak dlouho dokud ho nevypnu a nebo teplota v akumulační nádrži nepoklesne pod 40 stupňů. V praxi je to tak, že včera svítilo slunce, které nahřálo jak 200 l bojler tak akumulační nádrž. V 18:00 hodin jsem dálkovým ovladačem zapnul topení z akumulační nádrže a bylo příjemné teplo.
Moc od toho neočekávej. já jsem sice do akumulační nádrže ještě přidal topnou spirálu a teď chci zprovoznit aby přebytek fotovoltaiky také nahříval akumulační nádrž. Ale to budu realizovat až příští týden, takže nemám s tím praktickou zkušenost. Logicky když nesvítí slunce nepojede ani fotovoltaika ani fototermika. Ale když slunce svítí tak napůl, možná bude ohřev akumulační nádrže ze dvou zdrojů a bude účinnější. Čas ukáže.
Hybridní fotovoltaika 3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/70, Cerbo GX, realizoval MM Craft s.r.o. Ing.Miroslav Matis
Thomeeque

Příspěvek od Thomeeque »

Díky moc! :) Zvážíme tedy čistě ohřev TUV (200l před plynovým bojlerem + řídící jednotka), hodně by se to i celé zjednodušilo. Bude velký problém, pokud v našem systému nebude žádná chladící nádoba typu bazén pro letní přebytky? Vím, že pokud se kapalina přehřívá, rychleji degraduje, nevím ale jak moc se to projeví v praxi.

Díky, T.
jbb

Příspěvek od jbb »

Moje fototermika ve složení 2 panely a 250L bojler se chová tak, že v létě v noci naopak pomocí panelů chladí přebytky, jsou-li. Nicméně i tak se tak 2-3x za léto stane, že je to blízko max. teploty. Nicméně zatím vše (cca 5 let?) funguje jak má...
Vladimir Mahr
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9450
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od Vladimir Mahr »

Ještě musíš vzít v úvahu jaké fototermické panely. Já mám deskové (už mají za sebou 15 let) a mají stále svoje přednosti. Nejlepší poměr cena výkon a hlavně v zimě když je sníh a slunečno možnost odmrazení. Když je zima a vyjde slunce a na panelech je namrzlá vrstva sněhu tak jí pustím bez řízení řídicí jednotkou, protože nemrznoucí směs v panelech je studená a v bojleru teplá . Krátký nucený oběh asi 5 minut panely nahřeje a sníh sjede z panelů sám dolu a začne je nahřívat slunko a tím mohou jet až do západu slunce. Výhoda fototermických vaukových trubic heat-pipe je v tom, že když dojde k přehřátí tak by se měla kapalina uvnitř trubic zplynnit a tím přestat předávat teplo do oběhu. Mne se několikrát stalo, že v obci byl vypnut proud a svítilo slunce. Tím přestaly běžet čerpadla od fototermiky a nemrznoucí smě s v panelech zplynnila. Z odvzušnováku syčela chvíli pára. Mám uzavřený okruh. Po nahození proudu řídicí jednotka ukazovala více než 100 stupňů a čerpadla začal honit dosud kapalnou směs z baráku do panelů a do 5 minut to vše srovnala. Tím že já mám celé léto přebytek do bazénu, tak to mám řešené tak, že řídicí jednotka přepne tok nemrznoucí směsi do tepelného výměníku pro bazén a současně zapne proud do zásuvky v níž je bazenové čerpadlo od filtrace. Prováděl jsem nějakou údržbu bazenové filtrace a tak jsem napájecí šňůru od filtrace vytáhnul ze zásuvky. Druhý den bylo slunečno a řídicí jednotka po nahřátí 200l bojleru pustila nemrznoucí směs do výměníku pro bazém a současně zapla proud v zásuvce pro fitraci. Tím, že v zásuvce nebylo čerpadlo od filtrace, tak nespustilo oběh bazenové vody do výměníku pro bazén a výměník veškeré teplo předával do vody k čerpadlu. To ji tak zahřálo až se plastové trubky splaskly. takže co s přebytkem tepla je dobrá otázka k zamyšlení.
Hybridní fotovoltaika 3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/70, Cerbo GX, realizoval MM Craft s.r.o. Ing.Miroslav Matis
Thomeeque

Příspěvek od Thomeeque »

Opět moc díky, pánové!

Naši si včera nechali od stejné firmy vytvořit nabídku čistě pro předehřev TUV (200l zásobník), je v ní pouze jeden kolektor (30x heat-pipe). Nevím, co si o tom myslet, vzhledem k ostatním nákladům mi to přijde jako šetření na nesprávném místě, leda by více kolektorů (počítali jsme s těmi dvěma) mělo vést k nějakým problémům (třeba to přehřívání)..?

Dilemata :) T.
Momo

Příspěvek od Momo »

Já se fototermice při stavbě domu před dvanácti lety vyhnul.
Pro novostavbu na to nejsou dotace, platil bych všechno sám a návratnost by mohla být hodně dlouhá.
Tenkrát stál plyn komplet možná 1 Kč/kWh, takže roční úspora ohřevu TV směšných a teoretických 3.000,- Kč. A to ještě celý rok nesvítí, tak z té úspory něco srazit. Poslední dva roky byly ty ceny násobně vyšší, to by té návratnosti pomohlo.
Aspoň jsem měl na střeše dost místa pro FVE.

Možná bych se ještě zamyslel nad fotovoltaickým systémem pro ohřev TV.
To taky můžou být levné sady. FV panely jsou teď levné, určitě levnější než fototermické, jenom je jich potřeba víc.
Sice mají FV násobně nižší tepelnou účinnost, ale když je pod mrakem, pořád vyrábějí, FT ne. A když je dost energie, jde použít i na něco jiného, nejen do bojleru.

A myslím, že dotace jsou na oba systémy.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“