Studer obecně

Odpovědět
JeffersM1
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8200
Kapacita baterie [kWh]: 14

Re: Studer obecně

Příspěvek od JeffersM1 »

Před několika týdny jsem se zúčastnil webináře o měniči Studer Xtender a v chatu jsem se zmínil, že dokumentace nebyla zveřejněna online. Osoba, která webinář pořádala, řekla, že požádá o zveřejnění aktualizované příručky Xcom-CAN online. Na jejich webových stránkách však stále nebyla zveřejněna.
PV Panels: 18 Recom 460W Shingled Puma monocrystalline
Inverter: 1 Studer XTH 8000-48
Communications: 1 Xcom-LAN (Moxa NPort 5110A & Xcom232), 1 Xcom-CAN, RCC-03
Charge controller: 2 Studer VS-70
Battery: 4 Pylontech US 3000B 3.5KW
Milhaus

Příspěvek od Milhaus »

Alespoň aktualizovali seznam parametrů k R688 :sun2:

Technical specification - Xtender serial protocol appendix - 1.6.38.pdf
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
JeffersM1

Příspěvek od JeffersM1 »

Děkuji. Tu novou přílohu jsem neviděl. Je v nových parametrech ještě něco jiného než 6089 až 6092?
redcrown
Výkon panelů v FVE [Wp]: 20000
Kapacita baterie [kWh]: 80

Příspěvek od redcrown »

Ahoj,
teď řeším menší nejasnost. V mé instalaci, 3f a paralelní provoz 4 XTM se se zmačknutím vypínacího tlačítka vypnou všechny měniče. Lze nějak nakonfigurovat, aby se vypnul jen jeden, třeba v paralelu nebo na konkrétní fázi? Integral mode bych měl mít vypnutý.
díky za rady.
Ostrov s nabíjením z DS, přes 20kWp, 3x2 XTM4000-48, VT40-80, 80kWh second life LFP (zbývá zapojit dalších 30kWh), BMS Batrium
2x Skútr E-Max120L
Milhaus

Příspěvek od Milhaus »

redcrown píše: sob pro 16, 2023 10:54 pm Ahoj,
teď řeším menší nejasnost. V mé instalaci, 3f a paralelní provoz 4 XTM se se zmačknutím vypínacího tlačítka vypnou všechny měniče. Lze nějak nakonfigurovat, aby se vypnul jen jeden, třeba v paralelu nebo na konkrétní fázi? Integral mode bych měl mít vypnutý.
díky za rady.
Myslím že to nejde.
Měnič který je potřeba vyřadit , jedině odstranit ze sběrnice. Na silové kabely může zůstat připojen.
Možná by šlo poslat příkaz pouze na jedno XTM - OFF přes scom , ale nevím zda se stejně celá instalace nevypne.
Běžným zadáním parametru , není taková možnost.
mgx

Příspěvek od mgx »

nejde to, ked zadas prikaz cez scom, vypnu sa vsetky.
drcvach

Příspěvek od drcvach »

Milhaus píše: ned pro 17, 2023 6:05 pm
díky za rady.
Myslím že to nejde.
Měnič který je potřeba vyřadit , jedině odstranit ze sběrnice. Na silové kabely může zůstat připojen.
Možná by šlo poslat příkaz pouze na jedno XTM - OFF přes scom , ale nevím zda se stejně celá instalace nevypne.
Mě jednotlivě vypnout tlačítkem přímo na XTM jdou. Mám 3f konfiguraci 3+1+1 (zatím bez AC IN) a i při zátěži dokážu jednotlivě vypnout a pak zas zapnout kterékoliv z XTMek.
JeffersM1

Příspěvek od JeffersM1 »

mgx píše: pon pro 18, 2023 7:59 am nejde to, ked zadas prikaz cez scom, vypnu sa vsetky.
Co kdybyste jen nastavili Smart Boost na 0% na tom, který chcete vypnout?
bol-St

Nabidka zaměstnání pro Studer

Příspěvek od bol-St »

Přišlo mi na WhatsApp:

Společnost Studer Innotec SA byla založena v roce 1987 a působí v oblasti výkonové elektroniky.
Vzhledem k tomu, že koncem roku odejde do důchodu jeden z našich zaměstnanců v podpůrném týmu v Sionu, hledáme nového zaměstnance.
Technického konzultanta - (m/ž/d)
(80% - 100%)
Náplň práce
-
Odpovídání na technické dotazy (ústně i písemně)
-Doprovod při instalaci a uvádění do provozu
-Podpora a poradenství našim zákazníkům v oblasti fotovoltaiky a systémů nouzového napájení (s inovativními a technickými produkty).
-Podpora prodejního týmu při školení zákazníků
-Tvorba technické dokumentace pro naše zařízení

Váš profil:

-Technické vzdělání se základními znalostmi elektrotechniky
-Znalost elektroniky a informatiky výhodou
-Společenský přístup
-Technicky založený a zvídavý
-Jazykové znalosti: Němčina (mateřský jazyk) a francouzština (angličtina výhodou)
-týmový hráč s ochotou učit se
-Možnost cestovat po Švýcarsku

Nabízíme:
-Stát se součástí dynamického týmu v inovativní společnosti
-Možnost home office
Nástup do zaměstnání ihned nebo dle dohody.
Kompletní dokumentaci zašlete na adresu info@studer-innotec.com do 31. 1. 2024.
Odpověď bude zaslána pouze těm dokumentacím, které odpovídají inzerátu.
redcrown

Příspěvek od redcrown »

Ahoj,
do systému se 4ks XTM jsem přidal další 2ks a po restartu XTM z menu RCC se mě ty dva nové nastartují. Když je z menu vypnu, vše se vypne, když z menu zapnu, všechny se nastartují.
Ty dva nové tam evidentně mají někde uložené nastavení, že mají po restartu nastartovat. Když jsem je instaloval, dal jsem aktualizovat FW, což proběhlo hladce.
umí mě někdo nasměrovat na parametr, který toto řídí?
Díky
Ostrov s nabíjením z DS, přes 20kWp, 3x2 XTM4000-48, VT40-80, 80kWh second life LFP (zbývá zapojit dalších 30kWh), BMS Batrium
2x Skútr E-Max120L
mopadzi

Příspěvek od mopadzi »

rada od Milhaus:
Mě se osvědčilo opravdu reset do tovarka, pouze jedno xtm a jen rcc a dát parametr tovarni nastavení. Pokud je více xtm na sběrnici, nenastane tovarni nastavení u všech...
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 6x Leapton 450W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
https://www.lifepo4-shop.cz/
redcrown

Příspěvek od redcrown »

díky za odpověď. To jsem taky už v diskuzi zaregistroval. Jen se mě teď moc nechce to takhle "rozebrat". Zatím jsem jinou vadu nezjistil, tak mě to zatím tak netlačí.
A co parametr 5070 Apply configuration files (master file)? Jen z manuálu úplně nechápu, jaký soubor to načte a jestli by to takovýto případ vyřešilo.
A nevíš, jaký parametr řídí to výše popsané chování?
díky
EDIT:
až budu u HW, tak ještě zkusím uložit Save Xtender parameters {5017}, jestli mezi jednotlivými XTM bude nějaký rozdíl v configuraci.
2x Skútr E-Max120L
Milhaus

Příspěvek od Milhaus »

redcrown píše: pát říj 11, 2024 12:38 pm Ahoj,
do systému se 4ks XTM jsem přidal další 2ks a po restartu XTM z menu RCC se mě ty dva nové nastartují. Když je z menu vypnu, vše se vypne, když z menu zapnu, všechny se nastartují.
Ty dva nové tam evidentně mají někde uložené nastavení, že mají po restartu nastartovat. Když jsem je instaloval, dal jsem aktualizovat FW, což proběhlo hladce.
umí mě někdo nasměrovat na parametr, který toto řídí?
Díky
Jediné co lze nastavit je parametr 1111 - autostart měničů po připojení k baterii.
Pokud se v instalaci rozpojí komunikační kabely , po znovuzapojení se měniče nerozjedou samy :shock: . Je potřeba parametr 1468 -reset měničů a potom na hlavní obrazovce spustit ON. Tím rozpojením komunikace v podstatě spadnou do chyby.
Chtělo by to více popsat ten problém.
drcvach

Příspěvek od drcvach »

Ahoj,
nevěděl byste někdo poradit proč se mi nezapíná Smart-Boost při překročení max Amp z AC-IN?
Mám celkem 5XTM v konfiguraci 1-3-1, přifázování řídím napětím přes AUX1. Smart-Boost se mi ale nikdy nepodařilo zprovoznit a i při výrazném překročení 01107 vše bere ze sítě.
Konfigurák přikládám, pokud by pomohl a někdo jasnozřivý v něm viděl příčinu mých neúspěchů.
Předem moc díky za nápady,
P.
Nastaveni Studer.xlsx
DanoP

Příspěvek od DanoP »

Pouzivam smart boost, ale spolu s battery priority.
Aby fungoval boost mod (1126), musi byt povolene battery priority (1296)a nastavene battery priority voltage (1297).
Samozrejme musi byt zopnute transfer rele ( u mna napriklad pri nizkom SOC, resp. napati baterie, alebo pretazenie).

Ako sa to sprava je popisane v
faq-self-consumption-configuration-1.pdf
.

Moje nastavenia (pouzivam 16S Life):
1126 (Smart boost) -> Yes
1296 -> Yes
1297 -> 51,3V
drcvach

Příspěvek od drcvach »

moc díky,
bohužel ani přepnutí bat prio na YES nepomohlo. Max AC-In mám nastaveno na 20A, ale ani při překročení na 25A z baterky nic neteklo (ani více než po minutě). Zkoušel jsem jak s překročenou hodnotou 1297, tak i pod ní = nic se neměnilo. Nemůže být problém v mém paralelním zapojení (kdy na L1 mám 3xXTM)? U toho parametru 1296 Studeři píší: "Batteries priority as energy source (Not recommended in parallel)"

Moje nastavení (pouzivam 16S LiIon) - aktuální hodnota volt. baterie=59,07:
01255 (Battery voltage to deactivate (AUX 1)) ->63 manuálně nastavuji na 63V, když chci ze sítě nabíjet auto (Default 54,2)
01247 (Battery voltage 1 (AUX 1)) -> 62 manuálně nastavuji na 62V, když chci ze sítě nabíjet auto (Default 52,8)
1296 (Batteries priority as energy source (Not recommended in parallel)) -> Yes
1297 (Battery priority voltage) -> 58 nebo 59,2 pro vyzkoušení překročení nebo podkročení
1607 (Limitation of the power Boost) => 100%
1107 (Maximum current of AC source (Input limit)) -> 20

P.
Milhaus

Příspěvek od Milhaus »

drcvach píše: pon lis 11, 2024 12:54 am Ahoj,
nevěděl byste někdo poradit proč se mi nezapíná Smart-Boost při překročení max Amp z AC-IN?
Mám celkem 5XTM v konfiguraci 1-3-1, přifázování řídím napětím přes AUX1. Smart-Boost se mi ale nikdy nepodařilo zprovoznit a i při výrazném překročení 01107 vše bere ze sítě.
Konfigurák přikládám, pokud by pomohl a někdo jasnozřivý v něm viděl příčinu mých neúspěchů.
Předem moc díky za nápady,
P.
Nastaveni Studer.xlsx
1138 nechat na 50A nebo méně dle potřeby , ale ne na 0A :sun2:
drcvach

Příspěvek od drcvach »

Díky za další hint, ale ani nastavení těch 50Adc přes 1138 nepomohlo. Při zvyšování AC-IN nad 20A, z baterky stále nic neteče. :stupidme:
Shrnutí změněných parametrů:
aktuální hodnota volt. baterie=57,97:
01255 (Battery voltage to deactivate (AUX 1)) ->63 manuálně nastavuji na 63V, když chci ze sítě nabíjet auto (Default 54,2)
01247 (Battery voltage 1 (AUX 1)) -> 62 manuálně nastavuji na 62V, když chci ze sítě nabíjet auto (Default 52,8)
1297 (Battery priority voltage) -> 56 nebo 59,2 pro vyzkoušení překročení nebo podkročení
1138 (Battery charge current) -> 50
DanoP

Příspěvek od DanoP »

Skus este pozriet toto.
an001-ac-source-assistance-smart-boost-function-1.pdf
kedysi to bolo dostupne priamo na studer strankach.
drcvach

Příspěvek od drcvach »

Ten parametr 1436 “Overrun AC source current limit without opening the transfer relay (Input limit)” který se v tom dokumentu zmiňuje mám aktuálně YES. Ale to je podle mne chtěné, neboť nechci, aby se při přetížení provedlo odfázování od sítě.
Možná by se dal ale využít k tomu, abych otestoval jestli je nebo není splněna podmínka tohoto atributu: "This parameter is set at “YES” by default, which means if the power cannot be Smart-Boosted, then the grid current will go over the programmed max input limit value. "
Takže pokud by se při 1436=NO a přetížení vyplo transfer rele a odfazovalo se to, pak něco brání Smart-Boostu ve funkci.
Milhaus

Příspěvek od Milhaus »

drcvach píše: pát lis 15, 2024 3:22 am Díky za další hint, ale ani nastavení těch 50Adc přes 1138 nepomohlo. Při zvyšování AC-IN nad 20A, z baterky stále nic neteče. :stupidme:
Shrnutí změněných parametrů:
aktuální hodnota volt. baterie=57,97:
1297 (Battery priority voltage) -> 56 nebo 59,2 pro vyzkoušení překročení nebo podkročení
1138 (Battery charge current) -> 50
při tom testu jsou XTM ve fázi float? :(
jinak zkusit vynutit parametrem 1467.

Pokud ani to nepomůže , je potom i další varianta... ale to nechceš... :surrender:
Milhaus

Příspěvek od Milhaus »

ještě mě napadá , zkusil jsi reset XTM? par 1468.
potom zase hned vynutit 1467 floating XTM.
Už v základním výrobním nastavení je Smart-Boost aktivní . Musí to frčet... :worker:
redcrown

Příspěvek od redcrown »

redcrown píše: pát říj 11, 2024 12:55 pm díky za odpověď. To jsem taky už v diskuzi zaregistroval. Jen se mě teď moc nechce to takhle "rozebrat". Zatím jsem jinou vadu nezjistil, tak mě to zatím tak netlačí.
A co parametr 5070 Apply configuration files (master file)? Jen z manuálu úplně nechápu, jaký soubor to načte a jestli by to takovýto případ vyřešilo.
A nevíš, jaký parametr řídí to výše popsané chování?
díky
EDIT:
až budu u HW, tak ještě zkusím uložit Save Xtender parameters {5017}, jestli mezi jednotlivými XTM bude nějaký rozdíl v configuraci.
Ahoj,
tak jsem se konečně dostal k problému, že nově přidaná XTMka neměla stejné parametry (pamatovaly si staré parametry ze Secondsol). Zkusil jsem tedy ten parametr 5070 Apply configuration files (master file) a zdá se, že už to je v cajku. Ověřil jsem si to tak, že jsem si z nově provedené zálohy načetl do jedné tabulky všechny parametry ze všech XTM a vše se shoduje. Můj problém, že se mě dvě XTM zapla, už je pryč. Snad to někomu pomůže.
2x Skútr E-Max120L
redcrown

Příspěvek od redcrown »

Milhaus píše: ned pro 17, 2023 6:05 pm
díky za rady.
Myslím že to nejde.
Tak jak psal drCvach, tak už se mě to chová stejně. Když zmačknu vypínací tlačítko na jednom XTM, tak se to konkrétní vypne. Na RCC se to taky zobrazí ve schématu. Možná to je tím, že mám vypnutý integral mode, ale nevím. Změnilo se to po tom, co jsem srovnal všechny parametry ve všech XTM na stejný stav.
2x Skútr E-Max120L
redcrown

Příspěvek od redcrown »

Některé věci jsem si vyřešil, ale zase se mě objevili nové.
V minulosti mě u instalace s BMS (Batrium) v active modu při stavu BMS Discharge OFF (když klesne nějaký parametr pod nastavené, např. napětí jednoto článku) došlo k tomu, že se připlo transfér relé a nedocházelo tak k dalšímu vybíjení baterky.
Teď jsem při přidání dvou XTM do systému testoval funkcionalitu a zjistil jsem, že když BMS pošle požadavek na Charging OFF, tak se vypne nabíjení a zvýší se frekvence pro AC vazbové střídače. To je v OK.
Problém mám ale s vybíjením. Když BMSka posílá Discharging OFF, tak se na straně Studeru nic nestane. XTM v pohodě vybíjí dál a ani transfér relé nijak nereaguje. Už jsem zkontroloval kde co a už fakt nevím, jak tu věc troubleshootovat.
Díky za tipy.
2x Skútr E-Max120L
Odpovědět

Zpět na „Studer“