Jak (a jestli vůbec) vypapírovat přidání stringu

Odpovědět
jbb

Jak (a jestli vůbec) vypapírovat přidání stringu

Příspěvek od jbb »

Jak už jsem tu párkrát psal, mám hybridní FVE ve složení 3x Victron MP2 5000VA na patě objektu s baterií v AC couplingu s Solaredge 9kW s polem cca 11kWp na střeše hospodářského objektu.
Asi jsem trošku megaloman, takže uvažuju doplnit ještě jedno pole s dalším SE9. Nejde mi tedy ani tak o "špičkovou výrobu v létě", ale o přepanelování teď na přechodná období, neboť fakt vidím, že to co vyrobím je asi půlka toho, co bych potřeboval.
No a na rozdíl od celé FVE, kterou mi dodala firma, teď už bych to rád řešil ve vlastní režii, co půjde - panely a konstrukci koupím výrazně levněji, znám lidi co mi dají pole na střechu a mám elektrikáře, co zapojí druhý SE, konfiguraci zvládnu sám.

A teď jde o to, jak moc s tímhle "obtěžovat distribuci" - hodlám oba střídače trošku uškrtit tak, abych nepřesáhl maximálně povolený přetok (mám povolených 14kW od distribuce, jedno pole dalo v létě max 9,5kW špičkově, jinak běžně 6-7kW, takže když ureguluju SE na nějakých 70%, jsem v poho). A samozřejmě i ty tři victrony by mi víc než 14kW výkonu střídačů nedaly, takže těch 14kW max na součtu dvou SE je rozumné.
Ale zase přibude na střeše nějaká ta paneláž, přetoky budou a větší než byly letos, takže...

Jak se to dělá papírově správně, co zařídím sám a na co (všechno) potřebuju razítko? Nebo se na nějakou povolovačku vy****? Já na patu objektu nepůjdu, tam se nic nemění, budu řešit jen ten solaredge a pole.
PV1: 26x AIKO-450 (12kWp) V+Z => [AC] SE9K (max 6,9kW)
PV2: 26x AIKO-450 (12kWp) V+Z => [AC] SE9K (max 6,9kW)
PV3: 4x AIKO-450 (2kWp) V+Z => [DC bus] SmartSolar 150/35
AC/DC: 3x Victron MP2 5000VA <=>2x BYD LVL (31kWh)
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Jak (a jestli vůbec) vypapírovat přidání stringu

Příspěvek od pave69 »

1. Já bych to papírově neřešil a šťouralům řekl, že (nějaká) část panelů má samostatný okruh pro hospodářské stavení, nenapojené na distribuci.
2. Ale oficiálně je to takto nelegální, musí se žádat o změnu při každé blbosti, i změna kapacity baterky. Vzhledem k bodu 1 detaily neznám ;)
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

Keby si tie panely napojil na DC t.z. na mppt? Tým pádom by si vôbec nemusel nič oznamovať, lebo AC výkon v meničoch by sa nemenil.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
jbb

Příspěvek od jbb »

Diablo1st píše: úte říj 22, 2024 9:50 pm Keby si tie panely napojil na DC t.z. na mppt? Tým pádom by si vôbec nemusel nič oznamovať, lebo AC výkon v meničoch by sa nemenil.
To pro mne není řešení, musel bych kopat dvůr. Prostě chci vedle jednoho SE 9kW dát druhý stejný a oběma oříznout max výkon na 7kW u každého.
kekita

Příspěvek od kekita »

Nevím jak to má ČEZ - znám jen EGD:
- musíš si požádat o novou smlouvu o připojení (v případě, že neměníš rezervovaný výkon je to v pohodě a měli by ti to schválit)
- pak si to necháš nainstalovat
- problém je, že potřebuješ revizi a abys měl kladnou revizi zase potřebuješ projekt... takže komplet papírování
- EGD chce ještě papír odborné firmy o instalaci, ale to záleží na tobě, jestli ti to někdo potvrdí (pokud seženeš nějakého schopného revizáka, tak by ti to teoreticky mohl potvrdit)
- pak možná budeš muset předrátovat elektroměrový rozvaděč (asi 3x měnili schéma zapojení - takže záleží kdy ti ji připojovali do sítě, jestli se to měnilo)
- no a nakonec si požádáš o nové UTP

Pokud přidáváš baterky, tak k tomu žádné papírování není a v případě, že je máš uvedené v UTP si je můžeš připadat kdykoliv a nikomu to neoznamovat.
kekita

Příspěvek od kekita »

Jinak problém bych neviděla ani tak v distributorovi, jak v pojišťovně. Pokud by se něco stalo, tak ti nic nevyplatí, nebo budou hodně krátit. Tak už z téhle stránky bych to chtěla mít oficiálně....
jbb

Příspěvek od jbb »

kekita píše: stř říj 23, 2024 11:01 am Jinak problém bych neviděla ani tak v distributorovi, jak v pojišťovně. Pokud by se něco stalo, tak ti nic nevyplatí, nebo budou hodně krátit. Tak už z téhle stránky bych to chtěla mít oficiálně....
No tak pojištovna je zase jiná část... Budu-li mít na to pole revizi, pak to je důkaz je v pořádku. Na zbytek revizi mám a do toho se nezasahuje - jak řečeno, já mám Victrony s baterkou a výrobní část fyzicky a geograficky oddělenou a navzájem spojenou jen pomocí AC400V a ethernetové sítě, nikoliv pomocí DC či jiných signálních vodičů...
tafx
Výkon panelů v FVE [Wp]: 12400
Kapacita baterie [kWh]: 32

Příspěvek od tafx »

Já jsem doplňoval 5 panelů do dvou existujících stringů a žádal jsem zvýšení rez. výkonu z 9,99 kW na 12,44 kW a musel jsem doložit všechny dokumenty znovu s novými datumy. Nevím, do jaké míry to bylo dáno přechodem nad 10 kWp (z mikrozdroje na výrobnu). Docela pakárna. Teď budu řešit úplně to stejné jako ty. Další střídač v AC couplingu, +9kWp panelů a větší baterie. Jsem smířenej s třetím kolečkem papírování a přemlouvání revizáka s projektantem, aby mi to zpracovali a vorazili.
Instalovat chci sám.
Hybrid 12,44 kWp, 26x400 Wp + 4x510Wp Trina Solar, Deye 12kW (GW10K-ET odstaveno), 32 kWh EVE, 2 x Wallbox Alfen Eve, EVCC.io pro řízení nabíjení auta, skoro celej dům na backupu pro ostrovní provoz
Momo

Příspěvek od Momo »

Navyšoval jsem instalovaný výkon z 10 na 15 kWp, další dvě baterky. Raději oficiálně, navýšili i rezervovaný výkon na 15 kW podle požadavku, i když to střídače neutáhnou.
Vopruz na distribuci s tím byl. Nad 10 kW už chtěli jiné nastavení ochran a navíc U-f Guard. Nakreslil jsem sám, ruku mi vedl revizák, který to orazil. Pak nějaké protokoly o nastavení ochran a kdoví co ještě.
Než jsem měl oficiálně schváleno, pouštěl jsem do DS už plný výkon, ale ten jsem omezil na 9,5 kW.

Nevím, jaké za to mohou být sankce. Samozřejmě rezervovaný výkon dodržíš, ale provozuješ výkonnější zdroj.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“