Dlouhy dotaz. Zkusim odpovidat podle puvodniho textu (aspon na to, k cemu mam co rict).
Co se tyce pretoku z FVE - povolit si ji mozna zvladnes i sam, ALE JEN ZA PREDPOKLADU, ZE JE MAS POVOLENE OD DISTRIBUTORA!!! = pri prvnim pripojeni FVE k siti se taky zada o povoleni pretoku. Pokud vam je distributor tehdy nepovolil, mel k tomu duvod a nic s tim nenadelas. Jen se muzes zeptat distributora, jestli uz by to slo/neslo. Pokud stale neslo, tema virtualni baterie pro tebe konci (vcetne prodeje prebytku za par facek nekomu jinemu).
RD zatepleny je čím a v jake tloušťce? Odhad t.ztrat je asi malo platny, nekdo by to spocital lip.
Muj barak byl starsi, uz jsme meli dvojskla, dokud byl nezatepleny, meli jsme spotrebu plynu 20 MWh + 6 v elektrice. Topilo se jen ve starem plynovem kotli.
Odhad tepelnych ztrat byl asi 16 kW a navrhovane TČ bylo 16 kW.
Pak jsme radej zateplili 20 cm bilym polystyrenem.
Jakys takys "vypocet" tep. ztrat byl asi 8,5 kW - pro jistotu jsme vzali TČ NIBE S2125-12 kW.
Spusteno 20.12.23. Zima byla neobvykle tepla! Ale do konce sezony TČ sežralo k memu užasu pouhych 1,5 MWh a topime na 23 (ale jen v pulce baraku - deda zemrel a nikdo to neobyva. Tam temperujeme na zhruba 18.
"Když je FVE a baterie nabitá, tak při například 5 stupních venku máme doma okolo 18, sem tam přitápíme přípotopem" - to jako bez pritapeni tam mate 18? Asi netopite na 18
Tvuj odhad spotreby elektriky - nevim nevim. Baterky mas jen 10 kWh (podle me nic moc), primotopy zerou jako krava. Co pokryje FVE pres zimu, s tim radej nepocitej vubec, protoze fakt toho moc nebude.
Maly priklad - letos jsem nechtel aby mi mlada merunka zase znrzla. Udelal jsem nad ni stan a zhruba od 22 do 8 hod rano jsem ji topil 2kW primotopem. Sezral mi vic elektriky nez TČ v baraku.
"Myslíte, že se baterka vyplatí již v tomto případě?" - myslis tu virtualni? - viz výše. Hlavne sleduj skutecne spotreby, a co se VB týče - nikdo netusime kolik pretoku bys byl schopen nasyslit POKUD TI TO DISTRIBUTOR VUBEC POVOLI.
"Nebo lepší bude uzavřít smlouvu například s nějakým z dodavatelů na prodej přetoků za těch cca 1500kč/MWH." - myslis jako sdileni? Cena je smluvni - tedy ve hvezdach, a na sdileni pretoku V ZIMĚ ZAPOMEŇ - PROSTE NEBUDOU.
Co bych ti doporucil ja? Ale jsem megaloman. Ja mam misto dvou baterek (10 kWh) sest. Mam spotovy tarif a vnoci pri nejnizsich cenach V ZIMĚ nabijim. Jasne, je to ranec za baterky. Ale prubehove mereni mas, spotove ceny si tedy zaridit muzes. Aplikace Elis Electree ti ukaze prubeh spotovych cen po hodine. Na ERÚ se muzes podivat i zpetne treba ceky rok. Myslim ze by se to vyplatilo i kdybys mel jet celou noc na spot a pretapet barak (bez zvetsovani baterek).
PS. nez jsem to sesmolil, Momo byl rychlejsi