Oběhové čerpadlo pro nádrž na vodu 275l
Oběhové čerpadlo pro nádrž na vodu 275l
Zdravím, mám nádrž na vodu od Dražic (viz obr.) Do ní mi ohřívá vodu 3f tep. čerpadlo, letos, poněvadž jsem si vybudoval FVE, jsem do nádrže vložil 2kW/230V topné těleso-patronu. Bohužel otvor pro vložení patrony je zhruba uprostřed délky tj 1,2m... čili z praxe: je sice fajn mít zadarmo ohřátou vodu na 65stC z přebytku, leč bohužel po napuštění jedné vany klesne teplota vody na 30st C a pro dalšího člena rodiny je to tak na osprchování. Z tep. čerpadla je to v pohodě na 2 vany(to je připojené odspoda).... Teď k dotazu. Když jsem tu měl maníky na servis čerpadla v září, poradili mi, že existuje možnost doplnění oběhového čerpadla na připojení na přírubu, které mi "proředí a promíchá" vodu v nádrži při ohřevu patrony a bude tak 65st C v celé 275l nádrži.... Chci se zeptat, má někdo toto řešení? Zda by mi poradil, jaké čerpadlo atd? El. Zapojení mám v hlavě vyřešené, oběh.čerp. bych zapojil přes programovatelné IP RELE.....
Re: Oběhové čerpadlo pro nádrž na vodu 275l
Ahoj, jeste by bylo dobrý vyfotit nádrž zezadu, kde je popis vstupů/výstupů. Tč jede přes šneka, někde uprostřed by měl být 3/4 vstup pro cirkulaci a na něj pripojis čerpadlo (oběhovku). Nejsem topenář, ale nějaký NTRka od dražic jsem už připojoval. zepředu je příruba pro topnou spirálu, která by se měla dát objednat i s vyšším výkonem. Pokud by to fve dovolila, ty 2kw hřejou celkem dlouho 300l sud. Ale v případě jen vytěžování to asi stačí.
Na kolik °C to dokáže ohřát to TČ? Tam nejde nastavit vyšší teplota? I když by pak klesal COP, pořád by to mělo být efektivnější než ten přímotop, ne?
Dejme tomu, že to vyhřeje na 50 °C a ty tam chceš 65 °C. Je to tak?
Schéma je na straně 8.
[url]file:///C:/Users/Martin/Downloads/navod-k-obsluze-a-instalaci-okc-ntrr-sol.pdf[/url]
Je škoda, že ta spodní příruba je jenom revizní a nejde tam dát silná patrona jako u jiných zásobníků DZD.
Pokud budeme vycházet ze situace, že je zásobník plně nahřátý pomocí TČ, pak by šlo doplnit oběhové čerpadlo, asi co nejpomalejší. Plus zpětné klapky na potrubí.
Brát vodu nahoře za vývodem (1) a dávat ji úplně dolů (1) nebo trochu výše (3), ale tím by ubyl vyhřívaný objem.
Tohle bych řešil s topenářem/instalatérem.
Dejme tomu, že to vyhřeje na 50 °C a ty tam chceš 65 °C. Je to tak?
Schéma je na straně 8.
[url]file:///C:/Users/Martin/Downloads/navod-k-obsluze-a-instalaci-okc-ntrr-sol.pdf[/url]
Je škoda, že ta spodní příruba je jenom revizní a nejde tam dát silná patrona jako u jiných zásobníků DZD.
Pokud budeme vycházet ze situace, že je zásobník plně nahřátý pomocí TČ, pak by šlo doplnit oběhové čerpadlo, asi co nejpomalejší. Plus zpětné klapky na potrubí.
Brát vodu nahoře za vývodem (1) a dávat ji úplně dolů (1) nebo trochu výše (3), ale tím by ubyl vyhřívaný objem.
Tohle bych řešil s topenářem/instalatérem.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
Venkovní tepelné čerpadlo dokáže do 0stC venku nahřát teplotu v nádrži na 43st C. S klesající venkovní teplotou, klesá i možnost nahřát to k 43stC. Cerpadlo je 9let staré 3f 6kW... FVE mám jednofázovou MUST 1800VHM (DC/AC 4300Wp/5500kW) baterie mam 4x100 LIFEPO4, celkem 20,48kW. Od května do září mi ohřívá z přebytků patrona a zbytek období TČ....TČ mi 2vany ohřeje za 4,5kW spotřeby, z patrony je to samozřejmě zdarma.... Ten odkaz na návod mi nejde otevřít....
Normálně odkaz vyber a dej otevřít v novém okně a máš to hned jako první nalezení od Google.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Jo, vložil jsem tam už stažený PDF, ale najít to trvá asi pět kliků myší...
https://www.dzd.cz/ohrivace-a-zasobniky ... -informaci
https://www.dzd.cz/component/phocadownl ... c-ntrr-sol
Aha, takže je to ostrovní FVE 1F a nedodává pro TČ, protože to je 3F.
https://www.dzd.cz/ohrivace-a-zasobniky ... -informaci
https://www.dzd.cz/component/phocadownl ... c-ntrr-sol
Aha, takže je to ostrovní FVE 1F a nedodává pro TČ, protože to je 3F.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
Ano, je to ostrovní FVE
....
Díky za odkaz...
....
Díky za odkaz...
ano, jsou to čerpadla s bronzovým tělem.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)