Srovnání panelů

Baterka

Re: Srovnání panelů

Příspěvek od Baterka »

Higland píše: pon lis 27, 2023 10:39 pm Tak ještě jedna perla. revizák má živnost 2 měsíce podle ič. a v tomhle seznamu https://formulare.ticr.eu/ozo.html je text "čeká na nabytí právní moci". A to je podepsaný pod něčem co ještě neviděl v reálu.
Takových tam je 1430 z celkových 4001 revízáků. tedy více než 1/3 všech evidovaných. To vypadá na nějaký poslední cyklus obnovovy licence, když všechny ostatní končí 2032 nebo 2033.
rob.brno

Příspěvek od rob.brno »

Obecně: Proč zvažovat nákup nějakých neznačkových panelů. Držel bych se výrobců Tear-1, ceny budou dost podobné.

Navíc dnes lze koupit panely i pod 13centů/Wp.
Higland

Příspěvek od Higland »

Mex píše: čtv lis 16, 2023 2:47 am
Higland píše: čtv lis 16, 2023 12:16 am dah ma účinnost menší 21,08 pokud jsem to dobře četl.
Já jsem se díval do tohodle datasheetu:
https://www.battery-import.cz/user/docu ... )_555W.pdf
Sice je tam jedno písmenko v označení jinak (BB vs. BW), ale jinak jsou napětí a proudy stejné.
A účinnost u verze 550Wp píšou 21.28%.
Pokud to dává stejný výkon při stejné velikosti, tak se účinnost nemůže lišit.
A nějaké procento tady asi není to hlavní, řekl bych.
Důležitější bude třeba životnost a pokles výkonu s časem.

To větší problem bude napětí. U těch 12 panelů už jseš moc vysoko. 12*74.7*1.2=1075.7 [V] !
Kdybys to měl rozdělené na 2 stringy po 9 panelech, tak by to vyšší napětí byla spíš výhoda.
Ale při rozdělení na 12 a 6 panelů je to průser.
Stále se mi nepodařilo se dohodnout se svým dodavatelem. Dosáhnul jsem toho, že mi nakonec ty panely vymenil za ty ktere jsem měl původně ve smlouvě. Nicméně teď se dohadujeme o penězích. .. Použil jsem Vaši argumentaci podpořenou o několik online kalkulaček s tím, že elektrárna je nebezpečné a neměla by být užívána... můj dodavatel použil tuto argumentaci

"Ohledně zaslaného výpočtu maximálního napětí (Voc_max) Vám sděluji, že třífázový asymetrický hybridní střídač SofarSolar 10 KTL-3PH, který je použit ve Vašem případě, má dva MPPT (=Maximum Power Point Tracking, který umožňuje maximalizovat výkon solárních panelů tím, že neustále hledá optimální pracovní bod), z nichž každý je rozdělen na dva vstupy.

Z toho plyne, že střídač je schopen optimalizovat výkon nezávisle pro dva různé okruhy (stringy) solárních panelů. To je užitečné zejména v případech, kdy jsou panely umístěné na různých částech střechy, s různou orientací nebo pod různým úhlem, kde každý string bude mít odlišné podmínky osvětlení. Dva vstupy umožňují připojit dva stringy solárních panelů k jednomu MPPT.

Z technických dat třífázového asymetrického hybridního střídače SofarSolar 10 KTL-3PH vyplývá, že maximální vstupní napětí na každý MPPT je 1000 V. To znamená, že na každý MPPT může být připojeno napětí až 1000 V, tedy celkem až 2000 V pro celý střídač.

Zde připojuji příslušná technická data:

Vaše fotovoltaická elektrárna (FVE) je zapojena na dva stringy, přičemž napětí na každém stringu tak nepřesáhne 500 V na jednom MPPT. Průměrné napětí bude pod 480 V, v závislosti na teplotě, sluneční aktivitě a počasí. Tento rozsah napětí je plně v souladu se specifikacemi daného střídače a zajišťuje bezpečný provoz Vašeho FVE systému. "

Jelikož na tohle téme nejsem odborník rád bych Vás (myšleno kohokoliv) poprosil o konzultaci. Předem diky za pomoc
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Higland

Příspěvek od Higland »

aktuální konfigurace panelu:
1 MPPT = 1 string = 12 panelů Voc max = 1 037,76 V
2 MPPT = 1 string = 6 panelů Voc max = 518,88B V
Celkově střídač Voc max = 1 556,64 V
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Napětí regulátorů se nesčítá. První hodnota je příliš vysoká.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
kamils

Příspěvek od kamils »

Jaké panely tam teda jsou? DAH nebo AS. Dodavatel udává parametry pro AS, tvůj výpočet platí pro DAH.
PS:
To znamená, že na každý MPPT může být připojeno napětí až 1000 V, tedy celkem až 2000 V pro celý střídač.
Uvádět součet napětí na obou MPPT jako nějaký technický údaj je nesmysl, který svědčí o nízké technické úrovni pracovníka dodavatele.
Mex

Příspěvek od Mex »

Higland píše: pon srp 19, 2024 11:57 am Z technických dat třífázového asymetrického hybridního střídače SofarSolar 10 KTL-3PH vyplývá, že maximální vstupní napětí na každý MPPT je 1000 V. To znamená, že na každý MPPT může být připojeno napětí až 1000 V, tedy celkem až 2000 V pro celý střídač.
Pane jo !
Takovou 3.14čovinu hned tak někde člověk neuslyší. :rofl:

Pokud to od něho máte na papíře, tak ten papír si dobře schovejte pro případné následné dokazování, pokud k němu dojde.
A taky to můžete dávat k lepšímu na večírcích a v diskusích o tom, jak si nemá člověk nic dělat samodomo ale má to svěřit odborníkům.
S dovolením budu tohle vyjádření občas někde citovat, až zase někdo bude moudře radit, abych si něco nechal nechal udělat "profesionálně".

Pokud dodavatel vyměnil panely za ty, které tam měly původně být (což byly snad ty s nižším napětím, ne?), tak je to snad OK. Nebo ne?
Popravdě se mi teď nechce celé to vlákno zase studovat, a mezitím jsem už podrobnosti pozapomínal.

Mohl vyměnit jen ty panely, kde je string dlouhý. Na tom krátkém je mohl nechat.
Vyšší napětí (do nějakých 600-650V) je dobře, zvyšuje to účinnost.
Higland

Příspěvek od Higland »

Teď jsou tam zpět ty AS, které tam mají být a ano ten výpočet je na DAH což je správně. Mimochodem na ten DAH v této špatné konfiguraci mám i revizi, že elektrárna je ok :). Hádám se s nimi o peníze, protože tam je hromada dalších průšvihů a oni zpochybňují to že to bylo životu nebezpečné...Moc díky za komentáře a ujištění toho co si myslím
beethowen
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 48

Příspěvek od beethowen »

Každý MPPT tracker má max. napětí 1000V. Sčítat toto dohromady je absolutní nesmysl a vypovídá to o tom, že vůbec neví o čem mluví, nebo vás chtějí podvést a zbavit se vás.
Jako říct, že 1000V je ještě bezpečných a 1070V je už nebezpečných asi není tak úplně jasné, ale i vyhlášky pro elektrikáře jsou do 1000V a nad 1000V.
Revizák byl alespoň na místě? Většinou to bývá tak, že přijde jenom revizní zpráva s vymyšlenými hodnotami. Toto bych viděl jako velký problém a na tom bych se točil. Takové revizáky hlásit na TIČR, ať se to pročistí.
10,2kWp poly/mono, XTH6000-48, 2x VT-80A, Li-ion 48kWh
Mex

Příspěvek od Mex »

Jen technická: ta omezení pro elektrikáře na NN jsou 1000V AC/1500V DC.
Takže zrovna v tom problém není.

V příliš vysokém napětí stringu samozřejmě problém je.
A největší problém je v hlavě toho "odborníka", co mu napsal, že se ta maximální napětí sčítají.
centaurian

Příspěvek od centaurian »

To napětí těch 12 panelů se mi zdá už dost za limitem. To nebude fungovat dobře. Pak až bude v zimě mrznout a svítit, tak pak můžeš mít nemile překvapení. Přitom kdyby ten string rozdělili na 2 a připojili je paralelně na ten jeden MPTT, tak by to bylo OK.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

To jako někdo čeká že revizák bude měřit napětí na panelech? :lol: :lol: :lol:
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Jantic
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od Jantic »

Zdravím solárníky, rychlý dotaz k panelům:
Mám sadu 8ks panelů Longhi (parametry v obrázku) a uvolnilo se místo pro další 2 panely. Původní už nejsou k mání, ale tento panel od JA Solar má podobné parametry:https://www.vselektro.eu/fv-panel-385w- ... lak-frame/. Bude to fungovat?
Nebo je i lepší volba?
Děkuji
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
6,5kWp +3,0kWp Solax X3, 23,2kWh Li- jih, sklon 45+55 St
1,4kWp Gridfree Solarmi
2,4kWp+SITON
TČ Alpha Innotec LWD50
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Jantic píše: stř lis 13, 2024 7:52 am Zdravím solárníky, rychlý dotaz k panelům:
Mám sadu 8ks panelů Longhi (parametry v obrázku) a uvolnilo se místo pro další 2 panely. Původní už nejsou k mání, ale tento panel od JA Solar má podobné parametry:https://www.vselektro.eu/fv-panel-385w- ... lak-frame/. Bude to fungovat?
Nebo je i lepší volba?
Děkuji
Jo, to pojede, pokud budou mít stejnou orientaci.
Odpovědět

Zpět na „Panely“