Spotové ceny

ClonyXXL

Re: Spotové ceny

Příspěvek od ClonyXXL »

Takze jestli vam dobre rozumim, kdyby byla elektrika i nonstop 10x drazsi nez v Nemecku a okolnich statech, nic s tim nenadelame .... a budeme drzet hubu a krok?
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

ClonyXXL píše: sob lis 23, 2024 7:02 pm .... a budeme drzet hubu a krok?
Hm, teoreticky jsem pro každou rebélii proti státu, akorát už nemám takový tlak a takový průtok na to abych chcal proti větru. :lol: :lol: :lol: Natož na nějaký "spotový ceny". :lol: :lol: :lol:
VK_1 se omlouvám, to je můj poslední příspěvek do tohoto tématu. 8-)
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Martin Palkovský, ČEPS:

𝗡𝗼𝗻-𝗜𝗻𝘁𝘂𝗶𝘁𝗶𝘃𝗲 𝗙𝗕𝗠𝗖 𝗮𝘁 𝗜𝘁𝘀 𝗙𝗶𝗻𝗲𝘀𝘁
Před týdnem jsme byli svědky vynikajícího příkladu neintuitivních výsledků optimalizace na základě tržního spojení založeného na toku (FBMC). Dne 17. listopadu 2024 (např. mezi 15:00-16:00) umožnily příznivé větrné podmínky a nízká víkendová spotřeba DE, NL a PL nabídnout levnou elektřinu na trhu den předem. Mnoho zemí, včetně FR, tuto levnou elektřinu vysálo a my jsme byli svědky značných cenových rozpětí v důsledku přetížení.
Avšak Česká republika, proti očekávání, vyvezla nejdražší elektřinu v regionu Core.

Při oslavách sametové revoluce jsme také přispěli k mnohem vyšším tokům v rámci regionu Core. Díky (nebo díky?) nettingovému efektu zvýšil vývoz z České republiky kapacitu pro ostatní toky a multiplikačním efektem zvýšil globální blahobyt - a to i při vzniklé ztrátě kolem 20 EUR na každou vyvezenou MWh. Tento jev je v rámci FBMC poměrně běžný, ale v tento den byl obzvláště patrný.

Vysvětlení: Pokud sousedíte s levnou nabídkovou zónou, můžete být poslední, kdo z ní bude mít prospěch. Je to proto, že vaše transakce má na omezujícím prvku (přímé hranici) vyšší koeficient rozložení výkonu (PTDF) než vzdálenější obchody. Proto je lepší vyplnit prvek s vyšším objemem, ale možná nižším cenovým rozpětím, než s nižším objemem, ale vyšším rozpětím. V některých případech (jako 17. listopadu) je dokonce výhodnější vytvořit na prvku protiproud, i když to vede k lokální finanční ztrátě a vysoké ceně.

Nedochází k přerozdělení globálního zvýšení blahobytu. Česká republika a její spotřebitelé mohou mít dobrý pocit z podpory integrace trhu EU a platit vysoké ceny. Může být náročné snížit ceny elektřiny na místní úrovni, když tržní mechanismus není nijak zvlášť podpůrný.

originální post: https://www.linkedin.com/feed/update/ur ... 025713152/
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Moje vysvětlení je: dovoz ze severního Německa byl saturovaný (cca 2 GW max) a většina toků šla přes ČR dále na jihovýchod. Hodně dováží třeba Rakousko, Srbsko, Maďarsko, Rumunsko....

Dokud bude dovoz z Německa omezený na 2 GW, a bude velká poptávka v JV Evropě, tak cena v ČR v zimě levná nebude, protože propojení z ČR na jihovýchod mají velkou kapacitu.
Léto jiný případ, protože JV země mají už docela dost FVE. Nemají vítr.

Situace se může rychle měnit k nižsím cenám, pokud v ČR poběží dost levnějších zdrojů, tj. aktuálně odstavený blok Temelína, a uhlí. Nebo v létě FVE.

Druhý blok Temelína má nastartovat po odstávce v prosinci. Uhlí si řídí majitelé sami. Aktuálně mají velkou moc s tou cenou o víkendech zahýbat.

U propojení ze severního Německa (Hradec – Röhrsdorf) má ČEPS v plánu navýšit kapacitu, ale až v letech 2027-2028.

Jestli tahle situace na Denním Trhu bude nový standard, tak pro majitele FVE dost možná bude výhodnější mít sjednaný fix na 2 roky, který se po nějakém vyjednávání s obchodníkem dá aktuálně pořídit pod 2500 Kč/MWh bez DPH.
Protože v létě neodeberu nic, a v zimě budou spotovou cenu zvyšovat exporty do JV Evropy.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Tvemu vysvetleni rozumim mnohem vic nez toho manika z cepsu.
Nicmene bude-li to nadale takhle, tak jak rikas, spotovym cenam v podstate odzvonilo.
Super ze budujeme ty posilene draty. Budeme mit drahou elektriku furt. Bravo.
Proste v Cesku vsichni mysli na blaho obyvatel.
soami

Příspěvek od soami »

vk_1 píše: pon lis 25, 2024 12:01 pm Česká republika a její spotřebitelé mohou mít dobrý pocit z podpory integrace trhu EU a platit vysoké ceny.
U ČEPS evidentně bližší košile než kabát. Udělají rito transferem a že se s vyššími cenami svezou i Češi je "o dobrém pocitu". Nerozumím procesům, kde cenu utváří křišťálová koule. Ačkoliv jsem spot původně zvažoval, tohle je definitivní potvrzení poloostrova.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

soami píše: pon lis 25, 2024 9:24 pm
vk_1 píše: pon lis 25, 2024 12:01 pm Česká republika a její spotřebitelé mohou mít dobrý pocit z podpory integrace trhu EU a platit vysoké ceny.
U ČEPS evidentně bližší košile než kabát. Udělají rito transferem a že se s vyššími cenami svezou i Češi je "o dobrém pocitu". Nerozumím procesům, kde cenu utváří křišťálová koule. Ačkoliv jsem spot původně zvažoval, tohle je definitivní potvrzení poloostrova.
A v cem prosim te spociva ten "poloostrov"?
Podle meho soudu poloostrov vypada asi takto:
V lete, respektive 3/4 roku neodebiras ze site nic.
Nicmene stejne musis mit smlouvu s dodavatelem = platis cely rok za jistic, rezervovany vykon, nejake ty poplatky co se nevztahuji na odebrane MWh.
A v zime stejne budes potrebovat el ze site. S drahou cenou + se vsemi souvisejicimi poplatky.

Pokud tedy "poloostrov" opravdu vypada takto, tak mi prijde, ze poloostrovem je v podstate kazda FVE. Zalezi jen na velikosti baterek a prepanelovani.
Zimni zavislost na siti a celorocni zavislost na nutnem pripojeni k siti to nijak neovlivni.

Takze me osobne vychazi jediny rozdil. Bud jsem na spotu, nebo klasicky mam smlouvu treba na rok.
Rekl bych, ze loni byl spot vzdycky nizsi nez jakykoliv dodavatel, protoze vsichni meli cenu kolem 4500,-
Letos to vypada, ze se karta obratila - vsichni dodavatele zlevnuji na rekneme kolem 2500,- , ale spot nam naopak nejak roste.

Jooo, ostrov, to by bylo ! Ale to jsme totalne nekde jinde !

Pokud se mylim, opravte me nekdo prosim.

EDIT: jak jsem psal ze vsichni dodavatele zlevnuji na cenu kolem 2500 berte s velkou rezervou - nesledoval jsem to. A ted zrovna ctu clanek, kde píší zhruba od 3500 do 5000. A v tom pripade ani ten spot nevypada tak katastrofalne, obzvlast kdyz vezmu v uvahu, ze baterky potrebuju dobijet tak maximalne 3 hodiny denne.
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

I když je hnusně dává mi poloostrov i přes zimu min 500W, nyní dokonce 110W :lol:
A síť jen smutně z povzdálí přihlíží :lol:
Krátkodobý odběr vykryje aku (napr 2000aw konvice) dlouhodobý odbě, nebo večer pokud ponocujem..., teprve vypomůže síť ;-/
Screenshot_20241126_093102_Gallery.jpg
Screenshot_20241126_093020_Tapo.jpg
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Oprava, mělo být samozřejmě: nyní dokonce 1100W ;)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Super. Ale mam to hodne podobně. A to si netroufam nazvat mou FVE poloostrovem.
Cim vic panelu na strese, tim vetsi zisk ze svetla.
Mam ti snad taky poslat "dukaz" ?
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

ClonyXXL píše: úte lis 26, 2024 4:25 pm Super. Ale mam to hodne podobně. A to si netroufam nazvat mou FVE poloostrovem.
Cim vic panelu na strese, tim vetsi zisk ze svetla.
Mam ti snad taky poslat "dukaz" ?
Nemusíš 8-)
No a poloostrovem není každá FVE (zejména ne On-Grid měnič...), neb poloostrovem jsou jen ty FVE, co maj fyzickej akumulátor a nemaj výstup měniče připojen paralerně k síti a nepřetláčí se s ní..., ale pouze do domu a síť je připojena pouze nepřímo - skrze nabíječku (lhostejno jestli interní jako v Kingovi, nebo externí nezávislá, jen se to pak hůře programuje - kdy má zahájit výpomoc, aby nejela a nebrala ze sítě zbytečně furt... Jen ty FVE, co k fungování nepořebují nutně i síť! Samože večer do vybití aku..., nebo i ve dne skončí po čase při trvale vyšším odběru než je výroba... Ale ne hned při výpadku sítě, ale až po čase, po vybití aku)

čistý ostrov nemá samože vůbec sí't ani jako zálohu, dobrý třeba v Africe ;-)
čistý ostrov je i ohřev vody, kde akumulátorem je bojler plný vody :-) Bez elektrické aku je naprd pro jiné použití (hodně lidí až po naiinstalvání levného ohřevu, spekuluje jak připojit spotřebiče, ba dům!... No krom odporové zátěže, jako vařiče bez elektroniky, nijak! A i kdyby měl laciný měnič sinusový výstup, jakože většinou nemá, co vykryje i jen krátký výpadek energie z panelů když přechází mrak? :-( )
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

OK. Diky za vysvetleni "pojmu" poloostrov. Uz chapu.
Nicmene tedy mimo toho staleho pripojeni k siti se vsechno ostatni chova stejne = jistic, poplatky, a je v podstate jedno, jestli tedy uzivatel jede na spotu nebo na pausalu. Porad potrebuje el ze site.
icemaster

Příspěvek od icemaster »

mě to tedy pěkně se.. Přešel jsem na SPOT abych ušetřil, naplánoval jsem, že budu nabíjet baterie v noci a odpoledne za nízké ceny. Ale nízkou cenu si nepředstavuji cenu ke 3 Kč nebo i přes výrazně přes 3 Kč. A FVE mi fakt nestačí i kdyby se podařilo dostat ze střech 20 kWh.
PPAS mi nabízela při výpovědi cenu 2,79 Kč a teď mají akci do konce měsíce 2,59 s roční smlouvou a k tomu 1,2 výkup... Tak přemýšlím, jestli tohle nebude výhodnější...
pokud totiž ceny budou přes zimu jako posledních pár týdnu nebo vyšší, spot se mi nevyplatí a od jara do podzimu mi bude většinu času jedno, kolik je spot protože budu téměř soběstačný. Když vezmu ještě provizi za SPOT 0,25 Kč, musel bych mít spot průměrně pod 2,35 Kč/kWh.
Frantom

Příspěvek od Frantom »

eduard22 píše: úte lis 26, 2024 6:20 pm No a poloostrovem není každá FVE (zejména ne On-Grid měnič...), neb poloostrovem jsou jen ty FVE, co maj fyzickej akumulátor...
Jo ještě bych doplnil že poloostrov chápu jako FVE kde nepotřebuji souhlas s připojením do sítě. Dodavatel tedy o ní ofiko "neví" ;) a tak za ni nemůže napálit speci poplatek jak vymýšlí Innogy a podobní vykukové.
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

icemaster píše: úte lis 26, 2024 9:04 pm teď mají akci do konce měsíce 2,59 s roční smlouvou a k tomu 1,2 výkup... Tak přemýšlím, jestli tohle nebude výhodnější...
Dá se sehnat i cena pod 2,50, třeba u ČEZ retence, když tam je člověk už déle zákazníkem. A pokud bych do toho šel, snažil bych se fixovat na 2-3 roky. Na dva ti to dají. Tři nevím. Podle mě cokoliv pod 2,50 / kWh na dva roky je dobrej deal a nikdo toho nebude litovat.

Já osobně zůstávám na spotu, protože si myslím, že prosinec kolem Vánoc bude lepší. Ale elektřinou netopím, tak si můžu dovolit experimentovat, a vysokej spot mě nezruinuje.

Jinak stále platí, že spot je fajn pro lidi, kdo nemají FVE, ale mají eauto. V létě můžou nabíjet hodně levně. Ale na topení elektřinou v zimě to je risk.
skybor

Příspěvek od skybor »

Aktuálně mají velký vliv na konečnou cenu i nabízené bonusy. Jsem byl dosud na ještě celkem dost solidním 3r fixu u ČEZu, ale jdu k PPAS fix na 2 roky, protože jak se mi snižuje s rostoucí FVE spotřeba z DS, tak ten bonus 2500Kč při snížené spotřebě pod 1MWh ročně (snad se to povede) už fakt roli hraje.

SPOT je asi fajn pro ty, co mají čas si s ním hrát a eventuálně jsou ochotni do té hry zapojit i svou baterku.
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), Victron Atlas 48/1600, SkyPowerBox LF 4810 1kVA, APC SmartUPS 5kVA
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Frantom píše: úte lis 26, 2024 9:25 pm
eduard22 píše: úte lis 26, 2024 6:20 pm No a poloostrovem není každá FVE (zejména ne On-Grid měnič...), neb poloostrovem jsou jen ty FVE, co maj fyzickej akumulátor...
Jo ještě bych doplnil že poloostrov chápu jako FVE kde nepotřebuji souhlas s připojením do sítě. Dodavatel tedy o ní ofiko "neví" ;) a tak za ni nemůže napálit speci poplatek jak vymýšlí Innogy a podobní vykukové.
Tááák! ;)
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Ja jsem si vytvoril tabulku (od zari lonskeho roku), do ktere jsem si zacal sepisovat nejnizsi ceny na spotu vnoci mezi 0:00 a 6:00, protoze na nabiti baterek mi staci 2, max 3 hodiny. A napada mne tam jeste pridat ceny Nemecka z te krasne barevne tabulky Evropy, co sem dal odkaz vk_1.
Je velice zajimave, kdyz jsem o spotu zacal uvazovat pred rokem, ceny byly kazdickou noc mezi pulnoci a 6:00 VZDY velice nizsi, nekdy az směšne. Kdyz to ted zpetne sepisuji, je mi naprosto jasne, proc jsem chtel jit na spot. Vloni jsem presel kvuli tomu k PPAS - bohuzel se ukazalo, ze me odrbali, protoze vse prepociali podle TDD. Nez jsem od nich dokazal odejit, spot jsem uz nepotreboval. A letos je to uplne jinde - alespon zatim.
Mozna se to zlepsi az zase nastartujeme ten jeden blok JE, co je ted odstaveny. Nevite nekdo od kdy je odstaveny?
Nicmene, zatim se nejak nemuzu zbavit dojmu, ze ote s tim nejak manipuluje a Cesko znevyhodnuje (zrejme zamerne, aby sel nekomu na ruku).
Asi ta moje tabulka bude velice zajimava, az tam doplnim ty nemecke ceny (na nasrání).
Momo tu sice psal, ze ceny jsou podobne jako vloni, ale asi koukal na ty denni ceny. Ty nocni jsou opravdu totalne jinde.
EDIT: taky neco k memu podezreni https://vytapeni.tzb-info.cz/vytapime-p ... -zakazniku
icemaster

Příspěvek od icemaster »

to s tím plynem je teda pěkná svi*árna. Ale pokud by to bylo i u elektřiny, mělo by to být spíše v distribuci. Ale je fakt, že poplatek za distribuci se určuje většinou na rok a v tomto případě netransparentnost je ideální způsob navyšování zisků. Vůbec bych se nedivil tomu, že se u nás s cenou spotu manipuluje a přidává se tam vata, byť by ta cena měla odpovídat ceně Lipska a přepočet na Kč.
Ceny v té tabulce budeš předpokládám přepočítávat na české, přidal bych ještě sloupec s rozdílem - o kolik kč se liší. Kdybys potřeboval nějakou součinnost, pomůžu - třeba s cenou kurzu...

Já potřebuji nabíjet baterky 2x denně - ráno a odpoledne. Ráno jsou ceny nejnižší většinou 2-5h plus mínus hodina, odpoldne mezi 13-15 plus mínus.
Když kouknu na včerejšek a dnešek, který mám v apce, tak včera ranní ceny průměrně 2,9 Kč, odpolední už přes 4 Kč. Dnes ranní 2,85 Kč a odpolední opět přes 4 Kč. Znovu jsem koukal na nabídky fixních cen, PPAS nabízí do konce tohoto týdne smlouvu na rok s cenou za 2,59Kč/kWh a paušálem za 99 Kč. Levnější jsem nikde neviděl, ale souhlas, že se lze asi dostat někde i po 2,5 pokud bych chtěl odejít - ale nejsem si jist, že to bude s fixem na 2 roky, který je všude výše než na 1 rok.
A teď se rozhodnout... Půjde SPOT ráno a odpoledne během zimních měsíců průměrně pod 2,35 Kč? (0,25 Kč je provize dodavatele na spotu)
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Kostěj »

ClonyXXL píše: stř lis 27, 2024 7:18 am Mozna se to zlepsi az zase nastartujeme ten jeden blok JE, co je ted odstaveny. Nevite nekdo od kdy je odstaveny?
https://oenergetice.cz/energostat/power ... 2024-10-14
Je odstavený od 11. října 2024 večer.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Což o to, tabulek by se dalo udelat habakuk.
Na ote je to v eurech, na tom odkazu taky. Bude to jednodussi v eurech. A ani to nedelam super presne - zaokrouhluju to. Pro informaci to snad bude dostatecne. Desetniky stejne nikde nevyhadam, otazka jestli vubec neco i z celyma.
Ale jak bylo ted nedavno u nas 7x draz nez v Nemecku, to snad halire nema smysl honit.
icemaster - Pokud se ti bude chtit, udelej neco sveho.
Otazka co s tim dal. Zatim mne napadly treba Černe ovce nebo neco podobneho.
Nebo spusti jaderku a bude vse po staru. Netusim, ale je to divne ...
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

ClonyXXL píše: stř lis 27, 2024 2:56 pm Otazka co s tim dal. Zatim mne napadly treba Černe ovce nebo neco podobneho.
Nebo spusti jaderku a bude vse po staru. Netusim, ale je to divne ...
Myslím, že jsi to nepochopil, ale já na první pokus taky ne: máme příliš málo přeshraničních propojení do serverního Německa, kde je cena nízká. A máme hodně přeshraničních propojení na jihovýchod, kde je cena velmi vysoká. Loni nebyly takové problémy s nedostatkem v Rumunsku atd. Letos ano.

https://www.romania-insider.com/romania ... pikes-2024

Jediná manipulace, která tam může probíhat (ale neumím to dokázat) je, že se někdo rozhodne škrtit uhlí v ČR. Tím dokáže cenou na lokálnim trhu hodně pohnout nahoru.

Restart Temelína v prosinci podle mě může pomoct, 1 GW je docela dost. Ale taky to závisí, jaká bude cena plynu, povolenky, a kolik uhlí v ČR poběží.
Očekávám pokles cen přes Vánoce, kdy je poptávka v Evropě celkově nízká.
V lednu mají nastartovat Dlouhé Stráně, ty budou nabíjet v noci, takže další impuls na zdražení noční elektřiny. Ale můžou snížit večerní špičky.

Co bude v lednu, únoru... si netroufám odhadovat.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Ja se obavam, ze uz nerozumim vubec nicemu.
Preshranicni propojeni jsme s nemeckem loni meli minimalne stejne.
Sepisoval jsem si tu ceny od zacatku listopadu. Moje podezreni, ze to mamevsechno uplne jinak nez v Nemecku se v podstate nepotvrdilo - az do 23.11. (Mimo toho 17.) jsme ceny meli velice podobne (o fous drazsi jak Nemci).
I 23. pres den jsme ceny meli podobne - zvrat prisel vnoci. My 130€, oni 18. Zaclo foukat?

Datum .... my (dve nocni ceny) .... oni (stejne casy) ..... my pred rokem

24. ........101 a 93 .....................0 a -0,01 ..............4,38 a 2,29
25 .........95 a 106 .....................41 a 40 ................72 a 70 ---- to u nas a jiste i u nich svitilo cely den - ani jsem ze site nenabijel (letos)
26. ........115 a 110 ...................89 a 73 .................75 a 77
27. ........111 a 113 a 105 ...........110 a 111 a 72 .........89 a 88
28. ........120 a 120 ...................33 a 32 .................65 a 68

Tak co vlastne mame spolecneho s tou lipskou burzou ? Nic?
Mam pocit, ze v tom zadnou logiku snad nenajdu.
A uz vubec nechapu, proc to vloni padalo kazdou noc fest a letos ani prd.
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

ClonyXXL píše: stř lis 27, 2024 7:01 pm Ja se obavam, ze uz nerozumim vubec nicemu.
Preshranicni propojeni jsme s nemeckem loni meli minimalne stejne.
Vždyť ti to píšu, rozdíl je v exportech na jihovýchod, Maďarsko, Rumunsko, Balkán.....

Ale jsou věci které fakt smrdí:

Screenshot 2024-11-27 at 19.33.12.png
icemaster

Příspěvek od icemaster »

víte někdo, jak vlastně funguje ta lipská burza? Dle různých vyjádření našich představitelů jsem pochopil, že veškerou energii obchodujeme tam a cena vychází z ní. Takže předpokládám, že tam se určí spotová cena na 24 -48 hodin dopředu dle předpokládaných poptávek na každou hodinu. Výsledná cena na danou hodinu je pro všechny, co se na lipské burze obchodují, stejná. K tomu by se asi mohl přičíst nějaký tranzit - pokud máme nedostatek a bereme třeba z Francie (nevím, jak se určí odkud to primárně vezmem), tak je tam navíc tranzit z Francie a třeba Německo. Pokud máme dostatek, tak je to čistě cena z burzy přepočtená aktuálním kurzem.
Nebo jsem úplně mimo mísu?
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“