Spotové ceny
Re: Spotové ceny
Zítra "legrace" v celé Evropě.
Bezvětří, oblačnost, zima.
Co se dá dělat, v noci nabiju za 5 Kč/kWh a večer za 11 Kč/kWh prodám.
Bezvětří, oblačnost, zima.
Co se dá dělat, v noci nabiju za 5 Kč/kWh a večer za 11 Kč/kWh prodám.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 15
To aby si kúpil viac bateriek a mohol predávať
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Nebude to takove zhave. Vody je hodne a poskednich par dni cumim, ze to dela vecer okolo 1100 MW po dobu sesti hodin.
Tolik to nedelalo Ani po zaplavach, kdyz byly plne nadrze. Je fakt ze v zari opravovaly Slapy a precerpavacku Dlouhe Strane a ted to bude vsechno asi v cajku.
Tolik to nedelalo Ani po zaplavach, kdyz byly plne nadrze. Je fakt ze v zari opravovaly Slapy a precerpavacku Dlouhe Strane a ted to bude vsechno asi v cajku.
Dlouhé stráně ještě neběží, pokud vím.
Tech 5 pocitas i s distribuci ?
Ja nabiju rano za 2,68 a 2,65 a pres den spotrebuji ...
Jeste tak premyslim, na co ty ty baterky vlastne mas
Ano, 5 Kč je včetně distribuce, DPH, všeho.
Baterky mám primárně na to, abych z nich spotřebovával elektřinu když je cena na spotu vysoká, a není zrovna čas NT. Nějaká kapacita zbývá, tak to se dá využít na ty večerní prodeje.
Dnes jsou krásné rekordní ceny.
Přitom aktuálně běží jaderky na 100%, uhelky na 60% (zdroj https://app.electricitymaps.com/zone/CZ/24h).
Francie a Polsko má poloviční ceny. Super. Takže u nás spot naprosto selhal.
Přitom aktuálně běží jaderky na 100%, uhelky na 60% (zdroj https://app.electricitymaps.com/zone/CZ/24h).
když s tím netopíš, dá se to takto přežít. Asi dnes dnes utáhnu hlavice na topení a pustím je až v noci .
V tomhle případě spot neselhal, funguje tak, jak má. Prostě cenu určuje poptávka a nabídka, a trhy jsou propojené. Dneska je poptávka silnější, než nabídka.MichalSix píše: ↑stř pro 11, 2024 1:30 am Dnes jsou krásné rekordní ceny.
Francie a Polsko mají dvě věci: hodně elektráren pro baseload, a omezenou přeshraniční kapacitu. Tj. mají více výkonu, než přeshraniční kapacity. To pro ČR neplatí.
Myslím si, že třeba Polsko tu přeshraniční kapacitu omezuje záměrně, a dává to pro ně smysl.
U nás máme relativně málo elektráren, hodně propojení do všech okolních zemí, a to dává smysl pro majitele elektráren v ČR. Je to pozitivní pro Maďarsko, Rumunsko atd.
Ale menší smysl pro nás odběratele v ČR, protože to často způsobuje vyšší cenu u nás.
Z hlediska firem a spotřebitelů v ČR by dávalo smysl omezit přeshraniční propojení na Slovensko atd., a posílit vedení ze severního Německa. Ale bude na tom mít nějaký politik velký zájem? Nemyslím si.
Pokud se bude dál utlumovat uhlí v ČR, ceny v zimě budou vysoko.
Za tři roky se má dokončit SuedIink a zároveň posílit propojení z Německa do ČR. Jsem zvědavý, co to udělá. Ale za tři roky se může stát spousta věcí...
Myslím si, že topit elektřinou bez velké akumulace, a být na spotových cenách, nedává smysl. Dnes se dá se sjednat levný fix na 2 roky, pod 2,50 Kč/kWh bez DPH.
Spot je v zimě dobrý jen pro lidi, kdo dokáží opravdu všechnu spotřebu přesnunout do těch pár nočních levných hodin. Takže pro lidi s velkou baterkou, elektromobilem, nebo velkou akumulací do vody.
Topit elektřinou 24/7, a být na spotu, to mi dneska už smysl nedává. Trend je jasný: v létě bude elektřina levná, v zimě drahá.
Děkuji @vk_1 za vysvětlení.
Já jsem bohužel podlehl iluzi, že pokud člověk na spotu využívá "chytře" elektřinu, tak "nemůže" prodělat (pokud nenastane druhá Ukrajina). Podle všech videí na YT to nemůže být jinak . Takže jsem to zkusil (nabíjení baterie, ohřev vody, topení pouze v nejlevnějších hodinách), a stejně mi to nevyšlo. Za minulý měsíc mi průměrná cena vyšla:
- 5.95 Kč/kWh včetně regulované platby
- 4.10 Kč/kWh bez regulované platby
U ČEZu tarif pro soláry je VT 5.39 / NT 5.02 [ Kč/kWh] včetně "všech" poplatků.
Takže jsem došel k závěru, že SPOT je vhodný pouze pro ty, co elektřinu moc nepoužívají v zimě a že bude hůř (pokud opravdu začnou vypínat další zdroje).
Já jsem bohužel podlehl iluzi, že pokud člověk na spotu využívá "chytře" elektřinu, tak "nemůže" prodělat (pokud nenastane druhá Ukrajina). Podle všech videí na YT to nemůže být jinak . Takže jsem to zkusil (nabíjení baterie, ohřev vody, topení pouze v nejlevnějších hodinách), a stejně mi to nevyšlo. Za minulý měsíc mi průměrná cena vyšla:
- 5.95 Kč/kWh včetně regulované platby
- 4.10 Kč/kWh bez regulované platby
U ČEZu tarif pro soláry je VT 5.39 / NT 5.02 [ Kč/kWh] včetně "všech" poplatků.
Takže jsem došel k závěru, že SPOT je vhodný pouze pro ty, co elektřinu moc nepoužívají v zimě a že bude hůř (pokud opravdu začnou vypínat další zdroje).
Já mám listopad podobně špatný, čistá cena za listopad cca 5 Kč/kWh. Takže i mírně horší náklady, než dobře sjednaný fix.
Také jsem doufal, že to bude jako předchozí roky, kdy se Německé ceny při větru více propisovaly do snížení cen v ČR.
Ale prostě to tak není, trh se mění, baseload ze sítě mizí, směrem na balkán je trvalý nedostatek, i v ČR se utlumuje uhlí.
Takže je potřeba se s tou volatilitou smířit, nebo jít na fix. Spot prostě nezaručuje nic, je to spot market.
Kdyby mě nebavilo trh sledovat, tak už jsem na fixu taky. Je to prostě jen hobby, a elektřinou netopím, nesu v zimě malé riziko.
Také jsem doufal, že to bude jako předchozí roky, kdy se Německé ceny při větru více propisovaly do snížení cen v ČR.
Ale prostě to tak není, trh se mění, baseload ze sítě mizí, směrem na balkán je trvalý nedostatek, i v ČR se utlumuje uhlí.
Takže je potřeba se s tou volatilitou smířit, nebo jít na fix. Spot prostě nezaručuje nic, je to spot market.
Kdyby mě nebavilo trh sledovat, tak už jsem na fixu taky. Je to prostě jen hobby, a elektřinou netopím, nesu v zimě malé riziko.
No vidis. A dneska muzes prodavat za 21,20
Dobře, že to tu píšete, bo už jsem byl nalomený. Dík
Co si o spotovych cenach mysli jinde, treba v Norsku. Prijde mi to logicke ...
https://www.info.cz/zpravodajstvi-a-kom ... dstrihnout
https://www.info.cz/zpravodajstvi-a-kom ... dstrihnout
Už se zlobí i Švédsko:
https://www.echo24.cz/a/H7zcu/zpravy-sv ... ve-svedsku
https://www.echo24.cz/a/H7zcu/zpravy-sv ... ve-svedsku
Německé rozhodnutí odstavit jaderné elektrárny má za následek dramatický nárůst cen elektřiny, který zasáhl nejen Německo, ale i jeho sousedy. Švédská vicepremiérka Ebba Buschová považuje tento krok za klíčovou příčinu současných problémů a tvrdí, že ohrožuje evropskou ekonomiku i konkurenceschopnost, informoval deník Bild.
„V jižním Švédsku jsou ceny energie rekordně vysoké, protože musíme exportovat elektřinu do Německa přes podmořské kabely. To vedlo ke snížení nabídky ve Švédsku a ke skokovému nárůstu cen,“ uvedla Buschová. Na burze v Německu dosáhla cena za megawatthodinu 936 eur (cca 23 500 Kč).
Problém spočívá v tzv. temném období – téměř žádný vítr, hustá oblačnost, mlha a příliš malá výrobní kapacita nezávislá na počasí. Na jaře roku 2024 nechala německá vláda uzavřít více než čtyři gigawatty hnědouhelných a uhelných elektráren, v roce 2022 už poslední jaderné elektrárny. „Když vítr nefouká, dostáváme se s tímto neústrojným energetickým systémem do problémů s vysokými cenami elektřiny. To je následek vypnutí jaderných elektráren,“ napsala Buschová na sociální síti X.
U nás na tom taky pilně pracují zástupci ČEZka
Bavorský předseda vlády Markus Söder včera navštívil Prahu, aby společně s premiérem Petrem Fialou podepsali memorandum o zintenzivnění spolupráce v oblasti energetiky. „Naším cílem je zajistit bezpečné a spolehlivé dodávky elektřiny pro Česko i Bavorsko. Chceme více propojit elektrické sítě či posílit spolupráci mezi výzkumnými institucemi při výzkumu nových technologií, které nám přinesou levnější a dostupnější energie“, uvedl český premiér.
Zapomněl však zmínit, že elektřina má proudit pouze jedním směrem. Toto se píše v memorandu:
5. Účastníci podporují provedení studie s cílem prověřit potřebu dalších přeshraničních elektrických vedení za účelem užšího spojení mezi Českou republikou a Svobodným státem Bavorsko, a to i s ohledem na možné další dodávky elektřiny z České republiky do Bavorska. Toto bude doprovázeno konzultacemi na odborné úrovni příslušných ministerstev.
Bavorský předseda vlády Markus Söder včera navštívil Prahu, aby společně s premiérem Petrem Fialou podepsali memorandum o zintenzivnění spolupráce v oblasti energetiky. „Naším cílem je zajistit bezpečné a spolehlivé dodávky elektřiny pro Česko i Bavorsko. Chceme více propojit elektrické sítě či posílit spolupráci mezi výzkumnými institucemi při výzkumu nových technologií, které nám přinesou levnější a dostupnější energie“, uvedl český premiér.
Zapomněl však zmínit, že elektřina má proudit pouze jedním směrem. Toto se píše v memorandu:
5. Účastníci podporují provedení studie s cílem prověřit potřebu dalších přeshraničních elektrických vedení za účelem užšího spojení mezi Českou republikou a Svobodným státem Bavorsko, a to i s ohledem na možné další dodávky elektřiny z České republiky do Bavorska. Toto bude doprovázeno konzultacemi na odborné úrovni příslušných ministerstev.
Dneska opět odstavený jeden blok Temelína.
Asi našli nějaký problém po odstávce.
Asi našli nějaký problém po odstávce.
https://www.echo24.cz/a/HGxvr/komentare ... e-soustavy
Kdyz maji Nemci malo - cela Evropa je ma zasobovat a vsichni maji platit raketu (byť i tu nemeckou). Kdyz si vypli vsechno mozne, tak at plati ONI, proc nekdo jiny?
Kdyz jim vyleze slunko a maji "dost" - pry mame slabe preshranicni propojeni. Takze oni plati méně, ale my zase moc.
Tleskam švédům i norům. A nemci me zacinaji pekne sr.t
My nemci budeme zeleni a čudit muzou vsichni ostatni a jeste jim za to napereme predrazene povolenky. To se mi snad jenom zda! A fialovej tomu jeste tleska !
https://www.echo24.cz/a/HvR4D/zpravy-za ... ala-rekord
A dalsi špek
"V souvislosti s explozemi cen elektřiny v posledních dnech se nabízí i otázka, zda nedošlo na trhu k manipulacím. Tedy zda by až tak obrovský výkyv byly schopny způsobit jen výpadky zelených zdrojů kvůli bezvětrnému počasí. Energetické kolosy jako je společnost RWE totiž možná záměrně držely některé elektrárny mimo síť, aby vyhnaly ceny elektřiny ještě výš.
Mluvčí RWE to ale popřel. „Co se týče našich plynových a hnědouhelných elektráren, můžeme říci, že všechny byly v období vysokých cen elektřiny v posledních dnech plně využity k výrobě,“ uvedl. Ve čtvrtek ráno ovšem vyrobily černouhelné elektrárny v Německu pouze 6,1 GW z možných 9,5 GW. Také z 15 GW výkonu hnědouhelných elektráren bylo vyrobeno pouze 11,1 GW elektřiny a z 30 GW v plynových elektrárnách pouze 17 GW elektřiny."
https://www.echo24.cz/a/HFwts/zpravy-sv ... uji-vyrobu
Kdyz maji Nemci malo - cela Evropa je ma zasobovat a vsichni maji platit raketu (byť i tu nemeckou). Kdyz si vypli vsechno mozne, tak at plati ONI, proc nekdo jiny?
Kdyz jim vyleze slunko a maji "dost" - pry mame slabe preshranicni propojeni. Takze oni plati méně, ale my zase moc.
Tleskam švédům i norům. A nemci me zacinaji pekne sr.t
My nemci budeme zeleni a čudit muzou vsichni ostatni a jeste jim za to napereme predrazene povolenky. To se mi snad jenom zda! A fialovej tomu jeste tleska !
https://www.echo24.cz/a/HvR4D/zpravy-za ... ala-rekord
A dalsi špek
"V souvislosti s explozemi cen elektřiny v posledních dnech se nabízí i otázka, zda nedošlo na trhu k manipulacím. Tedy zda by až tak obrovský výkyv byly schopny způsobit jen výpadky zelených zdrojů kvůli bezvětrnému počasí. Energetické kolosy jako je společnost RWE totiž možná záměrně držely některé elektrárny mimo síť, aby vyhnaly ceny elektřiny ještě výš.
Mluvčí RWE to ale popřel. „Co se týče našich plynových a hnědouhelných elektráren, můžeme říci, že všechny byly v období vysokých cen elektřiny v posledních dnech plně využity k výrobě,“ uvedl. Ve čtvrtek ráno ovšem vyrobily černouhelné elektrárny v Německu pouze 6,1 GW z možných 9,5 GW. Také z 15 GW výkonu hnědouhelných elektráren bylo vyrobeno pouze 11,1 GW elektřiny a z 30 GW v plynových elektrárnách pouze 17 GW elektřiny."
https://www.echo24.cz/a/HFwts/zpravy-sv ... uji-vyrobu
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Jakože fšecí lidé z Německa!? Ty jsi ale nebezpečnej nacionalistaClonyXXL píše: ↑sob pro 14, 2024 4:34 pm https://www.echo24.cz/a/HGxvr/komentare ... e-soustavy
Kdyz maji Nemci ..... at plati ONI .... nemci me zacinaji pekne sr.t
Toto nedělají "Němci"... a není žádný bipolární MY... a ONI..., ale někteří lidé!!! Jen vedení energetických podniků, jen někteří politici!!!
Neštvi tady proti celému národu - proti všem lidem z Německa, i proti neviným
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Tak sorry. Myslel jsem samozrejme jen ty zodpovedne, a tech zase tolik neni. Vetsina Nemcu za nic nemuze.
Ale vede to Uršula (o tom neni pochyb). Mozna i RWE ji chce presvedcit, ze TAKTO TO OPRAVDU NEJDE.
Ale vede to Uršula (o tom neni pochyb). Mozna i RWE ji chce presvedcit, ze TAKTO TO OPRAVDU NEJDE.
Naposledy upravil(a) ClonyXXL dne sob pro 14, 2024 6:55 pm, celkem upraveno 1 x.
-
Tak s tím už souhlas Dík za opravu!
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
No nevím, ale Němci mají takové vedení, jaké si zvolili.
Takže to není tak, že prostí lidé by byli normální a jen jejich představitelé jsou ujetí.
A k těm vysokým cenám, které prý Němci zvyšují Norům, Švédům a kdoví komu, včetně nás.
Němci řekli, že jsou ochotní koupit elektriku za vysoké peníze. Je už na Norských, Švédských nebo našich výrobcích elektřiny, že jim to prodají. A že to za stejně vysokou cenu pak prodají i našim lidem.
Němci přece nemají žádný nátlakový prostředek, aby našim dodavatelům nařídili, že to musí prodávat za vysokou cenu i u nás. Jen ti naši dodavatelé to rádi za tak vysokou cenu prodají, protože mají bezva kšeft.
Takže to není tak, že prostí lidé by byli normální a jen jejich představitelé jsou ujetí.
A k těm vysokým cenám, které prý Němci zvyšují Norům, Švédům a kdoví komu, včetně nás.
Němci řekli, že jsou ochotní koupit elektriku za vysoké peníze. Je už na Norských, Švédských nebo našich výrobcích elektřiny, že jim to prodají. A že to za stejně vysokou cenu pak prodají i našim lidem.
Němci přece nemají žádný nátlakový prostředek, aby našim dodavatelům nařídili, že to musí prodávat za vysokou cenu i u nás. Jen ti naši dodavatelé to rádi za tak vysokou cenu prodají, protože mají bezva kšeft.
-
Němci... Prostí lidé v Německu většinou tvrdě makaj ve fabrice, na jihu - v Bavorsku často sedí denně v traktoru a krmí krávy!Mex píše: ↑sob pro 14, 2024 7:51 pm No nevím, ale Němci mají takové vedení, jaké si zvolili.
Jsou majiteli statku i zaměstnanci v jednom. V Bavorsku má každej statek na střeše mnoho desítek kWp panelů, tedy ti nenakupují nic!
Ano jmenuje se to trh!!! A mnozí pilní lidé v Německu maj silnější kupní sílu. (ti z měst z fabrik, nebo řidiči a pod. v Mnichově, co FVE nemaj) Přirozené, tržní.
Proč by měly soukromé(!) firmy z Norska či Švédska (nikoliv Norové, Švédové...) prodávat pod cenu "nám"... (přesněji - souikromým distributorům v ČR)?
Ty když inzeruješ něco svého, tak prodáš za co nejméně, tomu kdo nabídne nejmíň???... To snad ne!? Pak nejsi normální... Nebo jsi csocan, ba možná máš v hlavě stále komunistické - Lenisko-Marxistické myšlení... Apropo Marx byl pokryteckej znuděnej synek továrníka - kapitalisty :-/ Co by chtěl pomáhat chudákům, nic proti, ale za cizí peníze! ...
Já mám elektriku svoju a nekupuji z Německa ani od jinud A chápu, že když jí je nedostatek stojí víc. Jako zlato. Jak ošafrán. Dle poptávky a nabídky!