Paralelní propojení panelů rozdílného výkonu

Xkain

Re: Paralelní propojení panelů rozdílného výkonu

Příspěvek od Xkain »

No a pro zajímavost, jak jsem uvnitř karavanu řešil umístění a ochranu proti požáru, tak pod postelí na straně oje(kvůli rozložení váhy) jsem udělal z CEMVIN desek takový box s větráním, kde mám umístěn regulátor, měnič, bojler a box na baterii, tam jsem udělal opět z CEMVIN desek a vnitřek vyložil izolací na krby( odolají až 1000C a ven propustí max 60C
https://www.nejenkrby.cz/pt-izolacni-de ... -mm/p-2240

Samosebou že kdyby se nějak vznítil článek Lifepo4 baterie, nečekám že mi to karavan s jistotou zachrání, ale určitě to dá trochu více času třeba na únik a určitě lepší, než nic.
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Xkain píše: pát pro 20, 2024 12:04 pm ...... u velkých sestanv kdy je napětí třeba 500 a více V je samozřejmě náchylnější na zapálení oblouku ať už mezi svorkami v rovaděči, které budou moc blízko sebe, nebo zahoření zvlhlého prachu či jiskření ve stykači.
......
Ano to se nepřu a dělal jsem tchánovi svoji 1. paralerní nízkonapěťovou FVE, ale s velkými proudy s vědením k měniči jak píš Cmrnda - samostatné vedení každý drát v samostatném husím krku a propojení až dole u měniče.

A můji "vysoko" napěťovopu FVE jsem dělal ještě s větším respektem k 500V DC! Komponenty na 1000V DC a Stringy zase: samostatnej 6mm2 drát s dvojitou izolací UV odolnou značkovej (taková hodně tuhá izolace a napohled větší průřeř měděnějšího drátu než co koupil kamoš z Číny a i když taky jen jmenovitě 6mm2 ale již na pohled tenčí, izolace měkká slabá, barva drátu světlá asi měď jen prošla okolo...) každej drát v samostatném UV odolném husím krku a ty minimálně 10cm od sebe!

Popjistkové odpínače daleko od sebe pro + a - a a vypínač 4P se zhášecíma oddělenejma komorama (viz FOTO) , kdy se přeruší těch 500V na čtvrtiny 4x125V a proud se přereuší na čtyřech místech současně a vydrátování 6m PV kabelem s dvojitou izolací a protorově co nejdál od sebe!. a v prachotěsné bedně ;-)

Zkoušel jsem testnou pro sichr - vypnout panely (tím 4P vypínačem a né pojistkovými odpínači..., ty by natáhly právěže oblouk a taky je tam napsaný "neotvírat při zátěži!" - anglicky..., podobně jako na MC4 konektorech! Ale marně pro mnohé...) za provozu za letního jasného poledne při max zátěži měniče spotřebou (5kW) a vypnutí nedoprovázel žádnej ohňostroj :D (opětovné zapnutí není problém ani u DC)
Copy of 20221004_181844_resize.jpg
20221013_215512.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Podívej se na ty dvířka, nějakej vták se Ti na to vyfláknul. :lol:
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Xkain

Příspěvek od Xkain »

No.. podle mého laického soudu poctivě udělaná práce. Normy na vzdálenosti neznám, přecijen zkoušky, co jsem dělal kvůli lokomotivám byli pouze vnitropodnikové k účelům oprav a né navrhování zapojení, navíc už to bude 20 let zpátky, posledních 16 se věnuji pouze autoelektrice a max rozvodům v mém domě.
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Cmrnda píše: pát pro 20, 2024 2:38 pm Podívej se na ty dvířka, nějakej vták se Ti na to vyfláknul. :lol:
řešíš blbosti... Je to samože jen odlesk denního světla u pootevřených vrat... ;)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Xkain

Příspěvek od Xkain »

Jinak, k té krabici co jsem posílal odkaz, tak pokud to je čína, jsem zatím nekoukal. Až ji budu vybírat, tak roli bude hrát rozměr, aby se mi tam vše hezky vešlo, mechanická odolnost (tloušťka stěny) UV stabilita, IP68 a třída hořlavosti. Při cca 23 V a necelých 15A se opravdu oblouku ani přechodového odporu při poctivě udělaných spojích nebojím.
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Xkain píše: pát pro 20, 2024 2:38 pm No.. podle mého laického soudu poctivě udělaná práce. Normy na vzdálenosti neznám, přecijen zkoušky, co jsem dělal kvůli lokomotivám byli pouze vnitropodnikové k účelům oprav a né navrhování zapojení, navíc už to bude 20 let zpátky, posledních 16 se věnuji pouze autoelektrice a max rozvodům v mém domě.
Děkuji za uznání. :-) Normy toto u FVE asi neřeší vůbec a firmy i 800V stringy nadrbou do jediného husího krku a často ne v samostatném DC rozvaděči ale společně s AC - to sice není (nebo zatím nebylo) zakázené přímo, ale já bych se teho tedy dost bál.

Sringy totiž mohou zavláct snadno ze střechy výboj blesku! I proto mám samostatný rozvaděč a samostatné přímé uzemnění přepěťovky (taky proto přiléhavěji zvaném: svodič!!!) nejkratší cestou zase ven rovnou do země!

Podobně panely - konstrukci - samostatné uzemnění nejkratší cestou do země! Blesk nebud elítat dolů a pak zase nahoru jen po zelenožlutém vodiči..., A ne uzemnit je do rozvaděče ani do teho DC. Ten bude mít co dělat i se zbytkovým proudem výboje blesku...
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Xkain píše: pát pro 20, 2024 2:53 pm Jinak, k té krabici co jsem posílal odkaz, tak pokud to je čína, jsem zatím nekoukal. Až ji budu vybírat, tak roli bude hrát rozměr, aby se mi tam vše hezky vešlo, mechanická odolnost (tloušťka stěny) UV stabilita, IP68 a třída hořlavosti. Při cca 23 V a necelých 15A se opravdu oblouku ani přechodového odporu při poctivě udělaných spojích nebojím.
A co výboj blesku!? Stringy jsou ve chvíli úderu jakýmsi hromosvodem dočasně, co zavlče výboj dovnitř do tohoto rozvaděčku, krabice :-(
Xkain

Příspěvek od Xkain »

Stím už se nedá stejně nic moc dělat, on karavan je stejně jedná velká, špatně uzeměná kovová krabice. Stím se snad dá dělat pouze to, neparkovat na otevřeném kopci, spíše v údolí, nebo parkovat ve vhodné vzdálenosti od stromu. Ale ten blesk ti může uhodit i do auta a stejně tak po svodech antén sjet až do rádia, které máš 30cm od kolene .
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“