Teplotní čidlo DALLAS DS18B20

Jozef51

Re: Teplotní čidlo DALLAS DS18B20

Příspěvek od Jozef51 »

Cmrnda píše: čtv čer 06, 2024 5:10 pm Koupil jsem čidlo DALLAS na vyhodnocování teploty na chladiči u regulátoru panelů, zapojil do ESP 32, naprogramoval a zjistil jsem to že "všehlasné" Dallas je tak pomalé, že je k vyhození hned, a né až potom. :lol:
Pouzivam cidlo DS18B20 pri merani teploty a to bez akychkolvek problemov a ku maximalnej spokojnosti. Cidlo spolupracuje s PIC16F1829 v ktorom pracuje real-time minioperacny system (RT-OS) ktory redukuje cas potrebny na obsluhu cidla na cca 5 az 20ms. Cidlo meria kazdu minutu a v konecnej aplikacii bude interval merania teploty min 4 minuty. Viac netreba. Presnost merania podla katalogu. Okrem merania teploty samozrejme mikroradic spracovava dalsie ulohy (v konecnej verzii niekolko desiatok) a to vacsinu casu je v SLEEP mode.
Takze toto je dalsia cesta - dalsie riesenie problemu merania teploty.
Nepôjdeš s mnohými preto, že je ich mnoho. Nebudeš páchať zlé!
Cmrnda

Re: Teplotní čidlo DALLAS DS18B20

Příspěvek od Cmrnda »

Co se týče praktických provedení, tak jsem už všechna čidla ze smíšených ESP32 oddělal. Dost to zdržoval RTOS sám o sobě (je již integrovaný ve Firmware ESP32), tj. bez čidel a pak ty čidla. V globálu jsem se dostal i za hranici 50 ms, což není přípustné. Náhradou byl termistor s komparátorem.
Pro číselnou aplikaci výstupem v C st. použiju jeden vyhrazení MCU na všechny čidla co budou potřeba. Doufám že nenarazím na "jednodrátové" sběrnici na problémy o kterých zatím nevím. :o
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Odpovědět

Zpět na „Homemade elektronika“