Hraji si s myšlenkou navýšení výkonu FVE zejména z důvodu blížícího se zapojení TČ do baráku.
Výkon FVE mohu navýšit pouze přidáním dalšího měniče, protože rozšíření stringů by degradovalo výkon současných stringů.
Představa je tedy přidat 6kW Ongrid-měnič a zapojit ho za elektroměr současného hybridního měniče. (grid - greenBono - elektroměr hybridu - připojení ongridu - dům)
Hlavní otázka: Nebude hybridu vadit, že v nějakou chvíli může být přetok směrem do sítě větší, než on vyprodukuje? Případně jak to řešit?
Pak existuje ještě inteligentnější varianta a to je komunikační propojení dvou měničů
- hybrid - Ongrid - nevím jestli jde
- hybrid - hybrid - uměli by pracovat s jednou baterií?
Ve všech případech samozřejmě uvažujeme stejného výrobce a ideálně i generaci měničů. Konkrétně mám Solax 8D hybrid G3.
Díky
Kombinace Hybridního a On-Grid měniče / Solax
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Re: Kombinace Hybridního a On-Grid měniče / Solax
Solax neznám, ale normálně nikdy 2 měniče neumí pracovat s jednou baterií. Takže ten druhý měnič by to vždycky rval jen do sítě. Zvaž, co reálně znamená "degradace stringů" Protože kdybys přepaneloval jeden měnič, tak sice přijdeš o část výkonu když slunce naplno pere, ale to je většinou doba, kdy té elektřiny až tolik nepotřebuješ. Naopak v ty "slabší" dny, kdy by se hodila každá kWh, tak jich nějakou významnou část nebudeš schopen dostat do baterky, protože je vyrobí ten druhý měnič. V domácích instalacích se většina zde přítomných snaží o co největší výkon při špatných podmínkách.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Na takéto rozšírenie si si vybral špatný systém. S Victronom by to šlo úplne bez problémov.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Mam Solax dva menice v paralelnim provozu (master a slave) - dnes uz oba stejneho vykonu (ne uplne korektne fungoval 10 kW s 12 kW dohromady).
Na obou menicich musi byt stejny pocet baterek. Pretok ridi master.
Ponekud mne zaujalo to rozsireni kvuli TČ.
Kolik mas vlastne kWp a v jakem smeru, kolik stringu? A kolik baterek? Kolik kWp jsi schopen pridat?
Ukrmit TČ navic v zime kdy nesviti neni sranda. Takze zalezi co od toho cekas.
Trosku mam pocit, ze rozsireni by jsi rad provedl co nejlevnejsi, ale kvuli TČ by se ti to asi docela prodrazilo.
Pres zimu stejne dobijim baterky jako divy a tepelko je denne sezere. Jsem sice na spotu, tak dobijim baterky. Ale spot ted stoji za malo, pokud pujdu na fix, tak de facto samotny pocet baterek ponekud ztraci smysl (nanejvys na preklenuti VT).
Kolik mas vlastne kWp a v jakem smeru, kolik stringu? A kolik baterek? Kolik kWp jsi schopen pridat?
Trosku mam pocit, ze rozsireni by jsi rad provedl co nejlevnejsi, ale kvuli TČ by se ti to asi docela prodrazilo.
Pres zimu stejne dobijim baterky jako divy a tepelko je denne sezere. Jsem sice na spotu, tak dobijim baterky. Ale spot ted stoji za malo, pokud pujdu na fix, tak de facto samotny pocet baterek ponekud ztraci smysl (nanejvys na preklenuti VT).
Konečně rozumná reakce.ClonyXXL píše: ↑úte led 14, 2025 8:23 am Mam Solax dva menice v paralelnim provozu (master a slave) - dnes uz oba stejneho vykonu (ne uplne korektne fungoval 10 kW s 12 kW dohromady).

Nyní mám 7,6 kWp na JJZ.
Ty nové stringy by byly v podstatě téměř naplocho a nějakou dobu jakoby ve stínu, když je slunce nízko. Přidal bych necelých 7 kWp.
Baterku jsem ani nechtěl, ale kvůli dotaci jsem jí vzal. Na zimu jí vypínám. Že nebudou dva měniče fungovat s jednou baterkou jsem tušil.
Čerpadlo bude 3F a dále mám vytěžovač do akumulační nádrže. Má představa tedy je, že po ty zhruba tři měsíce topné sezóny, co jakštakž svítí, by to TČ z větší části uživilo = soběstačné topení

Myslím, že jsem někde propojený hybrid a On-grid viděl. Ani nevidím důvod, proč by to nemělo fungovat bez komunikace. Ale zatím jsem takovou elektrárnu nezapojoval, tak mě zajímá, jestli jsem něco náhodou neopoměl.
Byt tebou, rozsiril bych DO 10 kWp - abych mohl na virtualni baterku CEZ. BY - nevis co se ti jeste v hlave urodi. To bych udelal ofiko, po vsech papirech s distribuci bych pridal panely nacerno.
Panely na zimu na lezato - ti skoro nic neprinese. Radej na stojato (idealne jih). Plus lezici snih = 0.
Asi jeste netusis, kolik kWh ti sezere TČ, kdyz ho jeste nemas. Jake planujes? Kolik tepelnych ztrat teoreticky ma tvuj dum? Muj stary dum ma pres 8, tepelko mam 12 kW.
Panely na zimu na lezato - ti skoro nic neprinese. Radej na stojato (idealne jih). Plus lezici snih = 0.
Asi jeste netusis, kolik kWh ti sezere TČ, kdyz ho jeste nemas. Jake planujes? Kolik tepelnych ztrat teoreticky ma tvuj dum? Muj stary dum ma pres 8, tepelko mam 12 kW.