3F ongrid svepomoci

dako
Výkon panelů v FVE [Wp]: 2400
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: 3F ongrid svepomoci

Příspěvek od dako »

Být Vámi, vys(molil | ral) bych se na nějaké naklápěcí konstrukce na plochých střechách a postavil na plochu "síť" hliníkových profilů zatížených dlaždicema 50x50 v rástru odpovídající rozměrům panelů a položil panel panel vedle panelu, pěkně jeden vedle druhého. Samozřejmě brát v úvahu kde to může něco stínít (výška atik, odvětrávací komínky, světlíky apod.) Takto se dá defakto pokrýt celá plocha střechy a není třeba vymýšlet:

- odstupy od jednotlivých řad panelů, tj. stínění vlivem náklonů
- lépe vyrábějí z difuzního světla, zvlášť v zimě, když kolmo čumí do nebe
- lepší aerodynamika a zvládání náporu větru tj. odpadá šaškování se závětrnými plechy, různými zábranami proti větru
- panely na takové střeše "nejdou vidět" (někdy se tohle hodí)

a negativa?
- menší výtěžnost v létě, jenže, ideálně nakloněné panely +15%. Kdo ideálně to má? A přitom stačí přidat jednu řadu o kterou jsem přišel díky odstupu nakloněných řad a jsem na tom líp, než nakloněnýma. :roll: a navíc, stejně všichni bečíte, že v létě není kde tu elektriku strkat (spoty v létě = nah*vno, fix je pár haléřů), tak na co "zvyšovat" účinnost náklonem panelů

- v zimě na tom ta bílá čepka zůstává, z nakloněných sjede. A opět, málo kdo má ty panely na šířku, většina na výšku. Sníh sjede do 1/2 když dobře tak do 1/3 až 1/4, je to výhra? Není, namáhají se jednotlivé články (když se do toho opře slunko osvětlené články ku*ví proudem ty neosvětlené), tak ať tam ta čapka radši zůstane a nevyrábí to nic nebo jen minimum co projde čapkou, a ono opravdu projde.

Takže klidně jděte do "ongrid" svépomocí, a pokud nejste elektrikáři tak alespoň tu elektrickou část si nechte udělat, nebo alespoň si zajistěte dohled, kvalifikovanou osobou.
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

TU máš príklad konštrukcie z L profilov, čo robil kamarát. ;)
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

dako píše: pon led 06, 2025 9:09 pm Být Vámi, vys(molil | ral) bych se na nějaké naklápěcí konstrukce na plochých střechách a postavil na plochu "síť" hliníkových profilů zatížených dlaždicema 50x50 v rástru odpovídající rozměrům panelů a položil panel panel vedle panelu, pěkně jeden vedle druhého.
Takhle určitě ne, takto jsem to měl a po roce to předělával na šikmé polohy. Nevýhody?
- zůstává špína nad rámem spodní části, což způsobuje hotspoty, které snižují výkon a mohou i poškodit panely. A ne, déšť je opravdu neumyje.
- velmi nízký výkon v zimě, jednak velký úhel dopadajícího záření a taky každý poprašek sněhu nebo i jen jinovatka způsobí, že to nevyrobí nic, ačkoli i mírně šikmý panel slunce dokáže zahřát tak, aby se jinovatka nebo poprašek rozpustil
20230603_110741.jpg
.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
dako
Výkon panelů v FVE [Wp]: 2400
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od dako »

Samozřejmě určitá udržba se předpokládá, a tak 2x ročně vezmu starý mop a panely od případné špíny a prachu normálně vytřu jak podlahu. Mám teď už dvě instalace a nemám s tím problém. Plochá střecha je dobře pochozí. Tuhle procedúru by stejně měli dělat i ti s nakloněnýma panelama, pokud je k nim aspoň trochu rozumný přístup.

Pro příp. rýpalisty, dělám to za špatného počasí nejlépe za deště, auto taky myju když prší nebo je min. pod mrakem. Ví se proč.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

dako píše: úte led 07, 2025 9:15 am auto taky myju když prší nebo je min. pod mrakem. Ví se proč.
No to se teda neví proč? :lol: Auto jsem nemyl nikdy v životě, ani nejezdím do myček. Příroda se o to postará sama.
Na panelech, mám sklon cca 2st, ty sem čistil, jen ty okraje teda, minulej rok, co sem napadal písek z písečných bouří, bylo to nějak před létem, tak košťátkem, šlo to docela blbě, ale 1x za rok OK. Jinak co jsem naměřil, tak výkon nějak nepoklesl (mimo tý bouře), takže motivace k tomu není.

Příští panely udělám s regulovatelným natočením zima - léto. Jinak kdo má zahradu kopcem k jihu, jako já, tak touhle dobou když svítí, a stoupnu si zády ke slunci, tak na zemi měřím 40 m. Tolik optimalizace panelů na prosinec, sklon 80 st. :lol: :lol: :lol:
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
beethowen
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 48

Příspěvek od beethowen »

KubisKV píše: pon led 06, 2025 7:52 pm
willcz píše: pon led 06, 2025 7:18 pm
KubisKV píše: pon led 06, 2025 4:53 pm Ja jsem dal DC rozvadece na strechu, ale i k menicum. Kvuli vzdalenosti přepěťovek. Skrz dům doporučuji zasekat husí krky(kopoflex) aby jsi mohl pripadne jeste nejakej kabel poslat ze strechy do strojovny.
Nejake rozvadece mam jeste volné, kdyztak napiš sz.

Jen otázka, nevadí že ty rozvaděče jsou interierové?
Nevadí. Jsou schované pod panelem a jsou na severní stranu. Na jaře schválně kouknu, jestli je tam nějaká vlhkost.
Myslím, že vadí. Toto nebude úplně UV stabilní. Tím, že je to na severu to pomůže jenom tomu, že se to rozpadne o chvíli později.
10,2kWp poly/mono, XTH6000-48, 2x VT-80A, Li-ion 48kWh
solarniksamouk

Příspěvek od solarniksamouk »

Cmrnda píše: úte led 07, 2025 12:11 pm
dako píše: úte led 07, 2025 9:15 am auto taky myju když prší nebo je min. pod mrakem. Ví se proč.
No to se teda neví proč? :lol: Auto jsem nemyl nikdy v životě, ani nejezdím do myček. Příroda se o to postará sama.
Na panelech, mám sklon cca 2st, ty sem čistil, jen ty okraje teda, minulej rok, co sem napadal písek z písečných bouří, bylo to nějak před létem, tak košťátkem, šlo to docela blbě, ale 1x za rok OK. Jinak co jsem naměřil, tak výkon nějak nepoklesl (mimo tý bouře), takže motivace k tomu není.

Příští panely udělám s regulovatelným natočením zima - léto. Jinak kdo má zahradu kopcem k jihu, jako já, tak touhle dobou když svítí, a stoupnu si zády ke slunci, tak na zemi měřím 40 m. Tolik optimalizace panelů na prosinec, sklon 80 st. :lol: :lol: :lol:
Souhlasím, že jen panely položit je nejjednodušší a možná by i rozdíl ve výkonu nebyl takový. Jenže u mě by to bylo horší, že mám atiku. Někde půl metru, někde i metr. Takže tam už by panel slunce půl roku nezahlédl. ;)
Ale co hůř, lézt na střechu je peklo. Mám dům uprostřed řady, žádný vnější přístup. Musím vytáhnout žebřík, který tam ani nedosáhne. Pak je to bobřík odvahy tam vůbec vylézt (bojím se výšek). Takže čím méně tam musím, tím lépe. Proto raději dám nějakou konstrukci a panely otřu jen ve chvíli, kdy tam budu muset lézt kvůli něčemu jinému. Navíc vůbec nechci vidět, jak bych tam lezl za 10 let (táhne mi na 50).... Takže konstrukci pod panely určitě dám. Jen je otázka jakou a zda 16 nebo 18 panelů. Ještě mám čas, práce začnou březen/duben.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Zebriky se daji koupit dlooooooouuuuuuhhhhheeeeee :lol:
A za deset let tam polezes stejne jako ted + neco jeste nacvicis.
Me je 63 :lol:
A kazdy panel dobry ;)
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

ClonyXXL píše: úte led 07, 2025 5:31 pm A za deset let tam polezes stejne jako ted + neco jeste nacvicis.
Opravdu? :lol: To buď rád že Tě ještě nevzaly chodidla nebo klouby, pak bys nevylez ani 5cm zdvih.
Na střeše domu NE-mám ani jediný panel, právě z důvodů dostupnosti. Nejvýš to mám na nebytu cca 2,5mm, víc bych se bál taky.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Bahora

Příspěvek od Bahora »

solarniksamouk píše: úte led 07, 2025 4:39 pm
Souhlasím, že jen panely položit je nejjednodušší a možná by i rozdíl ve výkonu nebyl takový. Jenže u mě by to bylo horší, že mám atiku. Někde půl metru, někde i metr. Takže tam už by panel slunce půl roku nezahlédl. ;)
Ale co hůř, lézt na střechu je peklo. Mám dům uprostřed řady, žádný vnější přístup. Musím vytáhnout žebřík, který tam ani nedosáhne.
mám taky vysokou atiku kde by slunce nesvítilo ..... trojůhelníky pod panely panely jsou na roštu zvednutém metrovou závitovou tyčí a prosinec jsem nejel na FVE jen 8 dnů :) Instalace pomocí žebříku sebevražda, lepší půjčit od souseda v dědině takové to skládací čtvercové lešení a elektrický vrátek/kočku ....

P.S. hromosvod už je přepočítaný a umístěný jinde dle norem
20221031_163642.jpg
20221028_174528.jpg
20221028_163137.jpg
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Nojo no atika komunistických brízolitových "kostek" a ještě horší - "bazén" co izoluje fólie, kterou je třeba čas odčasu servisovat, nebo i měnit!
_DSC6905.JPG
Klip_5.jpg
Kabely.jpg
FVE_Znojmo03.JPG
FVE_Znojmo01.JPG
20230421_175731.jpg
20230410_144435.jpg
20230409_145318.jpg
_DSC7001.JPG
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Banung

Příspěvek od Banung »

solarniksamouk píše: pát led 03, 2025 2:25 pm Ahoj solarnici,
vetsinou se tu resi ostrovni 1F FVE. Ja bych si rad postavil 3F ongrid FVE bez dotaci. Stridac Deye nebo Victron (chci nizkonapetove baterie). Je tu nekdo, kdo to sam takto postavil? Potreboval bych nejake zkusenosti, zda mam sanci jako amater neelektrikar to dat dohromady. Nebojim se mechanickych casti, dat na strechu panely, povesit stridac, zasekat kabely do zdi atd. Baterii slozim. Ale samotne zapojeni bych prece jen radeji sveril elektrikari. Stejne budu muset mit nekoho na revizi. Nejsem si jist, zda si na sebe neberu prilis velke sousto. Zejmena u Victronu je to horsi, ze musi byt 3 stridace, takze spis preferuju Deye, ze je to jednodussi. Ma tedy nekdo podobnou zkusenost a je ochoten se o ni podelit? Dik.
Podobným myšlenkovým procesem už jsem si prošel. Nakonec to skončilo tak, že jsem si doplnil elektrotechnické vzdělání. Nastudoval hromadu technických i dotačních papírů a pár elektráren i udělal. Ale když se ohlédnu zpětně, tak ta námaha za to nestála. Naštěstí mě to celkem bavilo.

Z technického hlediska bych to udělal takto: (teď to tak budu dělat na jednom domě) Použij jeden 3F hybridní měnič adekvátního výkonu , který je schopný provozu bez baterek. Pokud to bude na dotace - baterky bych koupil. Pokud ne, spíš bych se ně ně vy ... Ale to záleží na konkrétní instalaci a tvých potřebách.

Co se týče postupu, tak bych:

1) Našel někoho kdo to zapojí, zprovozní, nastaví a vyřídí papíry (ČEZ, NZU, revize). A udělá úpravu elektroměrového sloupku.
S tím ti mohu pomoct, ale dělám jen Solax, protože mi u něj přijde nejlepší poměr cena/výkon.
2) s tím dotyčným prober projekt FVE a co od toho čekáš. Z čeho to postavíte
3) pak se domluvte, co uděláš ty. Např nasázíš panely na střechu, připravíš kabeláž, pověsíš měnič na zeď
4) zapojte to a vyřiďte papíry

Poznámka: nečekal bych, že ti to někdo udělá úplně za hubičku, protože ty papíry jsou docela opruz ...
Poznámka2: vzhledem k tomu, že se jedná o FVE připojenou do sítě, tak bys to ani sám zapojovat neměl. Jednak kvůli ČEZu a dokumentaci a jednak kvůli potřebným oprávněním.

Tolik má zkušenost a rada ;)
solarniksamouk

Příspěvek od solarniksamouk »

Ahoj,
v podstatě to tak bude. FEL už sice nevystuduju, ale pořád sjíždím net, YT apod.
Nakonec jsem vybral definitivně střídač Deye 10 kW. Baterie si postavím sám.
Ano, jak jsi psal, připravím si vše, kabely roztahám, zasekám, ale nezapojím. To mi všechno udělá elektrikář. Nechci se zabít nebo vyhořet. Podobně pak mi jiný člověk udělá revizi. To je domluvené. Jen teď čekám pořád na toho elektrikáře, abychom si prošli dům a přesně se domluvili, co kam dám, jaké kabely kde potáhnu atd. Baví mě to a dost se naučím, takže to beru jako výhodu. Jen mám strach, abych neopomenul nějakou normu, že tohle má být 100cm nad zemí a já to mám jen 85.... Snad bude elektrikář vše vědět.
Toho papírování se trochu bojím. Ale doufám, že když budu mít revizi, tak snad mě PRE bez keců připojí. Celé to bude bez dotací, takže papírů méně.
Ještě jsem neřešil elektroměrový sloupek. Ale vím, že mě to čeká.
Cenu elektrikáře a revize zatím netuším. U materiálu už představu mám. Uvidíme, jak to nakonec vyjde. Ale čekám, že to bude +/- jako s dotací. Jen budu mít výhodu, že to do budoucna budu moct lehčeji rozšiřovat. Třeba plánuju přidat další baterku.

PS: víš přesně, co ČEZ (PRE) chtějí na připojení k DS? Vím o žádosti, revizi a úpravě OM dle jejich specifikací. Tohle jsem zatím neřešil, to je v celém procesu až na konci.
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“