Sofar solar - baterie nastavení

Odpovědět
David Kouril

Sofar solar - baterie nastavení

Příspěvek od David Kouril »

Dobrý den, má někdo zkušenosti se Sofar systémem? Teď jsem instaloval a mám neustále chybu na střídaci ID157 BMS1commfault. Odběr ze sítě v těchto slunečních dnech se mi taky nezdá je to 10 kw denně při celkovém zatížení kolem 22 kw.

Děkuji za radu
Pepinces

Re: Sofar solar - baterie nastavení

Příspěvek od Pepinces »

Zdravím,
sice neodpovídám na Vaši otázku, ale mám dotaz k tématu. Pokud by někdo byl schopen poradit, budu neskutečně vděčný. Mám ale asi problém s bateriemi. Originál mám baterie GTX3000 a nyní jsem dokoupil BTS-5K a narazil jsem na problém propojení řídicích jednotek mezi sebou. U GTX3000 je 4 pinovy konektor a u BTS-5K je datový kabel. Mohl by někdo poradit jak vyrobit (kde koupit propojovací kabel)?
Mex

Příspěvek od Mex »

Pepinces píše: sob led 25, 2025 8:46 am Mám ale asi problém s bateriemi. Originál mám baterie GTX3000 a nyní jsem dokoupil BTS-5K a narazil jsem na problém propojení řídicích jednotek mezi sebou. U GTX3000 je 4 pinovy konektor a u BTS-5K je datový kabel. Mohl by někdo poradit jak vyrobit (kde koupit propojovací kabel)?
Napsal jsi ten dotaz na 2 baterky do více vláken, ale ani jednou jsi tam nedal odkazy na dokumentaci.
Případně fotky těch konektorů.
Čím bys asi případnému úspěšnému vyřešení problému šel naproti.

Podle mě se řídicí jednotky baterek mezi sebou nijak nepropojují (pokud byl ten dotaz myšlen takto).
Sofar má možnost připojit 2 baterky, a má na to na bedně 2 konektory. Pro každou baterku jeden.

Ta baterka BTS-5K má pro komunikaci snad konektor RJ45, pokud jsem to správně pochopil z jejího návodu.
Pro komunikaci se používá CANbus, který jede po 2 drátech, a to konkrétně po modrém páru 4 a 5.
Tak by to asi chtělo vzít nějaký klasický síťový UTP kabel, ustřihnout mu na druhé straně konektor RJ45 a místo něho tam přidělat konektor Sofar.

Pokud jsem se správně díval, tak ve standardní dodávce měniče Sofar je kabel, který má na obou koncích právě ten konektor do toho Link portu.
Ty konektory na kabelu vypadají, že jsou šroubované a nikoli krimpované. Takže jsou sundávací.
Nezbyl ti ten konektor z připojení první baterky?
Pokud ano, tak ho nasadit na UTP kabel je práce na 5 minut.

Pokud ne, a není běžně ke koupi (je to asi docela speciál), tak by se zřejmě dalo plastové tělo vytisknout na 3D tiskárně a do něho osadit 2 dutinky z nějakého obecně dostupného konektoru. Třeba z GM eletronic. Nebo i vytáhnout z něčeho použitého.
Jsou to jenom 2 dutinky, tak by to nebyla ani žádná velká práce.
Aspoň takhle bych to udělal já, kdybych ten konektor neměl.
Pepinces

Příspěvek od Pepinces »

Zdravím a moc děkuji za reakci,

Sofar má na bedně 2 páry konektorů na připojení dvou baterek, ale i řídící jednotky se propojují. Z Master baterie právě do Slave baterie dvoužilovým kabelem (u BTS-5K jde o RJ45 datovy konektor) u GTX3000 je právě ten 8 pinový Atipový konektor, který prostě nelze nikde sehnat :-(
Foto zasílám

Mex píše: ned led 26, 2025 12:29 am
Pepinces píše: sob led 25, 2025 8:46 am Mám ale asi problém s bateriemi. Originál mám baterie GTX3000 a nyní jsem dokoupil BTS-5K a narazil jsem na problém propojení řídicích jednotek mezi sebou. U GTX3000 je 4 pinovy konektor a u BTS-5K je datový kabel. Mohl by někdo poradit jak vyrobit (kde koupit propojovací kabel)?
Napsal jsi ten dotaz na 2 baterky do více vláken, ale ani jednou jsi tam nedal odkazy na dokumentaci.
Případně fotky těch konektorů.
Čím bys asi případnému úspěšnému vyřešení problému šel naproti.

Podle mě se řídicí jednotky baterek mezi sebou nijak nepropojují (pokud byl ten dotaz myšlen takto).
Sofar má možnost připojit 2 baterky, a má na to na bedně 2 konektory. Pro každou baterku jeden.

Ta baterka BTS-5K má pro komunikaci snad konektor RJ45, pokud jsem to správně pochopil z jejího návodu.
Pro komunikaci se používá CANbus, který jede po 2 drátech, a to konkrétně po modrém páru 4 a 5.
Tak by to asi chtělo vzít nějaký klasický síťový UTP kabel, ustřihnout mu na druhé straně konektor RJ45 a místo něho tam přidělat konektor Sofar.

Pokud jsem se správně díval, tak ve standardní dodávce měniče Sofar je kabel, který má na obou koncích právě ten konektor do toho Link portu.
Ty konektory na kabelu vypadají, že jsou šroubované a nikoli krimpované. Takže jsou sundávací.
Nezbyl ti ten konektor z připojení první baterky?
Pokud ano, tak ho nasadit na UTP kabel je práce na 5 minut.

Pokud ne, a není běžně ke koupi (je to asi docela speciál), tak by se zřejmě dalo plastové tělo vytisknout na 3D tiskárně a do něho osadit 2 dutinky z nějakého obecně dostupného konektoru. Třeba z GM eletronic. Nebo i vytáhnout z něčeho použitého.
Jsou to jenom 2 dutinky, tak by to nebyla ani žádná velká práce.
Aspoň takhle bych to udělal já, kdybych ten konektor neměl.
Přílohy
IMG_1025.jpeg
IMG_1028.jpeg
IMG_1024.jpeg
Mex

Příspěvek od Mex »

Sorry, že jsem to blbě napsal. :oops:
Naivně jsem jsem si myslel, že se každá baterka připojuje svou vlastní CANbus sběrnicí.
Teď jsem na koukl podrobněji a oni to opravdu pojali tak, že se jeden CANbus natáhne přes obě baterky.

Ale i tato situace se dá řešit, i když nebudeš mít daný konektor.
Samozřejmě by se dalo tělo konektoru vyfrknout na 3D tiskárně a do něho osadit 2 nějaké snadno dostupné dutinky.
Ale ono by to šlo ještě snadněji.

CANbus obecně má všechny stanice napíchnuté paralelně na 2-drátové vedení.
Takže ty konektory Link-in a Link-out mají určitě ty piny, na kterých je ten CANbus, jen vzájemně proklemované.
Což se dá snadno ověřit šlusmetrem.

Na straně nové baterky je konektor RJ45, těch je všude plno.
Na druhou stranu by se daly ty potřebné 2 dráty buď naletovat na ten zakončovák, který oni k té první baterce dodali.
Samozřejmě po předchozím odpojení toho odporu uvnitř.
Nebo pokud je to nerozdělávatelné, tak ty 2 dráty ke 2. baterce prostě naletovat před ten konektor, co vede do první baterky.
Sofar ale používá většinou rozdělávatelné konektory, tak by se to dalo propojit přímo v tom konektoru. Pak by to i vypadalo hezky.

Takže jinými slovy je to celkem snadno řešitelný problém

Jestli napíšeš nějaké zkušenosti se Sofarem z provozu, tak budu rád.
Zřejmě ho budu mít velmi brzy taky, tak mě to zajímá.
Díky.
Pepinces

Příspěvek od Pepinces »

Opět děkuji za reakci,

chodím okolo toho už týden jak mlsný kocour a s těmi piny mě to už napadlo.

Obecně bych řekl, že by dávalo větší smysl, kdyby byla každá baterka napojená na svůj CANbas přímo do střídače, když už tam mají 16 pinový konektor, místo tam na to je. S tím paralelním zapojením mě to taky napadlo, říkal jsem si že to napojím přímo tak, jak je zapojená ta první baterka, na ten 7 a 8 pin ale to by se asi hádalo.

Ten konektor určitě v balení při instalaci byl, ale firma co mi montovala FVE asi usoudila, že ho nikdy nebude potřeba, tak ho sbalili a ono ejhle. Ted by se hodil.

Bohužel 3D tiskárnu nevlastním a nemám zkušenosti, takže to je pro mě vyšší dívčí, navíc bych musel baterku odpojit abych mohl s konektorem někde 'lítat' - samozřejmě by se dala zapojit na chvíli - než by se ten nový konektor někde 'vytiskl' ta nová baterie ale fakt nevím kdo by to v mém okolí dokázal.

Prostě to vidím tak, že koupím 2 dutinky a zjistím na kterých pinech to je zapojené a na prasáka je tam na zkoušku zapojím, pokud bude fungovat, budu řešit estetiku :-)

Ještě jednou moc díky za reakci - vyzkouším a dám vědět :-)
Pepinces

Příspěvek od Pepinces »

Takhle je zapojená ta první baterka na 16 ti pinovém konektoru ve sřídači. Předpokládám, že kdybych připíchl na ty samé piny i tu novou, tak by se to hádalo.
Přílohy
IMG_1018.PNG
Mex

Příspěvek od Mex »

Nehádalo.
Bude tam jediný problém. CANbus je diferenciální sběrnice, která musí být zakončená na obou koncích.
No a tak jeden z těch zakončováků je už v měniči.
Druhý by měl být na konci sběrnice, tedy při jedné baterce na jejím LINKout.
Pokud jsou zapojené 2 baterky, tak na LINKout té druhé baterky.
Takže správnější než to dávat na ty piny na měniči je dát to na piny toho konektoru na první baterce, a odpojit z ní zakončovák.
Zakončit to pak až na výstupu druhé baterky.
Nebo (jak už jsem psal) rozebrat zakončovák té první baterky, ustřihnout odpor co tam vevnitř bude a místo něho napojit přívod ke 2. baterce.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“