Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Odpovědět
icemaster

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od icemaster »

Mutislav píše: čtv pro 05, 2024 1:44 pm Tak celou dobu mého solárního fungování jsem schválně nenechal rozdělit ean a fungoval jen s jedním. To proto že v budoucnu plánuji tarif Elektřina pro soláry. Dnes mi od eonu přišla zpráva že mi ean sami rozdělili kvůli nějakým novým podmínkám. Takže asi Elektřina pro soláry pro mě padá. Ach jo...
ČEZ to začne svým dodavatelům rozdělovat příští rok a s tím bude upravovat i podminky pro VB
Nautilus

Příspěvek od Nautilus »

Frankie píše: čtv pro 05, 2024 3:28 pm Pánové, má E.ON k virtuální baterii nějaký speciální tarif (jako má ČEZ "Elektřina pro soláry")? Nebo se platí jen ty měsíční poplatky dle kapacity VB a tarif si mohu vybrat jakýkoliv (předpokládám, že nemohu být u jiného dodavatele).
Nejenže nelze být u jiného dodavatele, také FVE musí postavit jen a pouze EON. K VB EON žádný tarif nevnucuje.
MP75

Příspěvek od MP75 »

icemaster píše: čtv pro 05, 2024 3:29 pm
Mutislav píše: čtv pro 05, 2024 1:44 pm Tak celou dobu mého solárního fungování jsem schválně nenechal rozdělit ean a fungoval jen s jedním. To proto že v budoucnu plánuji tarif Elektřina pro soláry. Dnes mi od eonu přišla zpráva že mi ean sami rozdělili kvůli nějakým novým podmínkám. Takže asi Elektřina pro soláry pro mě padá. Ach jo...
ČEZ to začne svým dodavatelům rozdělovat příští rok a s tím bude upravovat i podminky pro VB
Tu info - https://www.cez.cz/cs/pro-vyrobce/novy-vyrobni-ean
FVE na bytovém domě (4 byty) - atyp. řešení (FVE vlastní jeden z bytů)
Goodwe GW10KN-ET, 9,89 kWp FVE (23 panelů IBC Monosol 430 MS10-HC-N GEN2), sklon 30°
8 ks skorojih (-11°), 15 ks skorozápad (79°)
zatím bez baterie, primárně připraveno pro sdílení...
Frankie

Příspěvek od Frankie »

Nautilus píše: čtv pro 05, 2024 5:58 pm
Frankie píše: čtv pro 05, 2024 3:28 pm Pánové, má E.ON k virtuální baterii nějaký speciální tarif (jako má ČEZ "Elektřina pro soláry")? Nebo se platí jen ty měsíční poplatky dle kapacity VB a tarif si mohu vybrat jakýkoliv (předpokládám, že nemohu být u jiného dodavatele).
Nejenže nelze být u jiného dodavatele, také FVE musí postavit jen a pouze EON. K VB EON žádný tarif nevnucuje.
Díky. To, že FVE musí být od EONu, vím.
ktjunior

Příspěvek od ktjunior »

Zdravim, rad bych si overil podminky Elektriny pro solary. Skutecne je treba mit instalovano max 10,8kWp panelu? Nestaci mit stridac max 10,8kW? Zvazuji udelat pristresek pro auto, a jako strechu pouzit panely. Vzhledem k tomu, ze stresni krytina je podobne draha jako solarni panely a potrebuji jen prikoupit dalsi MPP tracker, prislo mi to jako dobry napad. Panely by byly orientovane na vychodni stranu, a tedy cele odpoledne ve stinu. Z tohoto duvodu bych nikdy (ani spickove) nevyrobil vice nez 10kW. Diky.
Beny

Příspěvek od Beny »

ktjunior píše: ned pro 22, 2024 5:03 pm Zdravim, rad bych si overil podminky Elektriny pro solary. Skutecne je treba mit instalovano max 10,8kWp panelu?
Ano, je to v panelech. Bohužel. Taky to mám po všech světových stranách a špička je max. 8 kW ...
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

A oni to zmenili na 10,8 kWp? Byvalo max 10,0.
Maji to asi "dobre spocitany", kdyz vic "nejde".
Nekteri maji i do 50 kWp. Ale jejich podminky maji vzdycky nejakou fintu, kvuli ktere se o tom neda uvazovat. Zejmena tedy pokud by tam clovek nasyslil vic nez odebere.
Beny

Příspěvek od Beny »

ClonyXXL píše: úte led 14, 2025 8:40 am A oni to zmenili na 10,8 kWp? Byvalo max 10,0.
Maji to asi "dobre spocitany", kdyz vic "nejde".
Je to dle zákona, změnil se mikrozdroj na 10,8 kWp. Nic jiného v tom nehledej.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
RadarS

Příspěvek od RadarS »

Má to logiku... Když je povoleno 3,6kW (16A) na fázi, proč by nemohlo být 10,8kW pro 3f systém ...

Apropo, kdo chce připojení zjednodušeně, přišlo další "zjednodušení" ... EG.D chce další papír ... :-/
Přílohy
EGD_podminky_mikrozdroj.png
puls

Příspěvek od puls »

Tak tu je nový ceník...
Přílohy
moo_ele_cez_pro_solary_na_1_rok_01042025_2025.pdf
(94.76 KiB) Staženo 193 x
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

RadarS píše: pát led 24, 2025 8:00 am........ přišlo další "zjednodušení" ... EG.D chce další papír ... :-/
Hehe, takže to že na jednofázové přípojce nabíjím vůz třeba 20A (jistič před elektroměrem 25A) a uniknul jsem byrobordelu beru jako bonus. Schválně, co mi?
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Momo

Příspěvek od Momo »

Koukám, že tam škálovali měsíční poplatek. Za odběrní místo a k tomu podle přetoku.
Takže kromě obvyklého měsíčního poplatku 128 Kč/měsíc zaplatí navíc asi 1 Kč/kWh bez DPH.
Samozřejmě, jenom pro nové smlouvy.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
kekita

Příspěvek od kekita »

Momo píše: úte úno 25, 2025 6:57 am Samozřejmě, jenom pro nové smlouvy.
Já si myslím, že to bude pro všechny smlouvy, protože se to uzavírá na rok, ne? Takže až ti dojede smlouva, tak jedeš podle nového. A ještě bych se bála této věty:
Co se stane, když se mi v průběhu fixace změní cena Elektřiny pro soláry?
Pokud dojde během vyúčtovacího období ke změně ceny, rozdělíme přetoky dle původního a následně nového ceníku, a to od data jeho účinnosti na základě rozložení skutečné spotřeby.
Takže roční fix vlastně není žádný fix.

Mně nebylo jasné jak vypočítají poplatek, ale už jsem to našla. Berou hodnotu z předchozího vyúčtování. Což pro někoho může být dost velké překvapení na výsledné faktuře. Pro přetok 6MWh + to vychází na 12 500,- Kč za rok :stupidme: + ještě ti k odebrané elektřině (z baterie "zadarmo") připočtou 1210,- Kč/MWh. Takže co bylo výhodné se pomalu úplně otáčí.
Dřív mi přišla férová baterie od YELLO oproti Elektřině pro soláry totálně nevýhodná, ale asi to půjdu znovu propočítat.....
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Já to chápu trochu jinak. Měsíční paušál je jasný, ten je podle velikosti přetoku, ale za dodanou elektřinu zaplatí obchodní cenu sníženou o svoji marži, takže teď je obchodní cena 3590 Kč/MWh bez DPH a marže 1000 Kč/MWh bez DPH, takže za každou dodanou MWh zaplatí zákazníkovi 2590 Kč plus DPH.
Výkup přetoků z vaší fotovoltaiky
O hodnotu elektřiny z vaší fotovoltaiky neboli přetok, dodané do distribuční sítě, vám ve vyúčtování snížíme částku za spotřebovanou elektřinu,
a to až do výše hodnoty vaší spotřeby v Kč. Určení výše slevy za přetok se řídí Ceníkem produktu Elektřina pro soláry na 1 rok sjednaným zákazníkem
platným pro období, kdy přetok vznikl. Distribuční a ostatní poplatky, jako např. daň za elektřinu odebranou ze sítě z vyúčtování odečíst nelze.
Dle Ceníku produktu Elektřina pro soláry na 1 rok (s datem účinnosti obchodních cen od 1. 4. 2025) vám za elektřinu dodanou do distribuční sítě
zaplatíme částku obchodní ceny sníženou o 1 210 Kč/MWh (s DPH), resp. 1 000 Kč/MWh (bez DPH).
Jindra_S

Příspěvek od Jindra_S »

Tak dnes mi došlo upozornění od ČEZu, že se blíží roční výroční Elektřina pro soláry.

V hlavičce píšou:
"Blíží se výročí Vaší smlouvy, cenu pro Vás držíme na stejné úrovni (OS)"

A v textu pak:
V souladu se smlouvou Vám produkt od 5. 4. 2025 automaticky prodloužíme na další období.
Od stejného data dochází k následujícím změnám v ceníku produktu:
Obchodní cena za MWh zůstává stejná. Cena stálého platu se bude nově odvíjet od množství Vašich přetoků (tj. elektřiny dodané do sítě) a podle aktuálních údajů o Vašem přetoku bude pro příští období stejná.
Za elektřinu dodanou do distribuční sítě Vám zaplatíme částku obchodní ceny sníženou o 1 210 Kč/MWh (s DPH). Ke změně způsobu stanovení stálého platu a ceny za přetok dochází z důvodu růstu rozdílu mezi cenou, za kterou nám dodáváte vyrobenou elektřinu zejména v létě (tedy v době, kdy dodávají do sítě všechny fotovoltaiky), a cenou, za kterou naopak elektřinu zejména v zimě odebíráte.

Takové zajímavé držení ceny ...

No a další "překvapení s držením" přichází v nastavení stále platby. Do sítě jsem měl 4,6 MWh přetoku, platil jsem měsíčně 423Kč. Teď bych měl platit 624 Kč měsíčně a nedejbože aby více svítilo a dodal bych přes 6MWh - dostal bych se na 884 Kč za měsíc.

Když to srovnám s aktuální sazbou na jeden rok taky od ČEZu: cena za 1MWh - 3835Kč vs 4343 Kč a stálá platba 154 Kč vs 183-884 Kč.
Jen na poplatcích za produkt bych při 5 MWh zaplatil 5 640 Kč, za 1 MWh dodaný do sítě bych šetřil 2117 Kč (počítám poplateček 1210 + 508 Kč rozdílu proti solárům). Při 5 MWh dodaných do sítě bych tak ročně ušetřil cca 4945 Kč. Nula to není, ale hitparáda taky ne.
A nepočítám tady rizika, že bude meziročně méně svítit a měsíční poplatky zůstanou... popřípadě mi zase podrží cenu zdražením ...
kekita

Příspěvek od kekita »

Jindra_S píše: úte úno 25, 2025 3:07 pm Když to srovnám s aktuální sazbou na jeden rok taky od ČEZu: cena za 1MWh - 3835Kč vs 4343 Kč a stálá platba 154 Kč vs 183-884 Kč.
Jen na poplatcích za produkt bych při 5 MWh zaplatil 5 640 Kč, za 1 MWh dodaný do sítě bych šetřil 2117 Kč (počítám poplateček 1210 + 508 Kč rozdílu proti solárům). Při 5 MWh dodaných do sítě bych tak ročně ušetřil cca 4945 Kč. Nula to není, ale hitparáda taky ne.
A nepočítám tady rizika, že bude meziročně méně svítit a měsíční poplatky zůstanou... popřípadě mi zase podrží cenu zdražením ...
To už opravdu vychází líp YELLO, kde máš silovku za 2690,- bez DPH + si můžeš odečíst 1653,- bez DPH - tj. silovka ti vychází na 1037,- Kč/MWh + teda poplatek 290,- Kč měsíčně. Fixace na 2 roky.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

To už teda asi ještě o něco líp vyjde vykašlat se na VB a prodávat za fix PPAS, ti to koupí za 1200, prodají za 2690, nejsou žádné poplatky navíc. Je jistota, že přijdou peníze za všechnu nadvýrobu.
kekita

Příspěvek od kekita »

pave69 píše: stř úno 26, 2025 10:20 am koupí za 1200, prodají za 2690, nejsou žádné poplatky navíc
A ty jsi u PPAS? Jde mi o to, jestli ti výkup účtují zvlášť na fakturu (ty jim fakturuješ s 0% DPH jak např. EON), nebo ti tu částku odečtou z odběru (21% DPH). Protože v ceníku mají 1200 bez DPH, tak to celkem mate....

Ono totiž YELLO má 2 000,-Kč s DPH, ale zase ti neodečte víc, než jsi odebral (pro malé odběry nevýhodné).
Ale v našem případě právě to DPH udělá rozdíl při přetoku cca 4MWh ročně jestli se ti vyplatí PPAS, nebo férová baterie. Kdy je rozdíl v měsíčním poplatku 191,- Kč.
U PPAS je plus, že můžeme přidávat panely, u VB je to na nic...
Stoudy

Příspěvek od Stoudy »

Jindra_S píše: úte úno 25, 2025 3:07 pm

No a další "překvapení s držením" přichází v nastavení stále platby. Do sítě jsem měl 4,6 MWh přetoku, platil jsem měsíčně 423Kč. Teď bych měl platit 624 Kč měsíčně a nedejbože aby více svítilo a dodal bych přes 6MWh - dostal bych se na 884 Kč za měsíc.

S tím stálým platem se sčítá položka c. 3 -154 kc s položkou podle pretoku. Takže za 4,6 byste platil 154+624 měsíčně. To se opravdu vůbec nevyplatí dodávat nad 4 mwh. Pokud byste dodával do 4 mwh, tak ten stálý plat je stejný jako doteď. A vezmou si na vás ''jen'' 4x1200 Kč oproti dnešnímu stavu.

PS nemáte někdo přístup k tomuto článku na hosp. novinách?,nechce se mi tam registrovat...

https://tech.hn.cz/c1-67629730-cenik-pr ... eco-jineho
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

kekita píše: stř úno 26, 2025 10:57 am A ty jsi u PPAS? Jde mi o to, jestli ti výkup účtují zvlášť na fakturu (ty jim fakturuješ s 0% DPH jak např. EON), nebo ti tu částku odečtou z odběru (21% DPH). Protože v ceníku mají 1200 bez DPH, tak to celkem mate....
Výkup účtují zvlášť na faktuře (DPH 0)- takže to je z tohoto pohledu nevýhoda.
danidani
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
Kapacita baterie [kWh]: 17

Příspěvek od danidani »

Stoudy píše: stř úno 26, 2025 2:20 pm
Odemčeno: https://tech.hn.cz/c7-67629730-15g9o5-4bb9571ac12ceaf
Momo

Příspěvek od Momo »

Kamarád volal na ČEZ, pro stávající smlouvy se nic nemění. Má to v létě to podepsal na tři roky.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Stoudy

Příspěvek od Stoudy »

Momo píše: stř úno 26, 2025 6:54 pm Kamarád volal na ČEZ, pro stávající smlouvy se nic nemění. Má to v létě to podepsal na tři roky.
To potvrzuji, včera jsem podepsal novou smlouvu na rok a je tam výslovně uvedeno, že se jede po celou dobu podle ceníku platného ke dni uzavření smlouvy. Kdo uzavře nebo refixuje do 31.3., tak má ještě rok podle starých podmínek. Tříletá fixace už bohužel nějakou dobu není dostupná...

Jinak v tom článku nic moc zajímavého není a ten výpočet stálého platu tam je taky špatně. V ceníku je uvedeno, že se položky 3 a 4 -7 sčítají 🥴

Kde se dá získat ceník od yello s férovou baterií? Já jsem na webu našel ceník silovky za 3100 bez DPH nikoliv 2690, jak někdo uváděl výše... A rovněž nikde neuvádí stálý plat...
nijel
Výkon panelů v FVE [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 35
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nijel »

Yello vyhrálo poslední aukci pro Skautskou energii, možná se to ještě dá využít: https://www.skautskaenergie.cz/vysledek-aukce-2024

Tam to je 3030 Kč/kWh (zhruba, liší se trochu podle distribuční sazby) a 350 Kč měsíčně (obojí s DPH). Navíc zakazují sdílení:
Výrobní EAN zároveň nesmí být přiřazen do skupiny sdílení elektřiny dle energetických předpisů. V případě
přiřazení výrobního EANu do skupiny sdílení elektřiny nebude možné uplatnit níže uvedenou slevu z ceny za
dodávku.
dako
Výkon panelů v FVE [Wp]: 2400
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od dako »

nijel píše: stř úno 26, 2025 7:59 pm Yello vyhrálo poslední aukci pro Skautskou energii, možná se to ještě dá využít: https://www.skautskaenergie.cz/vysledek-aukce-2024
panenko skákavá, co to je? Tvl, "skautská energie" :stupidme: . Njn, to už je těch energošmejdů, na tak malém čechia dvorku, tolik, že už i skautící do toho musí fušovat.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“