Problém s připojením FVE do DS

Odpovědět
Filiman

Problém s připojením FVE do DS

Příspěvek od Filiman »

Zdravím, v lednu mi firma dodělala instalaci FVE 10kWp s 11,52 kWh baterie a teprve včera u mě byl revizní technik na revizi FVE.
Vše bylo v pořádku, ale naměřil vyšší hodnotu impedance proudové smyčky na což řekl, že by mohl být problém, že mě možná ČEZ nepřipojí FVE do DS, že nebudu moci posílat přebytky do DS.
Na distribučním portále cezdistribuce, kde to za mě firma vyřizuje, je požadavek "Žádost o připojení: Mikrozdroj ve stávajícím odběrném místě - standardní připojení"
Pokud to chápu správně, tak se FVE dá připojit "zjednodušeně" nebo "standardně".
Když jsem četl podmínky pro to zjednodušené připojení, tak tam je, že výkon nesmí být vyšší než 10kW, hodnota rezervovaného výkonu je 0 a impedance nesmí být větší než 0,47Ω. U mě naměřil 0,6Ω
Konkrétně se v podmínkách píše "V Případě nesplnění podmínek pro zjednodušené připojení bez přetoku výkonu do DS (zejména limity hodnoty impedance proudové smyčky) nebo požadavku na nenulovou hodnotu rezervovaného výkonu je možné podat žádost o standardní připojení výrobny s přetokem výroby do DS", což je to co chci a o co firma i žádá, ale proto, jestli to chápu správně, nevím, proč ten revizák tedy říkal to, co říkal.
Zkoušel jsem kontaktovat instalační firmu a i čez, zatím bez odpovědi.
Teď zkouším zdejší poradnu, jestli s tím náhodou nemá někdo větší zkušenosti nebo jestli se v tom někdo více nevyzná...
Nevíte prosím, co bych tedy mohl očekávat?
Díky za jakoukoli radu.
dako
Výkon panelů v FVE [Wp]: 2400
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Problém s připojením FVE do DS

Příspěvek od dako »

Možná bych se začal pídit, proč tam ta velká impedance smyčky je. K tomu se ten revizák již nevyjádřil? Třeba by stačilo projít celou zemní trasu a najít problém (špatný nebo nedotažený spoj na svorkovnici, někde zateklo, zrezivělo). Měření na více bodech po trase, v tom je nějaký problém? Těch možností je více.
Nebo co očekávat, že někdo přimhouří oči nad pár desetinami ohm navíc? Od toho jsou elektrikáři/revizácí aby řešili problémy. Tohle od stolu nevyřeší nikdo.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Pokud máš ve smlouvě s ČEZ distribuce povolené přetoky, tak se impedance smyčky neřeší, resp. v revizi je pouze pro potřeby stanovení zkratového proudu, aby v případě poruchy vybavily jističe. Takže bych se tím vůbec nezatěžoval.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

A ještě jedno upozornění, od 1.2. platí nové podmínky pro připojení a měnilo se v nich ovládání tarifu a výrobny a když jsem se ptal na ČEZd tak mně řekli, že pokud se žádost o UTP podává po zveřejnění nových podmínek, tak odběrné místo musí být připraveno podle nich, takže místo oddělovacího relé pro spínání spotřebičů v nízkém tarifu dávají relé box, takže oddělovací relé už není potřeba detaily na https://www.cezdistribuce.cz/cs/o-spole ... -nn-208108 konkrétně se odběrných míst s výrobnou/mikrozdrojem týká schéma číslo 2 na https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zak ... odminky-nn.
Další hlavní změnou je, že na všech nových nebo rekonstruovaných odběrných místech musí být instalován vypínač instalace. Další změna je, že pro elektroměry typu C1 až C3 je možné získat datovou komunikaci dle standardu HAN – (RS 485 s DLMS/COSEM).
Filiman

Příspěvek od Filiman »

xmasin píše: sob úno 22, 2025 11:55 am Pokud máš ve smlouvě s ČEZ distribuce povolené přetoky, tak se impedance smyčky neřeší, resp. v revizi je pouze pro potřeby stanovení zkratového proudu, aby v případě poruchy vybavily jističe. Takže bych se tím vůbec nezatěžoval.
Ano, ve smlouvě s čez mám povolené přetoky, respektive rezervovaný výkon 50% celkového instalovaného výkonu.
Právě že jsem ty podmínky četl a říkal jsem si, že by mě teda nějaká impedance neměla zajímat, ale revizák mi to prezentoval jako že by to mohl být vážný problém, tak mě to právě vyděsilo. Ještě se budu informovat u instalační firmy a čezu, ale děkuji za ujištění :)
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Opravdu s tím problém mít nebudeš. Neměj strach a pokračuj dle plánu. Čím víc se v ráně budeš šťárat kramlí, tím větší krvácení z toho bude. Dělej jakože nezájem.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
dako

Příspěvek od dako »

TVL, tady se zas sešli odborníci :D "určení zkratového proudu, aby se vybavili jističe", nebo logika, s přetoky se zvýšená impedanční smyčka neřeší, (bez přetoků už zřejmě jo :) ). Mimochodem, instalační vypínače jsou už drahnou dobu v PPDS, to není žádná novinka.
Fery1

Příspěvek od Fery1 »

Udělete si někde přizemění,zapojte do sítě domu.Impedance se zmenčí!Problém může být někde povolené vedení.Častý stav.
10 kWp panely+11,5 kW baterie,2x string -dvě místa panelů.
dako

Příspěvek od dako »

Tam záleží, v kterém místě ten revizák měřil. Pokud to bylo někde na hlavní zemnící svorce v elektroměrovém rozváděči, tak s tím teď nic moc neudělá, protože nevíme jak má pisatel udělanou přípojku. Může tam mít např. převěsné vedení (takové ty 4 tkaničky) nebo převěsný kabel na sloup. Tam pak stačí narezlá nebo zoxidovaná svorka na sloupě v kombinaci s tím, že bydlí někde na kraji dědiny kdoví jak daleko od trafa, a to je hned. To se musí jedině vidět.

edit: kdysi, ještě v počátku elektromobility jsem pro jednu firmu prováděl revize míst pro připojení wallboxů, tak jsem taky u jednoho fotovoltaikáře naměřil smyčku okolo 0,7ohm. Oficiální fotovoltaika za dotace, se vším všudy, tak jak to má být. No, a taky mu to připojili.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“