Baterie Risen vs Goodwe - podivné nabíjení.
Baterie Risen vs Goodwe - podivné nabíjení.
Ahoj,
Koupil jsem z druhé ruky baterii SYL Risen s tím, že má být kompatibilní s goodwe gw10k-et
11.1kWh, SH11K1NH, SYL Risen ( nejspíš HV3700 HomeESS )
Chová se velmi divně, velmi často vypadává nabíjení. Vždy klesne výkon nabíjení baterie na 0, baterie nic nedělá přibližně 45 minut a pak se zase začne nabíjet.
Původně jsem si myslel, že se jedná o zastínění panelů ale výpadek se objevuje ve zcela náhodných časech, nezáleží na teplotě, nezáleží na výkonu panelů. Vybíjení baterie funguje zcela normálně.
Absolutně netuším, kde hledat chybu. Rušení komunikace? Firmware BMS? Goodwe nehlásí žádné chyby.
Baterii jsem několikrát nechal projít cykly 10 - 100% nabití aby se BMS srovnala. Bohužel bez výsledku.
Díky za jakékoli tipy!
Koupil jsem z druhé ruky baterii SYL Risen s tím, že má být kompatibilní s goodwe gw10k-et
11.1kWh, SH11K1NH, SYL Risen ( nejspíš HV3700 HomeESS )
Chová se velmi divně, velmi často vypadává nabíjení. Vždy klesne výkon nabíjení baterie na 0, baterie nic nedělá přibližně 45 minut a pak se zase začne nabíjet.
Původně jsem si myslel, že se jedná o zastínění panelů ale výpadek se objevuje ve zcela náhodných časech, nezáleží na teplotě, nezáleží na výkonu panelů. Vybíjení baterie funguje zcela normálně.
Absolutně netuším, kde hledat chybu. Rušení komunikace? Firmware BMS? Goodwe nehlásí žádné chyby.
Baterii jsem několikrát nechal projít cykly 10 - 100% nabití aby se BMS srovnala. Bohužel bez výsledku.
Díky za jakékoli tipy!
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
- Kapacita baterie [kWh]: 44
Re: Baterie Risen vs Goodwe - podivné nabíjení.
Máš přístup k napětí jednotlivých článků v BMS? Neujíždí napětí některého článku při nabíjení, až to BMS odpojí?
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Ahoj, díky za odpověď.
Bohužel, k bateriím Risen SYL jsem aplikaci na vyčítání stavu nenašel. Jediná možnost je ji rozebrat a podívat se jaká BMS je uvnitř.
V goodwe se baterie tváří jako "normal" , až při nabití na 100% se přepne na snížený nabíjecí výkon, dorovná články a následně přejde do režimu "spare"
Žádná chyba, nic. SOH píše 95%
Bohužel, k bateriím Risen SYL jsem aplikaci na vyčítání stavu nenašel. Jediná možnost je ji rozebrat a podívat se jaká BMS je uvnitř.
V goodwe se baterie tváří jako "normal" , až při nabití na 100% se přepne na snížený nabíjecí výkon, dorovná články a následně přejde do režimu "spare"
Žádná chyba, nic. SOH píše 95%
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
- Kapacita baterie [kWh]: 44
S tím otevíráním bych byl hodně opatrný, 200 - 250 VDC není žádná sranda, omyl by mohl být fatální.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 2400
- Kapacita baterie [kWh]: 15
mrkněte na CAN komunikaci, jestli tam nejsou vypadky
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Goodwe zobrazuje, jaký nabíjecí proud povoluje BMS. TAkže pokud tam budou poklesy na 0, tak je to něco v baterce a BMS to takto řeší. Pokud v tu dobu vypadnou i jiné údaje BMS (třeba teplota?) tak by to mohlo být komunikací.
Děkuji za odpověď,
BMS posílá do Goodwe nastavení nabíjecího proudu 30/30A, k poklesu 15/15A dojde až po přiblížení ke 100% nabití.
Podle SEMSu je pokles při nástupu mezery docela pozvolný.
Zkusím se zaměřit na tu komunikaci.
BMS posílá do Goodwe nastavení nabíjecího proudu 30/30A, k poklesu 15/15A dojde až po přiblížení ke 100% nabití.
Podle SEMSu je pokles při nástupu mezery docela pozvolný.
Zkusím se zaměřit na tu komunikaci.
Tak malý update. Vzal jsem osciloskop a podíval se na linky CAN busu. To rušení co tam létá je naprosto neuvěřitelné. Vyzkoušel jsem během nabíjení odpojit kabel, a stalo se přesně to co se děje při výpadcích. Problém je tedy opravdu velmi pravděpodobně způsobený výpadky komunikace.
Vzal jsem kabel 2m CAT6 SFTP a nahradil původní kabel od goodwe. Zatím se zdá, že je klid. Ještě silně zvažuji, že přizemním i samotné stínění kabelu.
Budu ještě dále informovat.
Update firmwaru nepomohl.
Vzal jsem kabel 2m CAT6 SFTP a nahradil původní kabel od goodwe. Zatím se zdá, že je klid. Ještě silně zvažuji, že přizemním i samotné stínění kabelu.
Budu ještě dále informovat.
Update firmwaru nepomohl.
Tak celý problém vznikl kvůli nesymetrii měniče. Jedna z fází byla velmi málo zatížená. EGD nám povolilo přetoky do sítě a od té doby klid.